Leder

Tag toppen af karakterræset

SF vil indføre et karakterloft, således at alle uddannelser, der har et adgangskrav på 10 eller derover, skal indføre en optagelsesprøve. Selv om forslaget har sine begrænsninger, er det tiltrængt politisk nytænkning og sender et vigtigt signal om, at karakterer ikke betyder alt
Ambitionen med forslaget er ifølge SF’s uddannelsesordfører, Jacob Mark, at skære toppen af det præstationskrav, som mange unge knækker under. »Det er jo den kultur, hvor man hele tiden skal have 12, som vi oplever presser de unge,« siger han til Jyllands-Posten.

Ambitionen med forslaget er ifølge SF’s uddannelsesordfører, Jacob Mark, at skære toppen af det præstationskrav, som mange unge knækker under. »Det er jo den kultur, hvor man hele tiden skal have 12, som vi oplever presser de unge,« siger han til Jyllands-Posten.

Anders Rye Skjoldjensen

10. januar 2020

Hvis en studerende drømmer om at læse International Business på Copenhagen Business School, kræver det i dag et gennemsnit på 12,4 – på en karakterskala, hvis højeste karakter er 12. Den umiddelbare umulighed kan kun lade sig gøre, fordi unge, der skynder sig ind på en videregående uddannelse, tidligere er blevet belønnet ved at kunne gange deres snit med 1,08.

Men selv med denne mulighed er der ikke plads til mange middelmådige afleveringer eller forkerte eksamenssvar, hvis en gymnasieelev skal afslutte sin uddannelse med så tårnhøjt et resultat. Heller ikke i fag som oldtidskundskab, idræt eller biologi, der ikke ligefrem har den store relevans for et studie i International Business.

Et lignende karakterpres gælder for 40 andre studier, fra psykologi til medicin, hvis adgangskvotient i 2019 alle var højere end 10.

Men det skal være slut, mener SF.

Partiet vil indføre et loft på 10 over adgangskvotienten, således at alle uddannelser, der har et adgangskrav på 10 eller derover, skal indføre en optagelsesprøve.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Man kan også håbe at langt færre vil drømme om at uddanne sig i retninger som eksemplet nævnt først i artiklen. Men cadeau til SF for at ønske at ændre lidt på karakterræset og vores nuværende vanvittige forestillinger om konstant præstation!