Leder

Efter Sondlands sønderlemmende afsløringer, griber Trump et halmstrå

At Trump i en telefonsamtale sent i forløbet af Ukraine-skandalen fremstår from, kan ses som et skinhelligt forsøg på at redde sig ud af skandalen
Trumps personligt udnævnte EU-ambassadør, Gordon Sondland, forklarede i et vidneudsagn til Kongressen, at Trump direkte stod bag afpresning mod Ukraine for at få landet til at bebude kriminelle undersøgelser af Hunter Biden, søn af Trumps mulige demokratiske modkandidat, Joe Biden.

Trumps personligt udnævnte EU-ambassadør, Gordon Sondland, forklarede i et vidneudsagn til Kongressen, at Trump direkte stod bag afpresning mod Ukraine for at få landet til at bebude kriminelle undersøgelser af Hunter Biden, søn af Trumps mulige demokratiske modkandidat, Joe Biden.

Chip Somodevilla

Debat
22. november 2019

Sort dag var onsdag for USA’s præsident, Donald Trump, og hans republikanske partifæller. Trumps personligt udnævnte EU-ambassadør, Gordon Sondland, forklarede i et vidneudsagn til Kongressen, at Trump direkte stod bag afpresning mod Ukraine for at få landet til at bebude kriminelle undersøgelser af Hunter Biden, søn af Trumps mulige demokratiske modkandidat, Joe Biden. Og af Ukraines egen fordægtige indblanding til fordel for Trumps demokratiske modstandere ved USA’s præsidentvalg i 2016. Om begge forhold gælder det, at de er højrefløjskonspirationsteorier, som ingen har kunnet finde belæg for.

I sit sønderlemmende udsagn om Trumps pression mod Ukraine fortalte Sondland, at han af Trump var beordret til at følge instrukser fra Trumps personlige advokat, tidligere New York-borgmester Rudy Giuliani, om at presse Ukraine til bebudelse af undersøgelser. Ifølge Sondland var det »noget-for-noget«.

Afpresningen omfattede at nægte Zelenskij en telefonsamtale med Trump og et efterfølgende møde i Det Hvide Hus. Det havde Sondland Trumps ord for. Derimod havde Sondland ikke direkte fra Trump hørt, at pressionen også omfattede en kongresbevilget militærbistand på 400 millioner dollar til forsvar mod russisk militærfremstød i Østukraine. »Men« – sagde Sondland til Kongressen om Trump – »det var lysende klart for alle og enhver, at han knyttede bistanden til Ukraines undersøgelser.«

Sondland fortalte også, at han løbende havde orienteret Trump-regeringens top om sine bestræbelser på at overtale Zelenskij: Trump selv, vicepræsident Mike Pence, udenrigsminister Pompeo og stabschef Mulvaney.

Trump klamrer sig til gengivelse af telefonsamtale 

Et halmstrå efterlod Sondland dog for Trump og republikanere. Sondland fortalte om en telefonsamtale, han i begyndelsen af september i år havde med Trump om Trumps hensigter med Ukraine. Trump havde svaret, at han »ikke ønskede noget, intet noget-for-noget«, men: »Sig til præsident Zelenskij, at han skal gøre det rigtige.«

Sondlands gengivelse af den telefonsamtale klamrer Trump og hans partifæller sig til nu – som bevis på Trumps personlige uskyld. Men på samtaletidspunktet var Trump vidende om officielt indsendte advarsler fra en whistleblower om, hvad Trump ulovligt havde gang i over for Ukraine. Advarslerne blev siden nødtvungent videresendt til Kongressen – og Trump ophævede skyndsomst spærringen af militærbevillingen til Ukraine.

Det er nærliggende at se Trumps benyttelse af telefonsamtalen med Sondland som et skinhelligt forsøg på at redde sig helskindet ud af en rigsretssag. Der er meget for Kongressen at flå videre i. Det er langt fra sikkert, at halmstrået kan holde til noget som helst. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sondland ødelagde jo det hele ved at svare på om nogen havde sagt at der var en sammenhæng mellem de to. Han svarede rent faktisk at det havde han aldrig hørt. Vor herre bevares. Det eneste spørgsmål han skulle svare vagt på fik han frikendt Donald Trump på.

Torben Lindegaard

@David Rehling

Jeg hørte her til aften på BBC World Fiona Hill erklære overfor The House Judiciary Committee , at rygterne om ukrainsk indblanding i præsidentvalget i 2016 til fordel for Hillary Clinton var russisk efterretnings spin.

Det ville ikke forbavse, hvis Fiona Hill har ret - Trump tror på alt, hvad russerne siger

Hanne Utoft, Tommy Clausen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Trump lider i øvrigt af en tiltagende demns , så det hele skal nok gå helt galt for ham.i den kommende fremtid

David Rehling hævder at Hunter Bidens korruption( Takket være faderen fik han topjob i et ukrainsk olieselskab, løn 60 tusind dollars mdl, uden at ane noget som helst om olieindustri) samt Ukraines indblanding i 1916 valget er "højrefløjsteorier, som ingen har kunnet finde belæg for". Folk som Glenn Greenwald og Aron Maté, som er langt til venstre, er imidlertid ikke i tvivl om disse ting. Det er dog ikke noget der nævnes i CNN eller Washington Post.. Se denne video, hvor Greenwald gør rede for Ukraines veldokumenterede indblanding https://www.youtube.com/watch?v=MuYk3KnWFR0

Hér er en analyse fra Maté, hvori indgår et interview af Max Blumenthal:
https://thegrayzone.com/2019/10/07/trump-meddled-in-ukraine-and-hes-not-...

Torben Lindegaard

ang. 21. november, 2019 - 23:02

Fiona Hill vidnede overfor "United States House Permanent Select Committee on Intelligence"