Leder

Massevaccinering begynder i USA, men hvem bestemmer, hvem der skal være først?

I USA spiller forbundsregeringen en underordnet rolle i distribution og fordeling af COVID-vaccinen. Beslutningerne ligger hos enkeltstaterne, som i dag modtog de første doser. Det bliver en kæmpe logistisk udfordring at få det hele til at klappe
Under stor mediebevågenhed blev sygeplejersken Sandra Lindsay mandag den første i New York til at modtage COVID-19-vaccinen.

Under stor mediebevågenhed blev sygeplejersken Sandra Lindsay mandag den første i New York til at modtage COVID-19-vaccinen.

AFP/Ritzau Scanpix

Debat
15. december 2020

Som det tredje land i verden begyndte USA mandag at distribuere den første COVID-vaccine til de 50 delstater. Det bliver en kæmpe logistisk udfordring at levere de første 25 millioner doser i de næste to uger, især fordi vaccinen – udviklet af det amerikanske farmaceutiske selskab Pfizer og tyske BioNTech SE – har en meget kort levetid uden for en dybfryser.

Og til forskel fra Canada og europæiske lande vil forbundsregeringen i USA ikke have det direkte ansvar for koordinering af distribution og fordeling af vaccinen. Den opgave skal staterne løse i samarbejde med Pfizer, private transportselskaber som Federal Express og United Parcel Service og de to apotekskæder CVS og Walgreens.

Karakteren og omfanget af Pfizers forberedelser er imponerende. Produktionen af COVID-vaccinen er spredt ud på faciliteter i tre forskelle delstater. I en fjerde stat, Mississippi, bliver tøris fremstillet. Det er herfra, doserne distribueres i lastbiler til nærliggende stater og køres til en lufthavn, hvorfra de flyves til fjernereliggende stater.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Mens man venter på de første doser af Covid-19-vaccinen fra Pfizer- og BioNTech, er der stadig mange spørgsmål, der er uafklarede.

Vaccinen er meget følsom ved distribution og ved anvendelse, fordi den skal opbevares under -70° C. Den må ikke udsættes for lys, og den skal optøs ved stuetemperatur inden brug og derefter fortyndes med saltvand. Og endelig skal den anvendes inden for seks timer fra optøningstidspunktets begyndelse

Endelig er det kommet frem i en række lande, at den, der lader sig vaccinere, skal underskrive et dokument, der fuldstændig fjerner producentens ansvar i tilfælde af komplikationer efter vaccination. Og netop dette lader mange spørgsmål stå helt åbne og uafklarede.

Dette dokument skyldes, at vaccinen blev udviklet på rekordtid, og derfor er eventuelle bivirkninger ikke undersøgt. Disse eventuelle bivirkninger vil kunne fremkomme på et senere tidspunkt.