Leder

Trump vil have kommissærer til at censurere tweets. Det kan ramme ham selv

Præsidenten vil have en føderal kommission til at vurdere, hvorvidt Twitters redigering af tweets er berettiget eller ej. Men det ville ikke alene undergrave sociale medier som en global markedsplads for frie ytringer – det ville også kunne begrænse Trumps egen ytringsfrihed
Trump er overbevist om, at han kan beordre den føderale kommission til at blande sig i, hvad sociale medier offentliggør. Men det er ikke tilfældet. Ifølge en lov vedtaget i 1996 har internetplatforme ret til at redigere indlæg, som vurderes at være »uanstændige«, »chikanerende« eller »på anden måde frastødende, uagtet om ytringen er beskyttet eller ej under forfatningen«.

Trump er overbevist om, at han kan beordre den føderale kommission til at blande sig i, hvad sociale medier offentliggør. Men det er ikke tilfældet. Ifølge en lov vedtaget i 1996 har internetplatforme ret til at redigere indlæg, som vurderes at være »uanstændige«, »chikanerende« eller »på anden måde frastødende, uagtet om ytringen er beskyttet eller ej under forfatningen«.

Doug Mills

30. maj 2020

Donald Trump er overbevist om, at han har fundet det rette middel til at sætte Twitter på plads i en verserende strid om præsidentens krav om uindskrænket ytringsfrihed på medieplatformen.

Torsdag beordrede Trump den føderale kommission for overvågning af medierne til at tage stilling til, hvorvidt sociale mediers redigering af indlæg er berettigede eller ej. Fremover skal politisk udpegede kommissærer altså kunne blande sig i, hvad der er acceptabelt og uacceptabelt at rette i platformenes tekster og videoer.

Det lyder unægtelig som censur – en forseelse, som Trump beskylder Twitter for at have begået ved at have markeret flere af hans tweets med en advarsel om »misinformation« og suppleret dem med links til artikler om de faktuelle forhold.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Skoubye
  • Bjarne Andersen
  • Jørn Pedersen
  • Gert Romme
  • Bjørn Pedersen
  • Eva Schwanenflügel
Christian Skoubye, Bjarne Andersen, Jørn Pedersen, Gert Romme, Bjørn Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Chris Ru Brix

Det synes paradoksalt at Trump vil afskaffe den såkaldte ‘safe haven’ lov, der har gjort sociale medier mulige, ved ikke at stille dem ansvarlige for de ytringer deres brugere kommer med. Mit gæt er at Trump fuldstændigt har misforstået loven. Jeg tror ikke han kommer igennem med det, men hvis han gør, så slipper vi da for at høre på hans lort på Twitter.

Christian Skoubye, Nette Skov, Holger Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen, Karsten Lundsby, Peter Jespersen, Erik Winberg, Lisbeth Glud, Karsten Aaen, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Jespersen

Siden hin dag i 2016 har alt i de amerikanske forenede stater, ja egentlig i størstedelen af verden, drejet sig om Trumps småbørns skabagtige sygeligt skrøbelige ego og Trumps slumpne pengepung.

Denne sag er ikke en skid anderledes.

Christian Skoubye, Nette Skov, Gitte Loeyche, Holger Nielsen, Steen Uffe Hansen, Bjarne Andersen, Torben Bruhn Andersen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Erik Winberg, Lisbeth Glud, Mikkel Zess, Carsten Munk, Niki Dan Berthelsen, Gert Romme, Henning Kjær, Eva Schwanenflügel og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Trump kunne sikkert vinde en krig mod Iran, Kina, Rusland, men krigen mod Twitter har han tabt på forhånd.

Holger Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Karsten Lundsby og Peter Jespersen anbefalede denne kommentar
Karsten Baun

Indtil videre er det ret tom snak. Indgrebet skal forbi kongressen domineret af demokraterne. Derudover forbi retssystemet og måske til højesteret. Det tager tid og det er der ikke så meget af. Heldigvis.
Det eneste Trump har gjort indtil videre er grønt lys for Tvitters nye praksis.
Det tyder på at han ikke selv er klar over at det meste af det han lægger på tvitter er forkert.

Holger Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Karsten Lundsby, Lisbeth Glud og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Peter Jespersen

Sidstnævnte var kun til at starte med, fordi Trumps pengepung er ikke slumpen længere. Det allerførste han gjorde da han trådte i embede i 2016 var at vende bunden i vejret på USA's bygge og ejendomsbranche, så denne blev mere uvenlig overfor små selvbyggere og mindre firmaer, imens den blev meget mere venlig overfor store ejendomsmatadorer.

