Leder

Nu løber Venstre-folk igen stormløb mod naturbeskyttelsen

Igen bliver planlovgivningen beskyldt for at hæmme de små bysamfund. Men det er ikke sandt
Lemvigs Venstre-politiker Steffen Damsgaard, der også er formand for Landdistrikternes Fællesråd, slår til lyd for at give ’ti små samfund’ frihed til at bryde strandbeskyttelseslinjen og reglerne om velordnet udstykning og bebyggelse, selv om partiet Venstre i sin tid selv stemte for en planlovgivning med naturbeskyttelse, skriver David Rehling i denne leder.

Lemvigs Venstre-politiker Steffen Damsgaard, der også er formand for Landdistrikternes Fællesråd, slår til lyd for at give ’ti små samfund’ frihed til at bryde strandbeskyttelseslinjen og reglerne om velordnet udstykning og bebyggelse, selv om partiet Venstre i sin tid selv stemte for en planlovgivning med naturbeskyttelse, skriver David Rehling i denne leder.

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Debat
16. oktober 2020

Det herligste ved regler er at bryde dem. I 1970’erne fik Danmark en sammenhængende planlovgivning til at sikre en ordnet byudvikling og fornuftig udnyttelse af landets naturressourcer. Den lovgivning vedtog Folketinget som reaktion på de forudgående årtiers kaotiske spredning af byer og sommerhusområder.

Partiet Venstre stemte for denne planlovgivning, blandt andet fordi partiet som deltager i VKR-regeringen 1968-71 var nødt til at gøre det. Men lige siden har Venstre og dets forbundsfæller søgt at undergrave den selvsamme lovgivning. Ofte med beklagelig succes.

Nu øjner planlovgivningens fjender nye chancer. I sin åbningstale i Folketinget bebudede statsminister Mette Frederiksen (S): »Regeringen vil give syv danske kommuner fuldstændig frihed på et udvalgt velfærdsområde.«

Dette forslag kan utilsigtet komme til at bane vej for forslag om tilsvarende frit slag på naturområdet. På onsdagens forside af Morgenavisen Jyllands-Posten slår Lemvigs Venstre-politiker Steffen Damsgaard, der også er formand for Landdistrikternes Fællesråd, til lyd for at give ’ti små samfund’ frihed til at bryde strandbeskyttelseslinjen og reglerne om velordnet udstykning og bebyggelse.

En god løsning?

Damsgaard erklærer, at lovgivningen forhindrer de små samfund i at udvikle sig. Samme argument, som Venstre har kørt sin antiplankampagne på de seneste 40 år.

Hyppig brug gør ikke et argument bedre. Den gældende planlovgivning tillader sagtens udvikling af små samfund. Det skal blot ske inden for en gennemtænkt helhed. Ellers risikerer vi fallerede projekter over hele landet. Og en unødig belastning af naturen. Det står en kommune frit for at indrette sin kommuneplan, så den fremmer lokalplaner til udvikling af udvalgte områder.

Der skal bare være en bæredygtig idé med en ny bebyggelse – herunder dens forsyning med vand og kloak, veje, skoler og offentlig transport. Man fornemmer ofte, at det er irritationen over kravet om rationel helhed, der pirrer planlovgivningens modstandere. Plus – selvsagt – at nogle kan ærgre sig over, at spekulationsgevinster ikke kan hives hjem.

Det kan i øvrigt undre, at de små samfunds fortalere ikke er mere optaget af den vældige udfordring, der ligger i de mange bygninger, der står tomme. Er det nødvendigvis en god løsning at rive dem ned? Mange af dem kan finde nutidig brug, som lovgivningen ikke hindrer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her