Leder

Ny undersøgelse af Scandinavian Star: Hatten af for Hækkerup

Justitsminister Nick Hækkerup har haft modet til at gøre op med den falske melodi om, at danske myndigheder for længst har undersøgt ejer- og forsikringsforhold for norgesbåden Scandinavian Star. Så Folketingets partier drøfter nu, hvordan en sådan undersøgelse kan etableres, og det sker i en hidtil uset fælles stemning af, at det er nu eller aldrig
Den 7. april 1990 omkom 159 personer som følge af en række påsatte brande på Scandinavian Star, der var på vej fra Oslo til Frederikshavn.

Den 7. april 1990 omkom 159 personer som følge af en række påsatte brande på Scandinavian Star, der var på vej fra Oslo til Frederikshavn.

Jackie Leissner/Ritzau Scanpix

Debat
9. februar 2021

Som den første danske justitsminister har Nick Hækkerup (S) medgivet, at danske myndigheder aldrig tilbundsgående har undersøgt ejer- og forsikringsforholdene bag katastrofeskibet Scandinavian Star, hvor 159 personer omkom som følge af en række påsatte brande natten til den 7. april 1990.

På et samråd i november stillede justitsministeren sig åben over for at iværksætte en undersøgelse af ejer- og forsikringsforholdene, hvis Folketingets partier kunne finde en passende ramme. Indtil videre ser der ud til at være gode muligheder for at skabe et bredt flertal.

Så hatten af for Hækkerup, der har modet til at gøre op med den falske melodi, som er kommet fra hans forgængere de seneste årtier, og desuden modet til at vriste sig fri af, hvad Justitsministeriets embedsværk i årevis har skrevet af indstillinger om den sag.

Rutinemæssigt har justitsminister efter justitsminister således fastholdt, at ejer- og forsikringsforholdene skam var blevet grundigt eftersøgt, sådan som det tilbage i dagene lige efter katastrofen blev aftalt mellem de nordiske lande, at danske myndigheder skulle.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hørt!! - og tak til Ulrik Dahlin.

Nogle, som husker at kritikerne af politiets og politikernes håndtering af sagen (herunder floden af benægtelser og udpegningen af en syndebuk) blev kaldt konspirationsteoretikere? Det gjorde de nemmerlig.

Christian de Thurah

Det er ikke for tidligt, at der bliver kigget på den sag igen. Det er nok snarere for sent - desværre.

Anders Reinholdt, Bjarne Andersen, Claus Nielsen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Scandinavian Star-sagen afspejler en kolossal kynisme og en politiseret myndighedsudøvelse, som i dén grad burde have givet anledning til demokratisk handling. Den globaliserede færgebranches indtog i Danmark blev markeret med en tragedie, som myndighederne ikke gad at opklare til bunds ... og som den danske befolkning allerede var for distraheret af TV2 og reklamekulturens identitetspolitiske selvrealiseringspop. Sådan groft skåret op.

og som den danske befolkning allerede var for distraheret af TV2 og reklamekulturens identitetspolitiske selvrealiseringspop til at gide at interessere sig tilstrækkeligt for. Sådan groft skåret op.

Peter Beck-Lauritzen

Politimæssig efterforskning er det eneste rigtige. Det var jo mord. De amerikanske myndigheder kan vel stadig hjælpe, de havde jo flere brande ombord på Sea Escape både, at opklare som forsikringssvindel. Godt gået Nick.

https://nyheder.tv2.dk/krimi/2020-12-01-soemand-tav-om-skibskatastrofe-i...

Måske er det lettere at finde politisk konsensus om en undersøgelse nu, hvor alle spor er ved at være udviskede og de fleste hovedpersoner afgået ved døden. Forløbet taget i betragtning, ville det virkelig undre, hvis en genoptagelse nu beror på god vilje etc.

Der er i øvrigt udkommet en dokumentar om Estonias forlis, som rejser spørgsmålstegn ved især de svenske myndigheders opklaring/håndtering af sagen - den kan ses på Discovery+. Hér er en trailer: www.youtube.com/watch?v=L8bC6CQ3s2Q

Filmen beskæftiger sig bl.a. med de (efter mange års benægtelse)af de svenske myndigheders bekræftede oplysninger om at Estonia i perioden forud for forliset af svensk efterretningstjeneste blev brugt til at smugle militært gods fra Rusland til Sverige.