Leder

Teleskandalen viser, at man med åbne øjne har gennemført retssager med risiko for justitsmord

Oppositionen har tilkendegivet, at teledatasagen skal undersøges til bunds. Det er især overvejelserne i toppen af politi, anklagemyndighed og ministerium, vi fortsat mangler at få udredt
Justitsminister Nick Hækkerup (S) holdte fredag et kort pressemøde på baggrund af offentliggørelsen af en redegørelse fra henholdsvis Rigspolitiet og Rigsadvokaturen og en kortere gennemgang fra ministeriet om teledatasagen.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) holdte fredag et kort pressemøde på baggrund af offentliggørelsen af en redegørelse fra henholdsvis Rigspolitiet og Rigsadvokaturen og en kortere gennemgang fra ministeriet om teledatasagen.

Ida Guldbaek Arentsen

Debat
8. oktober 2019

Kan det passe, at den øverste ledelse af politi og anklagemyndighed i månedsvis har været vidende om, at det bevismateriale, som blev fremlagt i verserende retssager, kunne være fejlbehæftet?

Med andre ord: Har man med åbne øjne gennemført retssager med risiko for oplagte justitsmord, fordi det materiale, politi og anklagemyndighed bad retten om at vurdere, muligvis var behæftet med fejl?

Det korte svar er: Ja, det har man.

Det er i hvert fald det billede, som tegner sig, efter justitsminister Nick Hækkerup (S) fredag holdt et kort pressemøde på baggrund af offentliggørelsen af en redegørelse fra henholdsvis Rigspolitiet og Rigsadvokaturen og en kortere gennemgang fra ministeriet om teledatasagen.

Men på trods af redegørelsen og sagsgennemgangen (samt to tekniske rapporter fra revisionsfirmaet Deloitte) er der stadig dele af sagen, som kun er ringe belyst.

Det skinner således igennem både redegørelse og sagsgennemgang, at der er tale om partsindlæg fra to sider, der hver især forsøger at skubbe ansvaret fra sig.

Hverken politi og anklagemyndighed på den ene side eller Justitsministeriet på den anden ønsker nemlig at sidde tilbage med ’aben på skulderen’ og dermed ansvaret for, hvad justitsministeren selv har karakteriseret som »en vaskeægte skandale« og over for Folketinget kaldt »særdeles utilfredsstillende«.

Offentligheden mangler fortsat at få at vide, hvorfor Rigspolitiet ikke i tide indførte en tilstrækkelig kvalitetskontrol af det it-system, som blev anvendt til at ’oversætte’ de talrækker, som politiet fik adgang til fra teleselskabernes master.

Selv om det gennem årene gang på gang kom frem, at der var fejl, mangler eller usikkerheder i det materiale, som politiet skulle give videre til anklagemyndigheden, blev det alt, alt for længe behandlet som enkeltstående tilfælde og altså ikke som systematiske fejl og mangler, som det har vist sig at være.

Ansatte fik besked på at lyve

Og da Rigspolitiets telecenter så for knap et års tid siden fik tanken, at de hyppige fejl kunne være systematiske, gav (en nu pensioneret) chef for telecentret sine ansatte besked på at lyve, når de blev spurgt om, hvorvidt der blev gennemført kontroller.

I lyset af politiets hårrejsende behandling af Tibet-skandalen er det endnu et tegn på en usund ’lyv så længe du kan-kultur’. Næste fejl var, at Rigspolitiet var alt for sendrægtige til at inddrage anklagemyndigheden i sagen.

Og da Rigsadvokaturen endelig blev inddraget, var den meget langsom til at indse rækkevidden af skandalen – nemlig, at anklagemyndighedens fremlæggelse af faktum i retsmøder risikerede at være forkert.

Når det kommer til Justitsministeriet, ser billedet ikke bedre ud. Ministeriet var alt for lang tid om at få sig det fornødne overblik. Som Information har beskrevet, blev orienteringsmøder således udsat og udsat og udsat.

Hvorfor kunne ingen af de såkaldte kronjurister indse, at her var en sag, der skulle handles øjeblikkeligt på?

Dernæst traf nogen i ministeriet beslutning om ikke at orientere det politiske niveau, altså daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og Folketinget, før lang tid efter valgkampen.

Om det skyldtes hensynet til ikke lige op til valget at skabe en oplagt tabersag for en lov og orden-minister, som den konservative partiformand yndede at fremstille sig som, vides ikke.

At ministeriet kun var et såkaldt forretningsministerium på grund af den udskrevne valgkamp, ligner mere en dårlig undskyldning end en reel forklaring på det monumentale svigt. Ministeriet blev således første gang orienteret i midten af marts – altså knap to måneder før udskrivelsen af valget.

Ligeledes er det uklart, hvem der har ansvaret for den sene orientering af de forsvarsadvokater, hvis klienter blev hevet gennem retssager, hvor anklagemyndighedens materiale kunne være mangelfuldt eller forkert.

Nærmest uforståeligt bliver det så, at Nick Hækkerup, der ellers har lagt solidt fra land og krævet en uafhængig undersøgelse, er så vag i mælet, som tilfældet var i fredags. Han har hårde ord til såvel Rigspoliti og Rigsadvokatur, men har knap nok et løftet øjenbryn til sagshåndteringen i sit eget departement.

Oppositionen har tilkendegivet, at sagen skal undersøges til bunds. Det er overvejelserne i toppen af politi, anklagemyndighed og ministerium, vi fortsat mangler at få udredt. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Var det ikke Lars Løkke der, i et øjebliks tilstand af trang til sandhed, udbrød:
"Hele den politiske verden er jo blot en forestilling"

Tak til Ulrik Dahlin for at tydeliggøre dette.

Embedspersonerne kører, næsten, altid med klatten.

Torben Skov, Lillian Larsen, Birte Pedersen, Bjarne Andersen, Carsten Mortensen, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Oppositionen har tilkendegivet, at sagen skal undersøges til bunds. Det er overvejelserne i toppen af politi, anklagemyndighed og ministerium, vi fortsat mangler at få udredt."

Næh, de Konservative vil skam ikke være med.
Dermed er der ikke flertal for en tilbundsgående undersøgelse.
Hvorfor i alverden Socialdemokratiet holder sig tilbage må guderne vide..
Er der mon også nogen i S, som ikke har noget at skulle have klinket ?

Torben Skov, uffe hellum, Lillian Larsen, Carsten Wienholtz, Birte Pedersen, Ib Christensen, Bjarne Andersen, Carsten Mortensen, Egon Stich og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jens Holm Møller

Selvfølgelig skal en sådan sag undersøges til bunds. Vi skal allesammen bare lige huske at den opstod under Lars Løkkes regering og det sådan set bare er en del af det tiltrængte oprydningsarbejde efter ham.

Torben Skov, Steffen Gliese, Carsten Wienholtz, Ib Christensen og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Vi skal allesammen bare lige huske at den opstod under Lars Løkkes regering og det sådan set bare er en del af det tiltrængte oprydningsarbejde efter ham."

Der har i mellemtiden været en socialdemokratisk regering, så det er i høj grad tiltrængt, at vi også får opklaret, hvad DEN vidste (sagt af en på venstrefløjen).

Torben Skov, Thomas Tanghus, uffe hellum, Lillian Larsen, Lise Lotte Rahbek, Birte Pedersen, Ib Christensen, Bjarne Andersen, Egon Stich og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hele den her skandale starter egentlig et led før med hele grundlaget for telelogningen. EU domstole har erklæret den form for massive telelogning for ulovlig, endda flere gange, men Danmark har bare fortsat fordi man i en eller anden fantasiverden har håbet på at EU ville ombestemme sig efter en tredje eller fjerde retssag. Den her skandale skal ikke løses med bedre IT-systemer, men ved helt at stoppe den ulovlige telelogning.

Peter Meyling, Søren Roepstorff, Torben Skov, uffe hellum, Tue Romanow, Flemming Berger, Jens Kofoed, Lillian Larsen, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, Ib Christensen, Steffen Gliese, Christian De Coninck Lucas, Bjarne Andersen, Ebbe Overbye, Carsten Wienholtz, Anne-Marie Krogsbøll, Carsten Munk, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas

Hele grundlaget med overvågning, logning og fejlagtig analyase deraf er helt sat 100% i frigear videre ui dførelsen. Altså komplet korrupt fordi de store partier (Og ja, Pape's Konservative hvilket er dybt mystisk - alt dettre strider direkte med deres grundprincipper) har fingeren nede i dette lort samt deres iver for at udråbe CANNABIS som den store narko konflikt når det reelt er kokainen. Men den holder finansdrengene i gang og detr kan vi ikke lide at tale om.

Torben Skov, Lillian Larsen, Ib Christensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det burde være en oplagt lejlighed for en socialdemokratisk minister til at få luftet ud i ministeriet og få nogle nye embedsmænd med mere vilje til at tjene almenheden.
Det kunne samtidig tjene til at vinde magten tilbage i ministeriet som tilforn, fra Finansministeriet.

Torben Skov, uffe hellum, Lillian Larsen, Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, P.G. Olsen, Poul Erik Pedersen, Søren Ferling, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Birte Bune Smith

Faktisk er politiet lige så kriminelt som de gerningsmænd, de efterforsker.

Christian De Coninck Lucas

Det minder forøvrigt lidt om FBI skandalen mht DNA spor.

Ib Christensen

Ja, vi har store problemer med manglen af kvalificerede Danskere.

Sært når nu vi bruger så mange millioner hvert år på dem.?!?

Flemming Berger, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Ib Christensen
08. oktober, 2019 - 17:11

Det er jo ikke ensbetydende med at være specielt kvalificeret at man svæver rundt oppe i ledelseslaget..
Det er såmænd bare "the old boys club" ;-)

Er der ingen grænse for råddenskaben i politiet? Det er en katastrofe - som følger i halen på en række andre katastrofer.

Mette Frederiksen havde travlt med at omtale den manglende tillid i samfundet. Men tilliden borgerne imellem når nye højder, viser undersøgelser. Derimod har borgerne - tydeligvis med god grund - svindende tillid til offentlige myndigheder. Mette Frederiksen naturligvis ikke erkendt det egentlige problem!

Carsten Munk, Egon Stich, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Oluf Husted og uffe hellum anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Nu har man også fundet den skyldige. En timer! Så er der godt nok mange embedsfolk, der ånder lettet op.