Leder

I lang tid gik det så godt. Men nu da nederlag står for døren, splittes Det Republikanske Parti

Trump kan ikke længere holde sammen på sit parti. Halvdelen af de republikanske senatorer har sagt nej til en redningspakke fremsat af flertalsleder Mitch McConnell. De vil ikke længere føre en socialdemokratisk politik
Flere republikanske senatorer har af ideologiske grunde afvist flertalsleder Mitch McConnells (th.) coronaredningspakke. 'Det åbenlyse ideologiske brud i partiet kommer først nu, da alle og enhver kan se, at magten er ved at glide det af hænde. Konservative senatorer er allerede i gang med at positionere sig til tiden efter Trump,' skriver Martin Burcharth på lederplads.

Flere republikanske senatorer har af ideologiske grunde afvist flertalsleder Mitch McConnells (th.) coronaredningspakke. 'Det åbenlyse ideologiske brud i partiet kommer først nu, da alle og enhver kan se, at magten er ved at glide det af hænde. Konservative senatorer er allerede i gang med at positionere sig til tiden efter Trump,' skriver Martin Burcharth på lederplads.

Leah Millis

30. juli 2020

Når tingene går godt for en amerikansk præsident og hans parti, er det som regel en let sag for partilederne i Kongressens to kamre at samle tropperne – også om ideologisk uspiselige lovforslag. Omvendt kniber det med partidisciplinen, hvis der er udsigt til et sviende nederlag ved næste valg.

Det er præcist den situation, republikanerne i Senatet står i tre måneder før valget af den næste præsident og medlemmer til Kongressen 3. november. De seneste meningsmålinger viser, at partiet risikerer at miste sit flertal og Det Hvide Hus.

Det er forklaringen på, at halvdelen af de republikanske senatorer af ideologiske grunde nu afviser flertalsleder Mitch McConnells coronaredningspakke til en værdi af 1.000 milliarder dollar – svarende til fem procent af USA’s BNP, mens en anden halvdel – mange af dem på genvalg – siger ja tak.

Der er lang vej fra 1.000 til de 3.000 mia. dollar, som demokraterne i Repræsentanternes Hus vil spendere på en fortsættelse af tilskud og lån til virksomheder, arbejdsløshedsunderstøttelsen på 600 dollar om ugen (som udløber 31. juli) samt store beløb til delstaters og kommuners budgetter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • John Scheibelein
  • Gert Romme
  • David Zennaro
  • Poul Anker Sørensen
  • Poul Anker Juul
John Scheibelein, Gert Romme, David Zennaro, Poul Anker Sørensen og Poul Anker Juul anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørn Pedersen

Hvornår bliver de voksne i USA?
Det ligner mere og mere en børnehave!

Birte Pedersen, Karsten Lundsby, Lillian Larsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Poul Nielsen

Der er ingen grund til at give børnehaver et dårligt navn.
USA er et kæmpe bluffnummer.

Torben K L Jensen, Henrik Peter Bentzen, søren ploug, morten rosendahl larsen, Erik Karlsen, Jane Doe, jens rasmussen, Eva Schwanenflügel, Per Christiansen, Birte Pedersen, Søren Dahl, Karsten Lundsby, Lillian Larsen, Ron Levy, Rolf Andersen og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Når krybben er tom bides hestene.

morten rosendahl larsen, Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen, Karsten Lundsby og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Jørn Pedersen

@ Poul Nielsen
Du har helt ret i, at det er misbrug af betegnelsen børnehave.

Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel, Per Christiansen, Birte Pedersen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Jeg har rejst en hel del i USA, og det har slået mig hvor forskellige, de enkelte delstater er.

Måske er løsningen, at de dropper Unionen, og lader de enkelte stater blive selvstændige nationer - måske i samarbejde med en eller flere nabo-stater.

Warning: 'Nation', Stat' og 'Union' betyder forskelligt, alt efter hvilken sammenhæng de bruges i :)

Rolf Andersen

Det er også tankevækkende, at i 'gamle dage', var det syd-staterne, der var liberale, og nord-staterne der var republikanske ..
Men det var selvfølgelig frigørelsen fra den engelske konge, der spillede ind :)

Chris Ru Brix

@RA: Jeg synes det er en synd at kalde slavedrivere, for liberale. Du mener at de var Demokrater.

