Leder

Papes peberspraylov var en eklatant fiasko

Det er glædeligt, at justitsminister Nick Hækkerup (S) har bebudet en ændring af Søren Pape Poulsens lov fra 2018 om borgernes mulighed for at bruge peberspray til selvforsvar i private hjem. Papes peberspraylov har nemlig været en fiasko, der kun har gavnet de kriminelle
En evaluering fra Justitsministeriet, viser at det er gået lige præcist, som politiet, erhvervslivet og Det kriminalpræventive Råd frygtede: Det er de kriminelle, der har benyttet sig af, at den daværende konservative justitsminister Søren Pape Poulsen i 2018 gjorde det ukompliceret og lovligt at anskaffe sig peberspray.

En evaluering fra Justitsministeriet, viser at det er gået lige præcist, som politiet, erhvervslivet og Det kriminalpræventive Råd frygtede: Det er de kriminelle, der har benyttet sig af, at den daværende konservative justitsminister Søren Pape Poulsen i 2018 gjorde det ukompliceret og lovligt at anskaffe sig peberspray.

Niels Christian Vilmann

Debat
3. oktober 2020

Det vil øge befolkningens fornemmelse af tryghed i eget hjem, hvis de har mulighed for at bevæbne sig med peberspray og spraye gassen lige i øjnene på de hærdede kriminelle, der vil overfalde dem eller begå hjemmerøveri.

Sådan var forklaringen fra den daværende konservative justitsminister Søren Pape Poulsen, da han i december 2018 ivrigt støttet af Dansk Folkeparti og med et smalt flertal i Folketinget fik ændret våbenloven, så det blev muligt for borgere at købe peberspray til selvforsvar.

Trods stribevis af advarsler fra blandt andet politi og erhvervsliv og Det Kriminalpræventive Råd om, at det snarere ville være kriminelle end utrygge borgere, der benyttede sig af lovændringen og udstyrede sig med peberspray, var Pape urokkelig: Borgerne har ret til tryghed i eget hjem, og danskernes tryghed er en af regeringens allerhøjeste prioriteter, som justitsministeren sagde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Det var så forudseeligt, hvem aftagerne til peberspray ville være.

Ole Svendsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Thomas Tanghus, Liselotte Paulsen, Rasmus Knus, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Jeppe Lindholm, Gitte Loeyche, Per Klüver, Jan Fritsbøger, Ete Forchhammer og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

@ Maj-Britt Kent Hansen,

Jeg syntes, u har helt ret. Det var forudseeligt.

Næsten face, når banditter og andre svagt fungerende får adgang til dette våben, det er at bevæbne befolkningen, så de har mulighed for at forsvare sig.

Og jeg ser derfor med spænding frem til det næste forslag i rækken fra Søren Pape Poulsen og Inger Støjberg.

jan sørensen, Liselotte Paulsen, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Maj-Britt Kent Hansen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Næste forslag fra Pape og Støjberg bliver vel at,
kun dem der overfaldes må benytte pebbersprayen og at forbryderen altså er tarvelig hvis også han benytter pebberspray. :-(

Ole Svendsen, Lise Lotte Rahbek, Liselotte Paulsen, Susanne Kaspersen, Gitte Loeyche, Per Klüver, Carsten Munk og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

Det er en rigtig dårlig ide at afskaffe Papes løsning fra 2018, blot fordi der har vist sig et marginalt misbrug. Det er jo trods alt ikke lovligt at bruge peberspray som angrebsvåben, så hvis ellers politiet fungerede som tilsigtet, ville der vel næppe være et problem. Endnu engang symbolpolitik.

Carsten Nørgaard

Først var det knivloven og nu er det pebersprayloven. De Konservative har nu stiftet en tradition for politisk og legislativt makværk i det 21. århundrede – deres initiativer på området fungerer hverken, når man forsøger at dulme frygten med mere stat og en skruen op for forbud og straf eller med mindre stat og en skruen op for ”frie borgeres” mulighed for at ty til selvtægt. Begge retninger har været en fiasko. Det er derfor tid til, at Konservative ser indad. ”Are we the bad guys?” – det ser i hvert fald ud til, der er plads til forbedring og behov for en ny analyse.

Lise Lotte Rahbek, Ole Svendsen, Eva Schwanenflügel og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Niels Berg, det svarer til NRAs "Guns don't kill people, people kill people". Lige så ansvarsløst.

Lise Lotte Rahbek, Hans Larsen, Ole Svendsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar

Det overordnede- og oversete problem er, at de kriminelle ikke bekymre sig om en peberspray er lovlig eller ej. Selv om den fjernes fra de officielle hylder i Dk, vil det være helt uden problemer, at købe peberspray, og det vil de kriminelle benytte sig af, når det passer dem.

Er det så farligt, at nogle få lovlydige borgere, har en spray liggende i natbordsskuffen? Jeg ved det ikke, men kan ikke umiddelbart se hvad vi opnår ved at kriminalisere lovlydige borgeres spray. Der er ingen tegn på, at peberspray har betydet en optrapning i valg af våbe, sådan som mange forudså. Til gengæld er jeg 100% sikker på, at for de kriminelle er det kun en fordel, hvis de på denne måde får eneret til dette lette våben.

Og nej, en peberspray kan ikke sammenlignes med en automatriffel, retten til skydevåben og hvad NRA ellers kæmper for. Den kan kun bruges på meget tæt hold, og en sammenligning med en kniv, er derfor mere rammende, For mange gamle og svage, er en kniv bare ikke en mulighed som forsvarsvåben. Det er en peberspray, så længe den er lovlig at have i natbordsskuffen.

@Erik Jensen
Se på fakta. Se på hvad der rent faktisk skete i Danmark som følge af Papes lov om peberspray:

"Landets politikredse kender således kun til et eneste tilfælde, hvor en peberspray er brugt i selvforsvar mod hjemmerøveri – og det fandt endda ikke sted i selve hjemmet, men i opgangen. Faktisk har flere politikredse indberettet, at det snarere er gerningsmanden end offeret, der har brugt peberspray. Politiet har også registreret en dramatisk stigning i antallet af ulovlige peberspray, der er beslaglagt, ligesom de har registreret en mærkbar stigning i ulovlig brug af peberspray, især i narkomiljøet.

På den baggrund har Rigspolitiet opfordret til at overveje, om Papes peberspraylov skal opretholdes. Det Kriminalpræventive Råd er endnu mere tydelig i sine anbefalinger: Kun politiet, der er uddannet i magtanvendelse med mindst mulige midler, bør have lovlig adgang til våben. Lovlig adgang for borgerne til at købe peberspray vil derimod kun være konfliktoptrappende."

Når det er politiet selv og Det Kriminalpræventive Råd, der evaluerer loven og disse fagfolk anbefaler at afskaffe Papes lov, så er det godt at regeringen lytter til disse fagfolk og afskaffer en dårlig lov.