Leder

Det er et fremskridt for dyrevelfærd, at Danpo udfaser kyllingeracen Ross 308

Det er grotesk, at Danmark af hensyn til dyrevelfærd forbyder cirkuselefanter, men tillader opdræt af millioner og atter millioner af industrikyllinger. At Danpo nu vil udfase kyllingeracen Ross 308 må derfor hilses velkommen som en markant forbedring af dyrevelfærden
Den hurtigtvokende industrikylling kan vokse fra nyklækket kylling til godt to kilo på kun fem uger.

Den hurtigtvokende industrikylling kan vokse fra nyklækket kylling til godt to kilo på kun fem uger.

Peter Nygaard

21. april 2020

Der er grund til at glæde sig over, at en af Danmarks store kødfabrikanter ikke er en kylling, men tværtimod har modet til at gå foran markedet og forbrugernes efterspørgsel.

Det er naturligvis kyllingevirksomheden Danpos beslutning om senest i 2021 at udfase industrikyllingeracen Ross 308, der her sigtes til. Som beskrevet i Politiken mandag vil Danpo – hvis kyllingeudskæringer fylder godt op i supermarkedernes kølediske – på egen foranledning droppe Ross 308 til fordel for mere robuste kyllingeracer.

I marts meddelte supermarkedskæden Lidl, at de ikke længere ville sælge udskæringer af Ross 308-kyllinger, og nu følger Danpo med cirka 40 millioner årlige slagtede industrikyllinger så efter.

Mange forbrugere kender Ross 308, selv om de måske ikke selv er klar over det, hvis de har købt udskåret kyllingebryst. På kun fem uger når en Ross 308-kylling en slagtevægt på godt to kilo, og racen er udviklet til at have et unaturligt stort brystparti.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lise Lotte Rahbek
  • Klaus Lundahl Engelholt
  • Anders Reinholdt
  • Tina Peirano
  • Carsten Mortensen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Hans Larsen
  • Alvin Jensen
  • Troels Ken Pedersen
  • Torben Lindegaard
Lise Lotte Rahbek, Klaus Lundahl Engelholt, Anders Reinholdt, Tina Peirano, Carsten Mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Alvin Jensen, Troels Ken Pedersen og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Gitte Loeyche

Godt initiativ! Og lad os så se nærmere på grisene

Lise Lotte Rahbek, Gert Romme, Holger Madsen, Per Torbensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Søren Kramer

Markedsførings bs. Industrien ved forbrugernes moral er knyttet kattevideoer og skrabeæg, fordi dobbeltmoralen ikke er til at håndtere.

Fakta er at en hurtigvoksende pap kylling som vakler rundt på tynde stilke i smerte er at foretrække frem for eksempelvis ordinær kvægdrift der er på vej til at smadre livet for alle dyr på planeten ved at ødelægge regnskoven, miljø og banker co2 politikken tilbage.

Klaus Lundahl Engelholt

Godt at Ross 308 udfases, men hvilke forhold kommer de “mere robuste racer” så til at vokse op under? Som ung arbejdede jeg ganske kortvarigt på en kyllingefabrik — og blev af den grund vegetar — og selv om de mere robuste racer måske kan gå rundt, har jeg meget svært ved at se noget som helst formildende ved at lade titusindvis af kyllinger vokse op på kort tid i en kæmpestor hal.

I folkeskolen var der engang, og måske er der stadig, besøg hos producenter som Toms Chokoladefabrik, Schulstad og Carlsberg. Hvis man stadig bruger den slags i undervisningen, burde man indlægge besøg på æg- og kyllingefabrikker så børnene kan se hvilke kummerlige forhold deres mad vokser op under.

Trond Meiring, Lise Lotte Rahbek og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Men er forbrugerne af konventionelt kyllingeopdræt villige til at betale for et mere anstændigt kyllingeliv inden slagtning?