Bjørn Pedersen, Erik Karlsen, Per Christiansen, Gert Romme, Jens Kofoed og Ron Levy anbefalede denne kommentar

Hvem siger Trump overhovedet vil gå af, hvis han taber. Trump gør det i hvert fald ikke. Se hans svar på spørgsmålet her: https://www.youtube.com/watch?v=W6XdpDOH1JA cirka 35-40 minutter inde i interviewet.
Mon ikke grundlovsfædrene i USA havde regnet med, at det var pæne, anstændige og ordentlige borgere, der var indstillet på at følge reglerne og når de stillede op til præsidentvalget. De havde nok ikke forestillet sig typer som Trump.

@ Søren Dahl

Jeg tror, at han går af, hvis han taber, og jeg trr også, at der i der Republikansk parti er så mange efterhånden, der gerne vil hjælpe ham med denne beslutning. Til gengæld kan man undre sig over, ar hele hans store team - også politisk team, ikke har set skriften på væggen, for de er helt færdige sammen med taberen.

Men ellers har du nok ret. for Donald John Trump har ved flere lejligheder sagt, at kun den bedste på jobbet skal regere USA fra det Hvide Hus. Og han har også sagt, at han er USA´s bedste præsident gennem alle tider. Videre har han sagt, at hvis han ikke vinder valget, skyldes det falske medier, og den slags vil han slet ikke acceptere, og så må valget gå om på et senere tidspunkt Desuden har han sagt i anden forbindelse, at han kunne tænke sig at udskyde valget, indtil der er helt ro i USA fordi hans ansvarlighed over for USA forbyder ham noget andet.

Men - altså denne præsident siger jo så meget. .

Ja, vi må håbe, at han vil følge spillets regler, Gert Romme. Men intet tyder på det. Som det fremgår af andre nyhedsmedier har han jo foreløbig luftet muligheden for at udskyde valget, og hans tale om valgsvindel og manglende forhåndserklæring om, at han vil gå af, hvis en anden vinder valget kunne antyde, at han er villig til at gå hele vejen for at beholde magten. Han er jo øverstbefalende for militæret, så spørgsmålet er, hvor langt militæret vil følge ham. Han er jo allerede gået langt med de paramilitære føderale politistyrker, som helt tydeligt lader sig bruge i et politisk projekt.

@ Søren Dahl,

Sagen er jo, Søren Dahl, at USA´s økonomiske udvikling (BNP) faldt med næsten 10% i januar-kvartallet. Faktisk det største fald i mere end 70 år. Og det faldt ikke sidst i kvartallet, hvor det blev påvirket af corona. det faldt faktisk i starten af kvartallet, hvor corona dårligt nok kendtes.

Dette sammen med næsten 1½ mio. ny-ledige har fået Donald John Trump til at gøre, som han ofte har held med - at aflede opmærksomheden. Og det har han gjort med disse udtalelser m at udskyde valget.

Noget helt andet er så, at præsident i USA slet ikke har mulighed for at udskyde valget. Det kræver en kongresbesluttelig ændring af forfatningen, og den demokraterne samt en del republikanere ikke med på. Og i februar måned efter et valgår, indtræder den valgte præsident simpelt hen i jobbet, uanset om Donald John Trump er enig eller uenig.

Det Donald John Trump kan gøre, det er at skabe et begrænset kaos i USA, og især mistillid til samfundets evne til a klare sig, vil have effekt i USA. Men det vil altså ikke kunne hindre valget eller indsættelse af en eventuel ny præsident. Faktisk vil det, i starten, kun kunne skabe lidt mere arbejde for den nye præsident.

Videre skal man være klar over, at en gruppe af republikanske politikere er gået sammen med en gruppe af republikanske erhvervsfolk med rigtigt store formuer. De arbejder aktivt og målbevidste på at få Donald John Trump fjernet fra Capitol, og de bruger samtidig meget store summer på det.

Men der er altså en anden gruppe af republikanere, som, for ikke at tabe ansigt, stadig bakker op om Donald John Trump, og den tæller også hans nærmeste trosfæller i Det Hvide Hus. Og for mit vedkommende bliver det mest spændende nok at se, hvordan de vil forsøge at tale sig ud af dette. Men formentlig er de helt færdige i både politik og administration i USA, for de republikanere der nu er imod Donald John Trump vil i hvert fald ikke kendes ved dem.