Leder

En skandaleramt departmentschef skal åbenbart belønnes med en ambassadørpost i Berlin

Forsvarsministeriets departementschef, Thomas Ahrenkiel, har været på tættere end skudhold af ministeriets skandaler. Alligevel går han fri af regeringens bebudede udrensninger
Thomas Ahrenkiel har været hovedperson i ikke så få skandaler. Alligevel er han nu blevet tildelt et eftertragtet job som Danmarks ambassadør i Tyskland.

Thomas Ahrenkiel har været hovedperson i ikke så få skandaler. Alligevel er han nu blevet tildelt et eftertragtet job som Danmarks ambassadør i Tyskland.

Ulrik Hasemann

Debat
3. juli 2020

Er det forsvarligt, hvad der foregår i Forsvarsministeriet? Sært, at man i dette fredelige danske land skal have nødigt at stille dette spørgmål. Og endnu mere sært, at svaret må lyde: Næeh, det er det vist ikke. Forvarsministeriet er skæmmet af skandaler – en del af dem på tættere end skudhold af departementschefen gennem de seneste fire år, Thomas Ahrenkiel.

Han er ofte omtalt som ’magtfuld’, og det må han være. For der er – højere oppe i hakkeordenen – nogen, der beskytter ham. Regeringens bebudede udrensning i Forsvarsministeriet er for Ahrenkiels vedkommende endt med, at han er sendt ud til den gloriøse stilling som Danmarks ambassadør i Berlin.

Blandt mislighederne under Ahrenkiels ledelse er en grim sag om svindel og kontrolsvigt i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Efter en henvendelse fra en whistleblower orienterer Rigsrevisionen i maj 2019 Forsvarsministeriet om, at revisionen tager sagen op. Ministeriets interne systemer svigter, så departmentschef Ahrenkiel forbliver i uvidenhed og ikke advarer ministeren.

Den potentielt belastende sag er de følgende måneder på dagsordenen på tre møder i ministeriets ledelse, uden at alvoren går op for departementschefen. En direkte orientering i et notat i november 2019 kommer Ahrenkiel ifølge sit eget udsagn ikke til kendskab om, fordi den mobiltelefon, han bruger den dag, ikke kan åbne fortroligt materiale. Efterfølgende åbner han ikke notatet. Han når først at orientere sin minister, Trine Bramsen (S), om sagen to dage inden, at Rigsrevisionen i december 2019 kommer med sin sønderlemmende kritik af ministeriet. Dette forløb må siges at være ganske langt fra gamle skibsreder Mærsks formaninger om ’rettidig omhu’.

Endnu tættere på skandale var Ahrenkiel, da han i 2018 fik kritik af Kammeradvokaten for følgende forløb: Han deltog personligt i et møde, hvor det besluttedes at yde ministeriets kommunikationschef – som også var Ahrenkiels kæreste og er hans nuværende hustru – et engangsvederlag på 75.000 kr. plus en månedlig lønforhøjelse på 1.500 kr. Ahrenkiel undlod at orientere sin minister om interessekonflikten. Det havde han forinden fået dækning for hos Statsministeriets daværende departmentschef.

Bombastisk bebudede forsvarsminister Bramsen i juni i år, at det skal have ’indflydelse på karrieremuligheder’, hvis chefer i hendes ministerium svigter deres ansvar.

Jovist, Thomas Ahrenkiel har da fået sig en ny karriere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Vi har den diskussion med jævne mellemrum, fordi der drives politik, som der gør.
Men det er altså væsentligt at opretholde et tjenestemandssystem, der i praksis medfører uopsigelighed - samtidig med at man må påpege det absurde i, at de tjenestemænd, vi har bevaret, faktisk i mindre burde nyde den beskyttelse end dem, der har mistet den: de, der har brug for at blive beskyttet imod opsigelse, fordi deres arbejdsindsats, hvis den udføres samvittighedsfuldt, kan ses som at komme på tværs af interesser med magt til at afslutte et arbejdsforhold.

Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Jamen der er da ingen korruption i Danmark. Og vi er verdens lykkeligste.

