Leder

Rod i regeringen: Er Rossen bossen? Mette Frederiksen må bringe magtforholdene på det rene

Udnævnelse af Mette Frederiksens nære ven og rådgiver, Martin Rossen, til stabschef for en supermagtfuld enhed i Statsministeriet giver Rossen magt uden ansvar. Det går ikke i et folkestyre
Martin Rossen (i midten), Mette Frederiksens rådgiver, skal fremover som stabschef lede »et nyt politisk sekretariat« i ministeriet.

Martin Rossen (i midten), Mette Frederiksens rådgiver, skal fremover som stabschef lede »et nyt politisk sekretariat« i ministeriet.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Debat
6. juli 2019

Hvilken magt er det, statsminister Mette Frederiksen (S) nu giver sin nære mangeårige ven og rådgiver, 43-årige Martin Rossen, der indtil nu har været stabschef for Socialdemokratiets sekretariat på Christiansborg?

I en pressemeddelelse oplyste Statsministeriet torsdag, at Rossen fremover som stabschef skal lede »et nyt politisk sekretariat« i ministeriet.

Dette sekretariat »skal have særligt fokus på regeringens prioriterede projekter, politikudvikling og kommunikation, bidrage til at styrke den strategiske ledelse af regeringen samt øge den interne kommunikation mellem ministre og særlige rådgivere«.

En gevaldig mundfuld magt. Men ikke nok med det: Rossen, der jo ikke er minister og således ej heller medlem af regeringen, er også af Frederiksen udnævnt til »fast medlem af regeringens Koordinationsudvalg og Økonomiudvalg«.

En ny vicestatsministerier

Så megen magt må i et folkestyre forudsætte, at indehaveren kan drages til politisk ansvar. Men hvem vil kunne drage Rossen til ansvar? Ja, det kan selvfølgelig den, der har udnævnt ham: Mette Frederiksen. Men ellers?

Rossen er som ikkeminister ikke omfattet af ministeransvarlighedsloven. Rossen har ikke pligt til at besvare spørgsmål fra Folketinget og indfinde sig ved samråd. Ej heller kan medier henvise til Rossens embede som årsag til, at han skylder offentligheden svar på sine gerninger. Dette sidste er allerede tydeliggjort derved, at Rossen over for forespørgende medier har afvist at forklare sin nye opgave.

I sin rolle er Rossen heller ikke undergivet det tjenestemandsansvar, der gælder for departementschefer og ledende embedsmænd. Rossen er hverken fugl eller fisk; han er en ansvarsfri hybrid.

Magt uden ansvar er en sygelig tilstand. Forståeligt, at det radikale medlem af Folketingets Præsidium, Jens Rohde, dér vil rejse spørgsmålet om reglerne for Rossens virke.

»Vi er jo nødt til at vide, om vi har fået en ny vicestatsminister eller ej,« siger Rohde til DR.

Præcist spurgt. Hvorfor har Mette Frederiksen ikke valgt den slagne vej at udnævne Martin Rossen til minister – og dermed under et velkendt regelsæt?

Hvis hun mener, at ’vicestatsminister’ lyder for pompøst, kunne hun jo have udnævnt Rossen til ’samordningsminister’. Sådan nogle har Danmark haft før. I Poul Schlüters regering september 1987 til juni 1988 havde centrumdemokraten Erhard Jakobsen titel af ’minister for økonomisk samordning’.

En risikabel sti

Uklart er det også, om Rossens kan udnytte sin rolle som ’stabschef’ til at udstede ordrer. Umiddelbart må titlen forstås således, at han kan.

Det er også den læsning, Statsministeriets pressemeddelelse inviterer til: Det bliver et stort og magtfuldt sekretariat, Rossen skal lede: To andre særlige politiske (og socialdemokratiske) rådgivere skal også ansættes og »et antal medarbejdere fra centraladministrationen« skal indgå.

Alligevel har Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, efterfølgende været sendt ud på den halsbrækkende mission at forklare, at Rossen sandelig vil være undergivet tjenesteordrer fra Statsministeriets departementschef.

Med hele Rossens magtapparat i ryggen er det svært at se for sig, at Rossen skulle finde det fornødent at bøje nakken for departementschefen – eller at departementschefen skulle turde kræve det.

Man kan anlægge den betragtning, at den nuværende departementschef, Christian Kettel Thomsen, allerede har ladet sig kyse ved ikke at insistere på det uholdbare i Mette Frederiksens Rossen-tosseri.

Bag ansvarssløringen ligger, at Mette Frederiksen i sine tidligere ministergerninger i Beskæftigelsesministeriet og Justitsministeriet – hvor hun begge steder medbragte Rossen som rådgiver – har udvist en vred og til tider brutal holdning over for embedsmænd.

Begge steder fyrede hun departementschefen. Efter alt at dømme har Rossen ikke søgt at dæmpe hende, tværtimod. Ministre, der historisk har opnået betydelige resultater – som Frederiksens afdøde partifælle Svend Auken – har formået at gøre det ved at inspirere og begejstre deres embedsmænd og dermed drive dem frem til at yde det ypperste.

Lederens åbenlyse mistillid til de ansatte fremmer ikke virksomhedens resultater. En frygtkultur øger risikoen for, at medarbejdere ikke advarer ledelsen om ulykker, den er ved at vove sig ud i.

Mette Frederiksen har betrådt en risikabel sti.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helle Walther

Magtforholdet er helt ok. Der er ikke lavet noget forkert. Der kommer en ændring, idet man vil have mulighed for at udvikle politik i overensstemmelse med hvad man har aftalt med støttepartierne. Reglerne fra 2004 er fulgt. Og det er MF der skal stå til ansvar for Rossens handlinger, hun kan kaldes i samråd herom osv osv. hvis der skulle være noget, men spørg man professorerne som lavede regelsættet i 2004, læs Berlingske, så er alt ok. Hun sagde før valget hun ville styrke statsministeriet og begrænse finansministerets styrende magt på alt og alle, og det er det, der sker.
MF gørdet i fuld åbenhed, hvorimod tidligere V ledede regeringer gjorde det i det skjulte. Hvad Jens Rohde udmærket ved. Så kritikere som Lars Løkke, Pia K og Jens Rhode med flere, må stikke piben ind. Iøvrigt fandt enhedslistens ordfører det helt okay, da han blev spurgt.MF er jo ikke så dum, så hun laver ulovligheder fra starten.

Anina Weber, Jesper Hostrup Hansen, Niels Duus Nielsen, Liselotte Paulsen, Lasse Nielsen, Holger Madsen, David Breuer, Birte Pedersen, ingemaje lange, Niels Bent Johansen, Susanne Kaspersen, Arne Lund, Torben Skov, Anders Reinholdt, Torben K L Jensen, Werner Gass, Kjeld Jensen, Bent Gregersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

MAGT - sikke en vidunderlig ting.

Ole Rasmussen

Det kan kun opfattes som et svaghedstegn, at magtens udøvelse overdrages til en stråmand som ikke skal stå til ansvar. Virkelig en besynderlig konstruktion af en regering som lægger ud med true oppositionen og efter mindre end en uge ved magten vil deportere mere end 60.000 borgere. Min hustru har ikke dansk Pas og vi smutter gerne, vi flygter frivilligt og stikker piben ind som Helle Walther skriver, for i guder hvem kan holde dette hadske samfund ud ??

Ruth Knudsen, Tino Rozzo, Susanne Kaspersen, Erik Winberg og Anders Skot-Hansen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Den er svær og for udenforstående kan det virke håbløst at pege på fejlen eller det mest rigtige.
Men Mette skylder nok at forklare ud til den måbende offentlighed hvad det er hun vil og hvorfor-Ellers kan tillid hurtigt blive til mistænksomhed.

Erik Fuglsang, Helle Walther, Jakob Lykkebo Østergaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er faktisk på høje tid, der bliver gjort noget for at fremme den politik man vil føre.
Embedsværket er i høj grad politiseret, det er en skrøne at tro på neutraliteten i et moderne samfund som vores.

Læs her hvad en tidligere topembedsmand mener :

https://www.dr.dk/nyheder/politik/garvet-eks-departementschef-revser-loe...

Anina Weber, Carsten Wienholtz, Jesper Hostrup Hansen, Niels Duus Nielsen, Lasse Nielsen, David Breuer, Birte Pedersen, ingemaje lange, Susanne Kaspersen, Erik Fuglsang, Helle Walther, Jakob Lykkebo Østergaard, Arne Lund, Torben Skov, Torben K L Jensen og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Anders Skot-Hansen

Ser frem til den dag, hvor politik kan handle om politisk substans fremfor magtpositioner. Om 11 år skal kuldioxid-udledningen være reduceret med 70%. Socialdemokratiet kunne under valgkampen ikke pege på et eneste konkret indgreb, der kunne medvirke til at målet blev nået. For 8 år siden var de progressive og foreslog f.eks. betalingsringen. Klog af skade har de denne gang intet stillet os i udsigt. Hvad med et krav om at Kastrup lufthavn halverer antallet af flyvninger? Hvad med at forbyde indenrigsflyvning? Hvad med at forbyde krydstogtskibe i Københavns havn? Hvad med en indkomstafhængig afgift på flyrejser? Socialdemokratiet er tom for løsninger, og koncentrerer sig i stedet om uddeling af vennetjenester i form af nyopfundne jobs med toplønninger i en udstrækning der ikke er set før. Mette Frederiksen ønsker at sparre politisk. Kunne denne sparring ikke foregå med befolkningen, med hendes politiske bagland, med folketingsgruppen eller i folketingssalen?

Kenneth Krabat, Thomas Bindesbøll, Ruth Knudsen, Liselotte Paulsen, Tino Rozzo, ingemaje lange, Erik Winberg og Niels østergård anbefalede denne kommentar
Jesper Pedersen

Hun ville kun magten og ministerpensionen - koste hvad det ville
Når skidt kommer til ære ...

Det er da utroligt at David Reling hopper med på denne avisand.
Der er ingen problem i den åbenhed det er, at fortælle at den politisk udpegede koordinator deltager i regeringens dertil udpegede udvalg.
Det er fortsat ministrene der er ansvarligt over for vælgerne og folketinget.
Det er dem der træffer afgørelserne.
Det er dem der kan udstikke ordrer til hver deres departementschef.

At have en person med, der specielt skal holde øje med hvordan forskellige initiativer griber ind i hinanden, både faktisk og økonomisk er da en god udvikling.
At der ikke oprettes et helt ministerie med dertil hørende departementschef, mellemledere og sagsbehandlere, er da at forteække.

Nu oprettes kun et sekretariat i en mere beskedent omfang.
Der er overhoved ikke tale om en vicestatsminister.
Manden forsvinder på helt demokratisk vis i det øjeblik regeringen fratræder.

Jeg har hidtil anset David Reling for at være for klog til at hoppe på denne limpind, og bidrage med de vildeste konspirationsteorier til den borgerlige forargelse.

Anina Weber, Carsten Wienholtz, Jesper Hostrup Hansen, Niels Duus Nielsen, Liselotte Paulsen, Lasse Nielsen, ingemaje lange, Susanne Kaspersen, Helle Walther, Arne Lund, Carsten Hansen, Torben Skov, Anders Reinholdt, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helle Walther

OR.@ Hverken du eller din hustru skal nogen steder hen, hvis I ikke selv vil, riv papiret i stykker og slut med det. Det er ment, som en oplysning til bl.a de ældre borgere med andet statsborgerskab end dansk, og som måske gerne vil tilbage til deres hjemland. Vil man ikke det, så lader man være. Men ja det kunne nok være håndteret lidt mindre klodset fra kommunernes side, det vil jeg med give dig.

