Leder

Valget i Iowa giver et fingerpeg. Primærvalgene kan komme til at stå mellem Bernie og Pete

Den demokratiske socialist Bernie Sanders er skuffet. Han havde regnet med at vinde i Iowa. I stedet har den nye stjerne i Det Demokratiske Parti Pete Buttigieg taget føringen. Han satser nu stort på at vinde primærvalget i New Hampshire på tirsdag
Tirsdag virkede den ellers afbalancerede og kølige Buttigieg usædvanligt følelsesladet, da han under et møde med vælgere i delstaten New Hampshire – hvor der er primærvalg i næste uge – reflekterede over sit imponerende resultat i Iowa.

Tirsdag virkede den ellers afbalancerede og kølige Buttigieg usædvanligt følelsesladet, da han under et møde med vælgere i delstaten New Hampshire – hvor der er primærvalg i næste uge – reflekterede over sit imponerende resultat i Iowa.

Robert Franklin

Debat
6. februar 2020

Det endelige resultat af demokraternes valg i Iowa forelå endnu ikke onsdag, men optællingen af to tredjedele af de afgivne stemmer giver et fingerpeg om, hvordan kampen om Det Demokratiske Partis nominering af dette års præsidentkandidat kan udfolde sig i den næste måneds tid.

Tidligere borgmester Pete Buttigieg er af langt de fleste demokratiske vælgere anerkendt som et stort politisk talent; trods det er hans føring i Iowa en kæmpe overraskelse.

Amerikanerne har aldrig før valgt en borgmester til præsident. Hvis Buttigieg alligevel skulle vinde nomineringen og besejre Donald Trump i november, vil han tilmed blive den yngste præsident nogensinde. Han fylder 39 år den 19. januar 2021, dagen inden han i så fald ville skulle tiltræde. Han er homoseksuel og gift med Chasten, der vil blive den første førsteherre i Det Hvide Hus.

Tirsdag virkede den ellers afbalancerede og kølige Buttigieg usædvanligt følelsesladet, da han under et møde med vælgere i delstaten New Hampshire – hvor der er primærvalg i næste uge – reflekterede over sit imponerende resultat i Iowa. Hvis det foreløbige valgresultat holder stik, står han til at slå Bernie Sanders med 27 mod 25 pct. af stemmerne.

»Min præstation vil bekræfte et ungt menneske et eller andet sted i, at han eller hun eller de (non-binære, red.) tilhører fællesskabet. De vil blive bestyrket i deres tro på at være accepteret i vort land,« sagde Buttigieg.

Det er imidlertid noget af en risiko at løbe for vælgerne at pege på Buttigieg i de kommende primærvalg og vælgerforsamlinger (caucuses). Mange vælgere giver udtryk for en vis tøven. Efter kandidatens valgtale er en ofte hørt replik: »Imponerende! Ham stemmer jeg gerne på, men først om fire eller otte år.«

Over en fjerdedel af vælgerne i Iowa synes at være nået til en anden konklusion. Det er værd at hæfte sig ved, at Buttigieg fik støtte fra alle demografiske grupper, og at han, inden det endelige resultat foreligger, har vundet 50 af delstatens 99 amter. Han vandt næsten alle de amter i det østlige Iowa, der stemte på Barack Obama i 2008 og 2012, men som i 2016 skiftede til Trump.

Feltet kan hurtigt blive udtyndet

Buttigieg demonstrerer hermed en bred tiltrækningskraft, dog kun blandt hvide vælgere. Hans opbakning fra afroamerikanske- og latinovælgere er på dette tidspunkt minimal, og det kan blive en udfordring senere i valgkampen.

Bernie Sanders og hans hær af frivillige er skuffede. De havde regnet med en klar sejr i Iowa, som ville gøre ham til storfavorit i New Hampshire, hvor han fører i meningsmålingerne. En sejr dér ville have forvandlet den demokratiske socialist til spidskandidat med gode chancer for at knuse sin progressive rival, senator Elizabeth Warren, og derved opnå monopol på partiets progressive vælgere.

