Leder

Manglende vilje bremser ny undersøgelse af mordbrand på Scandinavian Star – især i Danmark

For 30 år siden blev 159 personer dræbt, da ukendte gerningsmænd tændte ild på norgesbåden Scandinavian Star. Den uopklarede mordbrand er en sort plet på dansk retshistorie, som Folketinget nu må beslutte at tørre af
Som årene går, haster det mere og mere. Efter 30 år er flere af de personer, der måske sidder inde med vigtige oplysninger, døde eller svækkede. Gerningsstedet findes heller ikke mere, for det 142 meter lange skib er for længst hugget op, skriver Ulrik Dahlin om den uopklarede mordbrand på Scandinavian Star.

Som årene går, haster det mere og mere. Efter 30 år er flere af de personer, der måske sidder inde med vigtige oplysninger, døde eller svækkede. Gerningsstedet findes heller ikke mere, for det 142 meter lange skib er for længst hugget op, skriver Ulrik Dahlin om den uopklarede mordbrand på Scandinavian Star.

Fra DR

16. april 2020

Norske Jan Harsem – en af de overlevende, der selv mistede sin gravide kone for 30 år siden – formulerer problemet uhyggeligt præcist i slutningen af en ny dokumentarserie om mordbranden på norgesbåden Scandinavian Star natten til den 7. april 1990 med 159 dræbte, heraf 25 børn:

»Nogle forhold lader sig ikke opklare. Men den undskyldning duer ikke her. For her har viljen heller ikke været til stede.«

Han taler om det ubegribelige i, at det skal være så svært for myndighederne at komme til bunds i Skandinaviens største forbrydelse siden Anden Verdenskrig. Det er ikke mangel på oplysninger – det er derimod mangel på vilje, mener han.

Dele af katastrofen har tidligere været genstand for officielle undersøgelser, senest med det norske Stortings udredning i 2017 især om brandforløbet. Men der er også dele, der aldrig er blevet grundigt undersøgt. Og her peger pilen mod Danmark og danske myndigheder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Jane Jensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Ejvind Larsen
 • Tina Peirano
 • Christian Mondrup
 • Hans Larsen
 • Carsten Munk
 • Olaf Tehrani
 • Malan Helge
 • Erik Karlsen
 • John Scheibelein
 • Torben Ethelfeld
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Anders Reinholdt
 • Anders Graae
 • Bjarne Andersen
 • Tommy Clausen
 • Poul Anker Sørensen
 • Oluf Husted
 • Bjarne Toft Sørensen
 • Poul Anker Juul
Jane Jensen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Tina Peirano, Christian Mondrup, Hans Larsen, Carsten Munk, Olaf Tehrani, Malan Helge, Erik Karlsen, John Scheibelein, Torben Ethelfeld, Peter Beck-Lauritzen, Anders Reinholdt, Anders Graae, Bjarne Andersen, Tommy Clausen, Poul Anker Sørensen, Oluf Husted, Bjarne Toft Sørensen og Poul Anker Juul anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjarne Toft Sørensen

En kommentar til:
"Hvis forventningen er at nå frem til én eller flere gerningsmænd, der umiddelbart ville kunne dømmes for mordbranden, vil svaret være nej".

Ja, sådan må situationen vel ud fra et professionelt skøn siges at være i dag.

Problemet er nok, at det samme skøn lå til grund for de undersøgelser, som man fra dansk side overlod det til Frederiksberg politi at foretage, hvor de nødvendige ressourcer og kompetencer for en seriøs og professionelt grundig undersøgelse ikke var til stede.

Hvorfor satse ressourcer og kompetencer på noget, som man ikke grundlæggende tror kan føre til en domfældelse af gerningsmænd?

Ud fra de oplysninger, der senere er kommet frem, har dette oprindelige skøn vist sig at være et fejl, og det er nok her, at man skal finde baggrunden for den manglende vilje fra politikere og myndigheder til at genoptage sagen.

Det, en sådan undersøgelse dybest set kunne munde ud i, var en afsløring af myndigheders fejlskøn og tildeling af manglende ressourcer og kompetencer i forhold til sagen fra starten af.

Hvilke myndigheder og politikere vil i dag være interesseret i at placere et ansvar for et sådant fejlskøn og en sådan mangel på stillen ressourcer og kompetencer til rådighed, tidligt i forløbet.

Søren Fosberg, Rolf Andersen, Peter Mikkelsen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Peter Beck-Lauritzen, Ete Forchhammer og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Når Danmark nu, på Ulrik Dahlins opfordring, begynder at vaske den sorte plet af, på
dansk retshistorie, kræver det blot et flertal i folketinget, hvem vil ikke stemme for?

Rolf Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Claus Gårde Henriksen, Gert Romme, Hans Larsen, Karsten Lundsby, Peter Beck-Lauritzen, Ete Forchhammer og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Dette er en mord sag og en kæmpe skandale fra alle myndigheders side. Så kom i gang i inkompetente politiker.

Adam Ørvad, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Karsten Lundsby, Peter Beck-Lauritzen, Mogens Holme, Torben Arendal, Bjarne Andersen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Søren Kramer

Hvidvask af penge på grund af handel med stoffer.
Det er sandsynligvis den egentlige årsag til ulykken.
Det er så det miljø der fostrer grundlaget for ikke eksisterende sikkerhed og manglende hensyn til menneskeliv, det er en del af kulturen, samt selvfølgeligt på overfladen skatteundragelse.
God dokumentar, men den tager kun første stik ned.
Men hvis pårørende ser at det er deres holdning til at straffe og ikke legalisere stoffer, der er fundamentet for de uhyrligheder så bliver det ikke rart at få rullet op. Men dykker man ned i den uhyrlige suppedas så kommer der også ubehagelige ting frem.
For lidt viden og underholdning om hvidvaskningens mørke sider se serien Ozark på Netflix.

Peter Beck-Lauritzen

Trist med udueligheden den danske forvaltning, der har bredt sig til snart alle forvaltninger. Økonomi og liberalisering har været prioriteret i skandale-sagerne. Ja, måske lige bortset fra Papes kæreste-sag! Politikernes og ministeriernes manglende evner lader meget tilbage at ønske, desværre-føj.

Tommy Clausen, Torben Arendal og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Det er aldrig for sent at få oprejsning i denne helt ufattelige og uafrystelige forbrydelse - som ikke blot var en forbrydelse, der skriger til himlen i sin kynisme - men herefter udartede sig til en helt ubegribelig politisk skandale, som trækker lange spor ind i vor tid.

Det er ikke bare hensynet til ofrene og de efterladte, der er på spil.
Det er hensynet til den kollektive tillid til politikere og myndigheder - for det er, som med DONG-skandalen - en sag, der kun efterlader konspirations-mistanker - indtil hver en sten er blevet vendt.

Der er ikke kun een eller to skyldige i denne sag. Det er efterhånden blevet en sag med rigtig mange medskyldige - med mere eller mindre dystre motiver.

/O

Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Peter Beck-Lauritzen, Oluf Husted og Camilla Møller anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Tiden har allerede slettet alle reelle beviser. Ingen får oprejning, ved en ny undersøgelse for beviserne er væk (langt væk). Det svigt der skete i efterforskningen i tiden efter, kan ikke indhentes.
Uanset resultatet af en ny undersgelese, vil konspirationsteorierne fortsat florere som de har gjort lige siden.
Det er trist, men også spild af gode kræfter at lave en ny undersøgelse.