Leder

Dommen mod den russiske historiker Jurij Dmitrijev er en skandale

Bag dom mod den russiske gulag-historiker Jurij Dmitrijev gemmer sig en skandale, som handler om både justitsmord og historieomskrivning
Den russiske gulaghistoriker Jurij Dmitrijev, der har viet sit liv til mindet om Stalins ofre, er selv blevet idømt 13 år i straffekolon.

Den russiske gulaghistoriker Jurij Dmitrijev, der har viet sit liv til mindet om Stalins ofre, er selv blevet idømt 13 år i straffekolon.

Ritzau Scanpix

Debat
12. oktober 2020

Ironien er tydelig. Den russiske gulaghistoriker Jurij Dmitrijev, der har viet sit liv til mindet om Stalins ofre, er selv blevet dømt til at forsvinde i Ruslands straffesystem. 13 år i straffekoloni, lød straffen på, da den regionale højesteret i forrige uge i et snuptag skærpede dommen over den 64-årige Dmitrijev, som ellers stod til at kunne blive løsladt til november. Bag dommen gemmer sig en skandale på flere niveauer, men først en kort baggrund.

Jurij Dmitrijev er ingen normal historiker og mest kendt er han for at finde massegraven Sandarmokh i Karelen i det vestlige Rusland, hvor 7.000 mennesker blev henrettet og dømt til glemsel under Stalins store terror, der kostede over 700.000 mennesker livet. Dmitrijevs arbejde har gået på at trække dem ud af glemslen, offentliggøre deres navne, lade deres efterladte mindes dem.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her