Leder

Udrulning af coronavaccine sker »i blinde« – og vejen mod flokimmunitet er lang

Med ukendte data på virkningen og en vis vaccineskepsis i befolkningen er der grund til at indstille sig på, at der er lang vej til flokimmunitet
20 procent af danskerne svarer, at de er enten skeptiske, delvist skeptiske eller uafklarede i forhold til, om de vil tage imod en kommende vaccine, viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion.

20 procent af danskerne svarer, at de er enten skeptiske, delvist skeptiske eller uafklarede i forhold til, om de vil tage imod en kommende vaccine, viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion.

FotoWare ColorFactory

28. november 2020

Udrulningen af en coronavaccine bliver en af de vigtigste og sværeste opgaver, sundhedsmyndighederne har stået med i lang tid. Det politiske pres er enormt – vaccinen er udset til at være den store frelser, som skal gøre en ende på pandemien. Samtidig er der en vis skepsis i en del af befolkningen over for en vaccine, som er udviklet på mindre end et år – en proces, som normalt tager omkring ti år.

Af samme grund har myndighederne endnu ikke de endelige data om vaccinernes virkning. Der er kommet nogle lovende pressemeddelelser fra tre af de store producenter, som lover en effektivitet på op til 95 procent og ikke melder om alvorlige bivirkninger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Olaf Tehrani
  • Thomas Tanghus
  • Poul Anker Juul
David Zennaro, Olaf Tehrani, Thomas Tanghus og Poul Anker Juul anbefalede denne artikel

Kommentarer

William Mannicke

Ja, der er mange ting, der foregår i blinde i coronatider.

Vi har jo aldrig prøvet det før.

Valget er, enten vaccinerer man i ”blinde” eller også fortsætter restriktionerne i et år eller mere.

Det godt vi ikke er overladt til eksperter eller medier, når valget skal træffes.

Det ordner et demokratisk valgt folketing, og en regering med rådgivning fra ansvarlige styrelser på det til tiden mest oplyste foreliggende grundlag..
Hvad skulle man ellers?

Rafle med journalister eller ”eksperter”, adskillige professorer eller andre krystalkugle medier om hvornår eller overhovedet?

Niks, vacciner alt og alle!

Når myndighederne sig at vaccination er frivillgt er det galt, for selvfølgelig tænker mange, når man ikke siger vaccination er frivilligt er det også galt, for så begynder der at løbe rygter om at man kan blive tvangsvaccineret.
Bare rolig, der vil gå måneder (> 6 måneder) med uændrede restriktioner før man har vaccineret de 600.000 folk i risikogruppen.
De største problemer bliver ikke med folk der ikke vil vaccineres, det bliver med folk der er ligeglade med om de smitter andre, fordi de ikke selv er i risikogruppen

Erik Nielsen, Eva Schwanenflügel, Brian W. Andersen, Christel Gruner-Olesen, Klaus Lundahl Engelholt, Kim Houmøller og Per Langholz anbefalede denne kommentar

@Per Langholz

I så fald skal man vel heller ikke have ret til offentlig behandling, hvis man er ryger, overvægtig, har for højt alkoholforbrug etc., hvis der er mulighed for, at ens sygdom er forårsaget af dette. Det er en farlig glidebane at træde ind på.

Alvin Jensen, Christian Mondrup, Per Torbensen, Jesper Frimann Ljungberg, Estermarie Mandelquist, Ture Nilsson og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Der er er måske nogen problemer med de vacciner der nu udbredes i hele verden, fordi de 2, der lige nu er ved at blive godkendt i EU, begge bygger på to helt nye teknologier, som som aldrig er blevet testet før: Det er ikke antigener der indsprøjtes, men mRNA, som skal optages af cellerne og translateres til proteiner i cellerne, før antigenerne kan blive præsenteret på overfladen af cellerne; og da mRNA ikke optages i celler (det kan jo være virus...), så skal RNA molekylerne pakkes in i nanopartikler, før de kan optages af celler. Problemet er, at Ingen af principperne i de nye teknologier nogensinde blevet testet på så mange mennesker før! -Hvis det går godt, så kan det blve et stort gennembrud for begge teknologier, og jeg tror faktisk det vil virke fint. Men da ingen journalister har opdaget (eller forstået...), at de bygger på helt nye teknologier, bliver det slet ikke dækket af medierne!

Men jeg må inderømme, at jeg nok ikke har det store ønske om, at være blandt den første million der skal have nogen af dem...

Alvin Jensen, Carsten Munk, Jesper Frimann Ljungberg, Estermarie Mandelquist, Claus Nielsen, Anders Reinholdt, Henriette Bøhne, Eva Schwanenflügel, Ture Nilsson, Martin Bæksgaard Jakobsen, Anne-Marie Krogsbøll og Lars Hansen anbefalede denne kommentar

Når mennesker i risikogruppe. Samt pleje og helbredsperdonale er vaccineret bær alle kunne slippes fri til at leve et godt og socialt liv
Jeg forstår Ikke at raske børn og unge skal vaccineres
Corona skaber ikke alvorlig sygdom for mennesker der Er så heldige at have et godt helbred

Brian W. Andersen

@ Steen Simonsen

Hvis vi kun vaccinerer den andel af befolkningen, der er risiko for alvorlige og livstruende CoViD-19-forløb, så er virussen fri til at cirkulere med smitte og gensmitte blandt flertallet af befolkningen, hvor den så vil danne nye mutationer som vaccinerne ikke beskytter imod.

SARS-CoV-2 vil løbende danne nye mutationer, uanset hvad vi gør, men for os mennesker er hastigheden og typen de kommer med helt afgørende for både liv og samfundsøkonomi. Når virussen muterer i dyr som f.eks. mink, så er det kun nogle af disse mutationer, der kan smitte tilbage til mennesker igen, hvorimod mutationer dannet i mennesker altid vil kunne smitte andre mennesker. Nogle af disse vil også kunne smitte dyr og derigennem bidrage til den samlede mængde af nye mutationer blandt dyr og mennesker. Sammenlagt producerer disse smittekæder hele tiden nye varianter af virussen langt hurtigere end der kan fremstilles og distribueres vacciner, der kan immunisere mennesker imod de nye varianter.

Den høje hastighed som mutationer, der kan smitte mennesker kommer med, skal vi have bremset ned og dette gøres ved at skære et led ud af smittekæderne. Dette led er os og hvis denne afskæring af smittekæderne skal lykkes, så skal minimum 70% af befolkningen vaccineres. Princippet er det samme som anvendelse af social afstand. Hvis virussen ikke kan komme fra person A til person B, så kan den heller ikke mutere i person B og smitte en ny virusvariant videre til den mere sårbare person C eller til dyr som kan danne yderligere nye varianter, der kan smitte tilbage til mennesker igen.

Når først vi har haft 1-2 runder med massevaccinationer, så vil vi sandsynligvis efterfølgende kunne klare os med samme type vaccinationsprogram som vi i forvejen bruger imod influenza og smitsom lungebetændelse. Disse to sygdomme er "gamle" sygdomme, der igennem gentagne pandemier har efterladt den overlevende befolkning med en begrænset immunitet som vi siden da har kunnet supplere med vacciner. CoViD-19 er en ny sygdom i gang med sin allerførste pandemi, så her har vi ikke nogen forudgående dannet immunitet at supplere på, men skal først have opbygget denne.

Hele den videnskabelige side er naturligvis langt mere kompliceret end den forenklede forklaring jeg har givet her, men jeg håber at den hjælper dig til at forstå hvorfor at alle helst skal vaccineres i første omgang, samt at hvis vi ikke får vaccineret alle, så er det vigtigt at netop dem med flest sociale kontakter bliver vaccineret samtidigt med at vi vaccinerer de CoViD-19 sårbare. Børn og unge er iblandt de borgere, der har flest sociale kontakter.

Emil Davidsen, Jette Steensen, Erik Nielsen, Per Langholz, Eva Schwanenflügel og William Mannicke anbefalede denne kommentar

Jeg mangler argumentation og debat om hvorfor børn og unge mennesker som ellers er sunde og raske overhovedet skal vaccineres
Vi taler om en sygdom spm er farlig for folk over 70 og mennesker der i forvejen har et dårligt helbred den såkaldte risikogruppe
Der er gode grunde til at frygte Corona om man tilhører risikogruppen eller har en høj alder
Derfor skal disse mennesker selvfølgelig vaccineres først sammen med omsorgs og helbreds og plejepersonale
Men så mener jeg også “ faren” for alvorlig sygdom og død er ovre og muligheden for et normalt liv for alle er åben
Jeg forstår ikke hvorfor alle skal vacciners

Der er også indtil videre 20% af befolkningen der ikke kan blive vacineret de yngste under 20 år, da vacinerne ikke er blevet testet på dem plus gravide. Hvis vacinerne så heller ikke er 100 % effektive men f.eks 70 % som den fra AstraZeneca. Så bliver det umuligt at nå noget i nærheden at flokimmunitet og mange sårbare vil stadig risikere at blive smittet fordi de er blandt de 30% hvor der ikke er er effekt. Derfor skal så mange som mulig vacineres, ellers kommer vi til at leve i et fortsat delvist nedlukket samfund, fordi nogen ikke vil lade sig vacineres.

"Derfor skal så mange som mulig vacineres, ellers kommer vi til at leve i et fortsat delvist nedlukket samfund, fordi nogen ikke vil lade sig vacineres."

Eller også må vi bare acceptere, at der fremover er nogen, især personer over 80 år, som dør af corona, ligesom folk også dør af alt muligt andet. Det er ikke nogen grundpræmis for debatten, at dette for enhver pris skal forhindres, selv hvis det medfører meget store ulemper og omkostninger.

Når man læser udenlandske eksperters udtalelser, der strider imod danske politikeres udtalelser, vil egentlig vaccination formentlig først kunne igangsættes i sommeren 2021. Og i starten kun i ganske ringe omfang.

Og når man nu ser, hvordan corona-tilstanden har udviklet sig dramatisk i omfang gennem det sidste halve år, er det indlysende, at der kan der ske meget over vinteren. Og måske ser corona-tilstanden helt anderledes ud til næste sommer - altså igen om et halvt år.

Derfor kan flokimmunitet i større omfang måske være en realitet til den tid. Danmark halter bag efter de fleste lande i Europa på dette område, men flere andre lande er tilsvarende også kommet foran hovedgruppen på dette område.

Og endelig har flere af de største aktører på området omkring udvikling af covid-19 medicin jo oplyst, at de har solgt så mange doser på forhånd, at selv i bedste fald vil det tage dem flere årsværker at fremstille det.

Derfor bliver det fortsat nødvendigt at beskytte sig selv om andre på den bedst mulige måde, indtil der er en løsning på problemet, - enten ved medicin eller på en mere naturlig måde - altså flokimmunitet.

@Lars Hansen
Danmark acceptere jo at nogle risikere at få Covid 19 også at dø af det. Henover sommeren var Danmark næsten åben og man accepterede at nogle fik Covid 19 og døde. Corona er ikke bare en influenza. Covid-19 dræber mange og overbelaster sygehusene. 45% af folk over 90 år der får Covid 19 bliver indlagt 34% dør. For folk mellem 80-89 er det 48% der får Covid 19 der bliver indlagt, 17% dør. Folk mellem 70-79 29% bliver indlagt, 6 % dør. Så hvis der ikke er kraftige affærds begrænsninger og snart mange der vil vaccineres. Vil mange tusinde dø og hospitalerne stærkt overbelastede.
Tallene er beregnet fra SSI Covid-19 dashboard, og beregnet på bekræftigede tilfælde per aldersgruppe.

I sommers var diskussionen, at vi skulle have flokimmunitet som en forudsætning for, at få fod på epidemien. En sådan kan jo kun opnås på 2 måder - enten gennem naturlig smitte - eller gennem en vaccine. Rationelle beslutninger fordrer ofte en fuldt oplyst grundlag, hvor man som artiklen anfører ikke helt har kendskab til langtidsvirkningen af de vacciner der først når os.

Men hvad er alternativet til vaccination? I alle tilfælde kan vi si så tilfælde se frem til flere år med restriktioner, og med et sundhedsproblem mht. Corona. Det kunne måske også udtrykkes anderledes nemlig, at graden af den måde flokimmunitet skal opnås på er adækvat med den tid vaccination udsættes, altså forudsætter den i tilsvarende grad, at det sker gennem naturlig smitte.

Men vi ved fortsat ikke hvor længe en vaccine giver immunitet, giver langtidsbivirkninger etc.

Det synes det vilkår der er givet. Så på trods af usikkerheder omkring en beslutning, så er alternativet til, ikke at vaccinere langvarige restriktioner og effekterne af en epidemi.

Der vil jo sikkert komme yderligere vacciner til. Og selv om man forudsætte best case scenario mht. vaccination, så vil en situation med restriktioner vare langt ind i 2021 jf. Søren Brostrøm

Men nu har vi kigget langt efter en vaccine i trekvart år, og der er foretaget test i fase 3 med de nuværende kandidater. Så mon ikke vi kan regne på en nogenlunde sikker vaccine? Alternativet synes i alle tilfælde ikke skide attraktivt; altså flere år med restriktioner i samfundslivet, og fortsatte epidemiske forløb, hvor en andel af de syge faktisk også dør af Corona.

Når man lægger lodderne i vægtskålen, så synes den ene skål tungere end den anden. Men det kommer naturligvis til, at tage tid inden en ny normal uden Corona indtræder.

"Tallene er beregnet fra SSI Covid-19 dashboard, og beregnet på bekræftigede tilfælde per aldersgruppe."

Og dermed tages der ikke højde for mørketallet, som var højt i foråret, hvor de fleste smittetilfælde i Danmark fandt sted. Og der tages heller ikke højde for, at dødeligheden er faldet som følge af mere viden om, hvordan COVID-19 patienter skal behandles. Hvis vi får en vaccine og giver den til de mest sårbare, kommer dødeligheden nok ret tæt på den, vi kender for influenza, og hospitalerne bliver ikke længere overbelastet.

Hvis der er vaccine nok til at tilbyde den til alle borgere, er det selvfølgelig fint. Men nogen form for tvang bør ikke kunne komme på tale andet måske end for visse grupper, hvor det at være vaccineret er en betingelse for at kunne udføre sit arbejde på en sikker måde. Herudover kunne man forestille sig, at vaccine vil være anbefalet ved rejser til lande, hvor der er høj forekomst af SARS-COV2. Det kender vi jo i forvejen fra mange andre sygdomme.

Man kan jo håbe på, at vaccinen ikke bliver det eneste ben man kan gå på når det kommer til Corona, men at man også i højere grad bliver i stand til, at give en behandling af sygdommen.

Det vi ved om sygdommen hidtil er jo, at der er en stor overdødelighed blandt ældre og hos mennesker med underliggende lidelser. Men der er jo f.eks. kommet antistoffer til i lighed med en behandling Trump fik, da han blev ramt af sygdommen.

Corona skulle . betyde, at risikoen for inflammation i de nedre luftveje er større end ved influenza. Det er vel i høj grad lungebetændelse som er medårsag til, at folk dør af Corona ud over, at vitale organer også svigter når infektionen først har bredt sig.

Så måske kan vi i heldigst fald satse på mere end kun en vaccine.

Men ind til videre er den bedste kur helt, at undgå smitte - også lidt ud fra devisen, at det er bedre, at forebygge end helbrede.

Jeg tror desværre ikke på at den vaccine virker i mere end 6 måneder. Dette skyldes at corona-imunitet generelt ikke holder længere efter hvad jeg har hørt.