Leder

Rædselsscenariet for USA: Nogle sætter friheden højere end det kollektive ansvar

Lokale demonstrationer mod restriktive indgreb i den individuelle frihed og mod vaccinering under coronapandemien nyder en vis grad af opbakning fra republikanere. Det kan gøre det sværere for USA at komme ud af krisen
Hvis demonstranterne kan enes om et fælles motto, er det, at deres frihedsrettigheder under USA’s forfatning bliver knægtet af myndighedernes forbud mod at tage på arbejde og bevæge sig frit rundt i deres delstat og i USA, skriver Martin Burcharth på lederplads.

Hvis demonstranterne kan enes om et fælles motto, er det, at deres frihedsrettigheder under USA’s forfatning bliver knægtet af myndighedernes forbud mod at tage på arbejde og bevæge sig frit rundt i deres delstat og i USA, skriver Martin Burcharth på lederplads.

AA/ABACA

Debat
4. maj 2020

Billeder i sidste uge af svært bevæbnede militsmænd, der på rad og række har stillet sig op foran demokratiske guvernør Gretchen Withmers kontor i delstaten Michigans hovedby Lansing, er chokerende for folk overalt i verden at se – også for mange amerikanere.

Hvordan kan de få lov til at bringe håndvåben ind i parlamentsbygningen? Hvad demonstrerer de imod? Hvem er de egentligt?

I den sidste måneds tid har er lille mindretal af amerikanere protesteret heftigt mod restriktioner pålagt af delstater og lokale myndigheder i forbindelse med coronapandemien.

Demonstrationerne har fundet sted i et dusin delstaters hovedstæder og været rettet mod såvel demokratiske som republikanske guvernører.

Nogle få steder er flere tusinde mødt frem, men i de fleste tilfælde har manifestationerne kun tiltrukket nogle få hundreder. I Lansing, Michigan, sidste torsdag anslog politiet, at mellem 400 og 700 deltog, og at et par snese gik ind i parlamentet, hvilket er tilladt – også med våben i hånd.

Der er tale om en broget flok. I interviews i dagbladet Detroit Free Press udtrykker nogle dyb frustration over at være blevet tvunget til at lukke deres firma eller forretning, mens andre føler, at deres personlige frihedsrettigheder bliver trådt under fode af guvernøren.

Mange af dem står Tea Party-bevægelsen nær og identificerer sig på skilte som tilhængere af præsident Donald Trump. Andre igen er del af en bevægelse, der kæmper mod vaccinering.

Og så er der militserne, de højreorienterede konspirationsteoretikere og nynazisterne, som benytter enhver lejlighed til at føre propaganda for deres sag.

Hvis demonstranterne kan enes om et fælles motto, er det, at deres frihedsrettigheder under USA’s forfatning bliver knægtet af myndighedernes forbud mod at tage på arbejde og bevæge sig frit rundt i deres delstat og i USA.

Nogle vender sig endog mod påbud om at iføre sig mundbind i offentlige transportmidler og supermarkeder og mod at holde en afstand på to meter fra andre mennesker.

Intet overraskende

Set i et historisk perspektiv er der intet overraskende i motiverne, som driver disse oprørere til at lukke øjnene for de dødbringende og samfundsnedbrydende følger af en ukontrolleret pandemi.

Gennem USA’s næsten 350 år lange historie har en fundamentalistisk opfattelse af individets frihed i forhold til staten eksisteret sideløbende med et mere traditionelt syn på centralstatens ansvar for kollektivets interesser.

Indbygget i den fundamentalistiske tolkning af forfatningens ytringsfrihed og den omstridte ret til at bære våben er præmisset for dannelsen af De Forenede Stater, nemlig gennem et væbnet oprør mod den britiske kolonimagt, også kendt som Den Amerikanske Revolution.

Når nogle demonstranter kalder sig Amerikanske Patrioter, er det en reference til forfædre, der greb til våben mod briternes »tyranni« i 1760’erne og 1770’erne.

Et skilt i Michigans parlament refererer direkte hertil: »Hæng tyranen!« – altså, guvernør Withmer.

Sydstaternes væbnede kamp til forsvar af slaveriet, der foranledigede borgerkrigen i 1860-64, er en del af denne tradition. Under Den Kolde Krig slog den libertære og antikommunistiske organisation, The John Birch Society, til lyd for et oprør mod en formynderisk og socialistisk forbundsstat.

Ifølge grundlæggeren John Welch ville den i en ekstrem situation endda gribe til våben. Denne gruppe, der engang talte 100.000 medlemmer, har sat sine spor i Tea Party-bevægelsen og i højreorienterede militser.

