Leder

Simon Kollerup kan godt få fingrene op ad syltekrukken og tøjle topbossers lønninger

SF’s forslag om loft for topbossers lønninger sætter fokus på et voksende problem, der skævvrider samfundet. Men forslaget er ikke den rigtige løsning. Det er en millionærskat til gengæld
Simon Kollerup (S) er forbeholden over for Socialistisk Folkepartis forslag om at tøjle topbossernes lønninger og efterlyser en bredere vifte af løsninger. Han behøver dog ikke at lede særlig længe.

Simon Kollerup (S) er forbeholden over for Socialistisk Folkepartis forslag om at tøjle topbossernes lønninger og efterlyser en bredere vifte af løsninger. Han behøver dog ikke at lede særlig længe.

Niels Christian Vilmann

Debat
25. januar 2020

Tidligere Danske Bank-direktør Thomas Borgen indkasserede et tocifret millionbeløb, da han forlod banken efter en historisk hvidvaskskandale.

Også Lars Mørch fra bankens topledelse fik halvandet års arbejdsfri løn på mindst 11,7 millioner kroner, selv om han frivilligt sagde op efter skandalen.

Og i 2015, da Carlsberg fyrede sin direktør efter et mislykket forsøg på det russiske marked, var afskedsgaven på 51 millioner kroner.

De tre eksempler bliver hevet frem af SF som begrundelse for, at partiet nu fremsætter et nyt forslag om at sætte loft på lønninger, således at den højeste løn i den virksomhed skal bestemmes af laveste løn.

Og man kunne snildt fortsætte SF’s liste. Da Henrik Rättzen forlod kriseramte PostNord fik han ifølge fagbladet 3F en klækkelig fratrædelsesgodtgørelse: 6,8 millioner svenske kroner for fire og en halv måneds arbejde.

Blandt øvrige højdespringere, som mange sikkert vil huske, er direktør i Nets, Bo Nilsson, der efter Nets børsnotering fik en bonus på omkring en halv milliard kroner. Nilsson tjente i øvrigt små 21 millioner kroner om året.

Det er den slags lønninger og godtgørelser, der ligger til grund for, at topchefers indkomst herhjemme er steget med 50 procent siden finanskrisen, som en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viste for nylig.

Det sker samtidig med, at de ti procent af befolkningen med de laveste indkomster reelt har fået færre penge mellem hænderne siden 2010.

Skadelig voksende ulighed

At SF ikke står alene med deres angreb på de ekstreme lønninger har fremgået med al tydelighed i de senere år, hvor også folk fra erhvervslivets top og borgerlige politikere har advaret mod skævvridninger af samfundet og voksende ulighed, for eksempel den tidligere konservative udenrigsminister Per Stig Møller i Berlingske:

»Truslen består netop i, at det folkelige pres fører til indgreb og reguleringer mod erhvervslivet og til antiglobalisering og aflyste frihandelsforhandlinger, hvilket vil hæmme verdensøkonomien og dermed skabe økonomisk tilbagegang for alle. Derfor er der brug for, at kapitalismen begynder at erkende sit samfundsansvar.«

I 1983 havde en topchef en løn svarende til 6,5 gange en medarbejderløn. Nu er den 36 gange så høj, påpeger SF’s gruppeformand Jakob Mark med henvisning til AE-Rådets tal.

Og den voksende ulighed er skadelig på flere fronter mener SF: Dels for den økonomiske vækst, dels fordi »monsterlønninger« øger omkostningsniveauet i en virksomhed. Det kan gå ud over blandt andet lønmodtagere, der ejer aktier via deres pensionsordning, argumenterer han ifølge TV 2.

SF’s forslag går ud på, at selskaber som udgangspunkt højst må have lønforskelle på 20:1. Det betyder, at en direktør må tjene en årsløn på fire millioner kroner, hvis niveauet for den lavest lønnede fuldtidsmedarbejder ligger på eksempelvis 200.000 kroner om året, skriver TV2.dk.

Forslaget har dog ifølge Politiken »en kattelem«, der gør det muligt for en virksomhed at sprænge rammen.

I et aktieselskab kræver det, at generalforsamlingen godkender det højere lønspænd med regelmæssige mellemrum. I mindre virksomheder vil være op til bestyrelsen, mens det i et statsligt selskab er ministeren på området, der skal begrunde, at lønspændet skal være større end 1:20.

Den rigtige løsning?

Der er al mulig grund til at slå ned på de ekstreme lønstigninger i samfundet top. Men spørgsmålet er om SF’s forslag er den rigtige løsning.

Den danske model er normalt den, der danner rammen for løndannelsen på arbejdsmarkedet. Det er ikke noget politikere blander sig i. Sådan lyder kritikken da også fra borgerligt hold ifølge Politiken. Og det er en relevant kritik.

Til gengæld gik Socialdemokratiet til valg på at »regulere lønningerne i toppen hårdere«. Men erhvervsminister Simon Kollerup (S) er alligevel forbeholden over for SF-forslaget og efterlyser en bredere vifte af løsninger.

Det behøver ministeren til gengæld ikke bruge meget tid på. Enhedslisten har nemlig allerede præsenteret et forslag, som betyder, at Kollerup godt kan få fingrene op ad syltekrukken.

I stedet for at blande sig i den danske model er der nemlig et yderst velegnet instrument, som står til fri afbenyttelse. Det hedder beskatning. Og Enhedslistens forslag går netop ud på at indføre en millionærskat, som betyder, at indtægter på over tre millioner beskattes med 70 procent.

Det kan være svært at sætte en moralsk grænse for grådighed. Men det er det mindste problem i forhold til den moralske og samfundsskadelige bane, topbosserne har bevæget sig ind på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der er vist ikke noget at vente på unge mand - Simon Kollerup, nu har Mette-Line Thorup, SF og Enhedslisten sagt det, så op med de fingre af den krukke og se at komme i omdrejninger.

Faktisk er det ubærligt at have været vidne til i årevis - samtidigt med, at fattige, syge, arbejdsløse, hjemløse osv stigmatiseres og yderligere forarmes.
Så vis os noget - vilje og handlekraft - til rent faktisk at tage et et opgør her.

Anders Skot-Hansen, Torben K L Jensen, Jan Nielsen, Anders Reinholdt, Kim Saxman, Anders Graae, Klaus Lundahl Engelholt, Liselotte Paulsen, Birte Pedersen, Brian Nocis Jensen, Jens Flø, David Zennaro, Steen K Petersen, Mogens Holme, Vivi Rindom, Erik Winberg, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, Peter Beck-Lauritzen, Kim Øverup, Thomas Tanghus, Per Torbensen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Munk, Viggo Okholm, Bent Gregersen, Carsten Mortensen, Peter Knap, Bjarne Bisgaard Jensen, Christian Skoubye, Estermarie Mandelquist, Benta Victoria Gunnlögsson, Niels Makholm, Tommy Clausen, Alvin Jensen, Dan D. Jensen, ingemaje lange og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

"Det kan være svært at sætte en moralsk grænse for grådighed. Men det er det mindste problem i forhold til den moralske og samfundsskadelige bane, topbosserne har bevæget sig ind på."

Det er ikke besværligt at sætte grænser for bistandsklienters grådighed, eller dagpengemodtageres, eller flygtninges, eller småkriminelles, eller andre magtfattige grupper i Dannevang. Men når det kommer til vore høje herrer i vort finanskapitalistiske samfundsmorads, er der store problemer.

Funktionelt ræsonnement, mens de partikulære debatter og identitetspolitikkerne raserer offentlighedens fælles udsyn til ulighedens strukturelle fødekæder.

Anne Schøtt, Anders Skot-Hansen, Torben K L Jensen, Jan Nielsen, Anders Reinholdt, Anders Graae, Klaus Lundahl Engelholt, Birte Pedersen, Jens Flø, David Zennaro, Steen K Petersen, Mogens Holme, Vivi Rindom, Erik Winberg, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Hanne Ribens, Peter Beck-Lauritzen, Peter Wulff, Kim Øverup, Lise Lotte Rahbek, Viggo Okholm, Bent Gregersen, Carsten Mortensen, Peter Knap, Christian Skoubye, Estermarie Mandelquist, Niels Makholm, Tommy Clausen, Alvin Jensen, Lars Løfgren, Dan D. Jensen, Mikkel Zess, ingemaje lange, Tue Romanow og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Top Skatten bør være 80% for indtægter over et par millioner. Ellers forvent et arbejdsmarked der knækker, når strejkevåbenet igen bliver taget i anvendelse til overenskomsterne. Det kan ikke være rigtigt, alt var bedre da skatten af sidst tjente krone var 73% + kirkeskat. I dag er samfundet knækket over i to dele, da flere og flere erkender, vi er blevet røvrendet af en samling forbrydere.

Anders Skot-Hansen, Jan Nielsen, Liselotte Paulsen, Birte Pedersen, Brian Nocis Jensen, Jens Flø, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Peter Knap, Tommy Clausen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Hvordan et privat aktieselskabs bestyrelse vælger at designe lønpakken for diirektionen er alene et anliggende mellem aktionærer -> generalforsamling-> bestyrelse-> direktion...

Selvom det næppe huer socialisterne, så tilkommer det ikke andre end ovennævnte at stikke næsen i de lønspørgsmål i et kapitalistisk system som det danske.

Rikke Nielsen, Bjørn Lisbjerg, Thomas Andersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, Erik Fuglsang, for det handler ikke om "penge", men om Magt, og dér kan et demokratisk samfund ikke sidde en økonomisk modmagt overhørig.

Anders Skot-Hansen, Jan Nielsen, Anders Reinholdt, Birte Pedersen, Jens Flø, David Zennaro, Steen K Petersen, Mogens Holme, Kjeld Jensen, Erik Winberg, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, Peter Beck-Lauritzen, Kim Øverup, Thomas Tanghus, Lise Lotte Rahbek, Carsten Munk, Carsten Mortensen, Peter Knap, Benta Victoria Gunnlögsson, Tommy Clausen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

@ Erik Fuglsang - generalforsamlinger er en farce, hvor kun penge betyder noget. Det er skatten som bør udligne.

Anders Skot-Hansen, Anders Reinholdt, Birte Pedersen, Jens Flø, David Zennaro, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Carsten Mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Makholm, Tommy Clausen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Bort set fra det: "Syltekrukken" er vel ikke en cylinder, Kollerup skal have sine fingre op igennem, men en beholder, han skal have dem ud af, dvs. væk fra. Så: "Simon Kollerup kan godt få fingrene op af syltekrukken" (ligesom: De skyndte sig ud af huset, da der opstod et jordskælv). Har jeg ret, sprogfolk?

Egon Stich, Henrik Ovesen, Joen Elmbak og Marie Jensen anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Steffen Gliese
25. januar, 2020 - 03:57
+
Kim Houmøller
25. januar, 2020 - 04:27

I en privat erhvervsvirksomhed - stiftet i Danmark af risikovillige og foretagsomme mennesker - gælder altså ikke demokratiske politiske principper. Om I nu bryder jer om det eller ej, så er det øverste organ i aktieselskaber generalforsamlingen, og de aktionærer med de fleste aktier - og her ser jeg bort fra en evt. inddeling i A- og B-aktier - har naturligvis størst indflydelse. Og inden I nu ser banditter i nålestribede habitter for jeres indre blik, så husk på, at en meget stor del af aktiekapitalen i de børsnoterede selskaber (og C20) er ejet af pensionskassserne, som de fleste af os - der bestiller noget - er medlem af.

