Leder

Engang koordinerede vestlige ledere valutapolitik på deres årlige topmøde. Nu skændes de i G7

USA’s centralbank vil ikke forpligte sig til at sænke renten. Trump afviser at danne en fælles vestlig front mod Kinas merkantilisme og vil fortsætte sin toldkrig mod Kina, uagtet hvad det koster. G7-gruppen udstiller sin afmægtighed ved at undlade udsendelse af slutkommuniké. Uden fælles handling risikerer verdensøkonomien en recession
Jay Powell, centralbankformand, og Mark Carney, guvenøren af 'the Bank of England', til tre-dages konferencen i Jackson Hole, 23. august 2019. Powell bedyrede i sin tale i Jackson Hole, at banken ikke vil forpligte sig til en sænkning af renten. »Vores økonomi befinder sig lige nu i en gunstig fase,« sagde han. 

Jay Powell, centralbankformand, og Mark Carney, guvenøren af 'the Bank of England', til tre-dages konferencen i Jackson Hole, 23. august 2019. Powell bedyrede i sin tale i Jackson Hole, at banken ikke vil forpligte sig til en sænkning af renten. »Vores økonomi befinder sig lige nu i en gunstig fase,« sagde han. 

Jonathan Crosby

24. august 2019

Det er utvivlsomt en tilfældighed, at G7-topmødet i år falder i samme weekend som det årlige symposium i Jackson Hole i Wyoming, der blandt andet samler direktører for USA’s Federal Reserve og andre centralbanker. Normalt mødes regeringscheferne for de seks vestlige økonomier plus Japan i juli.

Ikke desto mindre synes de to møders sammenfald at være en oplagt mulighed for at diskutere nogle fælles initiativer, som ville kunne mindske risikoen for en global økonomisk recession.

Øverst på dagsordenen kunne man forestille sig en samlet vestlig front mod Kinas merkantilistiske politik frem for amerikansk enegang og en forpligtelse til afholde sig fra at starte en valutakrig, hvor enkelte lande devaluerer for at opnå eksportfordele.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

»Hvem er vores største fjende, formand Powell eller formand XI,« spurgte USA’s præsident.
citat fra artiklen

Manden er jo 100% certifiable - det er så meget på Månen, at man helt taber mælet !!

Jørgen Tryggestad

Og ja, USA’s eksport er faldet støt i løbet af 2019 ( og i mange tidligere år), men det som journalisterne burde skrive meget mere om, er om de mange amerikanske selskaber som Apple, Nike og Levis som de seneste mange år har flyttet produktionen til lande som Kina med billig og rigelig arbejdskraft for at maximere profitten - og hvorfor de har kunnet gøre det - såmen også med statsstøtte/skatteincentiver hjemmefra.

Mere end halvparten af USA's import fra Kina er idag import af varer fra amerikanske virksomheder med produktion i Kina. Dette er årsagen til USA's massive handelsunderskud med Kina.
Trumps såkaldte "handelskrig" mod Kina er derfor ingen handelskrig mellem nationer. Det er USA's egne virksomheder og politikere som er "banditterne" her. Og som Trump burde erklære økonomisk krig imod.

Globaliseringen og en kortsigtet upatriotisk grådighedskultur har simpelthen været med til at overføre store dele af den amerikanske produktions-økonomi fra USA til lavtlønslande som Kina, med velsignelse fra de neoliberale politikere i Washington DC og indflydelsesrige finansprofitører på Wall Street, som i høj grad dominerer USA's økonomiske politik i disse år, hvor mange politikere i dag er købt og betalt, ikke mindst via Super-PAC valgbidrag-systemet.