Leder

De sociale medier bærer også et ansvar for udbredelsen af fake news

Republikanerne hævder, at mærkater hæftet på Facebook-sider og tweets er censur. Demokraterne vil have Facebook og Twitter til at gribe hårdere ind mod bevisligt urigtige oplysninger på sociale medier i lyset af Trumps angreb på valgsystemets integritet
Facebooks stifter Marc Zuckerberg blev tirsdag afhørt i det amerikanske senats retsudvalg, vedrørende de sociale mediers ansvar i at udbrede fake news.

Facebooks stifter Marc Zuckerberg blev tirsdag afhørt i det amerikanske senats retsudvalg, vedrørende de sociale mediers ansvar i at udbrede fake news.

Hannah McKay

Debat
19. november 2020

I en høring i det amerikanske senats retsudvalg tirsdag med Facebooks Marc Zuckerberg og Twitters Jack Dorsey tilkendegav republikanske senatorer, at advarsler hæftet på Facebook-sider og tweets om svindel under præsidentvalget er censur.

I republikanernes univers er et mærkat om »omstridte oplysninger« fremsat i et tweet, hvori for eksempel præsident Donald Trump beskylder valgtilforordnede for fusk med optællingen af stemmesedler i Detroit altså ensbetydende med en knægtelse af hans ytringsfrihed.

Det til trods for at præsidentens tweet stadig kan læses af hans 88 millioner følgere. Den lille skriftlige advarsel indeholder et link, som forbinder dem til oplysninger om tvisten i Detroit. Men den mulighed skulle ifølge de republikanske senatorer være et indgreb i præsidentens ytringsfrihed.

»I har brugt jeres enorme magt til at gå amok og give mundkurv på konservative,« sagde senator Martha Blackburn fra Arizona med adresse til Dorsey og Zuckerberg. Blackburn mistede under valget sin senatsplads til demokraten Mark Kelly.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvis demokraterne ville lade være med at forfølge Assange, Manning, Snowdon og andre whistleblowere kom vi måske sandheden nærmere. Men det er de måske ikke interesseret i.

"Almen fornuft... tilsiger snarere, at disse platforme i stedet bør stramme kriterierne for, hvad der er tilstedeligt at bringe til torvs i det offentlige rum."

Skal jeg forstå det sådan at Facebook og co. skal censurere sig selv - Jamen ironisk nok er det vist netop det de gør. I øvrigt deres eget forslag på en problemløsning.

H Nyboe, Hanne Utoft og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar

Kunne en spærretid før valget på en måneds tid hvor politikere og kampangeansatte ikke må benytte de sociale medier være en mulig løsning.

Krister Meyersahm

”Sociale medier” skal pålægges udgiveransvar.

Google, Facebook, Twitter og alle andre der stiller spalteplads gratis til rådighed for alle, skal pålægges samme ansvar for udgivelser som dagblade, tv- og radiostationer. De skal have en ansvarlig redaktør og kan passende skaffe indtægter til dette med en afgift på brugerne.

Platformbrugerne skal desuden begrænses i deres udgivelser, så disse kun kan læses af de modtagere som afsender har udvalgt. Sådan som det oprindelige mail-system, som eksempelvis G-mail er organiseret. Annoncer undtages naturligvis.

Det kunne være, at samfundet skull ebekymre sig om at uddanne deres borgere, så de selv kan skelne.

Problemet er ikke så meget, at man spreder usandheder eller holder andre informationer tilbage. Der opgave løfter de analoge medier ganske fint selv - og med statsstøtte herhjemme. Problemet er at der ikke findes mange andre alternativer efterhånden - at man har beskyttet platformene og forhindrer andre i at også udføre nyhedsformidlingen på en tilsvarende populær måde. Tænk hvis man havde taget patent på at udgive en avis eller trykke en bog?

Kurt Nielsen

Jeg har indtryk af, at Facebook - som jeg ikke abonnerer på - giver et glimrende indtryg af, hvad menneskeheden er for en størrelse og dermed også forklarer hvorfor bla.a. klimakriseproblematikken og andre problemer ikke kan løses. Vi er simpelthen for dumme og har langt fra fortjent det biologiske navn: ’Homo Sapiens.
Fake news har alle dage været underlægningsmusik til de lalleglade jubeloptimister.