Leder

Biden mente det, da han lovede konkrete fremskridt i klimakampen. Se bare hans ministre

Demokraternes progressive fløj og klimagrupper er begejstrede. Den næste præsident har udvalgt et engageret og yderst kompetent klimahold, der håber at gøre USA til international leder i kampen mod klimaforandringer
Et af Bidens klimabevidste valg er Janet Yellen som finans- og økonomiminister. Hun er kendt som klimafortaler og vil kunne pålægge banker, forsikringsselskaber og produktionsselskaber at tage højde for økonomiske risici forbundet med klimaforandring.

Et af Bidens klimabevidste valg er Janet Yellen som finans- og økonomiminister. Hun er kendt som klimafortaler og vil kunne pålægge banker, forsikringsselskaber og produktionsselskaber at tage højde for økonomiske risici forbundet med klimaforandring.

Jonathan Ernst

Debat
19. december 2020

Den kommende Biden-regerings klimahold er nu på plads, og Det Demokratiske Partis progressive fløj er begejstret for udnævnelserne. Det samme er klimaorganisationerne Sunrise Movement og 350.org, som nu har lagt deres tidligere skepsis over for den moderate Biden til side efter Bernie Sanders’ og Elizabeth Warrens nederlag i primærvalgene tidligere i år.

Og det er godt nok opløftende for dem, der nærede tvivl om Joe Bidens ægte engagement i bestræbelserne på at redde planeten fra overophedning, at tjekke listen af klimabevidste og handlingsberedte politikere, som Biden vil placere på fremtrædende poster i Det Hvide Hus samt i ministerier og agenturer.

Allerede inden nyheden sivede ud til pressen denne uge, havde Biden udpeget tidligere udenrigsminister John Kerry til sin særlige klimaudsending.

Kerrys opgave bliver i første omgang at tydeliggøre over for verden, at de fire år med klimabenægteren Trump er en saga blot. USA er igen rede til at forpligte sig til reduktionsmålene fra Paris og måske gå mere radikalt til værks for at hjælpe både amerikanerne og resten af verden med at nå i mål i 2050 med en CO2-neutral økonomi.

Men Kerrys budskab til USA’s partnere vil naturligvis kun blive taget alvorligt og accelerere det internationale samarbejde, såfremt Biden-regeringen prioriterer klimapolitikken højt og udviser konkrete resultater i løbet af kort tid. Den første mulighed for at teste USA’s indsats bliver på FN’s COP26-konference i Glasgow i november 2021.

En enestående mulighed

Paradoksalt nok kan Biden ved præsentationen af sin klimapolitik trække veksler på den grumme situation, som coronapandemien har bragt USA’s økonomi i. Behovet for at stimulere økonomiske aktiviteter er en enestående mulighed for at viske tavlen ren, nytænke og lave om på USA’s fossile energiinfrastruktur, alt imens der skabes arbejdspladser i nye sektorer.

Forudsætningen er, at regeringens økonomiske beslutningstagere tænker i nye baner. Også her er der grund til optimisme. Finans- og økonomiminister Janet Yellen er kendt som klimafortaler. Hun vil kunne pålægge banker, forsikringsselskaber og produktionsselskaber at tage højde for økonomiske risici forbundet med klimaforandring.

Det er Yellens ministerium, der skal udarbejde Bidens stimulusplan, som forventes at ville indeholde tilskud, lån eller skattelettelser til sol- og vindkraft, offentlige transportsystemer, bygning af ladestationer for elbiler og omlægning af elnetværket. I Det Hvide Hus vil præsidentens økonomiske chefrådgiver være Brian Deese, der var dybt involveret i Obama-regeringens klimapolitik.

Bidens klimahold

Denne uge blev tidligere præsidentkandidat, 38-årige wunderkind Pete Buttigieg, udnævnt til Bidens transportminister. I tidligere regeringer har den post ikke vejet tungt i klimapolitik, men også her vil den nye præsident sætte sit aftryk.

Buttigieg, en fan af jernbaner, vil råde over enorme ressourcer til investering i veje, broer, jernbaner (til hurtigtog) og tunneler. Og den sum vil blive forøget, hvis Biden får blot en del af sin lovede infrastrukturplan til 2.000 milliarder dollar gennem Kongressen. Sammen med miljøagenturet, EPA, er Transportministeriet ansvarlig for at stramme de benzinøkonomiske standarder for køretøjer og for udarbejdelsen af regulativer for elbiler.

Den hårde kerne af Bidens klimahold præsenteres på en pressekonference lørdag. Her er det påfaldende, at tidligere direktør for EPA under Obama, Gina McCarthy, udnævnes til national klimarådgiver til præsidenten – en ny stilling. Hendes opgave bliver blandt andet at sørge for, at ministerier og agenturer indarbejder hensynet til klimaet i deres budgetter og politik.

McCarthy skal så at sige jævnligt præsentere Kerry for en facitliste, som han kan skilte med på sine rejser rundt i verden.

Et fornyet amerikansk klimalederskab

Opsigtsvækkende er også Bidens valg af energiminister. Canadiskfødte Jennifer Granholm var guvernør i Michigan 2003-2012, hvor hun fik Detroits bilkoncerner til at føre en grønnere politik. Foruden overvågning af USA’s atomvåbenarsenal styrer Energiministeriet en snes forskningslaboratorier, af hvilke flere laver grundforskning i alternativ energi. Som en kendt fortaler for udvikling og eksport af ren teknologi forventes Granholm at ville satse på det.

To andre klimabevidste politikere udpeges til holdet. Afroamerikaneren Michael Regan skal være direktør for EPA; han er leder af North Carolinas miljøagentur. Som den første fra det oprindelige folk vil kongresmedlem Deb Haarland blive minister for forbundsstatens land (en sjettedel af USA’s areal) og naturressourcer og det første stammemedlem til at lede Bureau of Indian Affairs.

Aldrig tidligere har USA haft så stærk en repræsentation af klimaforkæmpere i en regering. Alene det fortjener bifald. Et fornyet amerikansk klimalederskab bliver uundværlig i de næste fire år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gid manden ikke var 78 men 68 , men godt begyndt er halvt fuldendt.

Torben K L Jensen, Nike Forsander Lorentsen og Klaus Lundahl Engelholt anbefalede denne kommentar

Ja, Bidens valg af ministre er en god nyhed i en malstrøm af dårlige nyheder. Nu kunne man lade den hvile dér, men tillad mig at pege på elefanten i rummet: God vilje løser ikke problemet. God vilje er en forudsætning, men ligesom Klima-Dan har måttet sande, så er opgaven langt fra så enkel som vi nogle gange får den til at lyde.

Som jeg tidligere har nævnt, så er global opvarmning, som navnet antyder, et globalt problem, og global opvarmning er ligesom feber. Det er et symptom på en nedslidt planet og biosfære, som er på grænsen til et kollaps.

Som jeg også tidligere har nævnt, så går ca. 1/3 af det globale energiforbrug til at brødføde 8 milliarder mennesker. Der er stort set ikke mere uudnyttet jord, og det som bruges nu, bliver presset til maksimum udbytte. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre at bevare den globale fødevareproduktion uden et alternativ til fossil energi, og dette alternativ har vi langt fra.

Man kan sænke forbruget af ikke vital produktion og dele ressourcerne mere lige, men faktum er at det gør vi ikke og vi har aldrig gjort det. Spørgsmålet er derfor om vi kan finde ud af at gøre det nu.

Sagt på en anden måde. Biden og hans ministre er et skridt i den rigtige retning fra Trump, men man bør ikke tro at så er problemet løst. Problemet er stort set uløseligt. Nu er der bare en mere fornuftig mand bag roret.