Leder

Politimordet på George Floyd: Politiet så et undermenneske

Politimord i USA’s storbyghettoer er blevet en tilbagevendende begivenhed. Kvælningen af George Floyd i slowmotion var dråben, der fik bægeret til at flyde over. Der er en forklaring på denne ugerning. Betjente som Derek Chauvin opfatter sorte mænd som »undermennesker«
At lægge skylden på politiet for den åbenlyse diskriminering af afroamerikanere er en fejllæsning af et komplekst problem med vidtrækkende historiske og socialøkonomiske rødder, skriver Martin Burcharth på lederplads.

At lægge skylden på politiet for den åbenlyse diskriminering af afroamerikanere er en fejllæsning af et komplekst problem med vidtrækkende historiske og socialøkonomiske rødder, skriver Martin Burcharth på lederplads.

AA/ABACA

4. juni 2020

»Uden den amerikanske neger ville den amerikanske drøm aldrig være blevet virkeliggjort. Det var mig, der plukkede bomuld og kørte det til torvet og mig, der byggede jernbanerne, mens en anden holdt pisken over mig. Og hvad fik vi som belønning? Intet.«

Forfatteren James Baldwin i en debat på University of Cambridge med den konservative tænker William Buckley, Jr. i 1965.

Da kriminalbetjenten Derek Chauvin uden den mindste anfægtelse med sit knæ kvalte den hjælpeløse George Floyd i slowmotion, mistede mange amerikanere de sidste rester af tillid til USA’s ordenshåndhævere.

Alle og enhver ved, at sorte borgere uagtet deres sociale status dagligt bliver chikaneret, ydmyget, mishandlet og i nogle tilfælde endda dræbt af politiet. Forud for det barbariske mord på Floyd var en sort kvinde blevet slået ihjel i sit soveværelse – for ingenting.

Vist nok var der et tredje politimord på en sort mand den uge, men hvem kan efterhånden huske de mange ofres navne og omstændighederne? Så tit sker det i USA.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • ingemaje lange
 • Alvin Jensen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Brian Nocis Jensen
 • Anders Olesen
 • Steen K Petersen
 • Katrine Damm
 • Mads Lundby
 • Martin Sørensen
 • Freddie Vindberg
 • Bent Gregersen
 • Erik Karlsen
 • David Zennaro
 • Anders Graae
 • Marianne Stockmarr
 • Christian Mondrup
 • Thomas Jensen
 • Thomas Tanghus
 • Carsten Mortensen
 • Morten Wieth
 • Johnny Christiansen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Curt Sørensen
 • Rune Palm
 • Troels Ken Pedersen
 • Poul Anker Sørensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Olaf Tehrani
 • Torsten Jacobsen
ingemaje lange, Alvin Jensen, Lise Lotte Rahbek, Brian Nocis Jensen, Anders Olesen, Steen K Petersen, Katrine Damm, Mads Lundby, Martin Sørensen, Freddie Vindberg, Bent Gregersen, Erik Karlsen, David Zennaro, Anders Graae, Marianne Stockmarr, Christian Mondrup, Thomas Jensen, Thomas Tanghus, Carsten Mortensen, Morten Wieth, Johnny Christiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Curt Sørensen, Rune Palm, Troels Ken Pedersen, Poul Anker Sørensen, Eva Schwanenflügel, Olaf Tehrani og Torsten Jacobsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Irene Clausens

Enig! De sorte mennesker bliver gjort til ikke-mennesker. Derfor kan politifolk uden anfægtelse dræbe dem.
Det er samme dehumanisering af palæstinenserne der er baggrund for at israelske soldater kan dræbe palæstinensiske mennesker ja endog børn. Hvis de betragtede palæstinenserne som mennesker på linje med dem selv, ville de ikke kunne dræbe dem midt i hverdagen

Elisabeth Andersen, Signe Hansen, Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen, Brian Nocis Jensen, Anders Olesen, René Hansen, Steen K Petersen, Karsten Lundsby, John Liebach, Eva Schwanenflügel, Mikkel Zess, Erik Karlsen og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Ja, en uhyggelig sandhed.

Elisabeth Andersen, Alvin Jensen, Anders Olesen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar