Leder

Myndighederne må bryde deres selvpålagte tavshed om Said Mansour

Danske myndigheder skylder offentligheden svar på, hvad der er sket med dansk-marokkaneren Said Mansour, som for snart to år siden blev udvist fra Danmark til Marokko. Ifølge marokkanske medier blev han forrige mandag idømt dødsstraf. Offentligheden har krav på at vide, hvad der nu er sket, for at kunne vurdere, om udvisningen i januar 2019 var i strid med dansk lov
Said Mansour ved Københavns Byret i 2003.

Said Mansour ved Københavns Byret i 2003.

Rune Feldt

Debat
29. oktober 2020

Den danske offentlighed må have svar fra myndighederne på, hvad der er sket med Said Mansour, som for halvandet år siden blev udvist til Marokko. Som Information har beskrevet, blev han ifølge marokkanske medier og Mansours datter i Danmark forrige mandag idømt dødsstraf ved en domstol i Casablanca. Hvis det er tilfældet, er det første gang, at en person, som Danmark har udvist, efterfølgende dømmes til døden, og det har naturligvis offentlighedens interesse.

Det er nødvendigt allerede her med et forbehold. Det har nemlig ikke været muligt af få en officiel bekræftelse på dommen fra den marokkanske ambassade i Danmark. Ej heller en forklaring på, om Marokko i givet fald vil eksekvere dødsdommen, omgøre den eller lade Said Mansour sidde fængslet på ubestemt tid med en dødsdom hængende over hovedet. Heller ikke hos danske myndigheder har det været muligt at få af- eller bekræftet, om Said Mansour er blevet dømt eller ej endsige få svar på, om danske myndigheder har været i kontakt med Marokko om sagen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Der var nu en lignende sag i 1998, hvor en iraner søgte asyl i Danmark. Hans begrundelse var, at han havde delt De Sataniske Vers ud på gaden i Teheran. Myndighederne, herunder Udenrigsministeriet, mente, at det måtte være en løgn. Ingen kunne være så dum at dele De Sataniske Vers ud, fordi det ville være ensbetydende med en dødsdom. Iraneren blev ekskorteret til Teheran af dansk politi. Ved ankomsten til Teheran overgav politiet alle sagens akter til de iranske myndigheder (stik mod alle regler), herunder iranerens forklaring om De Sataniske Vers. Altså en ren tilståelsessag. Dagen derpå var det eneste, man fandt efter en bilulykke i bjergene, iranerens tandsæt, hvorved han kunne identificeres.

Gitte Loeyche, Christian Mondrup, Gert Romme, Thomas Tanghus, Marianne Stockmarr, Ole Frank og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Et sidespring- Hvad gør vi i Danmark hvis vi vil udvise en amerikaner til USA hvis denne har overtrådt loven her evt. med mord .USA har dødsstraf.
Marokkaneren her hører så nok ikke til "Guds" bedste børn, men aftaler bør holdes og ikke skjules.

"Dagen derpå var det eneste, man fandt efter en bilulykke i bjergene, iranerens tandsæt, hvorved han kunne identificeres."

Det ville være smart af de marokkanske myndigheder, om de på lignende vis arrangerede en ulykke eller måske et selvmord fremfor at eksekvere dødsdommen offentligt. Så har Marokko på papiret ikke brudt nogen aftale med Danmark, og vi kan alle fælde en tåre over den mønster-borger, som på tragisk vis er gået bort.

Svend-Erik Runberg

Jeg er SÅ ligeglad med Mansour.
Han, - og hans familie, havde alle muligheder for et godt og sikkert liv i Danmark, efter danske regler.
Mansour ville dog hellere leve efter sit hjemlands regler. Og det fik han lov til!

Georg Kallehauge, Henrik Andersen, Jannick Sørensen, Jakob Knudsen, Chris Skovgaard, Flemming Olsen og Benny Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg syntes ærligt talt, at det er interessant, at nogen, som Svend-Erik Runberg her giver udtryk for, har så ringen human medfølelse overfor andre mennesker, at man er "SÅ ligeglad" med, hvordan det går.

Og jeg syntes især, at det er interessant, at vedkommende ligefrem har behov for at udstille sig selv og sit nærmest sygelige menneskesyn.

Poul Mikael Allarp, morten andersen og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Chris Skovgaard

Jeg synes især, at det interessant, at nogen, som Gert Romme her giver udtryk for, har en så absurd medfølelse overfor mennesker, som har Mansours verdenssyn, at man forarges over mennesker, der er er ligeglad med Mansoor. Jeg er ditto ligeglad med Mansoor -årsagerne ligger ligefor..

Georg Kallehauge, Henrik Andersen, Erik Fuglsang, Finn Thøgersen, Jannick Sørensen, Svend-Erik Runberg og Jakob Knudsen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Marokko har ikke gennemført dødsstraf siden 1993.
Livstidsstraf har vi såmænd også i Danmark.

Men skulle det ske at dødstraffen blev eksekveret, så har Marokko løbet fra en aftale og Danmark dermed ført bag lyset og desværre brudt sin egen politik på området.
For selvfølgelig udleverer Danmark ikke personer til tortur eller dødsstraf (Eller burde ikke gøre)

At Mansour har forpasset sin chance for et roligt liv i Danmark og byttet det ud med et Marokkansk fængsel, kan kun betragtes som tåbeligt af ham.

Erik Fuglsang, Viggo Okholm, Poul Anker Sørensen, Svend-Erik Runberg og Jannick Sørensen anbefalede denne kommentar
Svend-Erik Runberg

# Gert Romme,
Med hensyn til medmenneskelig medfølelse, kan man som du omfavne alle, uanset hvilke ugerninger de har begået. Man kan, som jeg, selektere. I dag tænker jeg på en lille familie, mor og 5årig datter som blev kørt ned på fortovet. Den 5årige døde, moderen overlever forhåbentlig, hvordan kommer familien videre.
3 mennesker er uforskyldt blevet knivdræbt i Frankrig, og desværre osv. osv.
Mansours ulykke er selvforskyldt.Med en smule omtanke kunne han og hans familie have været i en meget gunstigere situation.
- Den mulighed havde ovenstående/førtnævnte ikke!

Georg Kallehauge, Erik Fuglsang og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

https://www.information.dk/1998/10/nyhedsoverblik-8

*Iraneren Mohammad Jawad Nikjo, der sammen med sin kone og seks-årige barn blev udvist fra Danmark i sidste uge, er fortsat forsvundet. Advokaten til familiens pårørende i Danmark har nu bedt udenrigsministeriet om at finde ud af, hvad der er sket med ham. Mohammad Jawad Nikjo og familie flygtede til Danmark i 1996, fordi han frygtede for sit liv efter at have været med til at uddele tekster fra den Salman Rushdies De Sataniske Vers. Flygtningenævenet vurderede dog, at hans foreteelse kun ville medføre et par måneders fængsel i Iran, og i sidste uge blev han og familie sendt tilbage til Iran.
Straks efter ankomsten til Irans hovedstad, Teheran, blev familien anholdt, men løsladt 12 timer senere. Men kun tre timer senere blev Mohammad hentet af politiet igen. Siden har han været forsvundet, har hans kone, Panteha, oplyst pr. telefon.