Leder

Danmark har et forsvar mod det værste ved kapitalismen – vi skal bare bruge det

Det bliver ikke en folkesag, men regeringens ambition om at svække holdingselskaber, hæve arveafgiften og styrke fondsejet er vejen fremad, hvis man vil have en økonomi for de mange og ikke for de få
Sidste år kanaliserede danske fonde et sted mellem ti og 15 milliarder ud til kultur, offentlige anlæg, socialt byggeri og meget andet. Operaen i København blev doneret af A.P. Møller Fonden i 2005. 

Sidste år kanaliserede danske fonde et sted mellem ti og 15 milliarder ud til kultur, offentlige anlæg, socialt byggeri og meget andet. Operaen i København blev doneret af A.P. Møller Fonden i 2005. 

Christian Lindgren

21. november 2019

En særlig form for kapitalisme er udviklet i Danmark. Vi har store virksomheder, der hverken er ledet af ejere eller aktionærer, men drives som fonde.

En erhvervsdrivende fond er en selvejende institution, og den bestyrelse, som leder fonden, er ikke styret af, at den skal skabe afkast til aktionærer, men af fondens formål og interesser, der ofte er nedfældet i en fundats.

Der er ifølge en rapport fra Skatteministeriet fra 2018 omkring 1.400 erhvervsdrivende fonde i Danmark, som står for otte procent af beskæftigelsen, 14 procent af omsætningen og 25 procent af eksporten i den private sektor.

For samfundet er der åbenlyse fordele ved, at virksomheder bliver til erhvervsdrivende fonde. Den ene er, at fondsejede virksomheder ikke kan opkøbes af amerikanske kapitalfonde eller andre udenlandske investorer. 

Den anden er, at mange arbejdspladser på den måde bliver i Danmark, fordi i hvert fald virksomhedernes hovedkvarter ikke kan forlade landet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Bjarne Jørgensen
  • Tommy Clausen
  • Peter Beck-Lauritzen
  • ingemaje lange
  • Anker Heegaard
  • Niels Møller Jensen
  • Alvin Jensen
  • Viggo Okholm
  • Anders Olesen
David Zennaro, Bjarne Jørgensen, Tommy Clausen, Peter Beck-Lauritzen, ingemaje lange, Anker Heegaard, Niels Møller Jensen, Alvin Jensen, Viggo Okholm og Anders Olesen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kunne have været fint hvis Rune havde ulejliget sig med indledningsvist at forklare hvad det er, som er det værste ved kapitalismen. Måske der senere kommer en artikel fra Rune, med titlen: Det værste og det bedste ved kapitalismen! Den gad jeg godt læse :-))

Tommy Clausen, Torben K L Jensen, Lasse Glavind, Michael Friis, Alvin Jensen og Niels Johannesen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Rune Lykkeberg

Det er både teknisk og svært, som du skriver.

Eksempelvis går det over mit hoved, at donoren selv bliver beskattet, når donor overdrager aktierne til en erhvervsdrivende fond.
Altså bliver beskattet, når man forærer noget væk - og vel at mærke til fond, der vil drive virksomheden og udlodde overskuddet i henhold til fundatsen.

Der er vel en forklaring et sted; men jeg kan ikke se den.

Torben Lindegaard

@Preben Wilhjem

Det kan være, at du vil forklare os det.

Jeg husker stadigvæk dine artikler om "fondsakrobaterne" og al deres væsen -
ikke mindst landsretssagfører Kristian Mogensen, den største "fondsakrobat" af alle, som du betegnede ham.

Mogens Holme, Tommy Clausen, Flemming Berger, Alvin Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Kapitalismen er den største kriminelle forbryder i historien. Og den bliver ikke engang straffet for sine ugerninger. Milioner, ja milliarder af mennesker og Jorden bliver skadet og udnyttet groft uden skrupler af de få. Og det helt uden konsekvenser.

Carsten Wienholtz, Bjarne Jørgensen, Mogens Holme, Ole Arne Sejersen, Estermarie Mandelquist og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar