Leder

Efter 200 spørgsmål og seks samråd uden svar skal en kommission nu afdække Støjberg-sagen

Den kommende undersøgelseskommission, som skal kulegrave Støjberg-sagen, vil forhåbentlig om to år give os nogle af de svar, som den tidligere minister ikke selv ønskede at give
Støjberg-sagen drejer sig om den tidligere ministers instruks tilbage i februar 2016, der gav operatørerne på landets asylcentre ordre til at adskille samtlige unge par, hvor den ene var under 18 år. 

Støjberg-sagen drejer sig om den tidligere ministers instruks tilbage i februar 2016, der gav operatørerne på landets asylcentre ordre til at adskille samtlige unge par, hvor den ene var under 18 år. 

Mette Mørk

Debat
7. november 2019

Formentlig er det af hensyn til nuværende næstformand i Venstre, tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, at Justitsministeriet har givet den kommende undersøgelseskommission, der skal kulegrave Støjberg-sagen, det knap så mundrette navn: Instrukskommissionen. Retteligt burde den vel hedde Støjbergkommissionen.

For som det vil være Informations læsere bekendt, drejer Støjberg-sagen sig om den tidligere ministers instruks tilbage i februar 2016, der gav operatørerne på landets asylcentre ordre til at adskille samtlige unge par, hvor den ene var under 18 år.

Og som Ombudsmanden senere fandt frem til, lagde instruksen efter sit indhold op til en ulovlig praksis, fordi den ikke indeholdt mulighed for undtagelser, men tværtimod var formuleret meget kategorisk.

Siden har den daværende opposition i Folketinget gennem flere end 200 spørgsmål og seks samråd forsøgt at få en dækkende og fyldestgørende forklaring fra Støjberg.

Det viste sig dog at være forbundet med en del vanskeligheder, fordi den tidligere minister billedligt talt er hoppet fra tue til tue, efterhånden som ikke mindst denne avis via aktindsigt kom nærmere og nærmere til sagens kerne. Men den går ikke i kommissionen.

Den fulde udregning af Støjberg-sagen

Nu kommer så den fulde udredning af Støjberg-sagen. Ifølge det udkast til kommissorium, som justitsministeren tirsdag sendte til Folketinget, er det nemlig det samlede begivenhedsforløb, der skal undersøges og redegøres for.

De tre kommissionsmedlemmer kommer også til at vurdere, om myndighedernes samlede håndtering af Støjberg-sagen er sket i overensstemmelse dels med de forvaltningsretlige regler, dels med Danmarks internationale forpligtelser.

Desuden skal den rådgivning, som Støjberg modtog fra sine embedsmænd op til udsendelsen af sin omstridte instruks, klarlægges. Ikke mindst det sidste punkt kan ikke undgå at blive spændende.

Tilfredsstillende er det også, at forløbet efter instruksen – ja, faktisk helt op til i dag – også skal undersøges, herunder de oplysninger, som Støjberg gav og navnlig ikke gav til både Ombudsmand og Folketing. Endelig er det positivt, at der er fastsat en kort tidsramme for kommissionens arbejde.

Om to år skal resultatet foreligge, og så har vi forhåbentlig de fleste af de svar, som den tidligere minister ikke selv ønskede at give.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mandatar Torben Wilken

Inger Støjberg (MF)(V) er en person med helt særlige meninger og opfattelser. Det har hendes politiske virke med al tydelighed vist. Hendes fremmedhad er næsten vulgært og bygger ikke på reel viden om de mennesker, hun ynder at hade reelt og derfor groft generer..Hun er ikke dansk af sind og respekt. Hun accepterer ikke det enkelte menneskes ret til selv, uden indblanding, retten til at vælge den person, man vil dele livet med og få børn sammen med. Hun er den politiker der tydeligst har skabt ondskaben, hadet til de andre, ment de fremmede udlændinge. Det kan med rette lede tankerne hen på "Jøde-hadet".
Vi er mange der naivt trådede, at verden var blevet klogere. Danskerne har altid giftet sig efter egen opfattelse, ca. 10 % af familiepartnere er ikke danske statsborgere og sådan har det været i generationer..
Jeg anerkender din ret til at have din opfattelse. Måske du også anerkende min ret til at være grundlæggende uenig med din opfattelse og menneske syn. "Der er os og så de andre!!!".

Lad os håbe, at det bliver Inger Støjberg selv, der skal betale alle omkostningerne ved den nu nedsatte kommission. Det kan ikke være rigtigt, at det er os skatteydere der skal betale for at afdække hendes landsskadelige virke og ulovlighederne. Så er vi da først helt til grin!.
Torben Wilken, mandatar

Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Gitte Loeyche, Elisabeth Andersen, Jesper Sano Højdal, Thomas Tanghus, Curt Sørensen, Anker Heegaard, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, Elisabeth From, Johannes Lund, Jonna Jensen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Ja, forhåbentlig får vi svarene der lå "mellem tuerne", og endnu mere forhåbentlig vil det påvirke IS's og LLRs (han holdt jo hånden over hende) støtter og partifæller.... skønt jeg nu tvivler, desværre, for Inger er jo sød og bager småkager og passer på det Danmark hun selv har fremmanet til lejligheden, og som Henriksen og Vermund også abbonerer på.

Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Gitte Loeyche, Thomas Tanghus, Anker Heegaard, Mandatar Torben Wilken, Alvin Jensen, Lillian Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Dorte Sørensen, Carsten Wienholtz og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Et eller andet sted tror jeg det er meget sundt, hvis vi kan komme til bunds i denne sag, da det lader til at være forudsætningen for at komme videre.

Ete Forchhammer og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Søren Kristensen

Sjovt du nævner sundhed.
Det forekommer mig nemlig at Danmark er blevet et meget usundt land, når det gælder om at tale sandt og have tillid til andre.

Mandatar Torben Wilken, Tommy Clausen og Nette Skov anbefalede denne kommentar

Det ville være godt , hvis hun kunde smage sin egen kage hun har bagt, når kommissionen har talt.

Mandatar Torben Wilken og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar