Leder

Bidens svagheder er åbenlyse. De kan kun overvindes med hjælp fra Sanders

Sanders’ vælgere under 45 vil have gennemgribende forandringer af den amerikanske velfærdsstat, men det får de ikke af den politiske veteran Biden – med mindre han vender på en tallerken. Det vil vise sig i en tv-debat på søndag mellem de to præsidentkandidater
Onsdag meddelte Bernie Sanders’ rådgivere, han bliver i valgkampen og stiller op til en tv-debat med Joe Biden på søndag. Det bliver øjeblikket, hvor Biden skal overbevise vælgerne om, at en restauration – ikke en revolution – er vejen til Det Hvide Hus, skriver Martin Burcharth på lederplads.

Onsdag meddelte Bernie Sanders’ rådgivere, han bliver i valgkampen og stiller op til en tv-debat med Joe Biden på søndag. Det bliver øjeblikket, hvor Biden skal overbevise vælgerne om, at en restauration – ikke en revolution – er vejen til Det Hvide Hus, skriver Martin Burcharth på lederplads.

Mark Makela

Debat
12. marts 2020

De demokratiske vælgeres dom er faldet: De tror ikke på, at partiets præsidentkandidat kan besejre Donald Trump i november ved at slå til lyd for gennemgribende forandringer af den amerikanske velfærdsstat. De foretrækker det sikre kort – politikeren, der kan genoprette status quo og tjene som en bro til fremtidige forandringer.

Hvis tidligere vicepræsident Joe Biden skulle blive demokraternes præsidentkandidat – og det tyder meget på efter hans soleklare sejre i fire af seks primærvalg tirsdag (en femte sejr er inden for hans rækkevidde i den nordvestlige delstat Washington) – kan USA og verden opleve, hvad der svarer til Restaurationen i Frankrig efter Napoleonskrigene. Perioden strakte sig fra Wienerkongressen i 1815 frem til Julirevolutionen i 1830.

Det forudsætter naturligvis, at 78-årige Joe Biden kan udføre et nummer, som Hillary Clinton ikke formåede – at vinde over den talentfulde charlatan og demagog, der lige nu sidder i det Det Hvide Hus. Trump er en farlig modstander, der blev undervurderet i 2015-16. Den fejl vil Biden og demokraterne forhåbentlig ikke gentage – men det er der desværre ingen garanti for.

Det Demokratiske Partis establishment i Washington, D.C. er så indgroet i institutionerne og så magtarrogant, at man kan betvivle, at politikerne begriber, hvor frustreret de to generationer Y og Z, (født efter 1984) er blevet.

De kæmper med en voksende studentergæld, et mangelfuldt sundhedssystem, ekstremt høje huslejer og udgifter til børnepasning, lave lønninger og et arbejdsmarked, hvor de fleste over 45 ejer eget hus – et fatamorgana for de fleste unge amerikanere i 2020.

I valgkampen 2015-16 sluttede disse to generationer begejstret op om senator Bernie Sanders’ udfordring af indbegrebet af partiets magtarrogance, Hillary Clinton. Hun forstod ikke, at en demokratisk præsidentkandidat ikke længere kunne indkassere flere hundredtusinder dollar i honorar for en tale til bankfolk i Wall Street og samtidig forvente, at amerikanere uden sundhedsforsikring og et tæt socialt sikkerhedsnet ville støtte op om hendes kandidatur.

Billetten til Det Hvide Hus

Under snart fire års republikansk styre med Donald Trump er disse amerikaneres økonomi blevet forværret. Lønstigninger holder ikke trit med de højere leveudgifter. Opioidkrisen spreder sig fortsat i byer og landsamfund.

I en ny bog, Deaths of Despair and American Capitalism, beskriver to økonomer fra Princeton University et land, hvor jævne mennesker i desperation over deres problemer søger lindring i alkohol, smertestillende stoffer og selvmord. Det er disse amerikanere, Sanders taler til med sine løfter om at skabe en økonomi og velfærdsstat, »som fungerer for os alle«.