Hvor du - Kim - tilsyneladende vil brandbeskatte flittige, initiativrige og dygtige erhvervsorienterede mennesker meget mere, end de bliver i dag, så synes jeg faktisk, at de formuende og højtlønnede (med de nuværende skatte- og afgiftsregler) allerede i dag betaler så rigeligt ind til det højt besungne fællesskab.

Kim Houmøller

@Erik Fuglsang - Inden du nu går helt grassat, kan jeg oplyse dig om jeg ejer aktier for et anseeligt beløb. Er ikke så naiv at jeg tror på nogen generalforsamling er andet end et teaterstykke, hvor direktion og bestyrelse bliver godkendt eller får et spark. Brandbeskatning er vist det man byder folkepensionister og lavtlønnede?

Anders Skot-Hansen, Jan Nielsen, Anders Reinholdt, Birte Pedersen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen, Thomas Tanghus, Carsten Munk og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

@Kim Houmøller
25. januar, 2020 - 08:33

Velkommen i aktionærklubben, Kim Houmøller! Jeg ejer også aktier, men dog ikke for noget anseeligt beløb.

Hvis du skal til eksamen i selskabsret, er det nok bedst, at du ikke siger, at direktionen bliver godkendt eller får et spark på nogen generalforsamling.

Erik Fuglsang.

Et meget kort spørgsmål: Mener du helt alvorligt at der er mennesker som fortjener lønninger i den størrelse som de "dumme" socialister her forsøger at pille en lille smule ved uden at en eneste af dem lider nød af den grund?
Flittige mennesker? tror du egentlig ikke at den arbejdsløse-flygtningen-kontant hjælps modtageren i princippet er næsten lige så flittig? Han/hun skal bare bruge tiden på at løbe og stille på forskellige kontorer overveje om der er råd til frikadeller to dage i træk og hvor mange man har råd til at spise.
Jeg ved godt at vi ikke alle kan være rige på mammon og jeg anerkender at ansvar måske skal honoreres og lang arbejdstid også, men forskellen er for stor og desværre er den hellige ejendomsret så stærk at det bliver svært at pille ved.
Jeg har så også en lille mistanke om at disse åh så flittige vil blive meget fornærmede og påstå de er så vigtige for vores samfund at hvis de truer med at flytte for ikke at skulle betale et par millioner mere til fællesskabet,! Hvis deres humane indstilling og menneskelighed samt moral var normale,ville de selv kunne se det. Desværre må vi her konstatere at begæret er gift i livet.
En form for computer har man også brug for i et digitalt samfund.

Jan Nielsen, Anders Reinholdt, Liselotte Paulsen, Birte Pedersen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Kim Øverup, Carsten Munk og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Viggo Okholm
25. januar, 2020 - 09:57

Viggo: Jeg siger blot, at i et aktieselskab er spørgsmålet om lønninger til direktionen alene et anliggende mellem bestyrelse og direktion. Aktionærene må vælte bestyrelsen, hvis de mener, at bestyrelsen ikke gør det godt nok. I tilgift hertil siger jeg, at jeg synes skatte- og afgiftstrykket for flittige erhvervsaktive topbosser med et kæmpe ansvar efter min ringe mening er rigeligt højt, som det er i dag.

Jeg siger, derimod, intet om den arbejdsløse-flygtningen-kontant hjælps modtageren mm. i mine indlæg.

Flittige, erhvervsaktive topbosser. Fantastisk eufemisme.

Anders Skot-Hansen, Torben K L Jensen, Jan Nielsen, Liselotte Paulsen, Emil Davidsen, Birte Pedersen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Steffen Gliese, Erik Winberg, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Grethe Preisler og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Brug Enhedslistens forslag, indtil vores Pensionkasser også forstår, at høje direktørlønninger æder aktionær-profitten. Eller er medarbejderne i Pensionskasserne inhabile, som følge af høje lønninger?