Men langt færre af Sanders’ typiske vælgere end forudsagt deltog i Iowas valg. Det er et varsel om, at den 78-årige præsidentkandidat og hans hær af frivillige skal træde hårdt på pedalen for at mobilisere alle hans potentielle vælgere og vinde nomineringen.

En anden forudsætning for Sanders’ succes kan vise sig at blive et fata morgana. Indtil nu har det været hans håb, at de moderate kandidater – Joe Biden, Buttigieg og senator Amy Klobuchar – ville splitte partiets moderate vælgere.

Det håb kan hurtigt slukkes, hvis Buttigieg skulle vinde i New Hampshire eller blot fremstå som de moderate vælgeres foretrukne kandidat. Biden er såret efter sit elendige resultat i Iowa, og Klobuchar viser ingen tegn på fremdrift efter at være kommet ind på en fjerdeplads.

Hvis Buttigiegs resultat i New Hampshire på tirsdag bliver over forventning, vil Biden og Klobuchars mulighed for at tiltrække kampagnebidrag til at fortsætte deres kampagner hurtigt forringes. Så vil det kun være et spørgsmål om tid, førend de må opgive kampen.

Allerede i næste uge kan feltet således være blevet udtyndet. Med et dårligt resultat kan Warren blive tvunget til at erkende, at der kun er plads til én progressiv kandidat; de fleste progressive vælgere foretrækker den ægte vare – Bernie Sanders. Og Biden og Klobuchar må nok vige pladsen for den unge og talentfulde Buttigieg.

Sanders’ vil derefter kunne håbe på, at mangemilliardæren Michael Bloomberg, den tidligere borgmester i New York, vil blive en værdig udfordrer til Buttigieg i slaget om de moderate stemmer, der udgør flertallet af partiets vælgere.

Bloomberg sagde tirsdag, at han vil fordoble antallet af kampagnemedarbejdere til 2.000 og fordoble udgifterne til politiske reklamer til 400 mio. dollar i den næste måneds tid. Men indtil videre tror ingen seriøse valganalytikere på, at det vil lykkes den 78-årige Bloomberg at vinde nomineringen.

 

Serie

Demokraternes primærvalg i USA: Hvem kan slå Trump?

Demokraterne ved, at de hader Donald Trump. Men hvem elsker de? Joe Biden er for pinlig, og Pete Buttigieg er for ung. Elizabeth Warren og Bernie Sanders er for venstreorienterede. Og kan nogen af dem overhovedet slå Trump? Det er det, der på spil, når demokraterne skal finde deres næste præsidentkandidat ved primærvalget 2020.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I den såkaldt foreløbige optælling fik BS flest stemmer!

Alexander A. Jensen, Ib Gram-Jensen, Alvin Jensen, Astrid Goplen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Man kan jo spekulere lidt over om Dems igen har prøvet at sabotere Sanders..

Hvem var det lige, der besluttede at tage en utestet app i brug ved dette caucus ???

Alexander A. Jensen, Thomas Tanghus, Jan Damskier, Alvin Jensen, Niels østergård, Dom Salcedo og Astrid Goplen anbefalede denne kommentar

“Bernie Sanders er skuffet. Han havde forventet at vinde” Denne udmelding er her præsenteret som fakta – men baseret på hvilke fakta?? Martin Burcharth – hvor finder du dog dine kilder?
Som dansker bosiddende i USA i flere år bliver man SÅ træt af dansk journalistiks mangelfulde dækning af amerikansk politik og amerikanske forhold. M.h.t. resultaterne fra Iowa: To personer med et excel ark kunne ordne den her optælling hurtigere og bedre end det der foregik/og lige nu foregår med en korrupt App som Iowa demokraterne blev presset til at bruge via DNC i DC. Pleeease danske journalister og medier – gør jeres hjemmearbejde. Suk!
Dette link/summary fra Krystal Ball fra The Hill Rising channel fra i dag giver et godt overblik over, hvad det er der egentlig sker “on the ground” m.h.t. demokraternes primær valg lige nu.

https://www.youtube.com/watch?v=nDO2kHGEoY0

Ryan Grim er også en journalist der er god til at basere sine artikler på reelle fakta – se link:

https://theintercept.com/2020/02/05/bernie-sanders-iowa-satelllite-caucu...

Alexander A. Jensen, Mikael Velschow-Rasmussen, Jan Damskier, Alvin Jensen, Ruth Sørensen, Eva Schwanenflügel og Dom Salcedo anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Trump bruger allerede den kaotiske caucus i Iowa til at udspy konspirationsteorier om Dems, især 'de fantastiske fire', og opildner til racisme.

Det kan ende i borgerkrig, hvis Trump nægter at anerkende et eventuelt nederlag..

Jakob Nielsen i Altinget: Kaos i Iowa er et dårligt varsel for USA's demokrati
https://www.altinget.dk/artikel/kaos-i-iowa-er-et-daarligt-varsel-for-us...

The New York Times
"In Remarks to young Supporters, Trump Falsely Claims 'Rigged Deal':
https://www.nytimes.com/2019/07/23/us/politics/donald-trump-charlie-kirk...

i forlængelse af Astrid Goplen:
Eller David Pakman, eller David Doel: The Rational National eller The Young Turks (TYT). Det kan også undre, at hverken rl eller Burch er bare minimalt i stand til at redegøre for Buttigiegs politik. Og igen: Sig det dog rent ud (selv om det er ubehageligt) de fleste sorte og latinoer bryder sig ikke om bøsser. Så derfor stemmer de heller ikke på dem.

“Iowa-gate”: 100% af caucus stemmerne nu talt op. I realiteten vandt Bernie. Flere unge progressive kommentatorer nævner nu tæt på seriøst, at det muligvis kan blive nødvendigt at få UN ind over for at overvære USAs primary (og måske også general) elections. God gennemgang her af sagens gang af Kim Iverson. Se Link.

https://www.youtube.com/watch?v=2xsH3jJnTYg

Alexander A. Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Alexander A. Jensen

Enhver der ønsker at følge med i det cirkus der kaldes demokrati i usa ( se coin tosses, og udelukkelser af delegerede i 2016 ) vil jeg gerne anbefale Youtube kanalerne
https://www.youtube.com/channel/UCEXR8pRTkE2vFeJePNe9UcQ The Grayzone
https://www.youtube.com/channel/UCNiXhsI4QtmQaeICpT-k7BQ Moderate Rebels
https://www.youtube.com/user/jamarl31 Jamarl Thomas
https://www.youtube.com/channel/UC0pCsHlEEmCfxllZSlRB2Og Status Coup
https://www.youtube.com/channel/UCFAQyZq0NqfCwVkRQoXpx0A MCSC Network W/ Niko House
https://www.youtube.com/channel/UCCOYSB2aauO71Ut0Pl4SfzA Hard Lens Media
https://www.youtube.com/user/TYTComedy The Jimmy Dore Show
https://www.youtube.com/channel/UCkJ1N-7g9Q6n7KnriGit-Ig RonPaulLibertyReport
Mange af disse independant / selvstændige nyheds formidlere, kan man støtte via
https://www.patreon.com
vær kritisk, og forsøg at undlade at outsourse hvad du bruger som grundlag til at danne meninger efter og tro, er sandt. Man kan finde især via the grayzone, information på hvordan den korrupte elite, og deres "votingapp" forsøgte at manipulere med de afgivne stemmer, bla. at give mange af Bernie Sanders, tim Tom steyer, og Deval Patrick ( hvem? ) Personligt ville jeg ønske flere gad sætte sig ind i disse såkaldte valg i usa, da Danmark trodsalt er en amerikansk bananrepublik i mere end 1 forstand. #nomorewar