Leder

Genåbningen af Danmark er ved at udvikle sig til en farce

Friheder, vi før tog for givet, er blevet til lunser, der allernådigst deles ud efter politiske forhandlinger. Tilfældighederne råder, og særregel efter særregel skaber en bureaukratisk regeljungle, som det er svært at se logikken i
Genåbningen af Danmark er ved at udvikle sig til en farce. Den udprægede detailregulering af borgernes liv er ikke værdig, den er ikke rimelig, og værst af alt giver den ikke rigtig mening, skriver Lasse Skou Andersen på lederplads.

Genåbningen af Danmark er ved at udvikle sig til en farce. Den udprægede detailregulering af borgernes liv er ikke værdig, den er ikke rimelig, og værst af alt giver den ikke rigtig mening, skriver Lasse Skou Andersen på lederplads.

Debat
12. juni 2020

Ingen detalje er tilsyneladende for lille i kampen mod coronavirus.

Efter at have beskæftiget sig med regler for studenterkørsel, hotelovernatninger og kærestepar var Folketingets partier torsdag indkaldt til forhandlinger om, hvorvidt private bryllupsfester på kroer, restauranter og hoteller skal have lov at fortsætte længere end til midnat.

Det var nok ikke den slags, politikerne havde forestillet sig at skulle bruge deres tid på, da de besluttede sig for at stille op til folketingsvalget sidste år. Venstres politiske ordfører Sophie Løhde har talt om formynderi og »barnepigementalitet«, og deri har hun ret.

Genåbningen af Danmark er ved at udvikle sig til en farce. Den udprægede detailregulering af borgernes liv er ikke værdig, den er ikke rimelig, og værst af alt giver den ikke rigtig mening.

Hvad angår de private fester var regeringens begrundelse for forbuddet, at restauranter og barer også i øvrigt skal lukke på slaget tolv. Sådan kan ét meningsløst tiltag retfærdiggøres med et andet. Intet tyder på, at coronavirus skulle være mere smitsomt om natten.

En bureaukratisk regeljungle

Man kan argumentere for, at folk generelt er mere berusede ud på de små timer, og at berusede mennesker formentlig er dårligere til at holde afstand. Men det er det sidstnævnte, der er problemet, ikke klokkeslættet, og det er allerede adresseret med regler for antallet af gæster per kvadratmeter.

Man må formode, at de fleste beværtninger kan finde en måde selv at håndhæve det på, og skulle der alligevel opstå trængsel, må myndighederne gribe ind i det konkrete tilfælde.

Derfor kan man umiddelbart glæde sig over, at de borgerlige partier sammen med De Radikale fik presset regeringen til at tillade bryllupsfester efter midnat. Også selv om barer og restauranter stadig skal lukke tidligt. Men samtidig illustrerer sagen et grundlæggende problem ved den måde, genåbningen foregår på.

Friheder, vi før tog for givet, er blevet til lunser, der allernådigst deles ud efter politiske forhandlinger. Tilfældighederne råder, og særregel efter særregel skaber en bureaukratisk regeljungle, som gør det svært for borgerne at gennemskue, hvad der gælder, og hvad logikken er.

Faren er, at det på længere sigt kan påvirke viljen til at efterleve reglerne eller fjerne fokus fra de ting, der rent faktisk giver mening: At holde afstand og vaske hænder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Sådan er det jo, når der presses på at lukke op alt for tidligt.

Jens Ole Mortensen, John Poulsen, Mogens Holme, Niels Duus Nielsen, peter juhl petersen, Jim Q Holm, Per Langholz, Lisbeth Glud, Jane Jensen, Jesper Sano Højdal, Alvin Jensen, kjeld jensen, Thomas Bindesbøll, Henriette Bøhne, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Maj-Britt Kent Hansen, P.G. Olsen, Jørgen Toftegaard, Marianne Stockmarr, Nille Torsen, Minna Rasmussen, Thomas Tanghus, Holger Nielsen, Brian W. Andersen, Erik Winberg, Anne-Marie Krogsbøll, Peter Høivang, Peter Jespersen, Kristine Skøtt-Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Houmøller, Anker Heegaard, Mikkel Zess, Verner Nielsen, Jens Christensen, Jane Nielsen, Torben K L Jensen, Mette Overgaard, Ellen Jeppesen, Karsten Lundsby og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Mette F har sagt det bliver en svær fase at håndtere. For de blå er penge mere end menneskeliv. Jeg synes, de gør det forsvarligt, sundhedsmæssigt, økonomisk og klogt. Vi er ikke ovre virussen. Jeg kan få knopper over LA, R og V og DF, når de står og presser, mest for at få vælgere tilbage. Og taler folks frustrationer, som er forståelige, efter munden. Ansvaret er
bare hos en , og det er regeringens( statsministerens), og de stikpiller der kommer fra kommentatorer, med DDR, Nordkorea, er ikke fair. Klokkes der i det, så kommer der bål og brand, og kun en får skylden selv om hele folketinget ofte står bag. Tænk hvilket ansvar der hviler på hende. Så er dumsmarte kommentarer trælse at høre på.

Jens Ole Mortensen, John Poulsen, Henrik Günther, Mogens Holme, Inga Rasmussen, Mette Overgaard, Niels Duus Nielsen, Bent Gregersen, peter juhl petersen, Jim Q Holm, Winnie Stærke, Lisbeth Glud, Fam. Tejsner, Jakob Michaelsen, Jane Jensen, Alvin Jensen, kjeld jensen, Thomas Bindesbøll, Henriette Bøhne, Anna Louise Finck-Heidemann, Stine Laursen, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, ingemaje lange, P.G. Olsen, Jørgen Toftegaard, Marianne Stockmarr, Nille Torsen, Torben K L Jensen, Vibeke Hansen, Minna Rasmussen, Ole Kristensen, June Beltoft, Holger Nielsen, Niki Dan Berthelsen, Peder Munch Hansen, Rikke Nielsen, Peter Høivang, Jan Fritsbøger, Peter Jespersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Bisgaard Jensen, Mikkel Zess, Viggo Okholm, Kristine Skøtt-Jensen, Henning Kjær, Verner Nielsen, Jens Christensen, Jane Nielsen, Steffen Gliese, Ellen Jeppesen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Det, der giver bedst mening, er, at alle dem, der ikke har ansvar, har mange meninger lidt på afstand. Det er let at mene noget uden konsekvens. Det er let at råbe "FEJL!"

Hvorfor giver det eksempelvis bedst mening at "holde afstand"? Det gør det kun, hvis man er enig om, hvad afstand er. For nogle er det en meter. For andre er det fem. Hvor tit skal man vaske hænder? Tre gange i timen? Hver gang man har rørt andet end sig selv?

Det, der er så evindeligt trivielt, er, at på bagkanten af virus er alle overlevende enige om, at noget er blevet gjort forkert. De er naturligvis ikke enige om, hvad der er blevet gjort forkert, men det er ligegyldigt, Det kunne være det ene eller det andet. 2 meter eller 5.

Claus Nielsen, Bent Gregersen, peter juhl petersen, Alvin Jensen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Jan Fritsbøger, Kim Houmøller, Jane Nielsen, Steffen Gliese og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Sophie Løhde opfordrer jo nærmest til civil ulydighed,
med de dumsmarte bemærkninger.

Helle Walther, Mogens Holme, Bent Gregersen, peter juhl petersen, Lisbeth Glud, Alvin Jensen, kjeld jensen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr, Nille Torsen, Minna Rasmussen, Holger Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Peter Høivang, Jan Fritsbøger, Benta Victoria Gunnlögsson, Viggo Okholm, Verner Nielsen, Hanne Ribens, Jane Nielsen, Steffen Gliese, Ellen Jeppesen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Lasse Skou Andersen, du argumenterer selv for flere og flere særregler, og myndighederne indgriben hvis/når restauranter ikke kan styre et selskab.

"Den udprægede detailregulering af borgernes liv er ikke værdig,..." men det er adfærdsregulering der har medført vi ikke har flere døde i DK end tilfældet er. Virus er ikke overstået, den lever endnu i DK. I Italien, Spanien og UK syntes de heller ikke adfærdsregulering hastede.
Journalister forstår ikke alt, selvom de skriver om det.

John Poulsen, Mogens Holme, Niels Duus Nielsen, Bent Gregersen, peter juhl petersen, Lisbeth Glud, Jane Jensen, Jesper Sano Højdal, Liselotte Paulsen, kjeld jensen, Thomas Bindesbøll, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, P.G. Olsen, Marianne Stockmarr, Minna Rasmussen, Holger Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Peter Høivang, Steffen Gliese, Mette Overgaard, Ellen Jeppesen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Det er så dobbelttydigt som det kan være.

Ja, på den ene side , så forekommer at den detaillovgning formynderisk og patroniserende,
og på den anden side , ja så er der stadig en reel risiko for at tallene kan stige hurtigt igen.

Derfor er det en svær udfordring at finde den helt rigtige balance her.

Men tøjlerne kan kun løsnes i tillid til at folk stadig passer på .

Claus Nielsen, Jannick Sørensen, Bent Gregersen, Alvin Jensen, Thomas Bindesbøll, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Jørgen Toftegaard, Holger Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Benta Victoria Gunnlögsson, Hanne Ribens, Jane Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det ved jeg ikke, hvorfor du føler, Mads Kjærgård; men det er nok en god idé at føle lidt mindre og bruge tænkeren lidt mere - og i den proces indse, at du har en regering, der har reddet dit liv.

Jens Ole Mortensen, Helle Walther, John Poulsen, Steen Piper, Mogens Holme, Mette Overgaard, Niels Duus Nielsen, Bent Gregersen, peter juhl petersen, Lisbeth Glud, Jakob Michaelsen, Jane Jensen, Jesper Sano Højdal, Alvin Jensen, kjeld jensen, Thomas Bindesbøll, Henriette Bøhne, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Steen Sohn, Eva Schwanenflügel, Frank Olieu, Marianne Stockmarr, Vibeke Hansen, Minna Rasmussen, Tommy Gundestrup Schou, Holger Nielsen, Rikke Nielsen, Erik Winberg, Anna Dorthe Bertelsen, Anne-Marie Krogsbøll, Peter Høivang, Ivan Mortensen, Kristine Skøtt-Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Kim Houmøller, Jens Christensen, Daniel Joelsen, Henning Kjær, Verner Nielsen, Hanne Ribens, Jane Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Har hørt ude i byen at det er angsten for at overtræde regler der får butiksindehavere til at forlange en præcisering af reglerne der har fået myndighederne til at gå amok - men det er nok løgn for der er jo aldrig nogens skyld - eller hur ?

Claus Nielsen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr, Bent Nørgaard, Holger Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Lige siden de implementerede første fase af genåbningen, forudså jeg at smittetallet ville gå efter stjernerne. Det skete ikke. Hver gang de åbnede yderligere, forudså jeg at smittetallet ville skifte tilbage i rød kurve. Det skete ikke. Så fik vi at vide at det var håndspritten og de to meters afstand, der holdt tigeren i bur, og da de så åbnede yderligere op og reducerede afstanden tilbage til den ene meter, stod tigerburet vidt åben. Næh det ser det ikke ud til.

Hvorfor havde vi eksponentielt voksende smittespredning i marts, men ikke i dag ? Er det solens ultraviolette stråling i mange af døgnets timer i kombination med vores udeliv, altså sæsonbestemt ?

Da vi lukkede ned ved at stoppe al mobilitet og kontakt, knækkede kurven, og selv om vi er tæt på fuld genåbning, virker virus tæmmet. Vi har sikkert stadig lige så mange smittede, som da skituristerne vendte hjem i februar, marts, men et eller andet er helt anderledes.

Virus er åbenbart ikke muteret væsentligt, og det peger hen mod sæson som styrende parameter, og i den situation er det vigtigt, at vi satser på et stort, effektivt beredskab omkring test, opsporing og karantæne til efteråret.

Hvad kan ellers forklare smittens udvikling kndtil nu ?

Claus Nielsen, Sonja Marie Tandrup Jensen, Niels Duus Nielsen, Bent Gregersen, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Ulla Søgaard, Frank Hansen, Holger Nielsen og Lars Hansen anbefalede denne kommentar

I Sverige knækkede smittekurven ikke, fordi de manglede myndige Mette og strikse Margrethe til at sige bøh.

Den sidste tid lukkede svenskerne næsten lige så meget ned som vi, bare frivilligt, men det ser ud til at det skete for højt og for sent på den opadgående kurve til at reducere dødsfald væsentligt.

Hvis vi kikker på smittekurverne for de forskellige lande, tyder det på at tidspunktet for iværksættelse af tiltag betyder mere end arten af tiltag. Hellere for hurtigt end for voldsomt.

Claus Nielsen, Mogens Holme, Niels Duus Nielsen, Bent Gregersen, Jane Jensen, Alvin Jensen, Henriette Bøhne, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Vibeke Hansen, Holger Nielsen, Peder Munch Hansen, Anne-Marie Krogsbøll, Lars Hansen, Henning Kjær og Jens Christensen anbefalede denne kommentar

Hvis vi får en anden bølge, kan vi måske lære noget fra den spanske syge, som forøvrigt slet ikke havde sit udspring i Spanien.

I alt tre bølger ramte med den anden som den største. Den kom fra USA med troppetransporterne over Atlanten. Da den ramte Europa, var virus muteret optimalt mod unge soldater mellem 20 og 40 år gamle, og derfor gik det værst ud over ungdommen efterfølgende.

Foregår den resterende smitte i dag blandt unge eller gamle ? I hvilke segmenter overlever virus indtil en eventuel anden bølge ?

Jeg undrer mig meget over snakken om en anden bølge. Den spanske syge kom i to bølger fordi virus muterede, og fordi krigen var vigtigere end epidemifaren.
Så snakken om en anden bølge er vist lige så dogmatisk og usikker som teorien om flokimmunitet.

Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg er diabetiker, med alle de livstruende følgesygdomme, der følger med type II, og er derfor i risiko-zonens forreste række. Og jeg syntes absolut, at man i Danmark skal gøre, præcis hvad man vil i denne sag. Syntes man i Danmark, det er bedst at holde grænserne lukkede, så gør dog det.

Men i EU har forlængst taget initiativ til at lukke op på et yderst saglig grundlag. Efter aftale med landene, har man inddelt EU-landene i 3 grupper efter farveangivelse.

- Grønne lande (netop nu 19 men snart 21) har man i de sidste par uger frit kunne besøge hinanden.

- Orange lande - herunder Danmark (netop nu 7 men om nogle dage 5) kan de grønne lande besøge, men må underlægge sig de orange landes restriktioner. Tyskland g Østrig er i denne gruppe, men skifter nu til grøn gruppe.

- Røde lande (2 lande) - Storbritannien og Sverige - her skønner EU-eksperter, at besøgende skal underlægge sig skrappe betingelser, når de vender tilbage til de grønne lande.

Når man tager i betragtning, at de forskellige corona-typer (målt på deres DNA), der er i Europa, er mere eller mindre aggressive, syntes jeg, at dette er en god og realistisk løsning. For eksempel har man i Sverige fundet 3 forskellige corona-typer, og i 4 begrænsede områder florere den aggressive type, som også findes i UK, og her er der selvfølgelig grund til at passe på.

John Poulsen, Alvin Jensen, Kim Folke Knudsen, Carsten Munk og Rune Stilling anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Det hele er en politisk farce......... vågne da forfan op, folk!

Niels K. Nielsen, Jens Bryndum, Søren Knudsen, Ulla Søgaard, Bent Nørgaard, Holger Nielsen, Carsten Mortensen, Sonja Marie Tandrup Jensen, Gert Romme og Lars Hansen anbefalede denne kommentar

Det allermest latterlige er de fortsatte restriktioner på indrejse fra andre lande i EU og de dertil knyttede rejsevejledninger fra Udenrigsministeriet. I forbindelse med genåbningen har jeg lige fået en email fra min arbejdsgiver, som indskærper nævnte rejsevejledninger og fortæller, at ansatte, som i deres fritid trodser dem, skal blive hjemme i 14 dage uden løn.

Dette sker angiveligt for at sikre arbejdsmiljøet. Jeg overvejer nu, om jeg skal kontakte min sikkerhedsrepræsentant og forlange, at ansatte, som i deres fritid har været i fitnesscenter, til demonstration eller har kørt i studentervogn, også skal sendes hjem med en dummebøde på 14 dages løn. For de aktiviteter medfører jo meget større smitterisiko end at tage i sommerhus i Sverige eller på jagttur i Polen.

Søren Knudsen, Kim Folke Knudsen, Anders Reinholdt, Bent Nørgaard og Rune Stilling anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

Peder Bahne, svaret på dit spørgsmål er alle segmenter, og det eneste man med sikkerhed kan konkludere er, at mennesker med mange kontakter er de mest sandsynlige smittebærere, og ensomme med få eller tæt på ingen kontakter de mindst sandsynlige, og sådan har det jo hele tiden været, smitten er bare langt mindre udbredt nu.

Claus Nielsen, kjeld jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Du stiller gode spørgsmål, Peder Bahne. Ja, man kan undre sig - men erfaringene har jo vist, at corona er et lumsk bæst, som kan gå under radaren i lang tid, for så pludseligt at slå til med den store hammer. Lad os håbe, at det ikke sker. Lad os håbe, at det faktisk er sol og sommer, der lige nu virker. Men corona har en lang accellerationsfase, og vi er langt fra ude af farezonen endnu. Derfor bør vi fortsat bruge forsigtighedsprincippet, og det synes jeg ikke, at man gør lige nu.

John Poulsen, Mogens Holme, peter juhl petersen, Lisbeth Glud, Jane Jensen, Alvin Jensen, kjeld jensen, Thomas Bindesbøll, Henriette Bøhne, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Maj-Britt Kent Hansen, Jens Christensen, Mikkel Zess, Minna Rasmussen, Steffen Gliese, Peter Høivang, Holger Nielsen og Erik Winberg anbefalede denne kommentar

@ Anne-Marie Krogsbøll

Lad os hellere håbe, at det er social afstand, håndvask og forbud mod store forsamlinger, der virker. Og det tror jeg personligt. Ellers er det svært at forklare, hvorfor lande som Mexico og Iran lige nu ser mange nye smittede. Det er jo ikke fordi, de lande mangler sol og varme.

Jan Fritsbøger, Thomas Bindesbøll, Henriette Bøhne, Kim Folke Knudsen, Maj-Britt Kent Hansen, Carsten Munk, Nille Torsen, Mikkel Zess, Anne-Marie Krogsbøll og Peter Høivang anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Der var en tid før og en tid efter, at 15.000 mennesker srimlede sammen til demonstration.

Efter dette skete, og absolut ingen ligesom overvejede, om det var skidt eller ej, gav det ikke rigtig mening at fortsætte med nogle af de andre initiativer. Før da syntes jeg, det var ganske fornuftigt at åbne op i faser, hvor den eneste fornuft jo er, at smitten ikke må sprede sig.

Nu kan smitten have spredt sig voldsomt alligevel.

Thomas Bindesbøll, Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

@ Gert Romme

Med hensyn til grænserne bør der ligge saglige og sundhedsmæssige forhold bag de ting, der vedtages, a la EU´s inddeling i 3 grupper efter smittetryk. Eller den tilsvarende ordning i Tyskland, hvor tilrejsende fra lande med højt smittetryk skal gå i 14 dages karantæne (lige nu kun Sverige). Det er altså ikke nok begrundelse for at begrænse borgernes frihed, at en regering "synes noget", som den danske lige nu gør det.

Niels K. Nielsen, Søren Knudsen, Holger Nielsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Man kan i hvert fald fastslå, at det hele er et spørgsmål om finansiering af sociale ydelser, -velfærd, grøn omstilling samt et personligt ansvar for risiko-personer

Når man læser danske medier, er det ret tydeligt, at de fleste ikke tænker corona-ferien i tab af penge. Men hvis man ser lidt på, hvordan lande optager lån, så er det faktisk sådan. at dette kommer til at koste på netop velfærd og grøn omstilling i rigtigt mange år frem i tiden.

Og at borgerne er statister i et grotest politisk spil for galleriet, kan man jo konstatere ved, at mange politikere har bildt danskerne ind, at Danmark har en "solid og velpolstret tegnebog".

Men denne tegnebog skyldte altså ved nytårstid 33,2% af årets BNP væk, og da dette BNP var på 2.318,8 mia. DKK, må det være tydeligt selv for dværghøns, at gælden ved nytårstid var på 760,84 mia DKK.

Og med en aktuel gæld på 760,84 mia DKK, og i en periode med negativ indtjening på grund af corona, giver danskerne altså omkring 300 mia DKK væk i corona-hjælp. Hvilket bringer gælden op på 1.061 mia DKK. - Altså langt mere, end det danske samfund koster i et år.

