Leder

Vores uddannelse og forskning har brug for en kulturændring og flere frie midler

Forsknings- og uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen har allerede garanteret at tage det nødvendige opgør med uddannelsessystemets præstationskultur. Men der er også brug for et mere substantielt løft af videnskaben med flere midler til den frie forskning
Den nyudnævnte uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen, kaldte ved overdragelsen af sit ministerium præstationskulturen »et af samfundets største problemer«. »Men en kulturændring på uddannelses- og forskningsområdet er ikke nok,« skriver Louise Schou Drivsholm i denne leder

Den nyudnævnte uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen, kaldte ved overdragelsen af sit ministerium præstationskulturen »et af samfundets største problemer«. »Men en kulturændring på uddannelses- og forskningsområdet er ikke nok,« skriver Louise Schou Drivsholm i denne leder

Arthur J. Cammelbeeck/Ritzau Scanpix

1. august 2019

Den nyudnævnte uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S), lagde stilen for sine politiske ambitioner allerede i tiltrædelsestalen. Bogstaveligt talt. Hendes gave til den afgående minister, Tommy Ahlers (V), var en T-shirt, der var klippet over til en mavebluse.

Tøjgaven var en henvisning til Ahlers’ blottede maveskind under et interview på vej til dronningens nytårstaffel.

»Nogle sagde, jeg skulle give dig en hvid undertrøje, men jeg vil gøre det modsatte. Vi skal nemlig turde blotte os og erkende vores fejl,« lød begrundelsen fra Halsboe-Jørgensen, der ved samme lejlighed kaldte præstationskulturen »et af samfundets største problemer«.

Dermed satte den socialdemokratiske uddannelses- og forskningsminister selv ord på en af sine primære opgaver. Nemlig et opgør med det uddannelsessystem, der presser unge mennesker ud over kanten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Lind
  • Viggo Okholm
  • Bjarne Toft Sørensen
Morten Lind, Viggo Okholm og Bjarne Toft Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjarne Toft Sørensen

De mange eksternt finansierede projekter giver grundlag for mange tidsbegrænsede stillinger, og vi får en gruppe af forskere, der vandrer fra først en ph.d. stilling til en efterfølgende række af post. doc. stillinger, med begrænsede muligheder for fastansættelse.

Forskningsmæssigt betyder det hos mange udviklingen af almene og generelle kompetencer på et højt niveau, men udviklingen af de kompetencer, der følger med årelang forskning og fordybelse inden for et ret afgrænset forskningfelt, mangler til gengæld. Derfor skal flere forskningsmidler øremærkes til fastansættelse af forskningsmedarbejdere for at tilgodese denne årelange fordybelse inden for en række forskningsfelter.

Morten Lind, Hans Hansen, Ete Forchhammer , Caroline Lillelund og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Endeligt gode nyheder for universiteterne. Måtte ministeren få finansiel opbakning til sine visionære kursskifte, selvom der også er brug for hjælp til de erhvervsfaglige uddannelser.

Tidsbegrænsede stillinger er ikke kun et problem for forskningen, det er i allerhøjeste grad også et problem for undervisningen af de studerende. De løstansatte har svært ved at indgå i udviklende samarbejder, da de ikke ved om de er stadig er ansatte om 6 måneder. De får ikke pædagogikum. De tør ikke sige deres mening om eksisterende forhold af frygt for ikke at blive genansat. De skal bærer urimeligt undervisningsbyrder. De kan stort set ikke forske, da de skal undervise. Resultat - fagkollegier kan ikke strategisk udvikle undervisningsformer, opbygger uddannelser og selvfølgelig ikke udvikle deres forskningsprofil. Det ansættelsescirkus er kun dårligt og de småpenge det spare i et budget er intet imod det forsknings og undervisnings tab, der finder sted. Og så er det uhyre belastende for forskerne. De dygtige skrider ofte - de gider sgu ikke finde sig i at blive så dårligt behandlet.

Helle Walther

Hun er superdygtig, hende bliver vi glade for på den post. Tommy Adlers var god, men hun rammer også plet.