Leder

Et der håb for USA? Ja! Se debatten mellem demokraternes præsidentkandidater

I mandagens debat var alle 12 demokratiske kandidater velinformerede, velartikulerede og modige til at sætte ord på deres lands talrige onder
Egentlig karisma er svær at spore blandt de kandidaterne fra det parti, der begejstrede amerikanere omkring Franklin Roosevelt, John Kennedy og Barack Obama, skriver David Rehling på lederplads.

Egentlig karisma er svær at spore blandt de kandidaterne fra det parti, der begejstrede amerikanere omkring Franklin Roosevelt, John Kennedy og Barack Obama, skriver David Rehling på lederplads.

Debat
17. oktober 2019

Midt i fortvivlelsen over den skade, som USA’s republikanske præsident Donald Trump påfører sit land og dets agtelse kloden over, er der et lys af håb. Det kommer fra den tv-debat, der mandag aften amerikansk tid foregik mellem de 12 demokratiske præsidentkandidater.

Gennem den tre timer lange debat var alle 12 velinformerede, velartikulerede og modige til at sætte ord på deres lands talrige onder: ulighed, monopoler, skævhed i sundhed og uddannelse, masseskyderier, opioidkrise, klimabelastning, nedbrudt infrastruktur og tabt global indflydelse.

Den, der fik flest provokationer fra de andre kandidater, er Massachusetts-senatoren Elizabeth Warren. Forståeligt, for hun er nu rykket op i meningsmålingernes førerfelt. Warren kan virke hektisk, når hun skal forsvare de talrige handlingsplaner, hun har fremlagt. Men hun formår at fastholde sin offensiv.

Skyts til republikanerne 

Risikoen ved at de andre kandidater gør et stort nummer ud af Warrens tydelige placering på demokraternes venstre fløj er, at de dermed leverer skyts til republikanerne – og ikke bare mod Warren, men mod hele Det Demokratiske Parti ved valget i november 2020.

Warrens modpol i førerfeltet, tidligere vicepræsident Joe Biden, fremstår som besindighedens og erfaringens klippe, men en forvitret klippe. Biden måtte omstarte flere sætninger.

Uanset umiddelbare sympatier må demokraterne gøre sig nogle gustne overvejelser: Hvem kan på valgdagen slå 73-årige Trump? Biden fylder 77 senere denne måned og virker absolut ikke yngre. Elizabeth Warren er en vital 70-årig, men kan indtil videre stå som et usikkert kort. Den nu 78-årige Vermont-senator Bernie Sanders taler indigneret, men kan let høres som en fortidig røst.

Egentlig karisma er svær at spore blandt de 12 kandidater fra det parti, der begejstrede amerikanere omkring Franklin Roosevelt, John Kennedy og Barack Obama. Måske kan den nå at udkrystalisere sig omkring den 37-årige borgmester fra Indiana-byen South Bend, Afghanistan-veteranen Pete Buttigieg.

Han har allerede nu formået at få vældigt mange amerikanere til at udtale sit efternavn og ikke være distraheret af, at han har en kønsfælle som ægtefælle. Hans politik er progressiv uden at provokere, som Elizabeth Warrens har gjort.

Blandt de 12 kandidater skal efter alt at dømme findes ikke bare demokraternes præsidentkandidat, men også vicepræsidentkandidaten. En kombination af Elizabeth Warren og Pete Buttigieg ville være en sand fornyelse. Men nok også efterlade demokraterneee sårbare i kampen om traditionelle arbejdervælgere.

Hele debatten mellem Demokraternes præsidentkandidater kan ses på CNNs hjemmeside.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her