Og det burde jo være velkendt - både for politikere og for danskerne, at pengene kun kan bruges til betaling en enkelt gang.

Derfor må man jo spørge sig, om vi, der er i risiko-zonens forreste række, ikke også har et personligt ansvar - både for samfundet og for vores eget velfærd? Vi kan formentlig beskyttes os lidt bedre, medens grænserne åbnes og resten af samfundet kan tjene penge hjem til den meget langvarig afvikling af gælden.

Niels K. Nielsen, Carsten Mortensen og Lars Hansen anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Hellere farce end tragedie.

Niels Duus Nielsen, Alvin Jensen, Thomas Bindesbøll, Henriette Bøhne, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Nille Torsen, Minna Rasmussen, Steffen Gliese, Ervin Lazar og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

@ Lars Hansen,

Jeg sidder altså her i vores non-profit-frugtplantag på Balkan, og bliver ikke informeret om EU-forhandlingene med medlemslandene. Og jeg ved heller intet om forhandlingerne med Danmark, som der ikke har fremgået af den efterhånden noget sløve danske presse.

Jeg kan dog forstå på pressen rund om i Europa, at åbning af grænserne ikke blot skyldes EU-eksperter, men at landenes egne argumenter har været helt afgørende for beslutningerne.

Men jeg kan i hvert fald konstatere, at jeg kan pakke vores campingvogn, og rejse overalt i det centrale Europa - også i BIH hvis jeg vil. Og det er jeg ganske tilfreds med. Desværre kommer vi ikke til midsommerfest i Sverige i år, men vi tror, at vi kan komme til vores hus oppe i det nordlige Småland i løbet af eftersommeren. Danmark, som modtager vores skattepenge, kan vi godt klare os uden.

Søren Knudsen, Ulla Søgaard og Lars Hansen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Lad nu den stakkels Mads Kjærgård være i fred. Han gør jo bare, hvad han for besked på.

Rune Stilling

Det forekommer mig, at vi efterhånden er meget mere styret af vores følelser end af fornuft. Det er som om, at hvert eneste person der dør af Corona er nok til at iværksætte benhårde restriktioner på os alle sammen. Men skulle vi anvende dette princip på alle andre områder af samfundets liv ville alt jo bryde sammen.

1) Der er vel ingen, der mener at vi skal forhindre udlandsrejser for at forhindre normal influenzasmitte, som slår mere end 1000 mennesker ihjel om året?

2) Der er endnu heller ikke flertal for, at vi forbyder bilkørsel i dieselbiler?

3) Og hvad med alle de mennesker, der dør i Kina og andre lande i Asien som følge af luftforurening, der igen skyldes vores forbrug?

Listen kan formentlig fortsættes. Det er som om, at Corona har fået én eller anden helt speciel status i forhold til alle mulige andre kollektive fænomener, som gør folk villige til, hvad som helst. Selvfølgelig er der nok et aspekt af, at Corona kan ramme hvem som helst, men det kan influenza også, og det er også farligt for risikogrupper, men det har vi lært at leve med.

Jeg synes der har været meget fornuft i håndteringen indtil nu (og også en del ufornuft især omkring skoler og børn), men vi kan ikke blive ved, det kan/vil folk ikke. Derudover har vi også fået en testkapacitet op at stå, bedre behandling, med meget mere. Regeringen bør skifte gear til en "nu lever vi med Corona"-strategi og se på, hvordan vi så kan have vores almindelige liv i det.

Niels K. Nielsen, Søren Knudsen, Ulla Søgaard, Birgitte Olsen, Gert Romme, Lars Hansen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Anna Sørensen

" Intet tyder på, at coronavirus skulle være mere smitsomt om natten."
JO, LIGE AKKURAT! Jeg behøver bare sige supersmitten på diskoteket...
Det er en svær tid vi lever i, genoplukningen er som Mette Frederiksen meget rigtigt sagde, måske endnu vanskeligere end nedlukningen, for nu skal tingene afbalanceres i forhold til hinanden og den foreløbige viden vi har om coronaen.
Det giver et stort ansvar til os alle, når vi taler om coronakrisen, herunder artiklens forfatter og Information!

Alvin Jensen, Thomas Bindesbøll, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Nille Torsen, Minna Rasmussen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

På grund af corona har britisk økonomi lidt en nedgang i økonomien på 25%. Dertil kommer de store tragedier og lidelser en for sent indsats har medført med ti tusindvis af døde mennesker.

Overført til Danmark vil en økonomisk nedgang på 25% på et år svare til ca. 525 milliarder kr. og tusindvis af døde. Den danske stats skal grundet corona krisen ud at låne 200 milliarder kr.. Og Danmark har lidt et tab på ca. 575 menneskeliv.

Den Socialdemokratiske indsats med Mette Frederiksen som leder har præsteret en formidabel indsats for velfærdsstaten Danmark. Såvel menneskeligt som økonomisk.

Endnu engang har den skatte finansierede velfærdsstats bevist sin totale overlegenhed. Danmark er et enormt rigt land. Ikke på trods af den skattefinansierede velfærdsstat. Men på grund af den skattefinasierede velfærdsstat.

John Poulsen, Rikke Nielsen, Kim Houmøller, Mogens Holme, Niels Duus Nielsen, Bent Gregersen, Lisbeth Glud, Fam. Tejsner, Jakob Michaelsen, Alvin Jensen, kjeld jensen, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Hansen, Jan Bisp Zarghami, P.G. Olsen, Jann Ringtved, Nille Torsen, Ole Henriksen, Minna Rasmussen, Peter Høivang og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ja, det har du sådan set ret i, Lars Hansen, når jeg tænker nærmere over det. Det forekommer mig bare for godt til at være sandt, hvis det i det lange løb kan holde epidemien under kontrol - for er det ikke også det, man har lænet sig op ad i Sverige? Og nu begynder man jo altså at åbne for de superspredersituationer, som før har vist sig katastrofale.

Men jeg giver dig ret - det vil være fantastisk, hvis de basale tiltag kan holde epidemien stangen.

kjeld jensen, Thomas Bindesbøll, Henriette Bøhne, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Peter Høivang og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Anton Kelsall

Virker det ikke arbitrært hvad der bliver bedømt en smittefare og hvad der bedømmes sikkert at genåbne? Jeg har ladet mig fortælle, at studenterkørslen har fået grønt lys, men at studenternes dimission er aflyst og at universiteterne stadig er nedlukket for normal undervisning. Det lugter langt væk af popularitetsbaseret beslutningstagen og dermed må jeg give skribenten ret; genåbningen ER en farce når sikkerheden i virkeligheden tilsidesættes af hensyn til politisk popularitet. Det virker ærligt talt som om regeringen mangler både et overblik og en reel plan.

Mogens Holme, Niels K. Nielsen, Søren Knudsen, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger og Gert Romme anbefalede denne kommentar

@Anne-Marie Krogsbøll

De begrænsede restriktioner i Sverige har jo netop vist sig at være nok til at stoppe den eksponentielle vækst i antallet af smittetilfælde. Problemet er, at smittetallene kun falder langsomt, så med det in mente burde Sverige have sat lidt kraftigere ind i begyndelsen. Men for et land, som allerede har lave smittetal, er de begrænsede restriktioner nok. Også fordi lave smittetal giver bedre muligheder for at bruge tid og kræfter på at spore smittekæder.

Anne-Marie Krogsbøll

Lars Hansen:
Men hvis de restriktioner er nok, hvorfor steg smittetallet så pludseligt så voldsomt omkring 1/3, og hvorfor faldt det så brat, da man lukkede ned? Det var jo de begrænsede restriktioner, vore sundhedsmyndigheder anbefalede i ugevis/månedsvis før nedlukningen.

I mine øjne var nedlukningen/grænselukningen nødvendig på det tidspunkt for at få epidemien under kontrol. Om det så viser sig, at den faktisk kan styres med mindre midler nu, hvor den ER helt nede på et meget lavt niveau, det vil jo vise sig. Jeg tror det ikke, men det vil være dejligt, hvis det er tilfældet.

Og i mine øjne er målestokken IKKE, om man kan holde smitten under sundhedsvæsnets kapacitetsgrænse, for det vil over tid medføre utroligt mange døde. Målestokken skal være, om smitten kan tvinges til fortsat at falde, eller i det mindste undgå at stige.

kjeld jensen, Thomas Bindesbøll, Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Peter Høivang, Nille Torsen og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar

Jeg syntes, ar denne debat mangler en hel del realisme, - eller er der bare svært at erkende, at det man hele tiden har troret på, måske ikke passer.

Belgien, 11,6 døde af corona pr. 1.000.000 indbyggere.
UK, 67,3
Spanien 46,5
Italien 59,1
Sverige 10,1
Frankrig 65,7
Holland 17,2
USA 332,0
Irland 4,9
Schweiz 8,6
Ecuador 17,3
Canada 37,6
Brasilien 213,9
Peru 33,3
Luxembourg 0,6
Portugal 10,2
Chile 18,5
Mexico 129,0
Tyskland 82,5
Iran 83,5
Danmark 5,8
Østrig 8,8
Finland 5,6
Ungarn 9,6
Tyrkiet 83,8
Slovenien 2,1
Rusland 143,8
Norge 5,4
Israel 8,7
Polen 38,7
Tjekkiet 10,7
Island 0,35
Cypern 1,2
Indien 1.380,0
Sydkorea 52,3
Kina 1.424,4

Først kan man konstatere, at Sverige egentlig ikke er særlig hård ramt, selv om det fremkommer igen og igen i dansk presse. - Se blot på Storbritannien, Frankrig, Spanien og Iralien. Men det er da klart, at hvert dødsfald er tragisk.

Dernæst dækker tallene over, at der har kørt forskellige typer af corona.virus rundt. Frankrig, Spanien, Italien syd og Storbritannien har haft den mest dødelige. Og dnne huserer også i nogle afgrænsede områder i Sverige.

Videre er der stor forskel på, hvor mange ældre borgere, der er i landene. I østeuropa er der flest unge.

Desuden er der stor forskel på, hvem der tager sig af de syge. I visse Sydeuropæiske lander er det den katolske kirke, hvor uuddannede volontører går fra hjem til hjem.

Og så er der altså forskel på, hvor hurtigt landene reagerer. Hvis de overhovedet kan gøre det. For der er altså lande, som Sverige, hvor disse initiativer er taget bort fra skiftende politiske holdninger
i grundloven. Og er lagt ud til en upolitisk styrelse,

Danmark har ikke været specielt hård ramt. Den corona-der er/var i Danmark, er den samme type som i det sydlige Østrig, hvor den formentlig også kommer fra, og det er en af de absolut mildere.

Jeg mener stadig, at man skal beskytte risikogrupperne. Men jeg mener også, at de selv har et ansvar. Men samtidig mener jeg. at landet skal åbne op, ligesom en hel del andre Europæiske lande har gjort. Og nu har de 19 såkaldte "grønne EU-lande" været åbne imod hinanden i et par uger, og intet tyder på, at det har givet mærkbar øget smitte.

Peter Høivang

@ Gert Romme

Jeg er vild med når du og andre bruge tal for at underbygge jeres argumenter, så tak for det.

Men dine tal giver ingen mening, så måske du har lyst til, at angive en kilde.

Fx. Giver det ikke mening at Sverige har 10 døde pr million, det vil ialt give 100 døde når vi ved at Sverige er på vej mod 5000 døde.

De tal jeg har er herfra:

https://www.svt.se/datajournalistik/har-sprider-sig-coronaviruset/

Det er en overskuelig grafik.

Sverige har: 472 døde pr mio indbyggere.
Danmark: 102 døde pr mio indbyggere.
Norge: 46 døde pr mio indbyggere.
Frankrig: 438 døde pr mio indbyggere.
UK: 622 døde pr mio indbyggere.
Italien: 565 døde pr mio indbyggere.

Claus Nielsen, Mogens Holme, Mikkel Zess, Jane Jensen, Thomas Bindesbøll, Henriette Bøhne, Lars Hansen, Rikke Nielsen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Anne-Marie Krogsbøll

Før 11. marts 2020 var der meget få i Danmark, der tog Corona alvorligt og fulgte rådene om at holde afstand. Som konkret eksempel kan jeg nævne, at på vej hjem fra min sidste dag på kontoret var der driftsforstyrrelser på Øresundstogene.

Da de endelig begyndte at køre igen, var det første tog totalt overfyldt, men alligevel råbte folk op om, at der skulle rykkes længere ind i gangene, så der kunne proppes endnu flere ind i sardindåsen. Jeg endte med at stå af og tage et senere tog, men det store flertal var komplet ligeglade med smitterisikoen, og togpersonalet greb på ingen måde ind.

De facto blev social afstand først implementeret efter 11. marts og det er primært det, der fik knækket kurven. Det var også først efter 11. marts, at der kom et egentligt forbud mod store forsamlinger.

Hvordan det kommer til at gå efter genåbningen vil jo vise sig. Men foreløbig har ingen af de lande i Europa, vi normalt sammenligner Danmark med, set en genopblusning af smitten efter genåbning. Og det synes jeg trods alt må give anledning til en vis optimisme.

Kim Folke Knudsen, Jesper Frimann Ljungberg, Steffen Gliese og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Der luftes i kommentarerne mange forskellige holdninger og herunder teorier om virusens farlighed,
(virulensen). Nogle forklarer f.x. ekstreme høje dødelighedstal i U.K og andre steder med virusmutationer til mere farlige undergrupper. Det er der ikke videnskabeligt belæg for. De eneste fælles erfaringer, der foreløbig kan udledes af pandemien er: At det der skal til for at sikre få permanent skadede og få døde er tidlige og omfattende indgreb mod smittespredning. Det skal ske via effektive begrænsninger af socialt samvær: begrænsning af forsamlinger, effektiv social afstand, høj hygiejne, som reducerer kontaktsmitte samt effektiv inddæmning dvs kontrol over smittespredning herunder hurtig brydning af smittekæder. Altså testning, opsporing og karantænesætning. Danmark er sluppet nogenlunde godt hidtil pga. den relativt tidlige store nedlukning, men den kunne og burde have været fulgt op af en mere effektiv inddæmning i marts, f.x ved kontrol med hjemrejsende danskere og systematisk smitteopsporing.
Generelt har en stor andel af befolkningen i D.K. fulgt myndighedernes anvisninger, men i forbindelse med tallene for epidemien dalede begyndte lobbyisterne at få megen taletid og indflydelse og påvirkede både de politiske partier og folkestemningen. Der er nu næsten ingen nedre grænser for offergørelsen. Oppositionspartierne lukrer hæmningsløst på div. mere eller mindre væsentlige detaljer ved ethvert forsøg på en forsigtig overordnet genåbning, som selvfølgelig konkret vil genere nogen og glæde andre. Så når Sophie Løhde korser sig over at folketinget hjemsøges af disse detaljer, som fx. bryllupsfester hvor man ikke kan nå at afholde en god fest inden kl. 24, så er det i høj grad selvfremkaldt og selvforskyldt. Det kunne nok være ordnet på et administrativt og lavere niveau.
I øjeblikket holder sundhedsfaglige eksperter vejret, håber det går og frygter det modsatte i erkendelse af, at befolkningens efterlevelse af de centrale anbefalinger er meget dalende.

I øvrigt er det et besynderligt argument, at fordi det hidtil er undgået befolkningens opmærksomhed og herunder politikernes, hvor mange der dør under en hård influenzaepidemi, så skal vi også være ligeglade med hvor mange der dør i denne epidemi. Jeg håber da tværtimod at influenzavaccinen vil blive mere udbredt og de hensigtsmæssige smitteforebyggende foranstaltninger nu vil blive helt anderledes opprioriteret i fremtiden i forhold til influenza og andre smitsomme sygdomme.

Mogens Holme, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Mikkel Zess, Jane Jensen, Thomas Bindesbøll, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Jan Fritsbøger, Anne-Marie Krogsbøll, Rikke Nielsen og Peter Høivang anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Og ikke mindst Belgien, der har 838 dødsfald pr. million indbyggere. Et meget højt tal, og "noget" fra de påståede 11,6.

https://www.dr.dk/nyheder/udland/status-paa-coronavirus-i-hele-verden

Mogens Holme, Steffen Gliese, Kim Folke Knudsen og Peter Høivang anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll
Steffen Gliese, Mikkel Zess, Thomas Bindesbøll, Kim Folke Knudsen og Peter Høivang anbefalede denne kommentar
Peter Høivang

@ Gert Romme

Jeg kunne ikke se skoven for bare træer.

De tal du har kopieret ind er hvor mange mio. indbyggere der bor i landet.

DK 5,8 mio
Belgien 11,6 mio
Kina 1424 mio

Osv.

Da jeg selv ikke er nogen "tal snedker" tog det lidt tid, at regne den ud og det kunne sagtens være sket for mig.

Udenlandske turister må nu også overnatte i København, og regeringen åbner muligheden for at revidere rejsevejledningerne før 31. august. I det mindste skal regeringen derfor have den ros, at den lytter til berettiget kritik.

Jesper Frimann Ljungberg

Det her viser jo med al tydelighed tåbeligheden med, at der lige fra starten gik politik i det her.
Ved nedlukningen brugte man frygten til at score politisk Point ved at lukke hårdt ned, også selv om tiltagene ingen videnskablig begrundelse havde.
Nu bruger man så oplukningen til igen at score politiske point, ved at micromanage en oplukning, hvor det er pengene og igen ikke sundhedsfagligheden der styrer.
Når man går i butikkerne er folk generelt holdt op med at spritte af, de står tæt sammen, alt sammen noget det tyder på at den sociale afstand er gået fløjten. Og det var det billige og effektive middel der med sikkerhed. Orker, når der er buyin fra folk bredt i befolkningen-

Tja ja..
// Jesper

Jørgen Mathiasen

Det er ikke kun den danske regering, som har problemer. Der har her i disse spalter været eksempler på "information" om grasserende smittespredning i Berlin, efter at en avis og en senator i mulighedsmodus havde talt om, at der kunne opstå et problem. Nu har den danske regering ophævet reglen om storbyer, således at danskere kan rejse til Berlin, München og Hamborg.

Der har været andre eksempler på tunge debatter, som eksempelvis teorien om, at de danske myndigheder sigtede efter at nå til antistofspredning på 60-70% (flokimmunitet). Politik, journalistik og videnskab er et minefelt, men når dagen er forbi, er de værste scenarier for epidemien blevet undgået,

Jan Fritsbøger

hmm jeg har ikke holdt øje med om andre spritter af så jeg har ikke oplevet nogen tendens til at folk ikke længere at gør det "nødvendige",
jeg har ikke selv slækket på hensynet og spritter stadig hver gang jeg går ind i en butik, og giver stadig andre mennesker plads, og det handler overhovedet ikke om at jeg er bange for at blive smittet det har jeg på intet tidspunkt været, men måske er det et storbyfænomen at slække på
hensynet.

Lisbeth Glud, Steffen Gliese og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Mette Frederiksens indgreb i den personlige frihed, som der her kritiseres kan først bedømmes når vi har en vaccine og når epidemien er overstået. Jeg er helt overbevist om, at enhver dansk regering vil fjerne alle restriktioner, når vi en gang når til denne festlige lejlighed, og der er virkelig grund til at feste, når dagen oprinder. Det er en forkert sammenhæng at sætte Mette Frederiksen ind i, hun og hendes parti tager også vare om den personlige frihed med deres syn på verden.

I det seneste døgn: +151.569 nye registrerede smittede med COVID 19 på verdensplan
+4.906 afdøde med COVID19 diagnose på Verdensplan. Se John Hopkins University statistik.

Nej desværre sygdommen er ikke på tilbagetog - den raser for tiden i andre lande end hos os.

Nu raser COVID19 på Verdensplan og epidemien er ikke overstået. Vi er i Danmark sluppet nådigt indtil videre. Jeg som liberal synes den personlige frihed er vigtig. Men jeg går ikke i stykker over at få at vide, at min store fest et bryllup f.eks ikke kan fortsætte et offentligt sted til den årle morgenstund men må slutte kl. 24.00.

Jeg går ikke i stykker over at få at vide, at Fitness Centeret det må vente til senere. Der er masser af muligheder for at træne sin fysik og krop udenfor Fitness Centeret. Fitness Centrene bliver nød til at tænke nyt i denne her fase, hvor smitterisikoen stadigvæk er højt i et lukket lokale med utallige mennesker på besøg hver dag.

Jeg går ikke i stykker over at få at vide at rejsen i år den går nok ikke lige til Brasilien eller til USA. Jeg ville faktisk blive utilpas ved at rejse rundt i et område, hvor Døden fra Lübeck lurer på hvert et gadehjørne og hvor epidemien uanset diverse Præsidenters benægtelse af Fakta vil være meget synlig og uhyggelig.

Jeg ser anledningen til at blive hjemme og holde ferie i Danmark. Hvis det ikke interesserer, så er der muligheden for at besøge det fascinerende vilde naturland vores broderland Island, det romantiske Tyskland med alle de små byer med gamle bymidter eller vores broderland Norge med den storslåede natur med fjordene og med midsommersolen.

Jeg opfatter ikke det repertoire som et indgreb i min personlige frihed, ligesom jeg heller ikke opfatter det som et indgreb i min personlige frihed, hvis jeg får at vide, at jeg skal møde på arbejdet kl 08.30 til et møde.

Et indgreb i den personlige frihed er for mig langt større og mere betydningsfulde begivenheder, som netop ikke som i dette tilfælde er begrundet med en risiko for at bringe andre i fare ved smittespredning.

Det kunne være konfiskation af privat ejendomsret af jord og private værdier.

Indskrænkninger i ytringsfriheden og i den frie presses virke.

Ubegrundede rejserestriktioner eller indespærring af en nations befolkning bag deres grænser, fordi regimet ikke tillader mennesker at opleve verden udenfor.

Et politi og retsvæsen som misbruges af magthaverne til at at slå ned på folkelig kritik og mennesker med en anden mening end magthaverne.

Kan hænde, at jeg er lidt uenig med Mette Frederiksens regering på følgende punkter omkring genåbningen.

Hoteller i København må kunne åbne. Hvorfor er smitterisikoen lavere ved at overnatte i Gentofte Kommune end i Københavns Kommune ?

Der skal ikke være en 6 dages mindste grænse for overnatning i Danmark. Borgerne og turisterne bestemmer selv længden af opholdet.

Bryllup og lignende må godt vare natten ud uden tidsbegrænsning. Det er vist i øvrigt ved at ordne sig med en fælles politisk løsning.

Jeg havde ikke åbnet Fitness Centrene nu uden at der forelå en meget detaljeret plan for at undgå smittespredning fra de centre.

Omkring landegrænserne. Meget fornuftigt ikke at åbne op på vid gab, sådan som landet ligger nu.

Vi kan tilføje Finland som et land vi kan modtage turister fra og rejse til med Finlands egen godkendelse. Smitteudbredelsen i Finland er lav, lavere end i Danmark og langt under det svenske niveau.

Finnerne opfører sig yderst fornuftigt. F.eks har ansatte finske medarbejdere, der arbejder indenfor højrisiko fag i Sverige fået besked på, at de skal købe ind i Sverige og ikke i Finland for at begrænse smitteimport til Finland. Finland har grænsekontrol til Sverige for øjeblikket.

Sverige Luk grænsen indtil videre: Der er desværre alt for megen smittespredning i landet takket være de åbne døres strategi.

USA og Brasilien. Der bør indføres et totalt ind og udrejseforbud fra og til de to lande. Det hele er dysfunktionelt og et forfærdeligt skue. Landenes regeringer opfører sig hensynsløst overfor deres egne borgere med det resultat, at smitten spredes i raketfart og antallet af døde stiger og stiger. Begge lande er et eksempel på tankegangen. Vi skal holde gang i økonomien for enhver pris og det tæller over risikoen ved COVID19. Resultatet ses nu: Et ildrødt kort på John Hopkins Universitys hjemmeside hvor sygdommen som en steppebrand fejer hen over de to nationer. Og ja det vil lige netop ødelægge økonomien og ikke holde økonomien oppe i et højt gear.

Jeg takker Statsminister Mette Frederiksen og den socialdemokratiske Regering for at den har taget vare på os uanset nuancer omkring genåbningen og at vi indtil videre er forskånet for den ildebrand af sygdom, der raser i lande, hvor friheden som begreb er misbrugt til at lade stå til.

Tak for en god indsats Mette og Minister team, må det brede politiske samarbejde fortsætte om at tage vare på Danmark og danskerne så længe epidemien varer ved.

VH
KFK

Niels Duus Nielsen, Lisbeth Glud, Fam. Tejsner, Steffen Gliese, Peter Høivang, Thomas Bindesbøll og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Mads Kjærgaard

11 Juni 2020 kl 21.39:

COVID19 er ikke en influenza virus.

En influenza virus smitter 5 gange så meget som en forkølelse ( Corona virus i den uskyldige del af skalaen )

COVID19 smitter 2 gange så meget som en influenza virus.

COVID19 smitter før, at den sygdomsramte føler sig syg ( øget smittespredning )

COVID19 kan ikke sygdomsbehandles så effektivt som influenza og vi har ingen vaccine.

COVID19 er livstruende i fasen med lungebetændelse for ALLE uanset alder!. Fordi virus blokerer for iltforsyningen fra lunger udi blodårene og fordi der kan ske en overreaktion, hvor immunsystemet går amok mod lungebetændelsen og dermed slår patienten ihjel.

I lungebetændelsesfasen udløser COVID19 en stærkt forhøjet risiko for blodpropper og dermed for organsvigt med døden til følge.

Personer med nedsat lungefunktion og lignende er særlig udsatte og de er ikke alle sammen over 80 år.

Et eksempel fra Skåne set på SYD NYTT. En 26 årig ung mand blev smittet med COVID19. Han var ikke vurderet til at tilhøre en risikogruppe. 6 ugers ophold i respirator. Da respirator behandlingen var afsluttet, kunne den stakkels unge mand knap komme ud af sengen. Han er nu visiteret til REHA på Orup Sanatorium ved Höör med henblik på genoptræning. I følge TV indslaget var han i god bedring men gik med rollator. Jeg ønsker god bedring herfra til den unge mand.

Der tales alt for lidt i Danmark om de varige skader, som den uhyggelige lungebetændelse i den farlige fase af COVID19 efterlader patienten med ? Hvor mange vil i fremtiden blive ramt af disse varige skader og få afkortet deres liv ?.

Jeg er ikke enig med din sammenligning mellem Influenza og COVID19.

Jens Ole Mortensen, Rikke Nielsen, Lisbeth Glud, Steffen Gliese, Jane Jensen, Henriette Bøhne, Mikkel Zess, Peter Høivang, kjeld jensen, Thomas Bindesbøll og Jens Christensen anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Tak til mange gode indlæg her, senest Kim Folke Knudsens gode opsummering.

Vi står vist lige nu i et vadested. Et vadested, man enten som både hest og rytter kan komme godt op fra, eller falde tilbage i. Det kommer an på dygtigheden og hurtigheden både blandt hest og rytter, for at blive i billedsproget.

Må jeg derudover citere fra en uhyggeligt god U-bådsfilm (der dybest set handler om idiotien ved atomkrig), "Crimson Tide" (1995):
Efter at første torpedoangreb fra en usynlig fjendtlig ubåd lige er blevet afværget, takket være aktiv undvigelse og diverse aktive "Countermeasures", siger en klog sonar-ekspert:
"Well, he's still out there, please be alert"

Noget fornenklet, og uden at diverse vira er "tænkende", så dog alligevel tilgiv for ovenstående sammenligning, MEN:

Der nu gået total forvirring /inflation i alle europiske landes "Sonar-Sporing og ditto aktive Virus lytten:

1) Danmark: Der eksistere ikke et forbud, men kun en "anbefaling" om ikke at rejse nogen steder hen,. bortset fra nu Tyskland, Norge og Island.

2) Belært af især sidste måneds dårlige erfaringer, (=især de totalt uansvarlige rejser af egocentriske danskere, tur/retur til Sverige, for blot at "shoppe", gå på restaurant, eller i smittende fitness-center, m.v. og siden tage smitte med tilbage, vil en tilsvarende mængde ego-centrerede danskere næste tider blæse højt og flot på alle "anbefalinger", men blot straks booke en tur til de varme lande, herunder mega-smitte-lande som Spenien og Italien...

3) Når samme ego-høveder så vender tilbage til DK, hvem tror så på, at lige præcis samme skødesløse mennesker effektivt vil gå i kollektiv 14-dages-karantæne, herhjemme ? Nej vel. Og ingen hvern kan eller vil kontrollere det. Vi lever jo IKKE i en politistat !

4) Tilsvarende den anden vej:
"Alle" EU-lande opfordres af EU-kommisionen til indbyrdes lige at åben alle grænser op, indbyrdes & snarest muligt. Det er da komplet galimatias, ud fra ethvert smittesprednings- og forsigtigheds-princip?

5) Kort sagt: Er 3 måneders møjsommeligt indsamlede viden, OG handling, herunder
- AT massive rejserestriktioner har battet for alvor;
- AT interne forbud mod større forsamlinger lokalt - i hvert land - tæller, som ekstremt vigtigt?
- AT Covid-19 STADIG er "derude", under radaren og sonaren, men kan slå til, igen-igen, så snart dumheden atter råder, og "rejselyste feriefolk", sidder på et smittested, igen-igen. Jævnfør skiferierne i Østrig og Italien i februar-marts, der for DK's vedkommende bragte masse-smitte her hjem.

Tror nogen seriøst, at samme sikkert snart igen-igen rejsende personer (der åbenbart nærmest får fysiske "abstinenser", hvis de ikke også denne sommer kan få et fly/charterrejse til Malaga, Mallorca, Kreta, Antalya, m.fl), mon vil gå i effektiv Corona-karantæne,. når de vender hjem igen?

Spørgsmålet giver sig selv, og svaret tilsvarende et suk! med mindre man er totalt naiv. Jævnfør de hidtidige erfaringer med pålagt "selv-karantæne"...

Imens tonser EU-kommissioenn blot bevidstløst videre derudaf, uden nærmere stipulerede og klare regler. Der er ejheller udstedt nogen som helst substantielt konkret vejledning til respektive egne EU-medlemstaters hårdtarbejdende både politi- og grænsefolk.

Så nu kan de blot stå dér - og være mere eller mindre til grin.

Imens skal smitten nok sprede sig indbyrdes og "EU-solidarisk" tilsvarende hurtigt, via de højthelligt besungne "åbne grænser". Velbekomme! Kynisme og profit råder.

De ældre og særligt udsatte/syge må igen-igen blot krybe i ly, når masseturismen får lov at "booste" endnu en gang.

Hørte f.ø. på Svensk Radio fra en kriminalkorrespondentens pålidelige kilder - at der nu atter var glæde i de svenske mafia-miljøer over udsigten til snarligt mere åbne grænser.... Så man igen kunne få gang i narko- og våbensmugling.

Disse arme forbrydere har jo også sidste måneder været hårdt ramt af manglende muligheder for "hjælpepakker" til deres "sociale indsats" (!)

Men nu er de glade. Thi grænserne åbner snart op igen. Og dermed kan både virus- våben og narko-invasorer atter få frit løb...

Har man da intet lært ???

Mogens Holme, Anina Weber, Anne-Marie Krogsbøll, Jens Christensen, Steffen Gliese, Egon Stich, Mikkel Zess og Peter Høivang anbefalede denne kommentar

Test, test, test
Opspor, opspor, opspor
Isoler, isoler, isoler

Fokus, fokus, fokus
...på ovenstående algoritme med daglige opsporingsresultater fra myndigheder, sundhedsarbejdere, journalister og medier til befolkningen for at forfine metoden inden efteråret.

Thomas Bindesbøll og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Peder Bahne, når folk først er smittet, er det for sent. Isolér, isolér, isolér, test, test, test, isolér, isolér, isolér.

Thomas Bindesbøll og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Men der er slet ikke stemning for total nedlukning nu. Hvis man opsporer smittede effektivt ved hver positiv test, kan kæderne brydes både før og efter smittetidspunkt for den positivt testede. Hvis ikke vi får det system op at køre, kan det blive svært med den store bevægelighed og kontakt, vi vil opleve i vores vidt åbne turistmylder og store forsamlinger i sommerferien foran os.

olivier goulin

Der er ingen tvivl om, at en hel del af regeringens tiltag er direkte irrationelle.

F.eks. er grænsekontrollen totalt ude af proportioner. Det giver overhovedet ingen mening at stoppe hver eneste dansk-registrerede bil og checke hver passagers identitetspapirer - i forhold til at bremse smitteimport fra udlandet. Man er nødt til hele tiden at holde sig for øje, hvad det er man ønsker at opnå, når man indfører nye kontrolller og restriktioner - og om de reelt tilgodeser det erklærede formål.

Smitteinddæmning handler om at holde spredningen under et vis kritisk tryk - ikke at eliminerer spredning overhovedet, hvilket er teoretisk muligt - men i praksis umuligt. Derfor er det inderligt ligegyldigt om man finder hver eneste udlænding, der forsøger at rejse ind i Danmark. Målet er derimod at sikre sig, at denne gruppe holdes nogenlunde lille.

Dette ville man fuldt ud kunne opnå ved blot at stoppe, kontrollere og evt. afvise alle biler på udenlandske plader, da langt de fleste udlændinge i sagens natur sidder i disse biler. De få, der sidder i dansk registrerede biler er uden betydning for den samlede effekt.

Hermed ville grænsekontrollen kunne gennemføres næsten uden forsinkelser, køer, med langt mindre personale - og i forhold til missionen, præcis samme effekt. Kontrol af hver eneste passager giver kun mening, hvis man absolut ikke må slippe personen ind, f.eks. hvis der er tale om en farlig kriminel, terrorist, etc.

M.a.o. man har fuldstændig afkoblet mål og middel et sted i logikken - den berømte kæde i ræsonnementet er hopet af.

Havde man gjort som skitseret, kunne man helt have undgået de lange køer ved Øresundsbroen for nogle uger siden - ja, man kunne tilmed have suspenderet kontrollen helt de to weekender - uden at det ville have haft nogen effekt af betydning for smittetrykket i Danmark.

Og sådan er der givetvis mange andre tiltag, som sandsynligvis kommer fra politikerne og ikke eksperterne - som har mere politisk signalværdi end saglig retfærdiggørelse.

/O

Vi er i live. Det er jo en god ting. Godt gået af Mette Frederiksen. Kunsten nu, er at modstå presset fra de borgerlige.

Helle Walther, Mogens Holme, Anina Weber, Anne-Marie Krogsbøll og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Sider