Leder

LGBT-kampen for forskellighed kan ende med at undergrave det, vi er fælles om

Kampen for forskellighed risikerer at undergrave det, vi er fælles om
Mistilliden bliver sat på spidsen, fordi forskellige grupper internt i LGBT-miljøet mistror hinandens gode intentioner. skriver Mette-Line Thorup.

Mistilliden bliver sat på spidsen, fordi forskellige grupper internt i LGBT-miljøet mistror hinandens gode intentioner. skriver Mette-Line Thorup.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Debat
19. august 2019

Op mod 200.000 mennesker deltog lørdag i Pride-paraden, der har udviklet sig til en frihedsbekræftende folkefest til fejring af mangfoldighed og seksuelle minoriteter.

Fællesskabets og majoritetssamfundets anerkendelse af den enkeltes ret til at dyrke sin seksualitet er kulminationen på en årtier lang social kamp, der placerer sig i slipstrømmen på historiske opgør om for eksempel kvinder og tyendes stemmeret.

Men netop i disse år skifter kampen karakter og spørgsmål om kønsidentitet og undertrykkende normer har fået en mere central placering i forhold til kampen for juridiske rettigheder.

Og det vækker bekymring og ikke mindst splittelse internt i LGBT-miljøet, som Information kunne beskrive i weekenden. En fløj i LGBT Danmark kritiserer en anden fløj af »hvide, midaldrende ciskønnede bøsser« for at være »privilegieblinde« og for ikke at kæmpe nok for repræsentation af eksempelvis etniske minoriteter, transkønnede, kvinder og queerpersoner. Mens den anden fløj taler om et identitetspolitisk »holdningspoliti«, der overvåger sprogbrug og henvendelsesformer med korrekte pronominer, og som risikerer at støde udenforstående fra sig.

Mistilliden bliver yderligere sat på spidsen, fordi forskellige grupper internt i LGBT-miljøet mistror hinandens gode intentioner.

Det er særligt en yngre generation, der går forrest i den identitetspolitiske kamp. Og tidligere tiders sejre er altid blevet afløst af nye kampe og krav, som ældre generationer ikke umiddelbart har kunnet set meningen i. Problemet er imidlertid, at de i kampen imod social kontrol og for ikke at blive puttet ned i majoritetssamfundets kasser selv er begyndt at udøve social kontrol og kræve, at folk er eksplicitte om deres kassetilhørsforhold. Som når Vivi Jelstrup fra LGBT Danmark kritiserer borgerlige eksministre Tommy Ahlers (V) og Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) for ikke offentligt at markere deres bi- eller panseksualitet.

Logikken er, at der er brug for separatistiske fællesskaber for at modvirke følelsen af at være og kæmpe alene. Men man savner i den grad svar fra de nye normkritikere og identitetspolitikere på, hvordan de ser på humanistiske grundværdier – som for eksempel at det almene er det, der skaber sammenhængskraft. Ellers kan kampen for forskellighed ende med at undergrave det, vi er fælles om.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Erik Jacobsen

[..]Ellers kan kampen for forskellighed ende med at undergrave det, vi er fælles om.

Præcis den pointe, som 'alle vi cis-normative, patriarkalsk forblændede, hvide socialister - mange af os mænd, forfærdeligt nok - har fremført side vanviddets begyndelse.

"I Fucking told you so!", fristes jeg til at sige. Men det ville være for umodent. I tidens ånd vil jeg stille mig tilfreds med en fucking undskyldning fra Informations åh så fucking 'woke' redaktion ;)

Flemming Berger, Karsten Lundsby, Claus Nielsen og Niels Johannesen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Ja, det var så naturligvis mig, ovenfor...

Det er et imponerende fattigt 'håndklædet i ringen' vi her bevidner på lederplads. Girafsprog og fløjlshandsker i erkendelsen af eget svigt. Kom nu, 'Den mindst ringe'! Er det så svært at kalde en spade for en spade?