Mette Frederiksen kunne lukke munden på den letbenede kritik ved at indføre en ordning med juniorministre eller statssekretærer. Sådanne findes i de fleste europæiske lande, men ikke hos os, for vi ved jo bedre end alle de andre - tilsammen!
Her til lands klynger vi os til myten om det neutrale embedsværk - det er fanden er det! Embedsværket politisere når det passer dem, og lader være når det er opportunt. Spørg bare tidl. transportminister Sonja Mikkelsen om hvordan et politiserende asfaltglad embedsværk fik gjort livet surt for hende, fordi hun ikke ville bygge motorveje. Eller så på hvordan embedsværket i Finansministeriet har politiseret i årevis, fx forhindrede elektrificeringen af jernbanenettet tilbage i 90'erne. Fortsæt selv listen - den er alenlang.
Så hvis statssekretærer eller juniorministre kan skabe større klarhed over magt- og ansvarsfordelingen, så vil det være særdeles velkomment. Og da Mette Frederiksen jo ikke frygter embedsværket, så må hun være den rette til opgaven.

Anina Weber, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Liselotte Paulsen, Holger Madsen, Susanne Kaspersen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Lige før hørte jeg en udsendelse på DR 1, shitstorm, hvor en jyde John J deltager i shitstorm fordi han har haft modet til at sige fra, og han har fået så mange positive meldinger retur, også modsat, men Danmark er ikke noget racistisk eller hadsk land. Men lyt selv.
Og igen vedr. Rossen, Kettel er fortsat chef for statsministeriet næst efter Mette F, blot til alm. orientering før en myg gøres til en elefant. R har også totalt misforstået det.

Arne Lund, Eva Schwanenflügel, Liselotte Paulsen, Lasse Nielsen, ingemaje lange og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Jakob Lykkebo Østergaard

Anders Skot-Hansen
Mon ikke det er ambitionen om at få ført noget politik igennem, der gør at socialdemokratiet, klog af skade fra f.eks. betalingsringen, vælger at vente med de konkrete udspil. Lige nu bygger de fundamentet for de næste 4 års regeringsførelse. Så undgår de måske også politiske ørkenvandringer, som betalingsringen endte med at blive.

Helle Walther
Som venstreorienteret synes jeg godt, at vi kan holde vores politikere op på bedre idealer end bare, at de overholder loven og at de jo kun gør det samme, som højrefløjen også har gjort.
Nu virker det jo netop ikke som om, at det her _kun_ er gjort for at støtte den politiske udvikling af forståelsespapiret, som du skriver, da støttepartierne ikke blev inddraget i beslutningen. Det er jo primært for at støtte socialdemokratisk politik, og i særdeleshed Mette Frederiksens politik. Hun kommer jo også til at lave en masse politik hen over midten i løbet af de næste fire år, det er jo hele pointen med et-partiregeringen og forståelsespapiret.
Det klandrer jeg hverken Socialdemokratiet eller støttepartierne for. Det virker som en (forholdsvis) robust og realistisk løsning, men derfor skal man jo ikke vende det blinde øje til alle de metoder der bliver taget i brug, bare fordi man er enig i politikken. Jeg synes at det er naivt at sige at Mette F vil kunne drages fuldt ud til ansvar for Rossens ageren. Det er immervæk nemmere at afskedige Rossen, end det er, at gå af som statsminister. På den måde bliver der lagt et ekstra led ind. Et led man kan distancere sig fra.
Vi skal dog heller ikke bare male fanden på væggen. Nu må vi jo se, hvilke regler socialdemokratiet selv mener, at de her nye tiltag skal følge og så tage den derfra.

I øvrigt kommer den her udmelding jo meget belejligt lige oven på en igangværende kritik af embedsmænd fra højrefløjen selv og mens Støjberg og Kjærsgaard har kunnet køre fripas i medierne over "udlændingelempelser".

Anina Weber, Thomas Tanghus, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Jakob Lykkebo Østergaard

Der er også stor forskel på om vi snakker om et sekretariat i statsministeriet, hvor partifunktionærer (som sjovt nok er spindoktorer?) kan sidde og holde øje med de store partipolitiske linjer og så indsættelsen af selv samme i K- og Ø-udvalget. Det hele bliver jo hurtigt mudret sammen til en stor pærevælling.

Eva Schwanenflügel og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Helle Walther
Nu har min hustru som sagt ikke dansk pas, og alle disse udmeldinger, at personer uden dansk statsborgerskab er uønskede i Danmark sætter retningen. Vi tillader dog stadig diplomater. Det rammer hårdt ned på ens nervesystem hver gang, og denne gang ekstra hårdt, da det i årtier alene har været DF som har ført kniven. Venstre har været for svage, eller menneskelige vil nogen mene, og Lars Lykke har nu sagt stop. Denne gang sker udvisningen under en nydannet S regering, en regering som efter 8 dage leger Stram Kurs med et ønske om at deportere, eller i første omgang at slippe af med, vistnok 68.000 borgere. Det med det er frivilligt er præcis den tankegang der ligger bag ansættelsen af en intern rådgiver, som skal være ministrenes vagthund i personsager, og det personer rådgiveren skal overvåge, ikke det faglige, for det gør Departementschefen og Folketinget, i personsager er det kun hvis man får magt som man agt, at rådgiveren kan kaldes kompetent til at rådgive. Rådgiverens rådgiver Mette Frederiksen ved at overvåge og på hans råd kan ministre indkaldes til en kammeratlig samtale. Sagt med andre ord, hvis du ikke retter ind, så ryger du ud, og du skal vide du er under permanent opsyn. Den rådgiver er en skyggeminister, en stråmand som overgiver efter bestemte retningslinjer ingen kender for at styrke en ledelsesform som skal skabe frygt. En ledelsesform som samtlige ministre har hængende over hovedet permanent, og de ved det. Kald det ensretning, autoritært, centralistisk. Dernæst.

Vi ville gerne følge regeringens opfordring og flytte fra Danmark men en lovgivning i 2007 har gjort vi ikke længere kan tage vores folkepension med til vort otium, hvilket man kunne tilbage i firserne. Det var dengang vi planlagde alderdommen, ikke i 2007. Vi har sågardisponeret og investeret vort liv og økonomi derefter, så det er et paradoks, at vi rejser gerne, havde planlagt det, men er stavnsbunden til Danmark. Vi er gjort til dominobrikker i et politisk spil, den danske model, som går forud for fornuft, som gerne vælter folks livsvilkår omkuld i et samfund som jeg tror politikerne ikke længere selv forstår, og derfor ikke magter at styre. De handler kortsigtet og nærmest i panik for at opfylde velfærd, som er et begreb defineret af politikerne, hvor vi har brug for at leve vores eget liv.

Helle Walther

Skal vi ikke lige puste lidt og give tid til en konkret formulering, så falder kritikerne nok til ro igen.

Ole Rasmussen

Der skulle stå sidst i første afsnit
:
i personsager er det kun hvis man får magt som man har agt, at rådgiveren er har tilstrækkelige kompetencer til at rådgive. Rådgiveren rådgiver Mette Frederiksen ved som hendes skyggeminister at overvåge, og på hans råd kan Metter Frederiksen indkalde ministre til en kammeratlig samtale.

Ole Rasmussen

Jeg fik ikke med, at i erhvervslivet er der en direktør og en bestyrelse. I Socialdemokratiet er der kun Mette Frederiksen og Mette Frederiksen. Det kan man kalde en for hidtil uset centralisering af den retning man vil bevæge Danmark i. Et parti i tilbagegang med kun 48 mandater. Vi så hvad denne styreform gjorde ved Sass Larsen og mon ikke Mette Frederiksen snart går samme vej.

Thomas Bindesbøll

Tak til Rehling for at råbe vagt i gevær overfor magtens evige ego-interesser, uaset skiftende regeringer, desværre. Fremfor dét, der med et fint udtryk fra gl. Grundlov hedder "Almenvellet"...?

I øvrigt: Hvad F..... er det for vanvittige pengebeløb på 1,2 mio. kr+ , som alle disse magtens senest omtalte og nyudnævnte bureaukrater, "politiske rådgivere" og "spindoktorer ", senest ansat af Mette F, dog skal have i "løn"?

Regeringer forgår, men den almindelige griskhed består ?

Var der ikke mulighed for blot en smule mere beskeden tankegang hos en såkaldt "rød regering"? Eller blandt samme pampere selv ?

Tilsyneladende ikke.
Modsat produktivt arbejde kan ordgyderi og "spin-doktori" ikke måles på bundlinien.
Men de "politiske kandestøbere"anno 2019 spinder fortsat guld på alle deres ikke-målbare indsatser. Med venlig tanke til både Holberg og HC. Andersen og Kejserens nye Klæder.

Kender faktisk kun een (een!!) kendt person, fra moderne tiders Danmarkshistorie, der frivilligt afstod fra at få over en mio, i løn. Det var lærernes formand Anders Bondo, der for et par år tilbage havde befriende "Guts" til at afvise eget forbunds Gold-Rush for egen del.

Desværre dannede han ikke skole. Som enhver kan se.

= "Når jeg ser et rødt flag smælde" ... udnævner jeg hurtigst muligt et par nye "rådgivere" og ½ ministre, udenom al både almindelig respekt for magtens tre-deling, og udenom enhver anstændig grænse for egne "rådgiveres" top-lønninger?

Velbekomme !

Niels østergård og Anders Skot-Hansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Helle Walther
06. juli, 2019 - 13:10 :

"OR.@ Hverken du eller din hustru skal nogen steder hen, hvis I ikke selv vil, riv papiret i stykker og slut med det. Det er ment, som en oplysning til bl.a de ældre borgere med andet statsborgerskab end dansk, og som måske gerne vil tilbage til deres hjemland. Vil man ikke det, så lader man være. Men ja det kunne nok være håndteret lidt mindre klodset fra kommunernes side, det vil jeg med give dig."

Helle, det er ikke kommunernes skyld at de sender disse breve ud til folk, eller orienterer om 'tilbuddet' i samtaler på Jobcentret.
Kommunerne er blevet pålagt af staten at foretage disse tvivlsomme handlinger af staten, efter vedtagelsen af "paradigmeskifte-lovene".
Jeg synes det er vanskeligt at få overblik over, hvilke dele Socialdemokratiet har stemt for, det kunne eventuelt være en opgave for Information at finde ud af ?
Uanset hvad og hvem, så er det et modbydeligt signal at sende til folk.
(Og som Ole Rasmussen påpeger, hvorfor kan man ikke længere tage sin pension med sig?)

Thomas Tanghus, Carsten Wienholtz, Carsten Munk, Niels østergård, Anders Skot-Hansen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Ja det er ikke smart gjort, enig. OR@ jeg ønsker dig og din hustru alt det bedste, og forstår fuldt ud din vrede og frustration.

Thomas Bindesbøll, Jakob Lykkebo Østergaard, Eva Schwanenflügel og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Mine tanker går til Sass Larsen, som blev det første offer for den socialdemokratiske tops tillukkede ledelsesform, en ledelsesform han måske inderst inde var i mod, og derfor blev dens første offer? Det kan om noget forklare hans manglende vilje til at medvirke. Han var kendt for en hård ledelsesstil, men ikke for mørkelægning snarere tvært i mod. EB er i dagens Leder også noget mystificeret over Mette Frederiksens manglende forklaring på nødvendigheden af et stærkt udvidede politiske sekretariat.

https://ekstrabladet.dk/nyheder/lederen/mettes-hemmelige-kammer/7704025

Begrundelsen for at ophæve retten til at tage sin folkepension med til udlandet skyldtes arbejdsmarkedspensionerne. Udbetalt i udlandet slap man for den danske skat, så derfor gjorde man den skattepligtig i Danmark, og så snuppede man lige folkepensionen med. Derfor er vi nu tvunget til at betale dansk skat (38%) af den udenlandske pension, som er tænkt skattefri. Absurd.

Ruth Knudsen

Ja, det er skidt kommet til ære som det tidligere blev påpeget. Mette Frederiksen er en svag person, og hun ved det selv. Så hun har brug for en støtte som ikke skal stå til ansvar, og som hun forøvrigt kan afskrive når tingene går galt (som vil ske, da der ikke er penge eller vilje til alle tiltagene som MF har lovet)

Ruth Knudsen

Bedste analogi er vel Struensee ?
http://www.danmarkskonger.dk/konge46a.htm

Eva Schwanenflügel

@ Ruth Knudsen

Når du sammenligner med Struensee, antyder du dermed at Mette Frederiksen er sindssyg, og/eller har en hemmelig elskovsaffære med sin rådgiver?
Det gør du formodentlig, når du også kalder hende 'svag' og 'en skidt person'.

Meget kan man sige om Mette F og hendes politik, men den slags personlige nedgørelser er efter min mening under lavmålet.

Anina Weber, Werner Gass, Nette Skov, Thomas Bindesbøll, Jakob Lykkebo Østergaard, Thomas Tanghus og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Jeg håber der kan diskuteres politik her, fremfor personer. Analogier til historiske Struense er naturligvis helt ude i hampen. Derfor tak til alle vanligt gode kommentarer, bl.a. senest Ewa S, der lige får sat proportionerne lidt på plads.
Tak også til Ole Rasmussen for at bringe en regulær "sag" ind i debatten. Og en "sag" mildt sagt bureaukratisk håndteret, suk (!)

Rehlings artikel var - som jeg har læst den - mest fokuseret på en advarsel om alle disse 3½ statsmagts-personer, som utallige spindoktorer, "rådgivere" og andre IKKE-folkevalgte "VIP-personer" nu siden snart 2 årtier, udgør... Deres magt er stor, og måske FOR stor, ift til de folkevalgte ? Dét er jo dét der kunne tænkes over.

Desuden: Skal en ny (og forhåbentlige langt bedre?) såkaldt "rød" regering end Løkke & Co -- især hvad angår både ledelsesforvaltning og især åbenhed(?) -- ikke forsøge helt andre (og nye?!) former for balancer mellem lukkede "koordinationsudvalg" og så almindelig menneskelig mulighed for indsigt i samme regerings politiske udspil

Som venstrefløjsvælger håber jeg derfor endnu engang at man nu i praksis(?) ændrer ledelsesstil for HELE Danmark. Mette Frederiksen, men også hele det gumpetunge Socialdemokrati har en udfordring her. Det var på tide ikke blot at gå til valgkamp på at afskaffe dyre konsulenter i det offetnlige, men måske også selv rydde lidt op i junglen af alle "politiske rådgivere"....? = Den 4. statsmagt.
Desuden se lidt på den provokerende "hyre" samme 4. statsmagts allehånde "kommunikations- og PF-folk" indkasserer.
Tak !

Thomas Bindesbøll

@ Leo Nygaard,

Jo råd og vejledning hos dem "man" har tillid til er da udmærket - men behøver det koste en formue?

= Hvem har "prissat" alle disse "rådgiveres" fyrstelige lønninger?

Og burde en "rød" regering ikke netop gå forrest(?) mht at finde de absolut mange rette (helt andre!) folk, end alle disse evige "kommunikations-rådgivere", der scorer kassen på alle deres politiske kandestøberier?
Der findes udmærkede daglige slidere i det politiske liv, og blandt partiernes "græsrødder", endda med afsæt i helt almindeligt arbejde "på gulvet" -- og som udmærket godt kan kombinere politisk engagement med en mindre gage.
Så hvorfor ikke hyre / headhunte et par af dem i stedet?

Desuden: Hvad i alverden er det dog for en omgang pubertets-politikere vi har i vore dage, der er
flasket op med nødvendigheden(?) af al denne "smarte - og dyre - "rådgivning" ?

- Er de ikke mandfolk (m/k) til selv at skrive deres taler ?
- Er de ikke kvindfolk (k/m) til selv at skrive deres artikler ?
- Er de ikke engagerede politikere, med både baggrund. livserfaring, engagement til selv at træffe beslutninger?

Bak venligst lige ca 30-40 år tilbage.

Selv er jeg gl. SFU/SF-er, dog meldt mig ud af alle partier, siden mange år.

