Leder

Australien brænder – og dets ledere vil ikke sige hvorfor

Minelobbyen og de dominerende ultrakonservative Murdoch-medier skræmmer australske politikere fra at indrømme drivhuseffekten og gøre noget ved den
Brandene er en eksistenstrussel for Australien, men lederne af landets borgerlige regeringskoalition nægter at vedgå en sammenhæng mellem klimaændringer og de hyppigere og mere udbredte brande, skriver David Rehling.

Brandene er en eksistenstrussel for Australien, men lederne af landets borgerlige regeringskoalition nægter at vedgå en sammenhæng mellem klimaændringer og de hyppigere og mere udbredte brande, skriver David Rehling.

Stringer/AFP

15. november 2019

Voldsomme brande har siden oktober hærget det australske kontinent. Det sker, selv om den ’normale’ sæson for høj brandfare endnu ikke er begyndt. Den har førhen været antaget at ligge i den australske sommer: december til februar. Men allerede nu er altså – som rapporteret i torsdagens Information – over en million hektar nedbrændt. Det svarer til en fjerdedel af Danmarks areal. Sidste år oplevede Australien de hidtil største ildkatastrofer.

Ekstra tragisk ved de australske brande er, at de er ombølget af løgn og fortielse. Lederne af landets borgerlige regeringskoalition nægter at vedgå en sammenhæng mellem klimaændringer og de hyppigere og mere udbredte brande.

Australien er verdens største eksportør af kul. Den magtfulde minelobby gør – i samspil med de dominerende ultrakonservative Murdoch-medier – drivhuseffekt til et sælsomt fænomen: Et, der hverken har årsager eller virkninger.

De har altid været der

En lodret afvisning af at drøfte brandes sammenhæng med klimaændringer lød i søndags fra den liberale premierminister Scott Morrison. Han erklærede:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Munk
  • erik pedersen
  • Thomas Tanghus
Carsten Munk, erik pedersen og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu