Leder

Er Hans-Jørn Nielsen for dum til at få ægtefællen til Danmark?

Det er sølle, når ministeren afviser at overveje en ændring af udlændingeloven
69-årige Hans-Jørn Nielsen fra Fyn har fået afslag på at blive familiesammenført med sin 53-årige filippinske kone, Digna Hirays, i Danmark. Afslaget begrundes med, at han ikke har gået ni år i skole – men undervisningspligten var en anden tilbage i 1965.

69-årige Hans-Jørn Nielsen fra Fyn har fået afslag på at blive familiesammenført med sin 53-årige filippinske kone, Digna Hirays, i Danmark. Afslaget begrundes med, at han ikke har gået ni år i skole – men undervisningspligten var en anden tilbage i 1965.

Debat
10. januar 2020

Kærlighed har ingen alder, siger man. Det er glædeligt, når mennesker i en moden alder kan finde en partner at dele fremtiden med.

Jo tak. For 69-årige Hans-Jørn Nielsen fra Fyn er det så som så med glæden. Som Information har beskrevet, har han fået afslag på at blive familiesammenført med sin 53-årige filippinske kone, Digna Hirays, i Danmark.

Afslaget begrundes med, at han ikke har gået ni år i skole. Selv om Hans-Jørn Nielsen har været beskæftiget som arbejdsmand, siden han gik ud af skolen i 1965, hvor der kun var syv års undervisningspligt, vurderes det i dag, at han ikke har tilstrækkelige danskkundskaber til at kunne leve i Danmark med sin udenlandske kone.

På den ene side er det befriende ærligt, at udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) her i avisen vedstår, at ingen tænkte på den ældre del af befolkningen, da Socialdemokratiet i juni sidste år sammen med VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti stemte for kravet om ni års skolegang hos den herboende ægtefælle.

På den anden side virker det umiddelbart sølle, når ministeren så afviser at overveje en mulig ændring af niårskravet med, at det ikke er særligt dyrt at tage den krævede danskprøve, og at politikere generelt skal være varsomme med at ændre love på baggrund af urimelige enkeltsager.

Står Hans-Jørn Nielsen alene?

For det første er udlændingeloven – som Mattias Tesfaye selv gør opmærksom på – ændret knap 200 gange de seneste 40 år. Så endnu en ændring burde ikke være uoverkommelig, og lovændringer på baggrund af urimelige sager er ikke ukendte. Seneste eksempel er den thailandske pige Mint, som Folketinget i december gav lov til at blive familiesammenført i Danmark.

For det andet er det et åbent spørgsmål, om Hans-Jørn Nielsen står så alene. Information har i foråret beskrevet en tilsvarende sag med en 65-årig blikkenslager, og ingen ved, hvor mange ældre danskere med kun syv års skolegang, der afstår fra at finde kærligheden med en udenlandsk ægtefælle, fordi et flertal i Folketinget nu har erklæret dem for uuddannede til at få en ægtefælle til Danmark.

For det tredje henviser Mattias Tesfaye selv til, at danskkravet bør være på niveau med undervisningspligten. Det er præcis, hvad sagen drejer sig om! Forhåbentlig kan der her ligge en åbning, så det også gælder for den del af befolkningen, der afsluttede skolen, dengang der kun var syv års undervisningspligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Ulrik Dahlin

".... politikere generelt skal være varsomme med at ændre love på baggrund af urimelige enkeltsager."
citat af Mattias Tesfaye fra artiklen

Mattias Tesfaye beviser endnu en gang, at han er bedøvende ligeglad med de ældres problemer med familiesammenføring. Han fremføres bare et eller andet, når han bliver præsenteret for 2 menneskers uretfærdige behandling af den danske Stat.

Der er lige nøjagtigt ikke tale om en enkeltsag for Hans-Jørn Nielsens vedkommende.
Hans-Jørn Nielsen er derimod repræsentant for en gruppe i befolkningen, der systematisk bliver berøvet retten til familiesammenføring med ægtefælle - nemlig mænd og kvinder med under 9 års skolegang.
Pligt til 9 års skolegang blev først indført i 1972.

Så alle danskere, der gik fuldt lovligt ud af skolen før 1972 med under 9 års skolegang bliver ramt - og det Udlændinge- og integrationsministeren en urimelig enkeltsag !!

Det er urimeligt; men det er ikke en enkeltsag - der er tale om en systemisk fejl.

Elisabeth Andersen, Randi Christiansen, Peter Wulff, Jesper Sano Højdal, Rikke Nielsen, Søren Andersen, Kim Houmøller, Alvin Jensen, Mikkel Zess, Tue Romanow, Jørgen Larsen, Flemming Berger, Nille Torsen, Erik Winberg, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Aaen, Per Klüver, Martin Sørensen, Ete Forchhammer , Anne-sophie Hjort, Johanna Haas, Peter Beck-Lauritzen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar

Føj for en socialt diskriminerende afgørelse!
Føj, føj, føj, hvor det er grimt, ydmygende og uretfærdigt!!! Og totalt absurd!!!
At hele den danske udlændingelov og den deraf følgende sagsafgørelsespraksis hviler på et yderst tvivlsomt og dybt racistisk grundlag efter DF fik korrumperet og indoktrineret det meste af Folketinget og en alt for stor del af vælgerne stykke for stykke gennem små 20 år - det lader jeg ligge denne gang.
Og spørger bare, hvorfor mennesker i Danmark med en kort skolegang skal have færre rettigheder og færre muligheder end mennesker med en længere skolegang????
Frihed, lighed, respekt og tolerance, tak !
S har uhyggelig lang vej at tilbagelægge før de når dertil. Men enhver lang rejse begynder som bekendt med det første skridt....

Eva Schwanenflügel, Elisabeth Andersen, Peter Wulff, Jesper Sano Højdal, Rikke Nielsen, Søren Andersen, Alvin Jensen, Mikkel Zess, Pia Kühnell, Ole Frank, Marie Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Karsten Aaen, Pietro Cini, Martin Sørensen, Torben Lindegaard og Anne-sophie Hjort anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Hvorfor er smertegrænsen for lovændringer lige 200? Hvorfor kke 100? 10? 300? 5?

.. nå, det med de 200 er måske også blot en dårlig undskyldning for ikke at ville hæve blikket op fra lovsiderne, uanset deres aktuelle sammenhæng og virkning.

Alvin Jensen, Ole Frank, Peter Beck-Lauritzen og Martin Sørensen anbefalede denne kommentar

Ja, det gør jeg. Jeg har selv prøvet at blive familiesammenført og jeg har igennem mit arbejde mødt danskere af udenlandsk herkomst, der ikke har kunnet få ægtefælle eller børn hertil på grund af de nuværende regler, som jeg synes er urimelige for alle.

Eva Schwanenflügel, Elisabeth Andersen, Jesper Sano Højdal, Jan Fritsbøger, Rikke Nielsen, Alvin Jensen, Flemming Berger og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Gad vide hvordan det står til med Christelle Ebob og Peder Vestergaards sag fra april 2019 ??

https://www.information.dk/indland/2019/04/peder-maa-faa-kone-danmark-fo...

Krister Meyersahm

Folketinget kan stifte love om vilkår for danskeres ”hjemførsel” af en udenlandsk ægtefælle, eksempelvis krav om kaution eller forsikring. Man må dog ikke lægge urimelige hindringer i vejen for danskernes ret til, at gifte sig med en udlænding og som en naturlig konsekvens heraf – få ægtefællen og dennes eventuelle børn til Danmark.

Når en dansker har giftet sig med en udlænding skal denne person og eventuelle børn ikke på nogen måde tvangsindlægges til alle mulige duelighedsprøver med mindre, vedkommende ønsker dansk indfødsret. Det er det synspunkt vi i årtier har anvendt på nordiske borgere og det gælder naturligvis også for alle andre landes borgere.

Det er en grov krænkelse af danske statsborgere, der har giftet sig med en udlænding, at skulle leve i uvished om deres ægtefællers fremtid her i landet. Det behøver de heller ikke, for de kan kræve deres ret efter Menneskerettighedskonventionens art. 8,12 og 14, som er dansk lov. L.285 af 1992-04-29.

Alvin Jensen, Torben Lindegaard, Flemming Berger og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

"Afslaget begrundes med, at han ikke har gået ni år i skole – men undervisningspligten var en anden tilbage i 1965."

Hvis det er på den måde dansk lovgivning skal tolkes, så skal Danfoss selv betale for oprydningen af det kemi svineri de har dumpet på en strand på Nordals i 60’erne. For i dag er det jo stærkt ulovligt.

Det samme gælder alle andre forureninger virksomheder har stået får i det forrige århundrede som f.eks. ved Kærgård Klitplantage og Harboøre Tange for at nævne et par af de saftige. Det drejer sig sikkert om milliarder af kroner staten, og dermed os, ellers skal betale.

Danmark er en retsstat med lighed for loven. Så hvis Hans-Jørn Nielsen og Digna Hirays skal dømmes efter regler med 55 års tilbagevirkende kraft, må det også gælde samtlige andre.

Ellers er det efterhånden så som så med Danmark som en retsstat.

Eva Schwanenflügel, Elisabeth Andersen, Lise Lotte Rahbek, Kim Houmøller, Alvin Jensen og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Det er dog det dummeste, jeg længe har hørt. At tesfaye vil forsvare her siger alt om, at ham og hans gäng kan man ikke stole på over en dørtærskel.