Det er også disse amerikanere, der vil blive udsat for de største lidelser og tab i forbindelse med coronaepidemien og de kommende klimaforandringer.

Det kan godt være, at Sanders’ politiske revolution ikke bliver til virkelighed i 2020, men den skal nok komme i 2024 – medmindre Biden kan frigøre sig fra sin tiltro til, at udsigten til halvbagte løsninger med republikanerne og en tilbagevenden til Obama-tidens moralske værdisæt vil sikre ham en billet til Det Hvide Hus.

Umiddelbart virker det usandsynligt, at Biden efter 50 år i politik pludselig vil vende på en tallerken og føje nogle af Sanders’ ideer til sin politiske platform, men det kan han blive nødt til, hvis han vil vinde.

Stikprøver ved valgsteder i de første 24 primærvalg illustrerer denne pointe. Vælgere over 45 år stemmer i overvældende grad på Biden‚ mens dem under 45 foretrækker Sanders. Den alarmerende melding er: Kun 3-4 procent af Sanders’ vælgere siger, de vil være »entusiastiske«, hvis Biden vinder nomineringen.

Ikke en revolution

De seneste ugers politiske rutsjebanetur minder om de demokratiske primærvalg i 2004, hvor en ukendt guvernør fra Vermont, Howard Dean, begejstrede unge vælgere på samme måde og i samme omfang som Sanders. Partiets establishment og vælgerne turde imidlertid ikke satse på Dean og sluttede op om det sikre kort, senator John Kerry. Han tabte til siddende republikanske præsident George W. Bush.

For nylig fortalte Bushs daværende rådgiver, Mark McKinnon, på CNN, at kampagnen var lettet over at skulle kappes med Kerry. De frygtede, Dean ville blive en sværere modstander. Det er muligt, at Trump-kampagnen i dag gør sig lignende overvejelser. Det er altid sværere for en siddende præsident at vinde mod en kandidat, der vil forandringer.

Onsdag meddelte Sanders’ rådgivere, han bliver i valgkampen og stiller op til en tv-debat med Biden på søndag. Det bliver øjeblikket, hvor Biden skal overbevise vælgerne om, at en restauration – ikke en revolution – er vejen til Det Hvide Hus.

Serie

Demokraternes primærvalg i USA: Hvem kan slå Trump?

Demokraterne ved, at de hader Donald Trump. Men hvem elsker de? Joe Biden er for pinlig, og Pete Buttigieg er for ung. Elizabeth Warren og Bernie Sanders er for venstreorienterede. Og kan nogen af dem overhovedet slå Trump? Det er det, der på spil, når demokraterne skal finde deres næste præsidentkandidat ved primærvalget 2020.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Kan ikke siges bedre,

Astrid Goplen, John Scheibelein, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, John Hansen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Det sikre kort en upålidelig, begyndende dement skabsrepublikaner, som i bund og grund ingen politik har.

Mogens Holme, John Scheibelein, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Det er mere end almindelig interessant hvem Biden vil tage som vicepræsidentkandidat.

Joe Biden's lederevne er allerede gået over i amerikanernes almindelige sprogbrug:

"Why does everything in this country feel like it’s run by some rich guy’s coke head son?"

Torben K L Jensen

Mulig vice er den fedtspillende Elizabeth Warren - en rigtig insider i "The Establishment" for at komme venstefløjen en lille smule i møde.

René Arestrup

Jeg tvivler på at Bidens donorer vil tillade, at Biden rækker ud til Sanders. Hele det politiske og økonomiske establishment i USA er overbevist om, at Sanders er en farlig mand, med farlige ideer - af helt indlysende årsager.

Første del af missionen er tilsyneladende lykkedes; Nu handler det om at holde JB fast på, hvad han har lovet donorerne.