Leder

Når det handler om våbeneksport, er reglerne åbenbart til for at blive brudt

Danmark og de øvrige EU-lande har forpligtet sig til ikke at eksportere våben og overvågningsudstyr til lande, hvor der er en klar risiko for krænkelser af menneskerettighederne. Alligevel sker det gang på gang
Trods tydelige tegn på krigsforbrydelser er det ene land efter det andet i årevis fortsat med at eksportere til Saudi-Arabien, Forenede Arabiske Emirater og de øvrige parter i den saudiskledede koalition, som de seneste fem år har været engageret i den blodige krig i Yemen. Og manglen på kontrol med den danske våbeneksport er desværre gennemgående. Oplysninger om, hvad Danmark eksporterer til hvem, mørklægges rutinemæssigt, skriver Lasse Skou Andersen i denne leder.

Trods tydelige tegn på krigsforbrydelser er det ene land efter det andet i årevis fortsat med at eksportere til Saudi-Arabien, Forenede Arabiske Emirater og de øvrige parter i den saudiskledede koalition, som de seneste fem år har været engageret i den blodige krig i Yemen. Og manglen på kontrol med den danske våbeneksport er desværre gennemgående. Oplysninger om, hvad Danmark eksporterer til hvem, mørklægges rutinemæssigt, skriver Lasse Skou Andersen i denne leder.

Nabil Hasan

Debat
19. maj 2020

Det er forbudt at eksportere våben og militært udstyr, hvis der foreligger en »klar risiko« for, at det kan blive brugt til at overtræde den humanitære folkeret.

Dette fornuftige princip forpligtede Danmark og EU’s øvrige medlemslande sig i 2008 til at følge.

Men trods tydelige tegn på krigsforbrydelser er det ene land efter det andet i årevis fortsat med at eksportere til Saudi-Arabien, Forenede Arabiske Emirater og de øvrige parter i den saudiskledede koalition, som de seneste fem år har været engageret i den blodige krig i Yemen.

Det gælder desværre også Danmark, der først alt for sent indførte et eksportstop i slutningen af 2018. Det er en nølen, der har haft konsekvenser. Søndag kunne TV 2 og mediet DanWatch afdække, hvordan udstyr produceret af Aarhus-virksomheden Terma efter alt at dømme er blevet brugt i krigen i Yemen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Hvor ironisk at vi dette år fejrer 75 året for Danmarks befrielse fra den tyske besættelse.
Samtidig bidrager vi åbenbart til diktaturstaters krigsforbrydelser.

Foragteligt.

Michael Waterstradt, Rolf Andersen, Thomas Tanghus, Hanne Ribens, Brian Nocis Jensen, Karsten Lundsby, Marianne Stockmarr, Steen K Petersen, Christian Skoubye, Claus Nielsen, Nike Forsander Lorentsen, Gert Romme, Thomas Andersen, Mikkel Zess, David Zennaro, Christian Mondrup og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Mikkel Zess

Det hele er så forløjet, at det dårligt er til at holde ud!

Rolf Andersen, Hanne Ribens, Karsten Lundsby, Marianne Stockmarr, Steen K Petersen, Nike Forsander Lorentsen, Gert Romme, Thomas Andersen, Alf Bjørnar Luneborg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Og krigsforbrydere er vel alle dem som er med til at fremstille disse slags våpen.

Henrik Berlau, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Henrik Berlau

Det danske hykleri bliver mange dobbelt når eksport forbuddet ikke også omfatter transport våben. Danske rederier er verdensmestre i at levere de våben Saudi Arabien og UEA bruger til myrderierne i Yemen. De fleste våben kommer direkte EU lande. Det ved EU kommissionen og EU Parlamentet har debateret det uden at foretage sig noget og herhjemme er Regeringen og PET bekendt med rederiernes foretagsomhed.

Eva Schwanenflügel og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
Lars Kristensen

Lad os dog forbyde produktion, transport, salg og brug af dødens og ødelæggelsens redskaber og disses hjælpemidler.

Har vi mennesker intet lært af 1. og 2. Verdenskrig og alle andre krige, væbnede konflikter og terrorhandlinger, der igennem årtusinder har slagtet hundreder af milloner af levende mennesker, på dødens og ødelæggelsens alter?

Hvornår begynder vi at vise det levende, det livgivende og det livsbekræftende LIV, ære og respekt?

Det liv vi lever, her på Livets livgivende blå planet Jorden.

Planeten, der kredser rundt ude i det kolde og mørke univers, rundt om den lysende stjerne - Solen, Den stjerne der er ene om at give varme og lys til LIVET, på den blå planet Jorden, som er vores -menneskenes og alt andet levende livs fælles universelle hjem.