Leder

I Hongkong fejres Trump som menneskeretsforkæmper. Det er han ikke

Under en demonstration i Hongkong torsdag bar folk Trump-masker og kippede med det amerikanske flag. Det er en forståelig reaktion efter præsidentens underskrivelse af en Hongkong-lov – men det ville være naivt at tro, Trump er omvendt til menneskeretsforkæmper
Trumps underskrivelse af kongresloven ’Hong Kong Human Rights and Democracy Act’, blev fejret ved torsdagens demonstration i Hongkong.

Trumps underskrivelse af kongresloven ’Hong Kong Human Rights and Democracy Act’, blev fejret ved torsdagens demonstration i Hongkong.

Tyrone Siu

30. november 2019

Det kræver en god portion velvilje og en bevidst afkobling fra den virkelige verden at tro, at præsident Trump pludselig er blevet omvendt til tilhænger af menneskerettigheder som en fast bestanddel af USA’s udenrigspolitik.

Det er ikke desto mindre, hvad 100.000 prodemokratiske Hongkong-borgere øjensynligt troede, da de torsdag i en demonstration i den tidligere britiske kronkoloni fejrede Trumps underskrivelse af kongresloven ’Hong Kong Human Rights and Democracy Act’.

I henhold til loven skal regeringen hvert år bekræfte, at forfatningsprincippet for Kinas suverænitet over Hongkong – »ét land, to systemer« – der tjener som garanti for bevarelsen af et uafhængigt retsvæsen og demokratiske borgerrettigheder i det selvstyrende område, fortsat efterleves.

I modsat fald vil USA kunne ophæve Hongkongs særlige økonomiske og handelsmæssige privilegier, som fastlandet Kina også nyder godt af. Den nye lov bemyndiger endvidere præsidenten til at indføre sanktioner mod individer i Hongkong, der har forbrudt sig mod menneskerettighederne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Det kræver en god portion velvilje og en bevidst afkobling fra den virkelige verden at tro, at præsident Trump pludselig er blevet omvendt til tilhænger af menneskerettigheder som en fast bestanddel af USA’s udenrigspolitik."

Og før, eller foruden Trump, kræver det en enorm portion velvilje og forførelse, foruden en stærkt bevidst og værdiforstyrret afkobling fra den virkelige verden at knytte USA's udenrigspolitik til menneskerettigheder. Lige så pervers og afstumpet, Trump fremstår, lige så pervers og afstumpet har USA's udenrigspolitik frem til Trump's præsidentskab været.

Emil Davidsen, Palle Yndal-Olsen, Anders Graae, Michael Helm, Carsten Nørgaard, Torben K L Jensen, Gert Romme og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar

Burchart mener at det er svært at finde en parallel i Amerikas historie når det gælder støtten til udenlandske tyranner. I virkeligheden har samtlige præsidenter siden Reagan har haft et hjerteligt forhold til de saudi-arabiske diktatorer, og så var det støtten til Pinochet i Chile og den indonesiske diktator Suharto , Shahen af Persien , eller Obamas støtte til Ægyptens diktator el-Sisi. Skikken med amerikansk støtte til autoritære regimer er desværre normaliteten.

Palle Yndal-Olsen, Anders Graae og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Ligesom ovenstående kommentatorer så er artiklen her lidt historieløs mht USA og udenrigspolitik. Den har i mange årtier været Amerika først, Trump har bare revet facaden lidt ned. Faktisk kunne man opstille et par argumenter for at Trump har været mindre aggressiv end, ihvertfald hans republikanske, forgængere. Tør næsten ikke skrive det i denne den mindst ringe, men handelskrigen med Kina er første gang i lang tid USA slåser med en på deres egen størrelse og en kamp som koster landet noget de faktisk plejer at bekymre sig om...