I min ungdom - og i dét parti - var der (sgu) hverken nogle spindoktorer, "rådgivere", "taleskrivere" og alt muligt andet. Der var blot de enkelte medlemmers egen indsats. Frivillig og ulønnet. Medlemmerne af Folketinget dengang klarede sine egne poster og opgaver udmærket, uden alle mulige ekstra "tilskud".

Modsat de store, som både S og V og de Konservative, der havde millioner i ryggen fra alle egne pappenheimere.
Det var dengang.
Men behøver det nødvendigvis at være en dårlig ting her?
= At gå tilbage til lidt mindre mammon, men til gengæld til lidt mere engagement?

Thomas Bindesbøll

Leo Nygaard,

Jeg synes nu ikke det er svært at vurdere.
Thi hvornår sneg hele dette "segment" af alle disse yderst vellønnede "politiske kandestøbere" sig overhovbedet ind på Christiansborg - og i det hele taget.
=Politik som "forretning" ??

Det er jo blot at gennemgå listerne over sidste 20 års såkaldte "kommunikationsrådgivere", der kan skifte politisk standpunkt, som vi andre skifter undertøj... Hvis de overhovedet har haft et politisk standpunkt, før de fik "løn" for at have det ?

Spindoktorer og politiske rådgivere er derfor en sygdom i demokratiet, især når det kalder sig Folkestyre, med stort F.
Hvis ikke forstandige mennesker, også tilhængere af det samarbejdende folkestyre kan se faren her, anno 2019, ja, så vil vi da kun få flere Gule Veste, flere populistiske politikere og mere Facebook-"demokrati" - og i sidste ende mere frusteret vold mod "Establishmentet" på banen.

Det bør forsøges undgået. Det gør man bla, ved selv at gå foran med et par markante BRUD, overfor sidste 20 års pamper-måder at bedrive politik på ?

Jeg anser i øvrigt generelt den danske embedsmandsstand som heldigvis een af verdens bedste, overordnet - og hidtil set og oplevet. Der er de både alle mulige politiske fløje repræsenteret, og der en en loyalitet overfor de opgaver man får udstukket, uanset det politiske flertal i Folketinget.

Jeg har selv en nu pensioneret embedsmand i familien. En dygtig og herlig humoristisk mand, der altid har grinet over Sir Humpfrey i TV-serier som f.eks, "Yes Minister", men også tilføjet: "Så slemt står det nu heldigvis ikke til"...

Så vi behøver ikke en yderligere 4. statsmagt af spindoktorer og sammenspiste "kommunikations"-folk indover en politik, som de folkevalgte burde have rygstykker og "Guts" nok til SELV at formulere; selv stå på mål for; selv at fremsætte.
Især i et sprog og gennem en attitude af ægte engagement, så befolkningen forstår og respekterer det.

Det gøres kort sagt derfor bedst via politikere af et vist format og af en vis livserfaring -- fra det virkelige liv, udenfor Christiansborg. Ikke via alle deres højtlønnede bureaukrater, og "rådgivere", der oftest kun har betrådt først kun et universitet, og siden diverse bonede gulve, rundt omkring i medie- og "VIP"-Danmark.

Hvis ikke en ny såkaldt "rød" regering ser problemet her - og forsøger at optræde anderledes, med direkte kontakt til den almindelige befolkning, og dens daglige slidere, ja, så vil også den nye regering spille fallit. Uanset alle de pæne ord.

Især de unge kræver forandring, og direkte handling - og det bør enhver lytte til og tage ad notam.
Desuden er der en mere erfaren generation, der vist stort set blandt os alle kan huske hvor hurtigt løfter kan brydes (eller blot glemmes).

= Det er på tide med en ny måde igen at komme i kontakt med befolkningen. Det sker IKKE via nye spindoktorer og ½ ministre. Det sker kun via eget sejt arbejde, og at tage ud og møde befolkningen i det daglige.

Ikke "kun" under en intens 4-ugers valgkamp, men også i det daglige arbejde fremover.
Det er ikke let. Men det er den eneste vej frem.