Nike Forsander Lorentsen

Det er nu ikke kun indenfor LGBT der er splittelse, mange i miljøet er kritiske over hvordan LBGT og PRIDE antaget en nyliberal og trans&queer ideologi som rummer totalitære træk. Et eks. er sidste års MIX Filmfestival for LGBT. MIX programsættere boycottede film der hetero skuespillere spiller trans roller og hvad bliver det næste intolerante, totalitære påfund. En organisation som gerne vil at prostitution bliver erkendt som sexarbejde, at det bliver tiladt at handle med kvinders livmødrer 'rugemødrer' og barn, helst ser en annonymisering af cpr. nr. til fordel for, ja hvad? Brottstatistik når det f.eks. kommer til våldtækt? Ulighed mellem kvinder og mænds ulige løner osv. LGBT og PRIDE som selve vil opnå tolerance flagger selve med intolerance. Og alt er lige gyldigt bare de spytter op med sponsor penge fra Coca Cola til Nordea som hvidvasker penge fra kriminelle, osv, osv.

Så mangler vi bare lidt enighed om hvad det er vi har så meget tilfælles. Alternativt er lederen bare vrøvlet nonsens skrevet af en som ikke kan sin europæiske idehistorie

Steffen Gliese

Ting udarter, og så finder de et niveau, en balance.

Karsten Lundsby, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørgen M. Mollerup

Hvad er vi egentlig fælles i en solipsistisk tidsalder?

Jørgen M. Mollerup

Hvad er vi egentlig fælles om i en solipsistisk tidsalder?

Kampen i LGBTQIA-miljøet handler fortrinsvis om at knægte den gamle generation af bøsser magten og skifte fokus over på minoriteternes kamp for at blive fri af usynliggørelsen, som følge af det dominerende, gamle narrativ om seksualitet fremfor det nye om kønsidentitet. Ligesom radikalfeministiske lesbiske klager over oversete transkønnede og intersexpersoners kamp for synlighed, fordi de er kede af ikke længere at være i centrum som majoritær minoritet. Men den hvide mands byrde er ikke værd at fokusere på. Deres tid er forbi. Lad andre sole sig, der alt for længe er blevet overset.

Mads Jakobsen

Hvis den hvide mands tid er forbi, betyder det så at jeg er strøet af indkaldelseslisterne og erstattet af en lesbisk eller transkønnet?

Michael Gudnæs

Som almindelig borger, der ikke har nogen speciel interesse i sex (for gammel) eller oprør (for magelig), har jeg med stille undren betragtet udviklingen af den såkaldte identitetspolitik, og undret mig. LGBTQI folkene, som præker ret til forskellighed, er mere intolerante i deres retorik, end nogen af deres argeste modstandere. Ikke-hvide gruppper i samfundet har ladet sig inspirere af en bølge af krænkelsesberathed fra USA, som har gjort, at de farvede i deres retorik fremstår som langt de mest racistiske gruppe i den offentlige debat her i landet. Veganerne, som gør sig til af at tjene dyrenes interesser, fører en politik, som hvis den blev ført til sejr ville betyde nærmest en udslettelse af dyrelivet på vores klode, hvis man vel at mærke ikke taler om kæledyr, der jo af deres ejere nærmest bliver betragtet som en slags halvmennesker. Vilde dyr har vi ikke plads til, så hvis kør, svin og får skal udryddes fra kloden, fordi menneskene ikke længere vil bruge dem, er der ikke meget tilbage.

Og senest der det her i weekenden gået op for mig, at den så høøjt besungne Pride i virkeligheden er en kommercialismens triumftog, som stort set består af virksomheders forsøg på at købe sig til goodwill og deraf følgende omsærningt, ved at udruste en Pride-vogn, og hoppe lidt rundt i regnbuefarvet tøj og uddele free samples!

Kors i røven, for en fallit!

Michael Gudnæs

Gad vide, om jeg snart skal ha' et nyt tastatur ....