Leder

Rigspolitiet må ændre vejledning og forbyde greb

Tvangsudsendelser kan gå grueligt galt på grund af myndighedernes magtanvendelse. Spørgsmålet er imidlertid, om det er tilstrækkeligt, at Rigspolitiet får tilføjet de præciserende ord – »sekunder varende« – til vejledningen
Som Information har afdækket, undlod Rigspolitiet de to præciserende ord – »sekunder varende« – da den gældende vejledning for politiets magtanvendelse for tvangsudsendelser med fly skulle opdateres. Rigspolitiet har her et oplagt forklaringsproblem, som det ikke hidtil har været muligt at få opklaret.

Som Information har afdækket, undlod Rigspolitiet de to præciserende ord – »sekunder varende« – da den gældende vejledning for politiets magtanvendelse for tvangsudsendelser med fly skulle opdateres. Rigspolitiet har her et oplagt forklaringsproblem, som det ikke hidtil har været muligt at få opklaret.

Jens Christian Top

6. januar 2020

Man skulle tro, at det var løgn, men det er det desværre ikke: Rigspolitiet fik efter opfordring fra Ombudsmanden en læge til i foråret 2018 at vurdere farligheden af et omstridt greb, som politiet må anvende under tvangsudsendelse med fly af en urolig udlænding.

Kort fortalt går grebet ud på at bøje den urolige udlændings hoved ned, så ilttilførslen til hjernen påvirkes. Lægens vurdering var, at hvis grebet var kortvarigt, ville der ikke opstå luftvejsproblematikker. Og lægen præciserede, at kortvarigt betød »sekunder varende«.

Men som Information har afdækket, undlod Rigspolitiet de to præciserende ord – »sekunder varende« – da den gældende vejledning for politiets magtanvendelse for tvangsudsendelser med fly skulle opdateres. Rigspolitiet har her et oplagt forklaringsproblem, som det ikke hidtil har været muligt at få opklaret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
  • Oluf Husted
  • Eva Schwanenflügel
Christian Mondrup, Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu