Leder

Trump under pres – recession, coronakrise og raceuroligheder truer hans genvalg

Donald Trumps popularitet er i bund. Utilfredsheden med hans håndtering af pandemi og raceuroligheder vokser blandt republikanske vælgere. Samtidig kan coronaens genopblussen i flere store delstater sætte den økonomiske genopretning flere måneder tilbage. Det kan i sidste instans koste Trump sejren i november
Coronavirus har nu smittet over 2,8 millioner amerikanere, og 131.000 er døde, viser de nyeste opgørelser fra Johns Hopkins University. Onsdag nåede tallet for nye daglige smittetilfælde for første gang op over 50.000 et rekordniveau under USA's smitteudbrud.

Coronavirus har nu smittet over 2,8 millioner amerikanere, og 131.000 er døde, viser de nyeste opgørelser fra Johns Hopkins University. Onsdag nåede tallet for nye daglige smittetilfælde for første gang op over 50.000 et rekordniveau under USA's smitteudbrud.

Kevin Dietsch

Debat
4. juli 2020

USA under præsident Donald Trump ligner et land i frit fald. Coronavirus har nu smittet over 2,8 millioner amerikanere, og 131.000 er døde, viser de nyeste opgørelser fra Johns Hopkins University. Onsdag nåede tallet for nye daglige smittetilfælde for første gang op over 50.000 – et rekordniveau under USA’s smitteudbrud.

I hele 40 delstater meldes der om, at smitten er i eksplosiv vækst. 12 stater har indtil videre sat deres planer for at genåbne samfundet i bero, og hospitalernes senge- og testkapacitet er nogle steder presset til det yderste.

Samtidig vokser kritikken af Trumps håndtering af coronaudbrud, recession og raceuroligheder efter politidrabet på George Floyd, og der er en stigende uro i Det Republikanske Parti, hvor mange retter blikket mod præsidentens elendige meningsmålinger.

Republikanske senatorer er for eksempel dybt frustrerede over, at deres præsident indtil for nylig har afvist at dække sit underansigt med bind. Selv har de bevidst valgt at lade sig fotografere med bind for mund og næse.

Men for Trump er mundbind til beskyttelse mod spredning af den smitsomme virus et tegn på svaghed. Det til trods for, at epidemiologer vurderer, at det er den bedste beskyttelse mod smitte. Presset af de nye coronaudbrud skiftede han kurs i denne uge og anbefalede i et interview med Fox News amerikanerne at dække deres underansigt i offentlige rum.

Men Trumps råd kan være kommet for sent.

Efter den alt for tidlige genåbning i maj af delstater som Californien, Florida og Texas samt flere sydstater har COVID-19 fået et gevaldigt comeback. Guvernører i disse stater trykker nu på pauseknappen for en genstart af økonomiske aktiviteter og har endda beordret lukning af barer og værtshuse og forment folk adgang til strande i denne weekend, hvor landet fejrer uafhængighedserklæringen fra 1776.

Sundhedseksperter er overbevist om, at det hastigt voksende antal smittetilfælde skyldes en alt for afslappet holdning til at holde fysisk afstand og bruge mundbind i de berørte delstater. Usædvanligt mange unge amerikanere er blevet smittet.

Det var Trump, der tilskyndede republikanske guvernører til at genåbne, inden antallet af coronatilfælde og dødstallet var begyndt at falde. Nu vil tilbageslaget i bekæmpelsen af COVID-19 med sikkerhed forsinke den økonomiske genopretning, som er Trumps bedste chance for at sikre genvalg.

Kæmpe ydmygelse 

Men når fremtidens historikere skal definere den mulige begyndelse på enden for Trumps præsidentskab, kan fiaskoen ved Trumps nylige vælgermøde i Tulsa meget vel blive set som afgørende.

Donald Trump havde i flere måneder set frem til at genstarte sine vælgermøder og igen bade sig i lyset fra sine kernevælgeres beundring. Derfor overhørte han advarsler fra regeringens egne sundhedseksperter om at undgå større forsamlinger indendørs. Kun 9.000 tilhængere trodsede sundhedseksperternes advarsler. Hverken i valgkampen i 2015-16 eller gennem hans tre et halvt år lange præsidentperiode har Trump oplevet at optræde på slap line i en halvtom hal. En for ham kæmpe ydmygelse.

Da Joe Biden i starten af marts besejrede Bernie Sanders i de demokratiske primærvalg lignede Trump en favorit til genvalg i november. USA’s økonomi var i tre år under Trump vokset to procent i gennemsnit og ledigheden faldet til fire procent. Han havde undgået at vikle USA ind i nye oversøiske krigseventyr. Senatet havde frikendt ham i rigsretssagen i januar, og Trumps benhårde handelspolitik over for Kina vandt anerkendelse selv blandt demokrater.

Nu fire måneder inden præsidentvalget den 3. november ligner præsidenten en taber. Han er stærkt presset fra alle sider. I nationale meningsmålinger ligger Trump langt bag den tidligere vicepræsident Joe Biden, der har tilbragt de sidste tre måneder i kælderetagen i sin villa uden for Wilmington, Delaware.

Den mest autoritative meningsmåling, Siena/The New York Times Poll, der kontakter 13.000 registrerede vælgere over flere uger, rapporterede forleden om en rekordlav støtte på 36 procent af vælgerne til den siddende præsident. Biden står til 50 procent. Hvis det tal står til troende på valgdagen, vil demokraten vinde i en jordskredssejr. Og republikanerne miste deres flertal i Senatet.

I de seks vigtigste delstater – Florida, Pennsylvania, North Carolina, Wisconsin, Arizona og Michigan – fører Biden med mellem tre og ti procentpoint. Selv i konservative Kansas og i sydstaten Georgia ligger Biden foran.

Det er især blandt ældre Trump-vælgere, at meningsmålinger registrerer et frafald.

»Hvis Trump ikke var et så forfærdeligt menneske, kunne han være blevet til en storslået præsident. USA havde brug for en leder, der ikke er politiker,« siger Judith Goines, republikansk vælger, til The New York Times.

Den 53-årige regnskabsfører ved et byggefirma i Fayetteville, North Carolina skammer sig nu over at have stemt på Trump i 2016. Goines er kommet til den erkendelse, at USA under en coronapandemi og uroligheder over politivold mod sorte amerikanere »har behov for at en noget mere velopdragen politiker som præsident.«

Økonomisk bagud

Også på pengefronten er Trump faldet bagud. Helt usædvanligt for en præsident på genvalg indsamlede modstanderen Joe Biden flest kampagnebidrag i juni måned, nemlig 141 millioner dollar mod Trumps 131 millioner dollar. Og Biden slår også Trump i fundraising i de seneste tre måneder med et resultat på 282 millioner mod 266 millioner.

Det er derfor ikke så underligt, at nervøsiteten breder sig blandt republikanske politikere over udsigten til et systemskifte i 2021, som kan sende dem ud i kulden i fire år eller længere.

Den legendariske republikanske rådgiver Karl Rove, der sikrede George W. Bush genvalg i 2004 midt under sunniopstanden mod den amerikanske besættelse i Irak, er endnu ikke rede til at anerkende et nederlag til Trump.

I sin klumme i The Wall Street Journal mandag bemærkede Rove, at Trumps kampagne endnu har tid til at rette skuden op.

»Det afgørende er, at Trump på partikongressen i august fremlægger et overbevisende politisk program for sin anden præsidentperiode.«

Trump har således stadig tid til at vende skuden, men lige nu ligner han den taber, han allermest frygter at blive. Sådan en nedtur har han aldrig skullet løfte sig op fra før.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kenneth Jacobsen

Sidste sætning kan man godt tvivle lidt på. Naturligvis vil det være en nedtur af dimensioner for en siddende præsident at tabe et valg, men Trump har levet hele sit liv i fornægtelse. Uanset hvor dårligt han har klaret sig (en præstation at gå konkurs med casino), så har han promoveret sig selv som en vinder. Hvis han anerkender sit nederlag, vil det være de andres skyld. Dem allesammen, undtagen ham selv. Forvent mere af det samme. Den her hund vil næppe nå at lære nye tricks.

Anker Heegaard, Thomas Tanghus, erik pedersen, Tina Peirano, Lisbeth Glud, Birte Pedersen, Holger Nielsen, Helle Walther, Søren Fosberg, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Arne Albatros Olsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Vi ved, og det fra hestens egen mund, at taber han valget, skyldes det at han er blevet snydt - valgsvindel ect.....
Så tabe kan han ikke, kun blive snydt by some very bad people

Anker Heegaard, Thomas Tanghus, erik pedersen, Tina Peirano, Lisbeth Glud, Birte Pedersen, Svend Erik Sokkelund, Holger Nielsen, Helle Walther, Søren Fosberg, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

- Måske kan det lykkes ham (ham der, I ved) at få udskudt valget, stadig galopperende corana - eller et eller andet..., manden er farlig og opgiver nok ikke bare den præsidentpost, - det vil vel være det ultimative kollaps for så svagt et ego, der kun kan leve i spotlight ...

- Vi lever i sandhed i spændende tider - måske lige lovligt spændende...

Thomas Tanghus, erik pedersen, Lisbeth Glud, Birte Pedersen, Holger Nielsen, Søren Fosberg, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Lige nu står USA i en ganske alvorlig sundhedskrise, som også kommer til, at betyde langvarig recession. Alt tyder jo på, at det er ved, at gå helt ad helvede til. Trump har sagt et den ene dag for dagen efter, at dementere det med, at han mente noget andet. Bedst som man tror man har hørt det værste fra den kant kommer der noget nyt hovedrystende.

Selv den økonomi som han fik points for inden Corona krisen var til dels funderet i skattelettelser, det medførte en betydelig forøgelse af statsgælden. Det skal finansieres på længere sigt.

Og USA står vel mere splittet end nogensinde.

Så man kan da have et fromt håb om et systemskifte i 2021. Det er vel kun hardcore trumpister der ønsker noget andet. Og de bliver forhåbentlig færre og færre.

Men det står slemt til derovre mht. Corona og arbejdsløshed. Det kan meget vel føre til social uro. Og måske er det ikke ligefrem et ønskescenarie for hele verden påvirkes af hvad der sker i USA. Så en politisk ustabil supermagt, hvor fører det hen?

Lige pt. dør mange amerikanere. Jeg læste for nylig, at der vist er lavet computersimuleringer der antyder, at hvis den nuværende kurs opretholdes, så kan USA nå 180.000 Corona relaterede dødsfald når vi når til oktober

Så det ser skidt ud hvis man er præsident der ønsker genvalg. Men måske var det en fejl, at han overhovedet blev præsident i første omgang.

Peter Beck-Lauritzen, Mads Greve Haaning, Lisbeth Glud, Birte Pedersen, Svend Erik Sokkelund, Holger Nielsen, Helle Walther, Søren Fosberg, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Torben Bruhn Andersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

I aften (amerikansk tid) vil præsidenten trodse coronavirus igen.

Han har inviteret til en 'storslået' fejring af USA's nationaldag, Fourth of July, med fyrværkeri og brandtale foran det ikoniske (og i disse tider kontroversielle) Mount Rushmore, hvor fire berømte præsidenter er hugget ind i klippen (Washington, Jefferson, Roosevelt og Lincoln)

"We're gonna have a tremendous evening.
It's going to be a fireworks, display, like few people have seen, it's gonna be very exciting", udtaler Donald Trump forud for begivenhederne.

Der forventes omkring 7.500 deltagere til showet, (ligesom også mange demonstranter har lovet at møde op)

Mundbind er frivilligt, og der er ingen afstandskrav.

Det kan jo være, at nogle eventuelt har medbragt blegemiddel til en indre skylning..?

Peter Beck-Lauritzen, erik pedersen, Tina Peirano, Lisbeth Glud, Birte Pedersen, Holger Nielsen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Lad os håbe Coronaen indirekte medvirker til hans nederlag. Ufatteligt det ikke tages mere seriøst af landets præsident.
Og han må ikke blive genvalgt, han er en katastrofe i forvejen, fortsætter han bliver det ragnarok. Og USA nedtur vil ramme alle.

Peter Beck-Lauritzen, Lisbeth Glud, Birte Pedersen, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Jeg tvivler på at Biden bliver valgt, hvis han ikke bliver bedre til at motivere og give vælgere en eller anden vision eller bare et narrativ, der kan incentivere flertallet af borgere - og ikke bare kysternes progressive byvælgere og mediefolk. Hans forspring i meningsmålinger er ikke lig et forspring i stemmeboksen.

Peter Beck-Lauritzen, Søren Fosberg, Holger Nielsen og Jane Doe anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

At man i USA ikke kan mobilisere en mere potent modstander til Trump end Biden er nærmest lige så surrealistisk som at man har en mand som Trump på præsidentposten. Der er noget helt helt galt med det land. Demokratiets totale fallit i et i forvejen mislykket demokrati.

Peter Beck-Lauritzen, Thomas Tanghus, Holger Nielsen, Bjørn Pedersen, Katrine Damm, Mogens Holme, Svend Erik Sokkelund, Lars Løfgren og Jane Doe anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Raceurolighederne vil sikre hans genvalg sammen med Corona krisen! Folk er bange, jeg har slægtninge i U.S.A. og de rykker helt sammen om Føreren! Men Bernie Sanders ude (med tak til de sorte vælgere) så er der intet modspil! Men lad os se!

Mads Kjærgård

Bortset fra det, så tror jeg folk har misforstået Corona, det er en højreorienteret ting, neoliberal i sin natur, og beregnet til at sikre stat og marked mere magt. Men folk render rundt, som en flok hovedløse høns! De har det for nemt, de der bestemmer, hvem de så måtte være! Og det er ikke Bill Gates, han er en nobody i den sammenhæng!

Torben Pedersen

Det er nemt at være leder i opgangstider. En kompetent leder udmærker sig i krisetider og krisen i USA lige nu har udstillet Trump i al sin himmelråbende inkompetence.

Peter Beck-Lauritzen, Jan Boisen, Lisbeth Glud, Holger Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Både i denne leder og i artiklen https://www.information.dk/udland/2020/07/tidligere-cia-chef-trump-kapit... vurderer vi Trump efter kriterier, der ikke er hans egne. Efter Trumps egne succeskriterier, går det vist egentlig ganske godt. Allerede tidligt under coronakrisen sagde Trump, at det ville være en succes, hvis USA slap med under 200.000 døde, så med godt 131.000 døde, er der stadig mulighed for "succes", trods vores forfærdelse over kynismen. Trump vil ikke være verdens leder eller politibetjent, men vil sætte "America first". En tredje parameter, som er vigtig for Trump er aktiemarkedet. Det er langsomt, men støt stigende, trods al tale om alvorlig økonomisk krise. Lykkes det ham at gøre raceprotesterne til et spørgsmål om lov og orden - hvilket enhver berettiget eller uberettiget væltning af statuer bidrager til - ser det vist slet ikke så dårligt ud set fra Præsidentens synsvinkel, trods midlertidig lavpunkt i meningsmålingerne.
Desværre er ønsketænkning sjældent fremmende for vores evne til at foretage nøgterne analyser.