Leder

Biden vil forsvare demokrati og ytringsfrihed i hele verden – dog ikke i Saudi-Arabien

I valgkampen stillede Biden i udsigt, at der ville være konsekvenser af kronprins Mohammed bin Salmans involvering i likvideringen af systemkritikeren Jamal Khashoggi, der boede i eksil i USA. Men nu da en CIA-rapport bekræfter det, trækker præsidenten i land
CIA har offentliggjort en skandaløs rapport med konklusionen: at Mohammed bin Salman godkendte mordet på sin interne kritiker Jamal Khashoggi. Det bør få konsekvenser for kronprinsen. Men det er besynderligt nok ikke planen. For Bidens sikkerhedspolitiske rådgivere anbefaler at friholde bin Salman, mens deltagerne i planlægningen og udførelsen af ugerningen (i alt 76 saudier) mister retten til indrejse i USA.

CIA har offentliggjort en skandaløs rapport med konklusionen: at Mohammed bin Salman godkendte mordet på sin interne kritiker Jamal Khashoggi. Det bør få konsekvenser for kronprinsen. Men det er besynderligt nok ikke planen. For Bidens sikkerhedspolitiske rådgivere anbefaler at friholde bin Salman, mens deltagerne i planlægningen og udførelsen af ugerningen (i alt 76 saudier) mister retten til indrejse i USA.

Jonathan Ernst

Debat
2. marts 2021

I valgkampen sidste år kaldte Joe Biden Saudi-Arabien for en »pariastat – et socialt udskud.« Udtalelsen skulle ses i sammenhæng med det bestialske mord på dissidenten, Jamal Khashoggi, i det saudiske konsulat i Istanbul i 2018 – en likvidering, få har været i tvivl om blev beordret af den saudiske kronprins Mohammed bin Salman og eksekveret af en særlig indsatsgruppe, han havde dannet med henblik på at kidnappe systemkritikere i udlandet.

Tidligere præsident Donald Trump afviste at tage affære. Det til trods for, at Khashoggi levede i eksil i USA, havde opholds- og arbejdstilladelse og virkede som klummeskribent for The Washington Post. I Kongressen krævede både demokrater og republikanere, at Trump frigav en ikkeklassificeret version af en rapport udarbejdet af CIA om bin Salmans involvering og ansvar for Khashoggi-mordet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

Det er rigtig fint, at Information giver råd om adfærdskodeks også til amerikanske præsidenter - de trænger til det - og selvfølgelig bliver Biden også i detaillen orienteret om indholdet af Informations ledende artikler, hva' ellers ??