Anders Reinholdt, Birte Pedersen, Jens Flø, Steen K Petersen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Erik Fuglsang;
Tak for svar, men mener du ikke der skal pilles ved den fordeling af goder? Jeg har en lille mistanke om at det at være aktionær i sig selv kan puste til begær og at den eneklte aktionær fuldstændig glemmer vigtigheden af et fællesskab i hele vores samfund. Jeg tror ikke folket ønsker socialisme, men derfor har vi trods alt alligevel muligheden for andre valg. Du skal ikke bilde mig ind at aktionærernes valg ikke smitter af på alle de,der er udenfor Det er og bliver en slags fælles kasse.At pensions selskaber i den forbindelse også tror begæret er det vigtigste for medlemmernes begær,vil jeg desværre ikke afvise..

Peter Beck-Lauritzen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Pensionsselskaberne er nogle svindlere. Har en tvangspension i Pension Danmark. Ingen forhøjelse i udbetalingsbeløbene. Det gælder i øvrigt også ATP. Af en eller anden grund er det umuligt for dem at tjene penge til pensionisterne, medens de fylder deres egne lommer.

Som en sidebemærkning, har jeg forrentet min egen pension med 80% i 2019 og 20% i 2020.

Peter Beck-Lauritzen og Ib Christoffersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

På trods af at politikerne i de seneste mange år har forgyldt det private erhvervsliv og de rigeste i samfundet i hoved og hale, er det aldrig nok.

FLSchmidt fyrer medarbejdere, ligesom Grundfoss, der flytter en hel afdeling fra Kolding til Polen.
Nets har også lige annonceret fyringer, selvom deres chefer igen får millioner i bonus.

Tillige er skattely og hvidvask et stigende problem, som bagmandspolitiet, SKAT og andre instanser overhovedet ikke har hverken kapacitet eller ekspertise til at bremse eller stille til ansvar.

Altimens koster cirkus Jobcenter 7 milliarder årligt, og leverer gratis arbejdskraft til det private erhvervsliv i form af uendelige virksomhedspraktikker og uddelegering til private konsulenter, de såkaldte 'anden aktører', (eller med et mere velvalgt ord, 'malkemaskinerne').

Når folk bliver arbejdsløse eller syge, kan de ikke længere leve af de udhulede dagpenge, for slet ikke at tale om kontanthjælpen.

Forskellen mellem rig og fattig er blevet alt for stor.
Og humlebien, der kunne flyve er snart ligeså udryddelsestruet som den virkelige humlebi.

Danmark som velfærdssamfund er passé.

Anne Schøtt, Torben K L Jensen, Jan Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Birte Pedersen, Jens Flø, Steen K Petersen, Mogens Holme, Egon Stich, Lise Lotte Rahbek, Viggo Okholm, Kim Houmøller og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Netop, Erik Fuglsang, de er stort set risikovillige for lønmodtagernes penge.
Nu er der netop mange andre måder, lønmodtagerne igennem pensionskasserne kunne få glæde af deres enorme kapitalophobninger: de kunne sikre dansk erhvervsliv imod udenlandsk opkøb, de kunne sikre tilstrækkelig udvikling af infrastrukturen, de kunne have købt Nets og lagt det i en ko-operativ bank!
De kunne også genoptage den fornuftige idé om, at man sikrer sine medlemmer ved at bygge billige boliger, de kan bo i selv med en relativt lav løn.
Kort sagt: vi mangler at udnytte potentialet i, at store dele af dansk erhvervsliv og andre værdier i landet ejes af lønmodtagernes pensionskasser.

Jan Nielsen, Anders Reinholdt, Peter Beck-Lauritzen, Steen K Petersen, Egon Stich og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Rolig nu, disse direktørere skal nok få deres betaling. Men Simon Kollerup kan jo altid vise noget som vælgerne så tror er noget. Så på den måde bliver det vind for ministeren, vind for Socialdemokratiets vælgere og tab for Danmark. Og en milionærskat behøver det heller ikke være det store problem at smutte uden om. Beskatningen skulle hellere forenkles så al den overadministration der idag bruges på først at lave regnskab, så få det revideret, så få det undersøgt af Skat kunne fjernes og så blive til penge i statskassen. Eller giove det som større bundfradrag til alle. Men mon ikke Socilademokratiet får mange stemmer fra bogholdere og medarbejdere i Skat, så det er nok et selvmål for Simon Kollerup.

