Leder

Texas’ isvinter varsler behov for massive investeringer i klimatilpasning

USA har en historisk rekord i ekstreme vejrfænomener, men i takt med klimaforandringerne bliver de hyppigere og belyser, hvor mangelfulde og uforberedte moderne samfunds infrastrukturer er over for uforudsete systemiske sammenbrud. Texas er et lærerigt eksempel
Connie Flemings bruger en portabel varmeblæser til at varme op, efter ekstreme fald i temperaturen, har forårsaget strømafbrydelser i Texas.

Connie Flemings bruger en portabel varmeblæser til at varme op, efter ekstreme fald i temperaturen, har forårsaget strømafbrydelser i Texas.

Cooper Neill/Reuters/Ritzau Scanpix

Debat
23. februar 2021

Man kunne kalde det Texas-paradokset. Ingen anden delstat i USA er så rig på energikilder – olie, naturgas, sol og vindkraft og endda to atomkraftværker. Trods denne overflod mistede millioner af texanske husstande i sidste uge adgang til elektricitet, naturgas, drikkevand og madvarer i en isvinter, der nogle steder trykkede kviksølvet ned til minus 18 grader celsius.

Og det i en sydstat med et fugtigt subtropisk klima. I februar er gennemsnitstemperaturen i Dallas 16 grader, i Houston 17 grader.

Det er naturligt at lægge skylden for denne type ekstreme vejrfænomen på menneskeskabt klimaforandring. Sidste isvinter var i 2011, og i almanakken skal man tilbage til 1960’erne for at finde en lignende kuldebølge i Texas.

Selv om der endnu ikke foreligger endegyldige videnskabelige beviser, antager klimatologer, at jetstrømmen – der krydser det nordamerikanske kontinent fra øst mod vest – kan blive ustabil af de usædvanligt høje temperaturstigninger nord for polarcirklen. Derved skulle jetstrømmen miste sin evne til at spærre for sydgående koldfronter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det allermest groteske i hele denne affære er, at adskillige toneangivende republikanere, støttet af olie-industrien har yderst travlt med at give vedvarende energi skylden for Texas' massive strømafbrydelser.

Fox News har også travlt med at gøre vedvarende energi til syndebuk, og bruger strøm afbrydelserne i Texas som hovedargument for, at det er helt afgørende fortsat at satse massivt på fossil energi.

Der bliver bl.a. vist en vindmølle som er frosset fast, som argument på at vedvarende energi er upålideligt sammenlignet med fossil olie og gas.

Det er så manipulerende, at det er helt grotesk. Hvis du graver et spadestik dybere, så udgør vedvarende energi kun 7 % af Texas energi-mix på denne tid af året. Så selv hvis alle vindmøllerne skulle have svigtet, kan det umuligt forklare de fatale og meget massive strømsvigt i Texas.

Hovedårsagen til at energiforsyningen i Texas svigtede var, at den fossile gasforsyning satte ud. Gasledningerne var nemlig aldrig blevet vintersikret, og derfor betød de lave frost grader, at det ikke lykkedes at få transporteret naturgassen fra lagrene og frem til el-værkerne.

Grunden til at nogle vindmøller gik i stå, var også at de ikke var blevet vinter sikret. Møllerne frøs i 2011, så man var advaret. Politikerne ville bare ikke stille krav om vintersikring til energi virksomhederne, fordi det ville påvirke deres kortsigtede profit.

Den virkelige årsag til, at der var massive strømsvigt i Texas var, at politikerne i den ærke republikanske oliestat har svigtet befolkningen fatalt ved, at de ikke har stillet krav til virksomhederne af nogen art. Mange af disse politikere er sponseret af olie og gas industrien og stiller ingen krav for derved at hjælpe deres sponsorer med kortsigtet profit maximering. Det er jo dumt at bide den hånd, der fodrer een.

Lige nu har disse republikanske politikere hårdt brug for at fjerne fokus for deres eget voldsomme svigt af befolkningen, for at tilgodese de oliefirmaer, som de selv er i lommen på.

Som syndebuk, vælger de den fossile industris fjende nr 1: Vedvarende energi.

Men at de giver vedvarende energi skylden, for at de SELV har forsømt at stille indlysende krav om, at gasledninger og vindmøller selvfølgelig skal vinter sikres - det er så forløjet og hyklerisk, at det skriger til Himlen!

Læs denne glimrende artikel om netop dette i New York Times:
https://www.nytimes.com/2021/02/17/climate/texas-blackouts-disinformatio...

Eva Schwanenflügel, David Adam, Alvin Jensen, Kim Houmøller, Morten Kjerulf og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Tænker hovedårsagen til kollaps af det texanske elnet skyldes at store dele af infrastrukturen i USA er privat ejet og misvedligeholdt igennem mange år. Vedligeholdelse koster penge og det betyder mindre udbytte til aktionærerne.

Maksimal indtægt og minimal udgift er lig med større aktieudbytte. Og det er det eneste som tæller. At særligt republikanerne, som er købt og betalt af olieindustrien, så forsøger at give vedvarende energi skylden er kun, hvad man kan forvente af et købt og betalt "demokrati" som USA.

Ole Svendsen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ikke alene har Texanerne været udsat for et fatalt svigt i deres energiforsyning midt under én af de værste isvintre i Texas historie.

Nu strømmer i tilgift komplet groteske regninger ind for den strøm, som flertallet ikke har kunnet anvende.
Priser på 800.000 dollars er ikke et særsyn.

Det skyldes at elpriserne er variable.

Jeppe Lindholm

Jo, privatisering, som blå blok er elle vilde med, er super fedt. I det mindste for "Goldmann & Sachs" segmentet. For alle os andre er det knap så fedt med betaling ved kasse et.

Et skridt på vej til at de 1% skal sætte sig på endnu mere end 85% at verdens værdier.

Det værste er så, at mange almindelige mennesker er dumme nok til at sætte deres kryds hos blå blok.

Selv i et land som USA stemmer mange mindre bemidlede på republikanerne selv om de tilføjer sig og deres børn stor økonomisk skade. Det gør de fordi de er blevet manipuleret til at tro sociale demokrater er kommunister.

https://ing.dk/artikel/frit-elmarked-har-kostet-texas-milliarder-dollars...