Morten Højbjerg Sørensen, Rolf Andersen, Ete Forchhammer , jens christian jacobsen, Holger Nielsen, Bjarne Andersen, Ole Frank, Erik Winberg og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Hans Excellence departementschefen er forfremmet i Peter-princippets bedste ånd.

På billedet, der følger artiklen, mangler han kun sovsekande og epauletter, før han istemmer Admiralens vise fra Pinafore.

Minister Bramsen er en klog kvinde, hellere en forhenværende departementschef i Berlin end i endeløse undersøgelses udvalg og kommissioner...

Tillykke til begge to ;-)

John Scheibelein, Ete Forchhammer , Marianne Stockmarr, Holger Nielsen, Bjarne Andersen, Ole Frank, Niels Makholm, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Det er ikke i orden. Slet ikke. Det er "ryg-klapperi" af værste skuffe, desværre set før. Departementer, ligeledes deres chefer, skal stå som garanter for lovenes overholdelse, uanset hvilke politiske "luner" de udsættes for. Det skal de beskyttes imod. De skal ikke belønnes, når de begår graverende fejl, som her, men bortvises med 5 min. varsel, uden fratrædelsesgodtgørelse, gerne også pensionen= fyret på gråt papir! Den slags ses i det private erhvervsliv, så hvorfor ikke også her, når fejlen og inhabiliteten/udueligheden er så åbenlys. Forkastelig adfærd. Ligeså med skatte-departement chefens sorte sommerhus arbejde
Hvorfor kan den ansvarlige minister ikke fyre den slags dobbeltmoralske døgenikte? De ødelægger troværdigheden!

Denise Ellefsen, Rolf Andersen, Marianne Stockmarr, Holger Nielsen, Erik Winberg, Bjarne Andersen, Ole Frank og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Uanset han er tjenestemand, er det ud af vagten, når man laver så grove ting. Og selvfølgelig kan tjenestemænd fyres, det har bl.a. DSB, postvæsen m.fl. ikke haft problemer med at gøre i hobetal, uanset de ansatte ikke have begået noget ulovligt.
- Og hvordan kan nogen tage en ambassadør alvorlig, der kommer med så mange lig i lasten??
Ud af vagten og bagest i køen på jobcentret.

Denise Ellefsen, Rolf Andersen, Ete Forchhammer , Marianne Stockmarr, Kurt Nielsen, Holger Nielsen, Erik Winberg, John Andersen, Estermarie Mandelquist, Achim K. Holzmüller, Tina Peirano, Ole Frank, Hans Larsen, Niels Makholm, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

"Herrerenes veje er uransalige"

Eva Schwanenflügel

Det ligger i det danske system; er man uduelig, sparkes man opad.

Der ligger sikkert i tilgift rigtigt mange spændende dagbøger rundt omkring i skrivebordsskufferne, der nødigt skulle udmønte sig i mere eller mindre skandaløse og vindikative erindringer..

Den manglende skriftlighed, der efterhånden er et must i den offentlige forvaltning, skal ikke gå helt til spilde ;-)

P.G. Olsen, Ete Forchhammer , Marianne Stockmarr, Holger Nielsen, John Andersen, Bjarne Andersen, Ole Frank og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Man kan gætte på at Ahrenkiel ligger inde med viden der kan belaste personer højere oppe i hierarkiet, eventuelt personer i forrige regering som denne regering ikke ønsker at rage uklar med.

Er det tænkeligt?

Ete Forchhammer , Marianne Stockmarr, Holger Nielsen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Efter alt hvad vi ved om forsvaret, en kæmpestor vidtforgrenet og for alvor hierarkisk old school old boys organisation med hemmeligheder og licens til at dræbe for dronning og fædreland i uniform, så er en enkelt departementschef og en enkelt forsvarsminister ikke nok. Der er råbt vagt i gevær. Gør noget, gennemgribende modernisering er nødvendig.

Kurt Nielsen, Marianne Stockmarr, Holger Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

selvfølgelig er det overhovedet ikke forsvarligt hvad der foregår i militærministeriet, men det er så ikke det som skal diskuteres her,
med hensyn til årsagen til at Ahrenkiel kan "dumme sig" uden nogen konsekvenser, så er det muligvis den simple at i den privilegerede klasse er man pr definition uden ansvar for egne handlinger,
og man kan ikke miste sin plads i hierarkiet, en status som privilegeret er umistelig og livsvarig, forudsat at man ikke stiller spørgsmål til sin klasses berettigelse, og ikke afslører nogen klassefælders fejl og mangler som man evt kender til.

