Leder

Demokraters forsvar af Joe Biden i sag om seksuelt overgreb virker hyklerisk og opportunistisk

Det er hyklerisk og opportunistisk, at demokratere stiller sig på Joe Bidens side i sag om seksuelt overgreb, inden alt er undersøgt, da de omvendt i 2018 i en lignende sag ikke stolede på højesteretskandidat Brett Kavanaugh, der blev beskyldt for forsøg på voldtægt i beruset tilstand
Uanset hvad der er sandheden i sagen, vil det utvivlsomt klæbe til Biden gennem valgkampen. I sidste instans skal vælgerne afveje, hvad der er vigtigst – at forny Trumps mandat eller indsætte en præsident, der muligvis er skyldig i at have forgrebet sig på en kvindelig ansat, skriver Martin Burcharth på lederplads.

Uanset hvad der er sandheden i sagen, vil det utvivlsomt klæbe til Biden gennem valgkampen. I sidste instans skal vælgerne afveje, hvad der er vigtigst – at forny Trumps mandat eller indsætte en præsident, der muligvis er skyldig i at have forgrebet sig på en kvindelig ansat, skriver Martin Burcharth på lederplads.

Jim Watson

Debat
2. maj 2020

Det Demokratiske Parti og deres forventede præsidentkandidat, Joe Biden, befinder sig lige pludselig i en situation, der kan minde om det dilemma, republikanerne og Donald Trump stod med i oktober 2016.

I valgkampens sidste måned blev Trump af et dusin kvinder beskyldt for sexchikane og seksuelle overgreb: et videobånd syntes dengang at bekræfte anklagerne, idet man på båndet hører præsidentkandidaten tale om at grab them by the pussy.

For nogle uger siden blev Biden beskyldt af en tidligere medarbejder for på hans kontor i Senatet, Tara Reade, for at have gjort præcist det samme i 1993.

Siden da har lødige amerikanske medier foretaget et grundigt stykke journalistisk arbejde for at verificere Reades påstand og identificeret flere vidner, der erindrer, at hun fortalte dem om senator Bidens påståede seksuelle overgreb engang »i midten af 1990’erne«.

Ud over Reades bror skulle disse vidner være en veninde og to naboer i Californien. Hendes nu afdøde mor skal desuden have ringet til et talkshow i 1993 og spurgt, hvad hun kunne gøre for sin datter, der angiveligt havde været udsat for et overgreb fra en »prominent senator«.

Forelagt disse indicier skulle man tro, at fremstående demokratiske politikere som de mulige vicepræsidentkandidater og senatorerne Elizabeth Warren, Kamala Harris, Amy Klobuchar samt guvernør Gretchen Withmer i Michigan og tidligere guvernørkandidat Stacey Abrams i Georgia ville vente med at tage stilling til Tara Reades troværdighed som et offer for seksuelt overgreb, indtil en tilbundsgående undersøgelse var gennemført.

Men det er desværre ikke sket. I stedet rykkede de hurtigt ud med støtteerklæringer til Biden.

Hyklerisk og opportunistisk

Det er specielt problematisk, at flere af dem har fulgt »talepunkter« formuleret af Biden-kampagnen, hvori det fejlagtigt hedder, at en artikel i The New York Times skulle konkludere, at »episoden ikke fandt sted«.

Enhver, der har læst artiklen og hørt avisens podcast »The Daily«, vil vide, at det ikke er korrekt. The New York Times rapporterer rigtigt nok, at ansatte i Bidens senatskontor ikke husker, at Reade skulle have indsendt en klage til Senatets personalekontor. Selvsamme kontor kunne ikke finde dokumentet, da avisen henvendte sig.

Men avisen beretter samtidig, at Reade umiddelbart efter episoden angiveligt skulle have fundet sted, ifølge to andre ansatte på kontoret blev frataget nogle af sine pligter og opfordret til at søge en anden stilling. Det fremgår også af artiklen, at hendes bror husker, at hun fortalte ham om episoden i 1993-94.

Det er bedre indicier, end dem der forelå mod højesteretskandidat Brett Kavanaugh, da han i en senatshøring i efteråret 2018 blev beskyldt af Christine Blasey Ford for i beruset tilstand at have forsøgt at voldtage hende under en fest i 1983.

Ford havde ingen samtidige vidner. Først efter at hun havde søgt psykiatrisk hjælp i 2012, fortalte Blasey Ford familie og venner om episoden.

Der er også nogle vigtige forskelle mellem Ford og Reade. Ford ønskede oprindeligt ikke at stå frem offentligt, og hun bestod FBI’s løgndetektortest. Reade er frivilligt gået til pressen. Hun har endnu ikke taget en test.