Ib Christoffersen

Simon Kollerup skal jo også passe på han ikke kommer ned i segmentet øvre middelklasse, for så går det jo ud over parallelsamfundet Christiansborg.

Det kan da være en start med 20-1. Jeg mener 1-3 ville være meget bedre. F.eks 200.000, som det laveste, 400.000 gennemsnit og 600.000 som max, er rigeligt til både at gøre en forskel i hverdagen, og med bolig og ferie. Det kunne markant øge sammenhængskraften i Danmark og begrænse ghettodannelsen.

"Simon Kollerup kan godt få fingrene op ad syltekrukken og tøjle topbossers lønninger"

Hvorfor vil man skubbe disse jobs til udlandet? Mærkeligt!

Niels Bøjden:
Hermed siger du direkte at disse såkaldte topfolk er så store egoister og fyldt med begær at de mener at ingen bør tvivle på deres værd.
Jeg kunne lade mig friste til at ønske dem god tur så mennesker med ansvar og etik og bare lidt solidaritet kan afløse dem.

"Hermed siger du direkte at disse såkaldte topfolk er så store egoister og fyldt med begær at de mener at ingen bør tvivle på deres værd."

Nej, jeg siger at hvis man forsøger at styre lønninger ved diktak , vil disse lønninger flyttes et andet sted hen. Arbejdet vil være det samme, personalet ansat andre steder eller efter andre modeller.

Beskatning og reguleringer er adfærdsstyrende. Hvis Danmark forbyder høje lønninger, vil disse lønninger blive indtjent andre steder end Danmark

Niels Bøjden:
Det er sikkert rigtigt og min pointe er så at menneskers begær er stærkere end ansvaret for fællesskabets trivsel og herme de n smule mere lighed. Jeg erkender blankt at nogen altid vil tjene mere end andre også i de "socialistiske" "vidundere"

"Det er sikkert rigtigt og min pointe er så at menneskers begær er stærkere end ansvaret for fællesskabets trivsel og herme de n smule mere lighed."

Vi forsøger alle at sælge vores arbejdskraft så dyrt som muligt.Det er en af grundene til at vi har fagforeninger.

Niels Bøjden:
Ja sådan har vi valgt systemet og vi er nået så langt at ingen tror det kan laves om bl.a. ved at vi bilder os ind det er vores natur,som vi ikke kan gøre noget ved. Skåret ud i pap, så siger du at mennesket ikke har en fri vilje!

"Ja sådan har vi valgt systemet og vi er nået så langt at ingen tror det kan laves om bl.a. ved at vi bilder os ind det er vores natur"

Nej.Det har intet med natur og tømning af mennesket at gøre.Det er det mest effektive og værdiskabende.

Men lad os starte med den offentlige sektor. Alle offentlige chefers bonus fohold og kontrakt længder skal offentliggøres. Dette vil give os en beskrivelse af hvad det er politikerne vil med den offentlige sektor.

Derefter skal alle private selskabers bonusordninger offentliggøres på samme vilkår.

Det vi skal have er transparens, ikke diktater.

Som bekendt er dansk rets udgangspunkt, at der gælder aftalefrihed for begge parter her til lands.
Hvis en direktion er dygtige nok til at løfte overskuddet i en virksomhed med 50 mio. dkk., er der intet til hinder for, at bestyrelsen siger, at direktionen eksempelvis får 20 mio dkk heraf - det er alt andet lige win/win for alle parter.

Hvorfor blande sig i en privat virksomheds indre anliggender? Lad dem dog aftale, hvad de vil inden for lovens grænser. Og lad dygtige og flittige topbosser beholde det, der tilkommer dem.

"hvor flittige hænder sanke
af arbejdets gyldne frugt."