Leder

I coronaens navn fører venstrefløjen og DF symbolpolitik mod udenlandsk arbejdskraft

Gevinsterne ved restriktioner på udenlandsk arbejdskraft vil mildest talt være tvivlsomme. Derimod er det sikkert, at omkostningerne vil være store
Udenlandske arbejdstagere risikerer at bringe smitte ind i landet, og derfor må regeringen stramme indrejsereglerne, mener venstrefløjen, DF og 3F. Hvad restriktionerne konkret skal bestå i, forhandler partierne med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) om.

Udenlandske arbejdstagere risikerer at bringe smitte ind i landet, og derfor må regeringen stramme indrejsereglerne, mener venstrefløjen, DF og 3F. Hvad restriktionerne konkret skal bestå i, forhandler partierne med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) om.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Debat
15. april 2020

Populisme og samfundsskadelig symbolpolitik. Det er, hvad det er, når venstrefløjen, Dansk Folkeparti og fagforbundet 3F kræver indgreb over for den udenlandske arbejdskraft, der er med til at holde Danmark i gang under den aktuelle pandemi.

Udenlandske arbejdstagere risikerer at bringe smitte ind i landet, og derfor må regeringen stramme indrejsereglerne, mener de.

Hvad restriktionerne konkret skal bestå i, forhandler partierne med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) om, men SF og DF har allerede lagt sig fast på en model med 14 dages tvungen karantæne for udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde. Andet ville være »uforsvarligt«, hævder SF’s politiske ordfører Karsten Hønge.

Under falsk flag

Sagen er bare, at der ikke er meget, der tyder på, at den udenlandske arbejdskraft skulle udgøre en væsentligt større smitterisiko end danskere. I Polen og Rumænien – de to lande, der topper listen over udenlandske arbejdstagere i Danmark – viser de tilgængelige tal hhv. færre og kun lidt flere coronarelaterede dødsfald end i Danmark.  

Og der er vel at mærke tale om langt større lande. Desuden har Polen og Rumænien indført hårdere restriktioner i kampen mod coronavirus, end hvad vi ser herhjemme. Heriblandt deciderede udgangsforbud.

Heller ikke i forhold til svenskere, der hver dag pendler over Øresund, kan den aktuelle situation umiddelbart begrunde yderligere restriktioner. Ganske vist er epidemien i Sverige mere fremskreden og myndighedernes tiltag mere liberale end i Danmark. Men udbruddet varierer betydeligt fra region til region, og i Skåne, hvor arbejdskraften kommer fra, er smittens udbredelse efter alt at dømme ikke større end på Sjælland.

Gevinsterne ved restriktioner på udenlandsk arbejdskraft vil altså mildest talt være tvivlsomme. Derimod er det sikkert, at omkostningerne vil være store, både for den enkelte arbejdstager og for samfundet. Derfor bør eventuelle indgreb begrænses til, hvad der er sundhedsfagligt nødvendigt.

Når dele af fagbevægelsen og Folketinget lægger op til noget andet, kan man desværre have dem mistænkt for at udnytte coronakrisen til at markere sig i en bredere politisk dagsorden.

Kampen mod social dumping kan uden tvivl være legitim og nødvendig, men den skal ikke føres under falsk flag. Og da slet ikke ved implicit at stemple mennesker som en smittefare på baggrund af deres nationalitet.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

DER er vist noget i har misforstået på Information - det drejer sig om danskere der får 14 dages karantæne automatisk mens udenlandske sæsonarbejdere frit kunne begynde hos bønderne uden.
Forresten - hvornår er Information blevet en neo-liberal sprøjte der hylder den frie udnyttelse af rejsende arbejdere? Og så i Danmark der hyldes som en helle for arbejdere i Europa pga. af vores stærke fagbevægelse.

CLAUS HOEG ARAUJO, Karsten Lundsby, P.G. Olsen, Hans Larsen, Lars Jensen, Mikkel Zess, Lise Lotte Rahbek, Dorte Sørensen, Erik Winberg, Steen K Petersen, Mogens Holme og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Uffe Palludan

Erklærede nationale og erklærede socialister, der mod bedre vidende dyrker og opildner til fordomme om, at udlændinge smitter.

Lasse Skou Andersen

Hvilke danskere får 14 dages karantæne automatisk, Torben K L Jensen? Mig bekendt er der kun tale om en en opfordring, og den opfordring gælder både danskere og udlændinge.

Man kan så diskutere, hvor meget mening det giver, hvis en polak har siddet i sin lejlighed med sin familie i 14 dage under udgangsforbud for derefter at være kørt til Danmark for at arbejde. Hvor er belægget for, at han skulle udgøre en større smitterisiko end en dansker, der går på arbejde hver dag?

Ift. svenske pendlere bliver kravet nærmest kafkask. De krydser jo grænsen hver eneste dag. Et krav om 14 dages karantæne for hver gang, de har været i udlandet, vil i praksis være et forbud mod at de kan passe deres arbejde. Det er ikke nødvendigvis særligt smart med tanke på, at en hel del af dem arbejder i sundhedssystemet. Og igen må jeg spørge: Hvor er belægget for, at en skåning udgør en større smitterisiko end en dansker, der pendler til arbejde inden for landets grænser?

Søren Cramer Nielsen, Thomas Andersen, Viggo Okholm og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Hvis man har brug for udenlandsk arbejdskraft er det et tegn på at man ikke har en bæredygtig forretningsmodel. Man har så at sige nået den naturlige grænse for vækst.

Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Mogens Holme, Lise Lotte Rahbek, Søren Roepstorff, Torben K L Jensen, Torben Arendal og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Den aktuelle pandemi fik forhindret 3F -byggefag i at få hævet mindstelønnen så de udenlandske håndværkere kunne få en mere ligeværdig løn.

Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Troels Ken Pedersen, Jan Bisp Zarghami, Mogens Holme og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar

Uha for et dilemma og ja dobbeltmoralen trives vidst alle steder.
For er der her tale om bekymring for smitte og mennesker eller er det faglig kamp?
Umiddelbart virker det jo mærkelig at mennesker ude fra har mindre restriktioner end os, men samtidig er der aftaler om den fri bevægelighed på arbejdsmarkedet i EU.
Det kan undre umiddelbart at vi har så mange fra andre dele af verden til at arbejde i de store projekter og så er der landbruget samt gartnerier.
Er det fordi de tjener mindre,men har større købekraft hjemme.som gør de kommer? eller er det fordi "danskerne" ikke gider eller mangler uddannelse til det slid?
Corona situationen er så stort set ens i hele verden, så principielt er vi alle i smittefare.
Bortset fra det har jeg ældre mand tænkt på det at betale skal,hvor man bor eller der hvor arbejdet er i den kommune,når det er offentligt, der betaler lønnen. Men det er en anden problematik.

Lise Lotte Rahbek

"Venstrefløjen" - er det SF ?

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Søren Cramer Nielsen, Erik Winberg og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Danmark er lidt på vej i samme retning som England i sit forsvar for danske arbejdspladser til danskere, - og dermed i modsætningsforhold til EU's åbne politik.

Det er ikke kun udfasningen af job til Kina og Østen, men også underbetalingen af fremmed arbejdskraft, skatteundragellse, osv. osv., - uklare virksomhedsorganisationsforhold m.m.og manglende overholdelse af EU-udbud ved offentlige arbejder, - hvor alle ikke benytter samme forståelsesramme, og heller ikke bliver stillet til ansvar den omgåelse af forståelsesrammerne, via opdelinger af udbud i EU, men i stedet benytter "småudbud efter småudbud" der ikke overskrider E' rammer for Udbud, selv om hele den endelige pakke langt overstiger EUs retningslinjer og burde have været i stort udbud i hele EU.

Visse især sydlige lande har forstået at udnytte denne form for sløret udbud i EU!

Så er der hele problematikken om de gl. Østeuropæiske lande, der aldrig på denne side af 2050 skulle have haft fuld adgang til EU, men alene haft nogle handels aftaler med EU.

Det er på tide EU selv tager fat i og begynder reformationen af EU og det indre marked, og i retning mod mere national forståelse, og integration på andre områder end dem man hidtil har stået for, ellers vil EU blive splittet.

Steen K Petersen, Lise Lotte Rahbek og Hannah Werk anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Hov, når man skriver sådan: "at stemple mennesker som smittefare pga. nationalitet.." har man vist glemt at VI ALLE er stemplede som smittefare, uanset nationalitet!
Så det er et spørgsmål om hvem der her benytter corona til at ride kæpheste...? og in casu hvilke kæpheste... der er flere at vælge mellem?

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Dorte Sørensen

Håber da godt nok også at medlemmerne stemmer nej. Latterlig aftale og tåbelige forhandlere.

Uffe Palludan

Det er ganske interessant at se, hvordan arbejder”bevægelsen” har udviklet sig fra at være en international bevægelse til alene at kæmpe for nationalt definerede kammeraters interesser også imod dårligere stillede.

I den forbindelse kan der nok være grund til at huske på, at de københavnske brokvarterer i høj grad blev bygget af skånske migrantarbejdere og at fagbevægelsen dengang tog helt anderledes mod dem end den gør i dag. Også dengang var migrantarbejderne løntrykkere, men den internationalt orienterede arbejderbevægelses svar var at eksportere sig selv fra København til Malmö. Noget der i den grad lykkedes, så Malmö blev det svenske socialdemokratis vugge.

I dag er holdningen en anden: Svaret er at lukke grænserne og lade de østeuropiske lande sejle i deres egen sø, jævnfør den politiske udviklingen i Polen og Ungarn.

Uffe Palludan

Under Nyrop-Rasmussen talte man om Danmark som foregangsland. Det kan man selvfølgeligt godt grine lidt af, men et aller andet sted udtrykte det en stolthed over det der – vitterligt - var blevet nået i Danmark som andre kunne lære af. Men i 0-erne var det danske socialdemokrati underlagt de nyliberale dogmer og svigtede derfor stort ved ikke at støtte en social og demokratisk udvikling i Østeuropa.

Ib Christoffersen

Er det ikke nemmere at bæravlerne, frugtavlerne og grøntsagsavlerne flytter til Polen og Rumænien. Så er vi fri for hele problemet.

Lise Lotte Rahbek

Ib Christofferne
Ja og fri for en hel del af de insekter, som bestøver frugttræer, buske og grønt og bruger det pollen de henter til deres yngel og ikke mindst også fri for de fugle, som lever af insekterne og en del af de rovdyr, som lever af fuglene. :D :D
Men ellers har du ret.

Selvfølgelig bliver enhver krise misbrugt til at fremme egne politiske klapheste. Tak til Information for at skære gennem muren af bullshit.