Alligevel virker det hyklerisk og opportunistisk, at demokrater, der i 2018 sagde, at de stolede på Ford, nu stiller sig på Bidens side – vel at mærke inden alt er blevet undersøgt i Reade-sagen.

Op til vælgerne

De seneste afsløringer har øget presset på Biden. Fredag indvilgede han endelig i at blive interviewet på den demokratiskvenlige tv-kanal MSNBC.

Som forventet benægtede han at have gramset på Reade og penetreret hendes vagina med fingrene. Men til forskel fra Trump afviste Biden at angribe Reade eller at spekulere i hendes motiv til at fremsætte beskyldningen, kort efter at Biden havde vundet over Bernie Sanders i primærvalgkampen i marts (Reade siger, hun er tilhænger af Sanders).

Under tv-interviewet virkede Biden fattet og rolig. Han opfordrede rigsarkivet til at iværksætte en eftersøgning af  den klage, som Reade siger, hun indberettede, og han udelukkede ikke, at den skulle eksistere. Han og andre i senatskontoret hævder, de ikke har hørt om klagen tidligere.

Som det ofte er tilfældet med beskyldninger om sexchikane og seksuelle overgreb, er det tæt på umuligt for et offer at fremlægge håndfaste beviser. Offentlighedens dom afhænger som regel af ofrets troværdighed og personen under anklages omdømme.

Biden er tidligere blevet kritiseret for intim berøring af kvinders hår og nakke, dog aldrig for seksuelle overgreb. Og han har været initiativtager til lovgivning mod hustruvold.

Uanset hvad der er sandheden i sagen, vil Reades påstand utvivlsomt klæbe til Biden gennem valgkampen.

I sidste instans skal vælgerne afveje, hvad der er vigtigst – at forny Trumps mandat eller indsætte en præsident, der muligvis er skyldig i at have forgrebet sig på en kvindelig ansat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nævn et menneske, der ikke har begået en tvivlsom handling på et tidspunkt. Hvis kun en helgen kan blive toppolitiker, bliver der god plads i verdens parlamenter, så det drejer sig vel om hvilke fejltrin vi kan leve med og hvilke fejltrin, vi må tage afstand fra. Tolerancen vil altid være størst for de personer, hvis tanker og mål, man har fælles berøring med.
At alverdens snavs bliver grave frem og smidt i hovedet på modkandidater er fast rutine i en amerikansk valgkamp, hvor sladderbladsjournalistik af værste skuffe går forud for ideer og holdninger.
Beiden er nok ikke et godt valg for resten af verden, men er alternativet at foretrække?

Karsten Aaen, Jesper Sano Højdal, Peter Beck-Lauritzen, Morten Voss, Viggo Okholm og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

Problemet for Biden, hvis ellers han er skyldig, og andre som ham, er de går ind i deres kampagner totalt fordækte, nærmest som var de helgen.
Der bliver til gengæld brugt meget energi på undergrave politiske rivaler, og når så "Sorte Per" lander på en selv, virker den ekstra kraftfuld.
Jeg tror Biden, lige godt nu som senere, kan trække sig. For denne sag stopper ikke her. Tror næsten Trump vil garantere for det.

Det store problem for amerikanerne (og for os danskere ligeledes) er den lukkede måde politikerne driver politik på:
Politikerne siger aldrig mere end nødvendigt og altid kun det der giver en ekstra stemme.
Så det ren illusion tro vestens politiske systemer er mindre lukkede end Kinas.

Peder Bahne

Måske man skulle indføre forældelse som en vægtig parameter i sager, der altid vil stå så svagt for begge parter efter 25 eller var det 26 eller 27 år siden. Guilty or not.

Ole Svendsen, Flemming Olsen, Jens Christensen og Christian De Thurah anbefalede denne kommentar
Liv Pedersen

Seksuelle anklagelse er blevet den rygende pistol.
- I forholdet
- På arbejdspladsen
- Og i særdeleshed i politik

Jeg er pisse ligeglad, at folk, journalister osv. gerne vil grave skidt op både normale borgere og især hos magtfulde folk som politikere etc, sandheden skal frem!!! (*host host* Epstein og pædofilringen).
MEN det er kun på den betingelse, at bevisburden er der! (Og nej bevisburde ≠ "believe women", og nej retssystemet er ikke patriartrisk imod kvinder, https://www.berlingske.dk/samfund/kvinder-slipper-lettere-for-faengsel-e...)