Alt lige fra byggelån og byggetilladelser til visareglerne for udenlandsk arbejdskraft fik en overhaling i de første 100 dage, samtidigt med at Trump gjorde et stort nummer ud af at han fulgte armslængdeprincippet ved helt at overlade styringen af si forretning til datteren og svigersønnen. Af en eller anden grund lod pressen ham slippe fra dette imens de i stedet jagtede hans tweets og internationale spørgsmål. Nu her 3½ år senere er hans pengepung svulmende fuld, så hans nuværende opførsel handler nok mest om ego.

Jens Thaarup Nyberg, Holger Nielsen, Karsten Lundsby, Peter Jespersen, Erik Winberg, Lisbeth Glud, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Mikkel Zess, Chris Ru Brix og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Sidsel Katlev

Tag ikke fejl, denne mand er ved at ødelægge den internationale sikkerhed ved at trække USA ud af internationale NGO - aftaler, samtidigt eroderer hans korps den frie presse.

Den ydre fjende er den fattige, flygtningen og den dybe stat, dagsordenen er, at milliardærer som han
kan sætte en grådigheds-agenda, uden at folk opdager det.
Del og hersk for fuld skrue.

Der er ikke meget at grine af.

Gitte Loeyche, Holger Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen, Karsten Lundsby, Peter Jespersen, Erik Winberg, Lisbeth Glud, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Mikkel Zess og Chris Ru Brix anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Trump vil fjerne de sociale medier, hvis de ikke makker ret, Trump vil sætte militæret ind mod (meget forståelige) raceuroligheder, Trump vil muligvis lade militæret åbne ild mod demonstranter og meget andet sjovt.

Forskellen mellem USA og Kina udviskes mere og mere med den mand ved pinden.

Gitte Loeyche, John Andersen, Holger Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Karsten Lundsby, Peter Jespersen, Lisbeth Glud og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Jørn Pedersen

USA ser ud til at være et uoplyst land. Desværre er der mange analfabeter.

John Andersen, Holger Nielsen, Karsten Lundsby, Peter Jespersen, Jeppe Lindholm, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Mikkel Zess og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Trump kan ganske enkelt ikke gøre dette, se her:

"Amendment I
Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the government for a redress of grievances."

Dette er den første tilføjelse til den amerikanske forfatning, og det betyder ganske enkelt det her.

"The First Amendment guarantees freedoms concerning religion, expression, assembly, and the right to petition. It forbids Congress from both promoting one religion over others and also restricting an individual’s religious practices. It guarantees freedom of expression by prohibiting Congress from restricting the press or the rights of individuals to speak freely. It also guarantees the right of citizens to assemble peaceably and to petition their government. "

Og det betyder ganske enkelt, at Trump kan underskrive alle der erklæringer, executive orders, han kan nå mht. det her område! men at det er Congress (hvor demokraterne har flertal i Huset), der bestemmer her!

Og desuden det der med at sætte kommissærer til at bestemme, hvad folk må skrive, eller ikke skrive i aviser, udgive i radio, og i tv, kender vi, der ved, nazisme, og kommunisme (baseret på statskapitalisme) er, alt alt for godt til! Vi ved det fører til undertrykkelse af ikke bare stemmer, der er imod præsidenten, men også stemmer, der arbejder for bedre forhold for arbejdere, kritiserer myndigheders, delstaters, og statslige kontorers arbejde - så de kan gøre det bedre i fremtiden :)

Pointen er, at den amerikanske forfatning klart forbyder enhver form for censur, når den kommer fra statsmagten side; historisk er det lavet sådan, fordi the founding fathers (and mothers) i USA ville have, at information, viden, skulle være fri - ikke holdt tilbage, ligesom borgerne i landet, USA, frit skulle kunne kritisere regeringen - uden at komme i fængsel...

som man gør i Nordkorea f.eks.!

Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Karsten Lundsby, Peter Jespersen og Lisbeth Glud anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Det kan være interessant at spørge Twitter, efter mere end 18.000 løgne fra Donald Trump, mange på deres platform; hvorfor censurerer i først nu? Og er det ikke hele argumentet for safe haven loven, at Twitter stiller deres platform til rådighed, og dermed ikke kan gøres ansvarlig for ytringer. Modsat udgivere, der kan sagsøges, hvis indhold er injurerende eller usandt.
Personligt er jeg utryg ved at en tech gigant med CEO/oligark Jack Dorsey i spidsen, skal stå for censur af folkevalgte politikere, uanset om de hedder Donald Trump eller Obama

Nils Bøjden

Så længe man har amerikanske systemer som tillader pistoler men ikke patter, kanoner men ikke mandekugler, løgne men ikke libido samt fanatisme men ikke frivolitet så ved man hvad klokken er slået, nemlig ned med mennesket og op med den politiske korrekthed.