Efter sin afgang fra Det Hvide Hus i september har sikkerhedsrådgiver John Bolton undladt at ytre et eneste kritisk ord om præsident Donald Trump. Det er forståeligt. Det ville være højst usædvanligt for en tidligere præsidentrådgiver at åbne for sluserne og offentliggøre sine uoverensstemmelser.
Kommunikation mellem en præsident og hans rådgivere er normalt beskyttet af præsidentens krav på fortrolighed, uden hvilken han ikke ville kunne tale frit fra leveren med sine medarbejdere.
Det er en praksis, der giver mening, medmindre en præsident er beskyldt for at have begået lovbrud eller magtmisbrug.
I en rigsretsproces er situationen en anden. Her er vidner, stævnet af Kongressen, forpligtet til at møde op. Selv en sikkerhedsrådgiver.
Men fordi USA’s domstole aldrig har taget principiel stilling til modstriden mellem en præsidents krav om fortrolighed og Kongressens ret til at udøve kontrol med hans magtudøvelse, står det Bolton frit at afvise at vidne.
I den rigsretsproces er Bolton og stabschef Mick Mulvaney de eneste vidner, der kan bekræfte, at Trump brugte militærhjælp til politisk afpresning af Ukraines præsident Volodimir Zelenskij.
Bolton og Mulvaney har begge afvist at medvirke i kongreshøringerne, der startede onsdag. Bolton har dog anmodet en domstol om at tage stilling til, hvorvidt han er forpligtet til at vidne. Kendelsen falder i december.
Bolton har talt over sig
Det er umuligt at vide, hvad Bolton ved om Ukraine-sagen, andet end at diplomater har udtalt, at han stærkt modsatte sig Trumps afpresning af Zelenskij.
Hans advokat har endda underrettet Kongressen om, at Bolton deltog »i mange relevante møder og samtaler, der endnu ikke er blevet omtalt i vidnesbyrd«.
Noget kunne således tyde på, at Bolton sidder inde med en viden, der kan bestyrke demokraternes beskyldning mod Trump, men det kan demokraterne ikke være sikre på.
De mener, de har nok dokumentation til at rejse tiltale mod præsidenten. Derfor har de undladt at stævne Bolton.
Det pikante ved sagen er, at Bolton i en nylig tale i en lukket forsamling hævdede, at Trumps udenrigspolitik er dikteret af hans koncerns interesser, eksempelvis i Tyrkiet.
Bolton har altså allerede talt over sig, så hvis han har direkte kendskab til Trumps grænseoverskridende handlinger, burde han fortælle amerikanerne om det.
Han kan umuligt have noget på andre der er værre, end det han selv har stået for under de præsidenter han har betjent. Søg blot på tidligere artikler her på Information. Ikke kun det med FN, men alle de krige og konspirationer Bolten har menes at have medvirket til fra sidelinien.