Leder

Det er godt, at Kaare Dybvad vil give hovedstadsområdet billige boliger

Boligminister Kaare Dybvad (S) lover en genfødsel af den danske sociale boligpolitik. Hurra for det. Men lad ikke de borgerligt ledede kommuner smyge sig udenom
Kaare Dybvad fotograferet i Brøndbyøster.

Kaare Dybvad fotograferet i Brøndbyøster.

Ritzau Scanpix

Debat
23. juli 2019

Jordemødre kan lykkeligvis bringe meget godt til verden. I Berlingske mandag fortæller boligminister Kaare Dybvad (S), at han drøftede boliger med en jordemoder på Rigshospitalet, hvor Dybvads hustru fødte parrets andet barn.

Jordemoderen beklagede, at det er så svært for hende og hendes politibetjentmand at finde en overkommelig bolig i hovedstadsområdet.

Om det siger Dybvad:

»Det er et problem, hvis du som ansat på Rigshospitalet ikke har råd til at bo i nærheden af, hvor du arbejder.«

Han lover:

»Hvis der er én ting, jeg skal lykkes med som boligminister, så er det mere blandede byer. Mere blandede boligområder. Jeg vil sørge for, at man møder hinanden på tværs af sociale skel.«

Hurra for det mål. Godt med flere gode boliger til flere befolkningsgrupper – og med indkomstgruppers indbyrdes integration. Modsat de seneste årtiers udvikling.

Men flere almennyttige boliger lader sig ikke gøre uden større offentlige investeringer: Det skal være økonomisk mere attraktivt for kommunerne at engagere sig i boligbyggeriet. Og staten skal ved billige, rentegaranterede lån sikre, at huslejerne i nyt almennyttigt byggeri bliver til at betale med jævne indkomster.

Social boligpolitiks genfødsel

Det var sådan, Danmark i årene efter Anden Verdenskrig førte boligpolitik. Det, som jordemoderen har været med til at få Kaare Dybvad til at forpligte sig på, er social boligpolitiks genfødsel.

Skørt er det at rive gode billige boliger ned. Alligevel står over 3.000 boliger til at blive revet ned – som følge af den ’ghetto-pakke’, som VLAK-regeringen i foråret 2018 gennemførte med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF.

Mange af boligerne er i god kvalitet. Det er ikke bygningerne, der ifølge ’ghetto’-synsvinklen er noget galt med. Det er beboerne. En omvurdering af de asociale nedrivningsplaner bør være en af Dybvads pligter.

Glædeligt, at Kaare Dybvad vil søge kraft til handling i den ’politiske forståelse’, som inden regeringsdannelsen blev aftalt mellem S, R, SF og Enhedslisten.

Teksten kalder på »et opgør med udenlandske kapitalfondes opkøb af billige lejeboliger, samt at kommunerne får mulighed for at stille betingede byggetilladelser, hvor op til en tredjedel af nye boliger skal være almene og opføres hurtigt.«

Ja, Dybvad, og husk også at pålægge alle kommuner en pligt til betinge sig almennyttigt byggeri – så de borgerligt-ledede kommuner ikke smyger sig uden om en social forpligtelse – sådan som de hidtil har haft for vane.

Så er boligpolitikken ikke bare genfødt – men stærkere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Liberaliseringen af lejeloven i 1992 var en katastrofe - og et brud med den fornuftige boligpolitik, Schlüter 10 år tidligere havde begyndt, med netop støtte til nyt alment byggeri, der blandede generationerne med ungdoms-, familie- og ældreboliger.
Et af de første områder, der dog også blev tll spring fra 10 meter vippen ud i den liberalistiske blå luft, var jo netop boligpolitikken, da kommunerne en bloc skilte sig af med deres udlejningsboliger for i stedet at få ret til at lukrere på lejemål i den almene sektor - en ekspropriation uden lovformelig proces og erstatning.
Det skal nu gøres om - det kan jo begynde med, at Københavns kommune selv bygger på nogle af de arealer, de i dag har tænkt sig at sælge til privat spekulationsbyggeri i milliardklassen.

Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby, Randi Christiansen, Dorte Sørensen, Thomas Tanghus, David Zennaro, Jens Kofoed, P.G. Olsen, Eva Schwanenflügel, Margit Kjeldgaard, Herdis Weins, Niels Duus Nielsen, Steen K Petersen, Torben Skov, Kim Houmøller og Nethe Plenge anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Dem der kan flytter til Midtsjælland, og det kan man ikke bebrejde dem. Har selv en bekendt der ud over hjemløshed er udviklingshæmmet, er tvunget til at bo hos sin mor i en lille 2V i Københavns kommune. Hvidovre har pligt til at finde en bolig til hende, men efter et år er det åbenbart ikke muligt, da kommunerne skal skaffe boliger til udlændinge først. Jævnlige henvendelser bliver bare afvist, selv om du står på en akutliste. Er du skrevet op i 40 år i et socialt boligselskab og ikke er på en akutliste, er der ingen bolig.

Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby og Susanne Brimer anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

" Og staten skal ved billige, rentegaranterede lån sikre, at huslejerne i nyt almennyttigt byggeri bliver til at betale med jævne indkomster."

Men renten er jo negativ for tiden, den kan da ikke være problemet?

Hvis man skruede lidt ned for den massive omfordeling fra forældre der bliver sammen til dem der skilles, ville der måske være boliger nok? I København er det kun halvdelen af børn på 16 år der bor sammen med begge deres forældre.

De skilte familier får offentlige tilskud til de øgede udgifter ved to boliger. Det gav måske mening da skilsmisseprocenten var lavere, men når det er en livsform er det jo spanking af dem der holder hinanden ud.

Johnny Winther Ronnenberg, Karsten Lundsby, Christian de Thurah og Ib Christoffersen anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Det gælder jo om at få eksporteret de skatteydere der koster mere end de betaler til kommunekassen. Der er almennyttige boligers omdannelse til ejerboliger jo en god løsning.

Jørgen Wind-Willassen

Udfordringen er vist at alt for mange vil bo tæt på Sankt hans torv og IKKE i Ringsted.
Det bliver spændende at se hvorledes Dybvad vil fixe det.
For tiden er det prisen som stopper koncentrationen - hvad skal det erstattes af?
Tvang ? Kvoter?
Det benyttes jo i indvandrertunge boligområder.
Men princippet kan jo også bruges på andre områder og grupperinger.
Max 10% under 25, Max 10% enlige mænd, Max 10% akademikere.
Find selv på flere spændende kriterier for boligtildeling.

Ete Forchhammer

Fint med den nye ministers mål, men måtte det blive suppleret med et mål om at høre og høre efter hvad der siges lokalt i berørte boligområder. Både efter nødråb og efter løsningsforslag og påpegning af værdier der bør respekteres.

Maia Aarskov, Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby, Randi Christiansen, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Flyt offentlige arbejdspladser ud af byen. Så flytter beboerne med. Flyt 25.000 til at starte med. Ud langs jernbanen i 5-finger eller til provinsen. Flyt kulturministeriet og kirkeministeriet til Hjørring, Undervisningsministeriet til Maribo, miljøministeriet til Esbjerg og fødevareministeren til Svendborg.

Krister Meyersahm

Fjern kravet om profit i det almennyttige.

Har det offentlige behov for, eller private lyst til, at opføre "billige" boliger, så kan det ske ved at organisere det som selvejende boligforeninger, stiftelser. Man optager de nødvendige lån som så afdrages og forrentes til byggeriet er betalt. Den husleje der opkræves skal selvfølgelig afsætte midler til vedligehold og fornyelser men ikke til afkast, idet der ingen ejere er. I takt med at lånene betales ned kan man så nedsætte lejen.

Med en sådan konstruktion kan lejerne eller andre ikke længere få adgang til boligforeningernes ejendom og anden formue.

Maia Aarskov, Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Randi Christiansen, Thomas Tanghus, Michael Christiansen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"ordemoderen beklagede, at det er så svært for hende og hendes politibetjentmand at finde en overkommelig bolig i hovedstadsområdet."

Så skal jeg hjælpe. 120m2 lejlighed i Taastrup til under 2 mio.

"https://www.nybolig.dk/ejerlejlighed/2630/leend/105574/218100

Grethe Preisler

Agurketidens viderværdigheder

Sælg Slotsholmen i København med tilhørende statsligt ejede bygninger til finansgenierne fra ørkenstaten Oman, flyt folketingetingets medlemmer til Bornholm, og indloger mikrofonholderne fra dagbladet Informations podcast-service på Ruths Hotel i Skagen.

Så skulle den ged vist næsten være barberet, mens vi venter spændt på at få at vide, hvem der snart skal afløse Theresa May som premierminister i Downing Street 10, London og Donald Trump som præsident i Det ovale Værelse i Washington D.C.

Flemming Berger, Johnny Winther Ronnenberg og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Jesper Pedersen

Har vi ikke hørt den før fra Socialakrobaterne?

"5000 boliger til kr. 5000,- på 5 år"
Ritt Bjerregaard (S), 2005

"Jeg har aldrig lovet 5000 boliger på 5 år"
Ritt Bjerregaard (S), 2007

"Ritts billige boliger er blevet dyre - En plan om 5.000 billige boliger i København blev til 12 små rækkehuse"

https://politiken.dk/indland/art4879518/Ritt-Bjerregaard-vil-bygge-5.000...
https://borsen.dk/nyheder/karriere/artikel/1/112511/ritt_jeg_har_aldrig_...
https://politiken.dk/indland/kobenhavn/art5631274/Ritts-billige-boliger-...

Nils Bøjden

"Sælg Slotsholmen i København med tilhørende statsligt ejede bygninger til finansgenierne fra ørkenstaten Oman,"

Hvorfor vil du flytte danske regeringsinstitutioner til udlandet?

Grethe Preisler

For at skaffe boliger nok til tidligere folketingskandidater og -medlemmer af S. SF og RV, som gerne vil blive boende i København på deres gamle dage, når de har aftjent deres værnepligt som 'lokalpoitikere i DK' og påbegynder et otium som 'politiske kommentatorer', 'meningsdannere' og 'klummeskribenter' mv. på et af de - efterhånden få tilbageværende - dansksprogede dagblade.

Nils Bøjden

"Det er godt, at Kaare Dybvad vil give hovedstadsområdet billige boliger "

Hvorfor det? Dem er der masser af. Det tog mig under 1 minut at finde en 120m2 lejlighed i Taastrup til under 2 mio

Grethe Preisler

85 kvadratmeter i Greve?

Er det ikke lige i underkanten, hvis der skal være plads i den fælles bolig til alle de sammenbragte børn fra alle jordemoderen og politibetjentens tidligere parforhold med og uden papir på hinanden på samme tid af ugen, måneden og/eller året, hvis begge husstandens voksne medlemmer arbejder i treskift i København K, N, S, V, og Ø eller Frederiksberg kommune?

Karsten Lundsby, Randi Christiansen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hørte i går i P1's Orientering , at de almeneboligselskaber i samarbejde med Københavns Kommune havde vedtaget, at kun folk med over en månelig indkomst på 10.000 kr for hver voksen og med en uddannelse skulle få lov at få en lejlighed i de almenboligområder, der var eller kunne falde i den af Folketingets lovfæstede "Ghetto-fælde" med nedrivninger osv.
Det må betyde at folk uden for arbejdsmarkedet får mere end svært ved at få en bolig i København.
Håber de opsatte regler var for at få den nye regering til at opgive Ghetto-planen eller i det mindste revidere den.

Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, Karsten Lundsby, Steffen Gliese og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Det er så ikke lige Dragør-drengen David Rehlings bord.

Han besluttede sig, allerede før han påbegyndte sit jurastudium på Københavns Universitet, for ikke at komplicere sin tilværelse som voksen med anskaffelse af børn af hverken egen eller senere kærester og bo- og ægtefællers avl.

Nils Bøjden

"vis begge husstandens voksne medlemmer arbejder i treskift i København K, N, S, V, og Ø eller Frederiksberg kommune?"

Så er det tog og busser som så mange andre. Og en bil hvis der er uden for den offentlige trafiks åbningstider. Ligesom andre.

Grethe Preisler

@Niels Bøjden
Og hvor mange barnevogne, cykler, løbehjul og biler med og uden 'jydekrog' er der plads til at have stående i parkeringskælderen under ejerlejligheden på 85 kvadratmeter i 'sovesiloen' i Greve?

Ole Rasmussen

I 80'erne var det slut med havnedrift. I perioden 1993 -1999 kostede salg af kommunens overvurderede ejendomme til Staten, som skulle renoveres på Statens regning, skatteyderne i hele landet mindst en milliard kroner. Kommunens ejendomme blev solgt til andelsboliger eller tredjemand. Prisfastsættelsen udført af København fik påtale af Rigsrevisionen, men der skete ikke videre. I 2005 forsøgte Ritt Bjerregård at ændre boligudviklingen Der var opstået ubalancer mellem prisen på en bolig i København, og eksistensvilkårene. En sygeplejerske kunne ikke længere betale en bolig, hvilket vi så i TV i går. Selv med arbejde på fuld tid i London er det som en konsekvens af høje boligudgifter ikke muligt at eksistere uden frillig hjælp. Projektet billige boliger i København faldt til jorden med et brag. Efter at Kramer havde snydt Staten for 1 milliard eller 2, så fortsatte han med metro, Ørestad + Amager Fælled i Ørestadsselskabet som tabte penge, for i By & Havn at fortsætte med at bygge rigmandsghettoer i hele havnen. Boligmarkedet i København har med Kramer ved styrepinden udviklet sig til et kaotisk Klondike. Ingen har styr på noget som helst i byplanlægningen. Det som ikke er lykkedes de sidste 30 år skal nu ændres af en ny skolet socialdemokrat. Hertil kommer et politisk ønske om mangfoldighed, for ghetto er et upassende ord. Om en ghetto er rig eller fattig gør hverken fra eller til, men den er ikke mangfoldig. Nu er det ikke mangfoldighed borgerne ønsker sig, men en bolig. Brokvartererne før i tiden var ikke mangfoldige, men folkelige arbejderkvarterer, og det ændrer sig nok tikke i fremtiden. Så at lykkes med noget, som ikke er lykkedes gennem de sidste 30 år, kræver lidt mere end en navnforandring.

Brian W. Andersen

@ Nils Bøjden

Jeg syntes at det er ret sigende når der netop startes ud med:

"Jordemoderen beklagede, at det er så svært for hende og hendes politibetjentmand at finde en overkommelig bolig i hovedstadsområdet.
Om det siger Dybvad:
»Det er et problem, hvis du som ansat på Rigshospitalet ikke har råd til at bo i nærheden af, hvor du arbejder.«."

I min optik har vi alvorlige problemer med prisniveauerne på boligmarkedet længe inden at disse er blevet et problem for et samlevende par professionsbachelorer med fuldtidsarbejde.

Flemming Berger, Susanne Kaspersen, Herdis Weins og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Bagklog på den mindst ringe avis i Ørestaden

"Det bødes der for i mange år, som kun var en stakket glæde.
Det smiler man frem i en flygtig stund, man bort kan i år ej græde.
Der rinder sorg, rinder harm af roser røde."
(I. P. Jacobsen)

Nils Bøjden

"Jordemoderen beklagede, at det er så svært for hende og hendes politibetjentmand at finde en overkommelig bolig i hovedstadsområdet."

Og så har jeg vist at det ikke er korrekt. Jeg fandt en lejlighed i Taastrup på 120m2 og 5 værelser som kan bebos for ca 10000 om måneden incl renter, afdrag, varme og forsikring . SÅ tror jeg godt en politist og en jordemoder kan være med.

Nils Bøjden

"Og hvor mange barnevogne, cykler, løbehjul og biler med og uden ’jydekrog’ er der plads til at have stående i parkeringskælderen under ejerlejligheden på 85 kvadratmeter i ’sovesiloen’ i Greve?"

Det han jeg ingen anelse om. Den lejlighed jeg fandt i Taatrup kan have en hel del på terrassen.

Nils Bøjden

"»Det er et problem, hvis du som ansat på Rigshospitalet ikke har råd til at bo i nærheden af, hvor du arbejder.«." "

Så alt uden for Valby Bakke og Trianglen er uden for Hovedstadsområdet. Det er dog den værste gang postnummersnobberi jeg længe har hørt. Og tanken om at enhver skal have ret til at bo på ethvert sted i den bolig de vil betale for er i mine øre fuldstændig tåbelig.

Steen K Petersen

Godt med flere almene lejeboliger, godt for at almindelige mennesker ikke behøver at sætte sig dyrt og ikke er bundet op på lange lån, det må da være frihed.

Ingen profit på disse almennyttige boliger, som Kirsten skriver, de skal hvile i sig selv.

Godt for ejerbolig priserne, de vil så ikke stige så meget, da der jo er billige alternative og alm. mennesker med alm. lønninger så også har en mulighed for at købe et hus eller ejerlejlighed, uden at skulle være stavnsbåndet eller gældsslave.

Det er sikkert kimen til en del kommentarer her på siden, af borgerlig observans, enten lever de at låne penge ud, ikke kan udstå andre kan leve anderledes, eller så sidder de selv med en ejerbolig og ved, hvis der bygges flere almennyttige boliger, så falder deres i pris.

Det såkaldte rationelle menneskesyn, hvor jeget kommer først, deraf borgerlig observans

Kim Houmøller

Men når personalet på Rigshospitalet finder andre græsgange bliver det alles problem. Denne arrogante afvisning fra flere med borgerlig observans kommer selv til at mærke det på egen krop!

Nils Bøjden

Så hvis man insisterer på at alle arbejdspladser skal have lejligheder i nærheden, så bered jeg på at opføre 5.000 boliger mere på Østerbro og det samme på Nørrebro, Kbh.k, Vesterbro, Enghave, Vanløse, Valby osv og forvent at en del lejligheder af disse 10.000 vis aflegligheder vil står tomme. Forvent endvidere enorme trafik problemer. Dette er til at starte med . De økonokiske problemer kommer i næste række. PS. Der arbejder 25.000 I københavns Lufthavn. Rigshospitaler/Østerbro 10.000 arbejdspladser, PANUM (od de andre på sundhedsuni) 10.000 ansatte. Fortsæt selv

Nils Bøjden

"Men når personalet på Rigshospitalet finder andre græsgange bliver det alles problem. "

Selvfølgelig ikke. Vi har ikke fæste.

Brian W. Andersen

@ Nils Bøjden

Det er fløjtende ligegyldigt om påstanden om parrets boligproblem faktuelt kan påvises som ukorrekt. Parret oplever/føler det som et problem og det som tæller er hvorvidt politikere og især regeringen opfatter det som et reelt problem, hvilket Kaare Dybvad tilsyneladende gør i sin nye rolle som boligminister.

Når noget bliver anerkendt som et problem, så er det et problem. Min pointe var mere at hvis politikere først finder det nødvendigt at reagere på et problem, når dette opleves som værende tilstede oppe i middelklassen, så er der alt for mange borgere som får deres problemer overset. Venstre er notoriske for ofte at gøre dette og når socialdemokrater også gør det, så ligger Danmark fastlåst på en kurs mod stadig større ulighed og fortsat faldende sammenhængskraft i befolkningen. Forhold som er primære drivkræfter bag et væld af samfundsproblemer, der rækker meget langt ud over boligspørgsmålene.

Og det er desværre en tendens, fordi både S og V hele tiden vil regeringsmagten mere end de vil holde fast på løfter og principper. De kører valgkamp 24/7 hver dag året rundt hvert eneste år. Det er kun tempoet på denne, som sættes lidt op i månederne op til et valg. Den største vælgergruppe er boligejerne, som aktuelt udgør 57% af befolkningen, så disse er både den hellige ko og den hellige gral for landets to største partier. Det bliver ikke mindre af at man på sin vis kan betegne folketinget som inhabile på dette område, eftersom at 90+% af alle folketingets medlemmer selv tilhører ejergruppen. Mennesker er meget lidt tilbøjelige til at save i den gren de sidder på, hvilket typisk gælder dobbelt for politikere.

Nils Bøjden

"arret oplever/føler det som et problem"

Og der er så nogen der må bringe dem ind i virkeligheden og fortælle dem at de ikke har et problem. Dette er et af udslagene af krænket kulturen hvor alle kan få andre til at indordne sig fordi man føler sig krænket.

Kim Houmøller

@Nils Bøjden - Arbejdspladser på Nørrebro og Østerbro? Folk pendler alt for meget og det er det rene spild. Jo - det vil gavne rigtig meget på den lange bane at bolig og arbejdsplads ligger tæt på/i samme område.

Ikke engang en Metro station var der stemning for ved Rigshospitaler.

Grethe Preisler

Evigt ejes kun det tabte, sjæl vær trofast til det sidste

Der er efterhånden meget som tyder på, at ''Flyttemand Olsen' fra 'Huset på Christianshavn' ikke risikerer at blive arbejdsløs foreløbig, hvis det står til 'iværksætteren' Niels Bøjden med fod under eget skrivebord i egen villa med herreværelse og kontor (og grønne parkeringspladser udenfor til kunderne i butikken) i landsbyidyllen Tåstrup fra tiden før kommunal- og socialreformerne i nittenhundredhalvfjerdserne ødelå hele gralsfortællingen for borgerskabet i 'De store gammelpartier i Korsbæk' og omegn ;o)

Grethe Preisler

P.S. I mellemtiden har vi nu via DR.dk og Reuter fået vished for, hvem skal afløse Theresa May i Downing Street 10 og forhandle videre med EU-kommissionen og medisterrødderne i Bruxelles om betingelserne for UK's fortsatte exit fra resten det store ØVROpæiske Fællesskab på 'vores' side af Atlanterhavet. Og om et par år vil vi nok også fra de samme sædvanligvis pålidelige kilder erfare, hvem det næste geni bag skrivebordet i Det Ovale Værelse i Washington D.C. ender med at blive.

Brian W. Andersen

@ Nils Bøjden

Vrøvl. Det har intet med krænkerkultur at gøre, men derimod alt at gøre med privilegier, privilegieblindhed og følelsen af at have retten til begge dele.

Mennesker ser verden ud fra deres egen aktuelle kontekst og økonomi udgør en stor det af denne kontekst. Det kræver en stor indsats at flytte perspektivet ud denne stramme ramme.

Folk der er nok ovenpå i livet til at have etableret sig med stabil indkomst og egen ejerbolig ender ofte her: https://borsen.dk/opinion/blogs/view/17/4503/hvorfor_er_rige_mennesker_e...

Nederst i samfundet ser perspektivet ofte meget anderledes ud: https://borsen.dk/opinion/blogs/view/17/4325/hvorfor_er_fattige_menneske...

Dette var bare lidt om hvad egen økonomi betyder for den kontekst man opfatter sin omverden ud fra og for hvornår og hvad noget opleves som et problem. Dertil kommer en anden faktor i menneskers opfattelse, som gør at det er lettere for den nedre gruppe at se de mere privilegeredes problemer end det omvendte er tilfældet. Empati kan kun føles hvis man kan identificere sig med det som en anden part føler/oplever, hvorfor dem som har skullet overleve alverdens problemer bedre kan se når andre har deres egne problemer.

Med penge kan man købe sig ud af mange problemer i stedet for selv at tage kampen op med disse, så når folk kigger ned fra et højere trin på samfundsstigen, så bliver deres perspektiv tit så tåget at alt andet træder i baggrunden for deres egne (oplevede) problemer, som så let bliver de vigtigste spørgsmål i deres optik. Populært kaldes dette for "First World problems".

"First World problems" har til gengæld en del at gøre med det som du kalder krænkerkultur, fordi det kræver både tid og overskud at reagere på at føle sig krænket over småting. Den tid og det overskud er som regel mangelvarer hos mennesker som kæmper med alvorlige livsproblemer.

Og hvis du læser lidt imellem linjerne i det jeg har skrevet her, så burde du kunne gætte hvorfor jeg altid bedømmer andre ud fra deres handlinger fremfor deres ord, samt hvorfor jeg gør det i lyset af deres personlige baggrund. Herunder også medregnet når ordene i sig selv udgør en handling.

Nils Bøjden

"Ikke engang en Metro station var der stemning for ved Rigshospitaler."

