Leder

Lyt, når Gorbatjov advarer om atomvåben: Aftalerne om afspænding er ved at falde væk

Det er ildevarslende, at Donald Trump og Vladimir Putin har trukket deres lande ud af de aftaler om begrænsning af a-våben, som Ronald Reagan og Mikhail Gorbatjov indgik i 1987
»Alle nationer bør erklære – allenationer – at atomvåben skal ødelægges. Det måske for at redde os selv og vores planet,« sagde Mikhail Gorbatjov i et interview med britiske BBC tirsdag i sidste uge. 

»Alle nationer bør erklære – allenationer – at atomvåben skal ødelægges. Det måske for at redde os selv og vores planet,« sagde Mikhail Gorbatjov i et interview med britiske BBC tirsdag i sidste uge. 

Alexander Zemlianichenko

14. november 2019

Trusler mod det levende livs fremtid på denne klode? Åh jo, dem er der nok af. Fokus er i disse år på klimaændringer og deres delvist afledte tilbageslag for naturens alsidighed af vilde dyr og planter.

Forståeligt og nødvendigt.

Men opmærksomhed kan have svært ved at samle sig om flere påtrængende emner på én gang. Der er en global eksistenstrussel, som i vore dage ofte overses. Den fremdrog Sovjetunionens tidligere præsident Mikhail Gorbatjov i et interview med britiske BBC tirsdag i sidste uge: Eksistensen af atomvåben. De betyder med de nuværende spændinger mellem Rusland og Vesten en »kolossal fare« for verden, påpeger Gorbatjov.

Den nu 88-årige Gorbatjov var i årene 1985-91 leder af det derefter hedengangne kommunistiske imperium, Sovjetunionen. Over for BBC advarer Gorbatjov også om risikoen for, at atomvåben falder i terroristers hænder. Hans advarsler kommer, efter at USA og Rusland har droppet 1980’ernes vigtigste aftale om begrænsning af atomvåben.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
  • Olaf Tehrani
  • Karsten Nielsen
  • Lars Løfgren
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Ejvind Larsen
  • Niels Vest-Hansen
  • Poul Erik Riis
Viggo Okholm, Olaf Tehrani, Karsten Nielsen, Lars Løfgren, Bjarne Bisgaard Jensen, Ejvind Larsen, Niels Vest-Hansen og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Karsten Nielsen

En klog mand med hjertet på rette sted - og med et uhyre vigtigt emne. Det er nødvendigt, at vi er meget varsomme med oppustede fjendebilleder og nedgørende beskrivelser, der kan legitimere og animere til fortsat oprustning. I den forbindelse synes jeg, at også Information kan blive bedre. Er det fx nødvendigt at kalde Sovjet for et imperium og et diktatur? Der er vist flere meninger om sandhedsværdien heri alt efter, hvad man forstår ved disse begreber. Og er det vigtigt at sige, at det var et "gammelmandsstyre"? Ligeså kan betegnelsen "overlydsmellemdistanceraketter" nok sætte skræk i nogen - men der er ikke mange sådanne raketter - heller ikke fra hverken USA, Frankrig og England - som ikke flyver hurtigere end lyden.

Johannes Lund, Henrik Peter Bentzen, Viggo Okholm, Morten Voss, Lars Løfgren, Karsten Lundsby, Jaan Kilbouy og Peter Andersen anbefalede denne kommentar