Trond Meiring, P.G. Olsen, Eva Schwanenflügel og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

nej Margit modernisering hjælper ikke på en aldeles overflødig og entydigt skadelig organisation, hele det militære cirkus bør nedlægges globalt, og truslen om krig vil dermed være fortid, er svært at forstå at nogen tænkende mennesker tror på løgnen om at militær kan forebygge krige, som jeg ser det kræver det at man helt undlader at tænke.

jens peter hansen

Danmark har vist seks ambassader i Latinamerika. Hvad med at gøre ham til ambassadør i Columbia. At blive udnævnt til ambassadør i Tyskland forekommer at være en forfremmelse. Jeg husker en undersøgelse fra 1960'erne hvor ambassadører var de absolutte ledere i gruppen mennesker man havde tillid til. Brugtbilsforhandlere lå også dengang langt nede.

Eva Schwanenflügel og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Niels Christensen

Det er en plet på Regeringen og Udenrigsministeriet. Ahrenkiel har tidligere vist at han ikke helt var klar over reglerne for habilitet i forbindelse med løntillæg til en kæreste. Et forhold han helst ville holde skjul. Han ville helt sikkert føle sig bedre hjemme i et korrupt Latinamerikansk land.

Kurt Nielsen

jens peter hansen, Brugtbilforhandlernes troværdighed har i efterhånden mange år været for opadgående al den stund de er blevet - hmm-: 'undergået' af politikere, embedsmænd og journalister (naturligvis ikke Informations) o.a. magthavergrupper.
Vi lever i en forløjet verden, hvor den helt almindelige 'sunde fornuft' er blevet sparket ud af banen. Efterhånden er det kun Information der alene står op imod elendigheden.

P.G. Olsen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Endnu engang har Thomas Ahrenkiel bevist sin sublime evne til at begå sig på de bonede gulve. I stedet for at blive fyret bliver han nu ambassadør i Berlin. I sandhed en præstation der viser, at han som tidliger nævnt herfra, er snu som en ræv. Og som bekendt har en snu ræv altid mindst to udgange fra sin hule. Samtidig kommer Forsvarsministeren i først omgang ud af en kattepine.
Forsvarsministeren "rettede bager for smed" og fyrede sin koncernstyringschef, og sørgede for at hendes Departementchef fik en lukrativ stilling og en bagdør at snige sig ud af. Sandsynligvis godt hjulpet af Statsminister Mette Frederiksen og Finansminister Wammen.
I sandhed en bemærkelsesværdig og ufattelig handling, der vil forfølge og plage Trine Bramsen i resten af hendes ministertid. Såfremt Trine Bramsen tror at hun ved at sende alle i lønramme 37 og derover på et grundlæggende forvaltningskursus løser problemer, så har hun end ikke forstået de grundliggende problemer, som blev skabt af den nuværende Forsvarschef og indført af daværende Forsvarsminister Nick Hækkerup.

niels astrup

Nå ja - med en masse rådne beslutninger fra Forsvarsministeriet på sit CV, skal han nok passe fint i det politiske Berlin.

Har bare svært ved at se, hvad manden ved om Tyskland....taler han overhovedet Tysk?

Det er helt almindeligt i den offentlige sektor, uduelighed belønnes med nye stillinger til en højere løn!

"Peter princippet" er ligeledes meget anvendt, -de udgør ingen konkurrence for andre, og man ved hvor de sidder, også når man har brug for udskiftning på stolen.

Endnu et eksempel på at magtfuldkommenheden råder i den danske Etat, men desværre er hukommelsen kort i den distraktionsafhængige danske befolkning, som enten overser de systemstrukturelle implikationer af en sag som denne, eller glemmer dem og snart igen anser Danmark for at være et folkedemokrati hvor man passer sine definerede borgerpligter og håber på 'bedre ledere' og 'gode politikere'.