Leder

Gode historiske film som ’Vores mand i Amerika’ kan udvide vores opfattelse af det, vi tror, vi ved

Historikere kan ikke forlade det, de ved, for at fortælle det, de vil. Men det kan filminstruktører, og når det går godt, kan det udfordre historikerne
Ulrich Thomsen spiller Henrik Kauffmann i 'Vores mand i Amerika'.

Ulrich Thomsen spiller Henrik Kauffmann i 'Vores mand i Amerika'.

Youtube

Debat
18. august 2020

Ved at fortælle om historien fortæller vi også noget om os selv. Det er sandt om både historikeres og filminstruktørers arbejde. Forskellen er retten til at lade det ene styre frem for det andet. Historikere kan ikke forlade det, de ved, for at fortælle det, de vil.

Derfor har vi diskussionen hver gang en ny film baseret på historiske hændelser har premiere: Hvor langt må man gå i sin fortolkning af historien? Svaret på det spørgsmål må for filminstruktører altid være: Så langt som de vil. Men det betyder ikke, at vi ikke alle sammen bliver klogere af at diskutere det.

Historien om diplomaten Henrik Kauffmann er så vild, som den kun kan blive i en it’s five o’clock all day-tid i stadig unge demokratier på vej ind i endnu en krig. En ambassadør i Washington, der erklærer sig uafhængig af et besat Danmark, giver en fremmed magt uopsigelig ret til at være militært til stede på Grønland og får nallerne i nationens guldreserve. At historikerne har haft den for sig selv indtil nu, hvor Christina Rosendahls film har premiere, er faktisk uforståeligt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her