Faren til en af USA’s rigeste og politisk mest indflydelsesrige libertære skikkelser, Charles Koch, var medlem af John Birch Society. Tea Party-bevægelsen har modtaget bistand fra Koch.

Dømt til en langvarig pandemi

Selv i tidligere pandemier i USA har grundopfattelsen, at den individuelle frihed trumfer statens ansvar for folkesundheden, udløst demonstrationer mod delstaters og byers indgreb i den private sfære og arbejdsmarkedet. Det skete for eksempel under den spanske syge i 1918-19.

Der er god grund til at forvente, at demonstrationerne fortsætter, og at aktivisterne vil få indflydelse på, hvordan myndighederne i nogle delstater genstarter økonomiske aktiviteter uden at risikere en ny bølge af coronasmittede.

Bevægelsen nyder nemlig en vis grad af opbakning fra republikanere. Og præsident Trump har selv båret ved til bålet ved i tre tweets at opfordre sine tilhængere i Michigan, Minnesota og Virginia til at »frigøre« sig fra deres demokratiske guvernører.

USA – verdens største økonomi – kan altså i kraft af forfatningsgaranterede friheder få sværere ved at få bugt med pandemien end andre lande.

Et rædselsscenarie kan ikke udelukkes: at modstand mod restriktioner og vaccinering i nogle få konservative delstater vil dømme resten af landet til en langvarig pandemi med millioner af menneskeliv tabt og en økonomisk depression.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Nørgaard

Elon Musk set også ud til at have tabt sutten:

”FREE AMERICA NOW”
https://twitter.com/elonmusk/status/1255380013488189440?s=20

”Now give people back their FREEDOM”
https://twitter.com/elonmusk/status/1256240766600409088?s=20

Man kan læse mere om hans ærligt talt underlige holdninger vedr. virussen og håndteringen af samme her:

https://www.theguardian.com/technology/2020/may/01/coronavirus-has-elon-...

Poul Anker Sørensen

ja, og ?

Torben K L Jensen, kjeld hougaard og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

Er det ikke dét, de hylder ved deres egen forfatning? Åbent under coronakrisen: Sundhed, mad og våbenbutikker.

Niki Dan Berthelsen

De er skøre de romere ....

Liselotte Paulsen, Gitte Loeyche og Jane Jensen anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

Nu er der jo ikke noget nyt i at nogles brug af den individuelle frihed til at leve som de vil, giver andre den individuelle frihed til at lide og dø. Desværre har den amerikanske opfattelse af frihedsbegrebet bredt sig til de fleste lande inklusiv Danmark sammen med globaliseringen, hvor den i dag kommer til udtryk på forskellige måder.

Steder, hvor der ikke laves demonstrationer, er der i stedet altid nogle som omgår, underminerer og/eller ignorerer både kollektive hensyn og offentlige love og regler for håndhæve deres individuelle frihed. Der er altid andre som må betale prisen for denne frihed og ofte er denne pris et tab af deres individuelle frihed, men under en pandemi eller andre ekstreme forhold stiger prisen til det uhyrlige.

Jo tættere idéen om individuel frihed er bundet til idéer om økonomisk frihed og individuel ejendomsret jo mere dannes følgende mønster: Dem som håndhæver deres individuelle frihed er ikke i personfare fra forholdene de mener truer denne og dem som betaler prisen for friheden er både i personfare og har mindre eller ingen ejendom at forsvare og oftest mindre frihed end gennemsnittet i befolkningen. Her skal man ikke glemme at USA er et migrantland bygget på løftet om om personlig ejendom og jagten på økonomisk frihed.

Jørn-Erik Rasmussen, Elisabeth Andersen, Gitte Loeyche og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Frihed er vigtigere end livet! Helt i Trumps ånd.
Men noget fællesskab og solidaritet må der være, et eller andet sted, i USA ellers ville der ikke være en hær mod fælles fjende/tyraner eller infrastruktur, veje og hospitaler! Nå, den slags er nok demokraternes påfund; så Trump, afskaf dette påfund!

Lars Hansen

Det er klart, at disse rebelske amerikanere gør det sværere for myndighederne at bremse epidemien. Resultatet kan derfor blive flere syge og døde. Men ikke nødvendigvis en længere epidemi. Tværtimod bliver den måske kortere, fordi mange amerikanere med tiden vil udvikle immunitet.

Mads Kjærgård

Kollektivet er vigtigere end individet? Er vi blevet "Borg" uden at jeg har opdaget det? Det er dælme 1984 for fuld udblæsning og de værste science fiction dystopier nogensinde. Alt dette pga. en mild influence virus? Er folk sindsyge i deres angst psykoser?