Leder

Udledning af 290.000 kubikmeter spildevand er intet i forhold til landbrugets udledninger

Det er ganske vist ulækkert at tænke på, at hovedstadens forsyningsselskab vil udlede spildevand direkte i Øresund. Men den virkelige miljøsynder er vores fødevareproduktion, som i de senere år har fået lov at forurene endnu mere
Planen om at udlede 290.000 kubikmeter urenset spildevand i forbindelse med med nybbyggeri på Østerbro i København fik søndag flere borgere til at demonstrere på Skovshoved Havn.

Planen om at udlede 290.000 kubikmeter urenset spildevand i forbindelse med med nybbyggeri på Østerbro i København fik søndag flere borgere til at demonstrere på Skovshoved Havn.

Janus Engel Rasmussen

Debat
26. maj 2020

Den planlagte udledning af 290.000 kubikmeter spildevand i Øresund har udviklet sig til en folkesag.

Forsyningsselskabet Hofor havde indtil i weekenden planer om i denne uge at lede fem dages tis, lort, badevand og køkkenvand fra København og Nordsjælland direkte ud i havet i forbindelse med et byggeprojekt i Nordhavn. Det lyder klamt, og det er det også.

Biologer har advaret om, at udledningen kunne forringe leveforholdene for havets dyr, medføre iltsvind, algevækst og spredning af colibakterier. En svensk marinbiolog har i Aftonbladet korset sig ved tanken om, at »faste partikler« fra danske toiletter kunne skylle ind på de svenske strande. Det var »meget ubehageligt« og »helt vanvittigt«, mente han.

Nu har folkelige protester og politisk pres foreløbig udskudt udledningen til efteråret. Imens har Københavns teknik- og miljøborgmester sat sig for at undersøge, om udledningen kan undgås.

Forløbet viser, at vi som borgere ikke er magtesløse over for forureningen af vores fælles natur. Vi kan sige fra over for anonyme bureaukraters beslutninger, og vi kan kæmpe imod forringelsen af vores miljø.

Men det bør også minde os om, at der hver dag finder langt værre forurening sted.

60.000 tons kvælstof

Som en professor sagde til Politiken, er de to tons fosfor og 14 tons kvælstof, udledningen vil medføre, intet sammenlignet med, hvad vi ellers leder ud i havet. Udledningen vil ikke have betydning for miljøet i Øresund på længere sigt.

Til sammenligning bliver der årligt udledt omkring 60.000 tons kvælstof til de danske kystvande. Meget af udledningen stammer fra brug af gødning i landbruget.

Den forrige V-regering gav endda både landbrug og havbrug lov til at forurene endnu mere. Det, selv om det står klart, at vi er langt fra den forbedring af vand- og havmiljø, som vi har forpligtet os til gennem EU.

Tanken om at svømme rundt i kloakvand ved stranden til sommer er ganske vist ulækker. Men hvis vi virkelig bekymrer os om miljøet, bør vi ikke kun blive indignerede, når det er vores egne efterladenskaber, der bliver skyllet ud i havet.

Vi bør være indignerede hver eneste dag over metoderne i den intensive produktion af fødevarer, som forringer vandmiljøet ved landets kyster.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Det er flot at Venstre og DF også finder det foruroligende med denne udledning - Så håber jeg ,at de også vil forlange minder udledning fra landbruget. Her har der tidligere ikke været meget forståelse - men når det er folk ved Øresund så råber de op.

Frederiksberg- Gentofte- og Københavns kommuner havde rent administrativt tilladt udledninger. - i Folketinget gives der også flere og flere ministerbeføjelser så ministeren kan bestemme uden at spørge Folketinget. Hvad med at afskaf/formindsk denne mulighed?

Jens Christensen, P.G. Olsen, Poul Reynolds, Gitte Loeyche, Holger Nielsen, Estermarie Mandelquist, John Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Poul Anker Sørensen, Flemming Kjeldstrup, Hanne Utoft, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Arne Lund, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Gert Romme og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

I forhold til hvad vi ellers hver især er skyld i af udledning og forurening i vores daglige virke er 290.000 tons spildevand nul og nix.

Men det er som coronakrisen versus klimakrisen. Det ene er håndgribelig her og nu. Du kan dø inden for 14 dage. Akut nedlukning. Nu. Hvorimod klimakrisen, der som slutresultat er langt langt være, er noget diffust og uvirkelig, som ikke synes at have de store umiddelbare konsekvenser.

I øvrigt. Renset spildevand efterlader en koloenorm bunke lort i form af spildevandslam. Kun guderne ved hvad det så alt indeholder. Det bliver uden de store protester pløjet ned i vores jord på marker landet over.

Men bare vi ikke får lort i munden på vores svømmetur er alt jo vel. Men hva. Sådan er der jo så meget.

Ole Svendsen, Ivan Mortensen, Stella Nielsen, Poul Reynolds, Gitte Loeyche, Torben Jensen, Holger Nielsen, Estermarie Mandelquist, Bjørn Pedersen, Liselotte Paulsen, Peter Beck-Lauritzen, Thomas Tanghus, Hanne Utoft, Thomas Andersen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Torben Bruhn Andersen, Claus Nielsen og Torben Ethelfeld anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

I øvrigt. Det er såmen ikke så forfærdelig mange år siden vi udledte alt spildevand uresent, bortset fra mekanisk rensning for de største klumper, direkte ud i fjorde og havet gennem en rørledning, som var ført nogle hundrede meter ud fra kyst og strand.

Ole Svendsen, Christel Gruner-Olesen, Holger Nielsen, David Zennaro, Peter Beck-Lauritzen, Flemming Kjeldstrup, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Er meningen ikke at Landbruget skal tilpasses de aktuelle tider, hvis ikke giver ingenting mening. For min skyld må Danmark gerne omdannes til en nationalpark med lokal produktion til eget forbrug.

dorthe schmidt, Stella Nielsen, Gitte Loeyche, Carsten Munk, Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Thomas Tanghus, Flemming Kjeldstrup, Hanne Utoft, Jesper Sano Højdal, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

What about... nej lad da de fines lort flyde i Øresund. Er det nu fordi den altid uheldige Hedeager Olsen står med en uhumsk tilladelse. Hvad med de amerikanske fly i Thule og Chiminova i Thyborøn og Grindstedværket. Ja undskyld men what about...

Holger Nielsen, Liselotte Paulsen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Kurt Svennevig Christensen

Var der ikke indtil for nylig et "råderum" på 800 tons kvælstof og 96 tons fosfor om året vi kunne udlede til vore farvande, uden at forurene? Måske er forklaringen på miljøforvaltningen i København har fulgt love og regler i sagen. https://www.ft.dk/samling/20161/almdel/MOF/spm/851/svar/1414840/1770088/...

Lise Lotte Rahbek, Liselotte Paulsen, Peter Beck-Lauritzen, Mikkel Zess, Hanne Utoft og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@ Jeppe Lindholm,

Du spørger om, hvad spildeslam indeholder. Og undersøgelser fra udlandet viser, at det bl.a. indholder store mængder af vidt forskellige typer af lægemidler, som ikke kan nedbrydes i de lidt ældre biologiske anlæg, der for tiden bruges i bl.a. Danmark.

dorthe schmidt, Poul Reynolds, Holger Nielsen, Torben Lindegaard, Peter Beck-Lauritzen, Lillian Larsen, Mikkel Zess, Hanne Utoft, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Det skader vel ikke at undersøge, om spildevandet fra den ledning, som nu skal checkes, om det kan opsamles eller dirigeres en anden vej end direkte udi Øresund.

Miljøet i Øresund har været beskyttet i en lang periode og Øresund har en fauna og en vandkvalitet, som vi på begge sider af Sundet kan være glade for.

Det spørgsmål som ikke er besvaret. Findes der overhovedet en anden løsning end midlertidigt at lede spildevandet udi Øresund ?. Hvilke løsningsforslag er der og hvor meget koster de for kommunerne ?. Spildevandsledningen skal jo lukkes som jeg forstår det, fordi det skal checkes, om den i fremtiden kan ligge hvor den ligger nu med en ny bydel, som opføres oven på, hvor der nu er vand.

Lige nu må vi forvente at spildevandet indeholder COVID19 virus, kan det overleve og drive rundt i Øresund ?

Den der med Landbruget opfatter jeg som en stråmand.

Vi der holder af Øresund synes heller ikke om, at Landbruget udleder masser af stoffer i vores jorde.

Der er den afgørende forskel på de steder i landet, hvor landbruget udleder, og så i Københavns Kommune. Sidstnævnte sted sidder der en - angivelig - EL-borgmester. Hun har enten sovet i timen, eller også er hun ikke klar over hvad der sker i hendes egen forvaltning. Hvad der er værst, ved jeg ikke, men slemt er det, og helt givet noget, som højrefløjen vil bruge mod EL.
Tænk sig, at det er DF og radikale, der løber med al opmærksomheden og nu kan profilere sig på en sag, som en rød borgmester skulle have langt bedre styr på.

Peter Beck-Lauritzen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Mht spildevandsslam, så er der vist nok, i nogle kommuner, forbud mod at sprede det på marken.

jens peter hansen

En ekspert udtaler at det lort der lukkes ud ikke betyder en skid, men måske var det bedre at gøre det senere på året. Hvorfor faen bruger så penge på det samme?

Hanne Utoft

"Var der ikke indtil for nylig et "råderum" på 800 tons kvælstof og 96 tons fosfor om året vi kunne udlede til vore farvande, uden at forurene?"

Jo, det hedder udledning og bliver først til forurening når de 'helhedsorienterede' skrivebordsmodeller ikke længere kan stå for realiteternes pres - og/men frem til dette punkt kan der kapitaliseres på udledningen. En ren (!) businesscase.

dorthe schmidt, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Flemming Kjeldstrup og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
John Larsen

For lige at gøre de 290 000 tons lidt håndgribeligt:
https://www.google.dk/search?q=b%26w+panamax&source=lnms&tbm=isch&sa=X&v...

Det svarer til at 5 6 skibe, af størrelsen som vist i link, fyldt med lokumsvand tømmes i Øresund.
Voldsomt, men prøv alligevel at forstille, hvor stor fortynding der er; selv lasten fra sådan et skib fylder ikke meget i Øresund

Alternativet er at knibe balderne sammen i 5 dage ;-)

John Larsen

5 til 6 skibe

Mikkel Zess

Jeg synes, at det er fuldstændigt uantageligt. Desuden: Fortalerne for landbrugets udledninger, vil med den udledning få ny ammunition. Det er no go!
Teknisk er det bare at shunte spildevandet udenom byggepladsen. Evt gennem rør på jordoverfladen og nogle store spildevandspumper etc. Tekniske løsninger er der nok af, men selvfølgeligt kan man spare den indsats ved bare at hælde lortet i havet. ØV!

Thomas Andersen, Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Hanne Utoft og Lasse Glavind anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Jeg havde nu aldrig tænkt at en kloakudledning skulle forsvares og forklares af folk der er så optaget af miljøet. Jeg kan nu forstå er der er forskel på lort.

Finn Sørensen, Peter Beck-Lauritzen, Hanne Utoft, Lasse Glavind og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Mikkel Zess

Få for helvede sat en prop i København! Det kan kun gå for langsomt!

https://www.tv2lorry.dk/koebenhavn/koebenhavn-udleder-svimlende-maengder...

Lasse Glavind

Man får en gysende fornemmelsen af, at det for nogle pludselig er okay at udlede lort i havet, hvis man bare er medlem af det rigtige parti på venstrefløjen og har en borgmester med røven i klaskehøjde.

Leif Seye Larsen

Om man skal fölge en del af de kommentarer som er indkommet forstår jeg det sådan: Da man flere andre steder i Danmark forurener mere end spillevandet fra Köbenhavn, Frederiksberg og Gentofte er det da helt ok at slippe en större mängde spillevand ud i Öresund. Det er i mine öjne et märkeligt resonemang. Spillevandet indeholder jo ikke kun afföring. Der er jo ikke gränser for hvad folk smider i toilettet og vasken. Det sammen med alle mediciner som folk tager og som fölger med urin og afföring ud i spillevandet. Der lever faktisk stadigväk dyr i Öresund. Det er inponerende med tanke på hvor mange mennesker som bor rundt om sundet. Derfor skal vi passe på vårt hav som jo også er natur. Grunden til at sliippe spillevandet urenset ud er höjst sansynligt at det er en billig llösning. Mvh Leif Larsen.

Finn Thøgersen

Nu er de 290 tusinde kubikmeter jo kun den seneste af Hofors udgydelser

(er nok somdet meste på BErlingske bag betalingsmur, men):
https://www.berlingske.dk/hovedstaden/koebenhavn-udleder-store-maengder-...

Siden 2014 har Hofor udledt 35 millioner kubikmeter ( = 35 mia liter) l*rt i Øresund, i det de ikke har overløbsbassiner til mere end ca en time, så hver gang der er ledningsarbejde eller større regnskyl (stormflod hedder det vist på DMIsk :-)) ryger overskuddet i Pløresund

Man kan til nød forstå at en fattig, tyndt befolket landkommune ikke har kapacitet til at håndtere den slags, men Kbh mangler ikke ligefrem penge...

Thomas Andersen, Ole Svendsen og Stella Nielsen anbefalede denne kommentar
John Larsen

Vandudskiftningen er ifølge link i Øresund årligt på ca 100 kubik KILOMETER pr år, i danske farvande på ca 2000 kubik KILOMETERr pr år.
http://ulnits.dk/tag/vandudskiftning/

Så kan man tage sin regnestok og måske regne ud, hvor meget 290 000 kubik METER bliver fortyndet, når det udledes over fem dage.

Det selvfølgelig noget lort overhovedet at gøre det, men som engangs forestilling, er det acceptabelt i følge

https://politiken.dk/indland/art7798692/Den-ekstra-midlertidige-udlednin...

Peter Beck-Lauritzen

Det er no go! EL borgmesteren får ingen ros, overhovedet. HOFOR skal opfylde deres formål: at rense udledningen i alle sammenhænge. Fortynding duer ikke. Øresund er i forvejen belastet rigeligt, med alle de urensede udledninger fra Østersø-området, fordi strømretningen i 90% af tiden er nordgående (og partiklerne sedimenterer nord for Sjælland=døde hummere!). Som Jens Peter Hansen; med alle disse undtagelser og landbrugets udledninger, Østersøens bidrag, hvorfor så bruge penge på rensning? Eller som en norsk marine biolog engang påstod; bidragene øger bestanden af fisk!

Martin Sørensen

undskyld men bullshit, kære indformaton.

landmændende skal ha en udførelig gødningsplan, og må IKKE sende fouenet vand direkte i en å eksempelvis. og faktisk har vores målrettede indsats også båret frugt vi har et bedre vandmiljø end nogensinde i vores indrefarvande, da vi har gendannet søer og vådenge, som aldrig før på landet. og er godt igang med den process. jeres leder her fortæller en tybisk holdning fra storbyen der kikker på landet. men kære københavnere, den her er dælene ikke i orden og ja faktisk sætter den et ret relevant spørgsmål ved om københavn måske ikke er blevet for stor. men dette må man hverken sige eller tænke højt uden og komme i alvorlige problemer,

jyske byer renser ALT vores kloarkvand, ALT vores kloarkvand, landmædende, arbejder målrettet mod at bruge mindre gødning, og vi behandler faktisk gylle som en resurse der nu ofte bliver afgasset og gør det i stadig større måletok da den nu har bedre gødnings værdi jeg er så enig i kritikken i at vi har for stort et dyrehold, og bør satse lidt anderledes i landbruget, dette er en fair kritik. men at sige nej se en landmand i denne her debat er dæleme ikke en retfærdig kritik, kære københavn

Nils Bøjden

Nu er det ikke urenset spildevand der udledes, men men meget lille mængde filtreret spildevand der udledes på havbunden 1,5 km og 4 km fra kysten
https://www.gentofte.dk/da/Om-kommunen/Nyheder/2020/05/Midlertidig-tilla...
https://pro.ing.dk/watertech/artikel/shitstorm-udskyder-spildevandsudled...

Helle Walther

Det er lige meget, at nogen er værre. Begge dele skal stoppes og det skal stoppes nu. Man må finde andre løsninger. Det kan virkelig få folk op af stolene. Lav en underskrift indsamling, og der vil være over to millioner, der vil skrive under. Bare herhjemme. Men tag gerne Sydsverige med.

Jan Eskildsen

* Aage Hansen skriver:
Alle medier i Danmark er de seneste dage gået i chok over en planlagt udledning af 290.000 kubikmeter spildevand i Øresund.
Ingen af journalisterne eller politikerne aner tilsyneladende, at denne mængde er for intet at regne sammenlignet med de 7-8 millioner kubikmeter spildevand, der årligt sendes ud i Øresund som overløb fra de to store rensningsanlæg i København.

Samtidig udskammer de samme medier landbruget for at forurene den danske natur og det danske havmiljø. Desværre er faktuel viden en mangelvare blandt journalister og politikere. Ellers ville der vel blive gjort noget for at undgå disse enorme udslip af urenset spildevand fra rensningsanlæggene.

Citat fra COWI-spildevandsrapport:
"Overløb på Lynetten og Damhusåens renseanlæg i København behandles i denne analyse separate, idet de på flere måder adskiller sig fra normale overløb. Dels er der tale om relativt store aflastninger, som i 2015 udgjorde henholdsvis ca. 2.95 mio. m³ på Lynetten og ca. 4.53 mio. m³ på Damhusåen og dels er koncentrationsniveaet for kvælstof i det aflastede vand betydeligt højere end normalt overløbsvand (henholdsvis ca. 37 mg N/l på Lynetten og ca. 22 mg N/l på Damhusåen)."
Her er hele COWI-spildevandsrapporten:
https://mst.dk/media/128655/76-cowi-spildevandsrapport-april-2017.pdf?fb...

Erik Jensen

Fint at perspektivere, men hvad har en midlertidig nedlukning af en københavnsk kloakledning egentlig med landbruget at gøre? Hvorfor skal miljødebatten trækkes ned i den højde, ved altid at pege på landbruget?

Selvfølgelig er der problemer med landbruget i miljøsammenhæng, og selvfølgelig skal det behandles seriøst men her har vi et helt løsrevet problem, der absolut intet har med landbruget at gøre.

Det ville være så let og elegant, at perspektivere det lille, midlertidige og lokale udslip i forhold til alt det spildevand der i forvejen udledes fra København. Enhver vil kunne se, at alt postyret er en fis i en hornlygte, nøjagtig som artiklen ønsker at formidle.

Proportionsforvrængning er en virus, der ofte sniger sig ind hos uoplyste - fanatiske befolkningsgrupper. Sådan er det også i denne situation.

Martin Sørensen, Viggo Okholm og Morten Simonsen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Det er lige meget, at nogen er værre. Begge dele skal stoppes og det skal stoppes nu. Man må finde andre løsninger"

Og i mellemtiden løber der 3 gange så meget ud grundet manglende kapacitet.

Hov hør nu her: Jeg mener ikke at kunne læse noget sted i lederen, at der tales for udledning af 300.000 kubikmeter (eller for den sags skyld mere eller mindre) lort i Øresund. Debatten her i tråden er, som det så ofte sker i debattråde, løbet af sporet. Og selvfølgelig har landbrugets og alle andre industriers udledninger noget med forsyningsindustriens at gøre. At de er 1000-fold større gør dem jo ikke mindre relevante i den overordnede problemstilling: nemlig udledning af spildevand. Så at forfølge den kritiske perspektiverings dyd indenfor journalistik bør sandelig applauderes i det begrænsede omfang, den forekommer i det offentlige mediebilled. Og et af denne lidet forekommende kritiske journalistiks fornemmeste formål må netop være at se problemstillinger i proportioner og i særdeleshed i dette tilfælde inddrage den største lorteudleder af alle, nemlig landbruget, i en kritisk analyse, uden at det behøver føre til den rene relativisme. Og uden at opfatte det som en forklejnelse og bagatellisering af lederens epicenter, nemlig kloaksagen, der rimeligvis rejste de folkelige og politiske reaktioner og protester som lederens egentlige fokuspunkt ret beset som minimum også burde.

Kim Folke Knudsen

Hvornår får vi svaret på de mulige løsninger på, hvad der skal ske med det spildevand, som ikke kan sendes til Lynetten, hvis spildevandsledningen lukkes i en periode pga en nødvendig test af dens kapacitet og styrke ?

Som påpeget af Enhedslistens ordfører Mai Villadsen, så er der overløbsbassiner ved flere rensningsanlæg, hvor der fra tid til anden slippes spildevand ud, som ikke er renset. Spildevands håndtering i Danmark er ikke et lukket kredsløb, hvor alt spildevand hele tiden renses.

Denne problemstilling kræver et par ingeniører eller flere til at komme med en genial løsning, så udslippet i Øresund ikke bliver til virkelighed.

Nils Bøjden

De minimale mængder der er tale om har absolut ingen betydning andet for de der finder problemer uanset hvad man gør.

"Hvad? Har i ikke et rensningsanlæg med tilstrækkelig kapacitet?? Det er for dårligt"
"Hvad? Skal I bruge penge på opbevaring af spildevand så vi ikke kan lave nye cykelstier?"
Osv. Osv?

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE12168935/professor-forklarer-derfo...

jens peter hansen

Hedager Olsen som er borgmester i København må være den største gave til partier der drømmer om at decimere EL i hovedstaden.

Jens Christensen

@John Larsen 25.5, 20:55 : Så må det vel også være helt rimeligt, at alle københavnske husstande tildeles en gratis pakke Imodium.

Nils Bøjden

"Hov hør nu her: Jeg mener ikke at kunne læse noget sted i lederen, at der tales for udledning af 300.000 kubikmeter (eller for den sags skyld mere eller mindre) lort i Øresund."

Det bliver der heller ikke. De er sorteret fra.

Nils Bøjden

Og dette er konsekvensen af at vente. Udledning meget tætter på kysten,

https://politiken.dk/indland/art7833073/Badning-frar%C3%A5des-ved-21-bad...

Men alle de hysteriske mener at alting må og skal vær perfekte fra dag 0 og intet andet kan tillades. Vi andre mener at alting er en bevægelse.