Det hedder politik. Ellers var der ikke stemning for endnu en gang metrobyggeri i Kbh. Men det er korrekt at det er tåbeligt. Så indtil videre må man kæmpe sig de 800 meter fra Trianglen Metro

Nils Bøjden

"Vrøvl. Det har intet med krænkerkultur at gøre, men derimod alt at gøre med privilegier, privilegieblindhed og følelsen af at have retten til begge dele. "

Jo, det har lige præcist noget med krænkelsekulturen at gøre. Hvis man "føler" at verden er uretfærdig og bare burde rette sig ind så bør man i 99% af tilfældene snuppe en tudekiks, forholde sig til den virkelige verden og komme videre.

Nils Bøjden

"Folk pendler alt for meget og det er det rene spild. Jo - det vil gavne rigtig meget på den lange bane at bolig og arbejdsplads ligger tæt på/i samme område."

Jamen det må man så håbe at Københavns kommune tænker på når de anlægger nye byer ude i vandet.

Men jeg kan forstå at mange debattører mener at man skal bygge 25 etagers højhuse over hele København så enhver kan komme til at bo hvor man arbejder. God fornøjelse med det projekt.

Kim Houmøller

Nils Bøjden - Det er først de sidste 30 år trafikken er brudt sammen. Synes du læser som fanden læser biblen.

Brian W. Andersen

@ Nils Bøjden

"Jo, det har lige præcist noget med krænkelsekulturen at gøre. Hvis man "føler" at verden er uretfærdig og bare burde rette sig ind så bør man i 99% af tilfældene snuppe en tudekiks, forholde sig til den virkelige verden og komme videre."

Det var så med præcis denne kategoriske fastholdelse af egen holdning og påstand som forlængelse til dine tidligere kommentarer i denne tråd at du viste din version af et kontekststyret perspektiv. At føle sig krænket er kun en af mange måder som folk kan få folk til at føle sig uretfærdigt behandlet og/eller føle ar verden er uretfærdig på.

Listen over årsager der kan fremprovokere følelser af uretfærdighed er meget lang og rummer bevisligt mange virkelige forhold, som faktuelt kan påvises som reelt uretfærdige. Disse er der en del flere af end bare 1%, så 99% af tilfældene hverken kan eller skal klares med at snuppe en tudekiks.

Inkluderet i disse er en række krænkelser som vi som samfund anser som så alvorlige at de er gjort kriminelle ved lov, og hvor det er nødvendigt at uddele retfærdig for den enkelte ved lov og magt, kan der ikke være tvivl om at uretfærdigheder er en reel del af den virkelige verden. Selv love kan krænke og udøve uretfærdighed, hvis ikke at disse er balanceret inkluderende for alle samfundets borgere, hvilket faktisk er en svær kunst, fordi begreber som frihed, lighed og retfærdighed i praksis udgør et trilemma.

At du ikke skelner imellem disse ting signalerer egne privilegier og privilegieblindhed, samt flere andre ting som jeg vil undlade at nævne, på nær måske en enkelt. Hvad jeg ikke skrev før er at hele hele den proces, der ligger fra menneskers kontekst til deres perspektiver (og afledte adfærd) kan vendes på hovedet og læses bagfra. Den kraft du lægger i at fastholde dit argument om krænkerkultur indikerer at du paradoksalt nok føler dig krænket over at andre føler sig krænket over diverse forhold som du ikke føler empati for. Dette har du også ret til, men det er så her at jeg siger tak for kampen og stopper videre argumentation med dig om emnet her til fordel for at vi så må være enige om at være uenige i denne debat.

Og lige for at der ikke skal være nogle misforståelser, så er det intet i hele denne debat som jeg føler mig krænket over. Jeg lever som jeg prædiker og prøver derfor at lære nye synsvinkler hver dag. Generelt hviler min debatdeltagelse på bekymring over de skader for store grader af ulighed udøver på mennesker og på hele samfundet både lokalt, nationalt og globalt. Der mangler ikke beviser på at på den lange bane er der ingen vindere i det spil. Virkeligheden er det vi alle skaber i fællesskab, så jeg ser ingen grund til at acceptere at vi bare lader den være som den er i dag.

Hav en supergod aften.