Ærligt talt burde falske anklagelser, især dem henvendt til politikere, straffes relativt hårdt for deframation, fordi falske anklagelser af enhver art MÅ og SKAL aldrig være et politisk våben! Det er så usagligt og direkte uciviliseret/barbarisk våben, der ikke hører nogen steder i demokrati.

Men ja jeg er enig i, at nutidens venstrefløj i USA syntes at være ret hykleristisk
- De brokker sig over korrupte politikere (men ville have en Clinton ind)
- "believe all women"..... Når det drejer sig om politiske modstandere.
- Accepterer fake news bare sålænge, at det går imod deres modstandere (f.eks. Trump og immigrationslejrene (Billeder af børnene i burene, selvom det var billeder og sager der også foregik under Obama tiden)
- "Trump derangement syndrome"... bare Corona krisen... man udskældte ham i starten for at gøre de relative ret strenge tiltag ang. corona forbyggelsen (rejseforebud etc), og nu brokker man sig over, at han er gjorde for lidt....

Frank Hansen, arne tørsleff, Carl Chr Søndergård, Flemming Olsen, Jens Christensen, Allan S. K. Frederiksen, Ole jakob Dueholm Bech, Kent Nørregaard og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Den er svær og som Jesus sagde,hvis man tror: lad den der er ren kaste den første sten!
Er det egentlig ikke relevant at skrive her,
Kvinden som her har fremlagt en gammel historie må være meget såret,hvis hun i sin traume vil risikere at en Trump skal komme til at lede deres land 4 år mere.
Jeg vil tro ganske mange kvinder i denne verden har været udsat for en liderlig mands forsøg på intimitet igennem livet. Mænd kan være nogle dumme svin i deres begær, men sæt nok er det kun de nu kendte som får grovfilen.

Flemming Olsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Carl Chr Søndergård

Hele denne sag, vil betyde 4 nye år til Trump.

Igen er demokraterne fragmenteret og mange vil undlade at stemme på biden, nøjagtigt som med hillary..

Peter Beck-Lauritzen og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

Jeg er ikke uenig med overskriften, men det virker også mærkeligt (nogle ville måske ligefrem sige hyklerisk og opportunistisk), at mange af disse gamle sager dukker op, netop på de tidspunkter, de gør, altså f.eks. i forbindelse med politiske valg.

Mogens Holme, Ole Svendsen og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar
Michael Waterstradt

Så tilbage i den amerikanske valgkamp er der to kandidater, hvor den ene er en reality klovn, krigsforbryder, kvindekrænker og garant for at de superrige oligarker kan fortsætte deres udsultning/plyndring af det amerikanske folk; den anden kandidat glimrer sig ved at være en dement, krigsforbryder, kvindekrænker og garant for at de superrige oligarker kan fortsætte deres udsultning/plyndring af det amerikanske folk.
Med andre ord er det forståeligt, at den største vælgergruppering i USA består af dem, som ikke stemmer.
At magtfulde mænd misbruger deres magt til at bl.a. at rage på kvinder er ikke nyt under Solen, men DET er nok også blandt deres allermindste forbrydelser, hvilket forklarer hvorfor de kooperative medier overbelyser netop den side af sagen, frem for at fokusere på de herres krigsforbrydelser samt udplyndring af underklassens værdier.

Mikael Velschow-Rasmussen, Karsten Aaen, Dan D. Jensen, Mogens Holme, Martin Rønnow Klarlund, Flemming Berger, Anders Graae, Carl Chr Søndergård, Peter Beck-Lauritzen, nils valla, Jens Kofoed, Bjarne Bisgaard Jensen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Jens Jensen

Anklager
Hvad gør man med sådan nogle sager, om de er sande eller ej, når de er så gamle? Både i henhold til at skaffe beviser om skyld eller uskyld og i henhold til, hvor meget man kan huske eller husker forkert, for man skal ikke fumle meget i sin påstand eller forsvar, før man bliver udstillet som en løgner.

Såsom sagen med Brett Kavanaugh.
Hovedvidnet kunne ikke huske, hvor det skete, og dem, som hun var sammen med, siger, at de ikke var der. Der var så mange huller i hendes påstande. Men gør det virkeligt, at det ikke er sandt, bare fordi man ikke kan huske eller husker forkert ?

Med stor sandsynlighed løj hun, men der er ikke beviser for det.

Politik, når det er bedst, alt for magten.
Demokraternes #beliveallwoman og såkaldte morale, og hvad man behøver at have af beviser, når det var imod en modstander, men nu hvor det er imod en af deres egne, så er det noget andet…

Retsstaten ryger ud af vinduet, når man kan bruge det som et våben mod en politisk modstander.For vi lever i er retssamfund, hvor ens påstand ikke skal stå alene, men der skal beviser til.

Folkets stemning, som politikere og medier gør brug af.
Politikerne vil have opmærksomhed og er opsat på at kæmpe imod deres modstandere, og medierne er mere end villige til at hoppe med på vognen, for det giver kliks og viser, hvem de flager for politisk (selvom sådan noget skulle være fy fy for ellers redelig journalisme)

Såsom:
”et videobånd syntes dengang at bekræfte anklagerne, idet man på båndet hører præsidentkandidaten tale om at grab them by the pussy. ”
Det er da noget af et spring og en stråmand,
men det give klik og viser at ”orange man bad”.

Det gør mig trist at verden er blevet et reality show
For Alt dette opildner til en stemning, og dette er ikke demokratisk værdigt! Hvor samarbejde og samhørighed burde være i højsæde, og ikke hvem der kan sige højst og bedst, hvor krænket man er, og hvor slem ens modstander osv… Hvor det er tilladt at tage ting ud af kontekst og gøre karaktermord.

Flemming Olsen, Ole jakob Dueholm Bech, Peter Beck-Lauritzen og Dan D. Jensen anbefalede denne kommentar
Dan D. Jensen

En kandidat uden en normal fortid er vel ikke en ønskelig kandidat !
Så er det blot hvad der er normalt, hvor store fejl man kan tillade
Slutteligt er det helt nødvendigt at der sidder et rigtigt menneske i det Hvide hus !
Jeg foreslå at man starter med at stække den hysteriske del af pressen til fordel for real news

arne tørsleff, Peter Knap, Ole jakob Dueholm Bech og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Det ikke tilfældigt alle disse gamle sager dukker op ved hvert valg.
Kandidaterne selv tiltrækker denne form for smædekampagne, benytter den som "våben" imod sin modstander. Og de ligger vel bare som redt.

Ubegribeligt at ikke en eneste kandidat i stedet kun benytter perioden til fortælle vælgerne om lige præcis hvordan de vil sikre folket deres vilkår.
Når eksempelvis Biden sviner Trump, sviner han samtidig alle dem der stemte på Trump hvilket må betegnes som selvmål.

Var der ingen skjulte dagsordener men kun transparante mennesker der forsøgte af ærligt hjerte overbevise vælgerne om sine hensigter, ville det blive en helt anden mindre "glamourøs" forestilling.

ps. Jens Jensen
At verden syntes som et Reality-show kan have med den "Vestlige" forståelse af "Presse-frihed" at gøre.

Karsten Aaen og Ole jakob Dueholm Bech anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Der er ingen grænse for hvad man ligger spalteplads til i dag af forældede sager. Timingen er så suspekt som noget overhovedet kan være og lugter efter ming mening langt væk af penge for interviews og bog-salg.

Information og den øvrige presse må hanke op og stoppe den evige jagt på kulørte overskrifter. Det lugter langt væk af gawker.

Karsten Aaen, Ole Svendsen og Ole jakob Dueholm Bech anbefalede denne kommentar

Kigger man på de to sidste valgkampe er det kun Hillary som ikke har haft sexanklager mig sig.

Anthony Weiner, som var gift med Hillarys Chief of staff Human Abedin, løb ind i noget sexting til mindreårige med heraf følgende registrering som sex offender. Således hvis Clinton maskinen havde vundet, kunne Anthony blot have været en Weiner væk fra præsidenten.....

Peter Beck-Lauritzen

Stormagt bliver til et reality-show. Besynderligt!
At være DEN stormagt, ser ud til at være en tynd skal, der dækker over korruption, dobbelt-moral og fusen-tasteri. Trumps og Bidens private udfoldelser er uendelige ligegyldige.

Chris Ru Brix

Sjældent har man set slamdunks været udført dårligere, end de sidste fire år hos det Demokratiske Parti.

Allan S. K. Frederiksen

@Viggo Okholm

Den første sten historien, er en senere tilføjelse til biblen, og kan reelt betegnes som et falskneri.
Læs mere om det her: https://www.biblen.info/Bibelen-johannes-8.htm

Jens Jensen

@Jan Jensen
"kun Hillary som ikke har haft sexanklager"
nej, men hun har/er anklaget for at forsøge at skjule sin mands gerninger, og undertrykkelse af hans ofre, i deres forsøg at trådt frem med .. så!!

Viggo Okholm

Allan Frederiksen:
jeg hverken kan eller vil afvise din påstand og jeg var inde på dit link, og hvilke kvalifikationer du har til at tolke anderledes kan du jo så forklare her eller i en privat besked evt.på face book.
Selve sætningen er såmænd meget sigende og til eftertanke i forhold til det at dømme andre og bilde sig selv ind man er god.Selve sagen er ulækker og tragisk for os som mennesker,at det skal være nødvendig at vælge at give magten til tvivlsomme eller er magthavere ikke bare almindelige mennesker på godt og ondt,som vil have magt?

Flemming Olsen

Demokraterne må hellere finde en anden kandidat uden identitet og fortid. Welcome Mr. Chance!

Ole Svendsen

At både republikanere og demokrater er dobbeltmoralske, kan ikke benægtes. Men uanset om anklagen er rigtig eller forkert. Så lugter det langt væk, at den først kommer nu, 17 år efter at det måske/måske ikke er sket. Hvorfor har kvinden ikke anklaget ham noget før? Hun har haft 17 år til det. Timingen giver omvendt maximal skade til Joe Bidens præsident kampagne. Mon ikke det er Trumps kampagne, der står bag?

Bare ærgerligt, at mange ledende demokrater er så bange for Sanders. Han ville formentlig langt bedre kunne slå Trump end Biden. Desuden vil han gavne de alm. amerikanere på bekostning af eliten og mere end nogen anden amerikansk præsident tage livtag med den helt enorme ulighed, som det store flertal af amerikanere lider under.

Mon det er derfor, at mange ledende demokraterne er bange for Sanders? Fordi de ledende demokrater er i lommen på eliten/selv tilhører denne og er bange for at miste privilegier?

Hvis vi (Gud forbyde det) får 4 år mere med Trump, så har de ledende demokrater, der først valgte Hillary og dernæst Joe Biden for at undgå Sanders, en stor del af skylden!

Karsten Aaen, Anders Graae og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

@Christian De T;
Det er ikke kun op til valget, Tara, har råbt op. Hun har gentagne gange forsøgt at råbe pressen op og så sent som i 2019 gjort reportere opmærksom på Bidens Adfærd.
Nu er han så de facto demokraternes præsidentkandidat, og mon ikke hun synes det er vigtigt at folket ved, hvilket monster han i virkeligheden er.

Peter Hansen

Noget tyder på at alle magtmennesker har skeletter i skabet, det er nok kun et spørgsmål om nogen ønsker dem hentet frem og graver dybt nok.

Magt korrumpere, det ligger i dets natur, og når man har den, så kan jeg forestiller mig, at man føler sig urørlig.

Viggo Okholm

Kan tiden læge alle sår og tilgive?
Det er vel i grunden spørgsmålet her,hvis vi fjerner det sprængfarlige
omkring et valg i USA,hvor det lige nu er pest eller kolera set med vore øjne,
Her i vores lille andedam har vi en minister som i sine yngre dage trådte en smule over grænsen.
Han er så tilgivet,hvilket jeg finder rimelig.

Jeppe Bundgaard

Sikke mange mænd, der er klar til at udskamme et muligt offer for seksuelt overfald.
Og, til jer, der mener det kun er kommet frem her op til valget, opfordrer jeg jer til at se Larry King fra 93, hvor Taras mor ringer ind, og fortæller om det, og hvorfor hendes datter ikke vil udtale sig til pressen...

Jens Jensen

@Jeppe Bundgaard
Om ting er sandt eller ej, med disse anklager(jeg Tro de er)
Men det er ikke til at komme unde om at dette er blevet til et politiske våben. og som skader den demokratisk proces.. Som tilmed udstiller Demokraterne dobbeltmoral. og at deres såkaldte morale var et våben, og ikke et princip.

Ps og til det med hvor "Taras mor ringer ind"
Der finder jeg det så forket, at dette afsnit var blevet fjernet fra YouTube, før sagen begyndet at rulle. Dette påviser at der var nogle der viste ting, og var Klar til at trykke på knappen. Hvorfor fjerne noget, hvis der ikke er noget at komme efter.

Creepy Joe Biden Hair Sniffing Compilation
https://www.youtube.com/watch?v=_H5NJZMDumY

Jeppe Bundgaard

Ting forsvinder ikke igen fra nettet, hvis det først er lagt op. YouTube kan tage det ned, men har du fulgt med i de progressive nyheder over there, så har det her været en af Bidens mange Achilles hæle hele vejen igennem. Ser du msnbc, der er ejet af Jeff Bezos, så kommer det her naturligvis bag på de fleste.