Leder

Australien brænder – og dets ledere vil ikke sige hvorfor

Minelobbyen og de dominerende ultrakonservative Murdoch-medier skræmmer australske politikere fra at indrømme drivhuseffekten og gøre noget ved den
Brandene er en eksistenstrussel for Australien, men lederne af landets borgerlige regeringskoalition nægter at vedgå en sammenhæng mellem klimaændringer og de hyppigere og mere udbredte brande, skriver David Rehling.

Brandene er en eksistenstrussel for Australien, men lederne af landets borgerlige regeringskoalition nægter at vedgå en sammenhæng mellem klimaændringer og de hyppigere og mere udbredte brande, skriver David Rehling.

Stringer/AFP

Debat
15. november 2019

Voldsomme brande har siden oktober hærget det australske kontinent. Det sker, selv om den ’normale’ sæson for høj brandfare endnu ikke er begyndt. Den har førhen været antaget at ligge i den australske sommer: december til februar. Men allerede nu er altså – som rapporteret i torsdagens Information – over en million hektar nedbrændt. Det svarer til en fjerdedel af Danmarks areal. Sidste år oplevede Australien de hidtil største ildkatastrofer.

Ekstra tragisk ved de australske brande er, at de er ombølget af løgn og fortielse. Lederne af landets borgerlige regeringskoalition nægter at vedgå en sammenhæng mellem klimaændringer og de hyppigere og mere udbredte brande.

Australien er verdens største eksportør af kul. Den magtfulde minelobby gør – i samspil med de dominerende ultrakonservative Murdoch-medier – drivhuseffekt til et sælsomt fænomen: Et, der hverken har årsager eller virkninger.

De har altid været der

En lodret afvisning af at drøfte brandes sammenhæng med klimaændringer lød i søndags fra den liberale premierminister Scott Morrison. Han erklærede:

»Mine eneste tanker er i dag hos dem, der har mistet deres liv eller familier.«

Mandag fulgte vicepremierminister Michael McCormack fra Nationalistpartiet op med at stemple klimaforandring som noget, der kun optager »rablede bymidte-venstreorienterede«.

»Vi har haft brande i Australien siden tidernes morgen,« siger McCormack.

Ja, netop. Det er det, brande har til fælles med andre naturkatastrofer som orkaner, tørke, iltsvind og oversvømmelser: De har altid været der, men menneskeskabte påvirkninger gør dem hyppigere og voldsommere.

Klimaet må være vigtigste prioritet

En eksistenstrussel er brandene for Australien. Det kæmpe kontinents indre er mestendels en glohed ørken. Egnet til civilisation er kun en bræmme rundt langs kysten. I den bræmme ligger landets store byer og dyrkbare jord. Det er i den bræmme, brandene har fat, for det er her, der er tæt forekomst af brandbart materiale: træer, afgrøder – og huse.

At landet derfor må gøre klimaet til sin vigtigste prioritet, har været erkendt af fremsynede ledere som Labours Kevin Rudd (premierminister 2007-10) og den liberale Malcolm Turnbull (premierminister 2015-18).

Begge blev udmanøvreret af aksen mellem minelobbyen og Murdoch, der først umuliggjorde deres politik og dernæst manipulerede deres partier til at afsætte dem.

Jovist, der er brand i den i Australien. Og der er kul på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her