Leder

Markedsfejl har kostet arbejdspladser og menneskeliv i pandemiens Amerika

Amerikansk kapitalismes indbyggede skavanker står til skue i en ekstraordinær situation, hvor kun et tæt samarbejde mellem forbundsstaten, delstaterne og den private sektor kan afbøde de værste effekter af en ødelæggende pandemi
Et ’drive-up’ fødevaredistributionscenter i West Palm Beach, Florida. Der er i USA et overskudsbjerg af madvarer, der kunne være blevet kanaliseret ud til amerikanerne. I stedet er størstedelen blevet tilintetgjort.

Et ’drive-up’ fødevaredistributionscenter i West Palm Beach, Florida. Der er i USA et overskudsbjerg af madvarer, der kunne være blevet kanaliseret ud til amerikanerne. I stedet er størstedelen blevet tilintetgjort.

Gregg Lovett

11. maj 2020

Når historikere en gang skal tage stilling til det spændende spørgsmål om, hvilke lande og hvilke økonomiske systemer der har været bedst til at løse pandemiens komplekse udfordringer og skåne deres befolkning for de værste sociale og sundhedsmæssige byrder, vil de formentligt pege på nationer med relativt stærke centralstater og en blandet økonomi.

I denne dyst tyder meget på, at USA ender som sorteper. Det skyldes nogle indbyggede skavanker i landets markedsøkonomiske model, der i nyklassisk økonomisk teori kendes som markedsfejl. I en pandemi må det være den offentlige sektors opgave at afværge samfundsøkonomiske forvridninger af markedsfejl, men her har de politiske beslutningstagere og erhvervslivet i USA svigtet.

Et eklatant eksempel på en socialt ødelæggende markedsfejl omtales i dagens avis. I USA har 33 millioner søgt om arbejdsløshedsunderstøttelse i de sidste seks uger, men grundet en forståelig mangel på administrativ kapacitet har mange endnu ikke fået udbetalt en cent. Fødevarebanker rapporterer, at 17 millioner nye »klienter« har anmodet om hjælp.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Johnny Christiansen
 • Thomas Tanghus
 • Per Klüver
 • Ivan Breinholt Leth
 • Nina Hermanson
 • Eva Schwanenflügel
 • Anker Heegaard
 • Bjørn Pedersen
 • Ejvind Larsen
 • Poul Erik Riis
 • Alvin Jensen
 • Poul Anker Juul
Johnny Christiansen, Thomas Tanghus, Per Klüver, Ivan Breinholt Leth, Nina Hermanson, Eva Schwanenflügel, Anker Heegaard, Bjørn Pedersen, Ejvind Larsen, Poul Erik Riis, Alvin Jensen og Poul Anker Juul anbefalede denne artikel

Kommentarer

Troels Holm

I en sådan situation bliver det klart, hvor forvirrende det er at tale om "markedsfejl".
Markedet har ikke fejlet med noget som helst. Det er statsapparatet og den offentlige administration, der har fejlet. Markedet har aldrig kunnet reagere på andet end udbud, efterspørgsel og priser. Og her betyder "efterspørgsel" altså ikke "behov". Det har det aldrig gjort. Det betyder gennemførte køb.
Markedet har fungeret fuldstændigt som frie markeder altid gør: Det reagerer kun på udbud og foretagne køb. Derfor er markedet aldrig i stand til at reagere fornuftigt på overraskende forandringer. Nu reagerer markedet så med at hæve priserne på det, der er mangel på og gøre det umuligt at sælge, hvad der er overskud af. Markedet er ikke i stand til andet.
Det er indbygget i et markedsdrevet sundhedsvæsen, at det kun tilgodeser dem, der kan betale, d.v.s. efterspørge.
Det er ikke en fejl ved markedet. Problemet er markedets enerådende magt.
Det er en samfundsfejl.

Karsten Lundsby, Halfdan Illum, Thomas Tanghus, Carsten Svendsen, Dennis Tomsen, Per Klüver, Ivan Breinholt Leth, Ib Christensen, Jens Jacob Prasse, Mads Greve Haaning, Rolf Andersen, Gitte Lynning, Poul Reynolds, Bjarne Bisgaard Jensen, Søren Nielsen, Thomas Andersen, Eva Schwanenflügel, Anker Heegaard, Ole Henriksen, Per Torbensen, Bjørn Pedersen, Peter Høivang, Ejvind Larsen, Hannibal Knudsen, Christina Stougaard Hansen, Poul Erik Riis, jørgen djørup, Alvin Jensen, Werner Gass og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jens Jacob Prasse

Fem stjerner til Burchharth for en spot-on leder, der rammende beskriver de paradokser, der opstår, når markedslogik danner grundlag for kvalitetssikring af sundhedsydelser. I mindre målestok er det den samme doktrinære, nyliberalistiske tankegang, der gennem de 20 år, Anders Fogh og Lars Løkke sad ved magten, dannede grundlag for den omstrukturering af sundhedsvæsnet, der førte til det kaotiske og uoverskuelige Hjallerup Gedemarked for sundhedsydelser, som vi står med i dag.

Karsten Lundsby, Thomas Tanghus, Per Klüver, Ivan Breinholt Leth og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Vores moderne civilisation viser sig at være en umoden teenager, der ikke ryder op på sit værelse.

Ivan Breinholt Leth

Hvorfor er de neoliberale økonomer så tavse under denne krise? Hvad er der blevet af fortællingen om de fortræffelige markeder og den stygge stat? Har disse økonomer mon travlt med at omskrive deres lærebøger?

Ib Christensen

Jeg tror de gemmer sig. De ved jo godt hvem der har ansvaret for billige usikre laboratorier, miljøkatastrofer og at få konsekvenserne transporteret rundt.

Derudover har de tidligere ikke holdt sig tilbage for, at være peter der, råber ulven kommer. Og nu er den her. Den har måske allerede ædt dem.

Karsten Lundsby og Ivan Breinholt Leth anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Jens Jacob Prasse
11. maj, 2020 - 14:12
Fem stjerner til Burchharth - men seks stjerner til Troels Holm. Markedsfejl-teorien er en reel tilsløring af systemiske fejl, som i sidste ende tjener til at redde de sidste stumper af den neoliberale frimarkedsideologi. M.a.o. teorien er reelt god nok, blot vi tilføjer den nogle få korrektioner. Det var sådan, man reddede en økonomisk teori (ideologi) fra kollaps som følge af finanskrisen. Denne gang går det knap så godt, men i Cepos venter man tålmodigt på muligheden for et come back, hvis man kan anvende en relativ stor statsgæld til endnu et angreb på staten i der "frie" markeders navn - en ny omgang af austerity og skattelettelser til de rige. Håbet er lyserødt, og kun en vågen befolkning kan redde økonomien fra endnu en omgang af skævridning udført af Cepos og deres disciple.

Karsten Lundsby, Thomas Tanghus og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar