Leder

Man aner et mønster. Trump giver amnesti til løgnere, korrupte politikere og skattesnydere

Den amerikanske præsident benyttede tirsdag sin privilegerede mulighed for at benåde lovbrydere, han nærer sympati for, og hvis forbrydelser han ikke anser for at være alvorlige. Næste træk kan blive amnesti til Roger Stone, Paul Manafort og Michael Flynn
»Præsident Trumps bekendtgørelse tirsdag af amnesti og strafnedsættelse for 11 borgere illustrerer, hvor fristende det er for en republiks præsident at forveksle sin magt med en enevældig monarks,« skriver Martin Burcharth i dagens leder.

»Præsident Trumps bekendtgørelse tirsdag af amnesti og strafnedsættelse for 11 borgere illustrerer, hvor fristende det er for en republiks præsident at forveksle sin magt med en enevældig monarks,« skriver Martin Burcharth i dagens leder.

Ritzau Scanpix

20. februar 2020

Der er altid grund til at spidse øren og skærpe den kritiske sans, når et statsoverhoved benytter sin uindskrænkede myndighed til at benåde lovbrydere. Det er, hvad præsident Trump gjorde tirsdag med nogle kontroversielle beslutninger, der kaster mistænkelige skygger over hans motiver.

Benådning har i vestlige samfund sin oprindelse i enevældige kongers absolutte magt. I USA og Frankrig er præsidentens forfatningsgivne privilegium til at benåde, nedsætte og udsætte straf stadig absolut – et levn fra enevældens tid. I andre vestlige demokratier er benådningsretten stækket af diverse procedurer og normer og derfor mindre autokratisk.

Præsident Trumps bekendtgørelse tirsdag af amnesti og strafnedsættelse for 11 borgere illustrerer, hvor fristende det er for en republiks præsident at forveksle sin magt med en enevældig monarks, hvis absolutte suverænitet hidrørte fra Gud.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jesper Eskelund
  • Eva Schwanenflügel
  • Tommy Clausen
  • Christian Skoubye
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • lars søgaard-jensen
  • Benno Hansen
  • Poul Anker Sørensen
  • David Zennaro
  • Poul Anker Juul
Jesper Eskelund, Eva Schwanenflügel, Tommy Clausen, Christian Skoubye, Bjarne Bisgaard Jensen, lars søgaard-jensen, Benno Hansen, Poul Anker Sørensen, David Zennaro og Poul Anker Juul anbefalede denne artikel

Kommentarer