Leder

Dommen mod den russiske historiker Jurij Dmitrijev er en skandale

Bag dom mod den russiske gulag-historiker Jurij Dmitrijev gemmer sig en skandale, som handler om både justitsmord og historieomskrivning
Den russiske gulaghistoriker Jurij Dmitrijev, der har viet sit liv til mindet om Stalins ofre, er selv blevet idømt 13 år i straffekolon.

Den russiske gulaghistoriker Jurij Dmitrijev, der har viet sit liv til mindet om Stalins ofre, er selv blevet idømt 13 år i straffekolon.

Ritzau Scanpix

Debat
12. oktober 2020

Ironien er tydelig. Den russiske gulaghistoriker Jurij Dmitrijev, der har viet sit liv til mindet om Stalins ofre, er selv blevet dømt til at forsvinde i Ruslands straffesystem. 13 år i straffekoloni, lød straffen på, da den regionale højesteret i forrige uge i et snuptag skærpede dommen over den 64-årige Dmitrijev, som ellers stod til at kunne blive løsladt til november. Bag dommen gemmer sig en skandale på flere niveauer, men først en kort baggrund.

Jurij Dmitrijev er ingen normal historiker og mest kendt er han for at finde massegraven Sandarmokh i Karelen i det vestlige Rusland, hvor 7.000 mennesker blev henrettet og dømt til glemsel under Stalins store terror, der kostede over 700.000 mennesker livet. Dmitrijevs arbejde har gået på at trække dem ud af glemslen, offentliggøre deres navne, lade deres efterladte mindes dem.

De seneste 20 år har Rusland strammet grebet om den nationale historiefremstilling, og her er Dmitrijev blevet tiltagende irriterende for de lokale magthavere. Han har sat navn på bødlerne, der dræbte de tusinder i skoven – noget, der bestemt ikke er populært hos bødlernes arvtagere i sikkerhedstjenesterne, og han har talt mod den russiske krigsindsats i Ukraine.

Justistmord

I 2016 kom systemets reaktion – en børnepornoanklage, som dog var så tynd, at det ellers strengt dømmende russiske retssystem ikke kunne fælde dom. Siden blev den udvidet med en anklage om, at han skulle have begået et overgreb på sin adoptivdatter, og det er den anklage, som nu har ført til den skærpede dom.

Det er mildest talt stærkt tvivlsomt om anklagen holder vand. EU’s officielle holdning er for eksempel, at dommen er »ubegrundet og uretfærdig« og udløst af Dmitrievs »arbejde for menneskerettigheder og forskning i politisk undertrykkelse under Sovjet«, som det lyder i den europæiske udenrigstjenestes statement. Altså et godt gammeldags justitsmord.

Endnu mere direkte har historiker Anne Applebaum udtrykt her i Information, da vi først skrev om sagen i 2017: »Sagen er den perfekte metafor for opløsningen af ethvert håb om, at Rusland ville være anderledes end Sovjetunionen«.

Sideløbende med retssagen har noget andet mystisk fundet sted: Kræfter tæt på statsmagten har startet en absurd propagandakampagne for at omskrive historien om massegraven Sandarmokh. Her lyder påstanden, at en del af ofrene i virkeligheden skulle være blevet myrdet af finske soldater og ikke Stalins bødler, hvilket ingen seriøse historikere tror på. Den hårde dom over Dmitrijev er ikke blot et anslag mod en enkelt historiker, men et anslag mod selve historien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her