Leder

Biden vil forsvare demokrati og ytringsfrihed i hele verden – dog ikke i Saudi-Arabien

I valgkampen stillede Biden i udsigt, at der ville være konsekvenser af kronprins Mohammed bin Salmans involvering i likvideringen af systemkritikeren Jamal Khashoggi, der boede i eksil i USA. Men nu da en CIA-rapport bekræfter det, trækker præsidenten i land
CIA har offentliggjort en skandaløs rapport med konklusionen: at Mohammed bin Salman godkendte mordet på sin interne kritiker Jamal Khashoggi. Det bør få konsekvenser for kronprinsen. Men det er besynderligt nok ikke planen. For Bidens sikkerhedspolitiske rådgivere anbefaler at friholde bin Salman, mens deltagerne i planlægningen og udførelsen af ugerningen (i alt 76 saudier) mister retten til indrejse i USA.

CIA har offentliggjort en skandaløs rapport med konklusionen: at Mohammed bin Salman godkendte mordet på sin interne kritiker Jamal Khashoggi. Det bør få konsekvenser for kronprinsen. Men det er besynderligt nok ikke planen. For Bidens sikkerhedspolitiske rådgivere anbefaler at friholde bin Salman, mens deltagerne i planlægningen og udførelsen af ugerningen (i alt 76 saudier) mister retten til indrejse i USA.

Jonathan Ernst

Debat
2. marts 2021

I valgkampen sidste år kaldte Joe Biden Saudi-Arabien for en »pariastat – et socialt udskud.« Udtalelsen skulle ses i sammenhæng med det bestialske mord på dissidenten, Jamal Khashoggi, i det saudiske konsulat i Istanbul i 2018 – en likvidering, få har været i tvivl om blev beordret af den saudiske kronprins Mohammed bin Salman og eksekveret af en særlig indsatsgruppe, han havde dannet med henblik på at kidnappe systemkritikere i udlandet.

Tidligere præsident Donald Trump afviste at tage affære. Det til trods for, at Khashoggi levede i eksil i USA, havde opholds- og arbejdstilladelse og virkede som klummeskribent for The Washington Post. I Kongressen krævede både demokrater og republikanere, at Trump frigav en ikkeklassificeret version af en rapport udarbejdet af CIA om bin Salmans involvering og ansvar for Khashoggi-mordet.

Nej, lød det fra Trump og hans svigersøn Jared Kushner. USA’s våbensalg til Saudi-Arabien, herunder offensive våben til brug mod iranskstøttede houthi-oprørere i Yemen, de to landes fælles front mod Iran og saudiernes opblødede forhold til Israel – og selvsagt Saudi-Arabiens indflydelse på olieprisen – vejede langt tungere end likvideringen af en dissident bosiddende i USA.

Fredag i sidste uge indfriede Biden sit valgløfte om at offentliggøre CIA’s konklusioner. Som forventet stod der at læse sort på hvidt, at Saudi-Arabiens næste konge har blod på hænderne. Selv om CIA ikke lægger en rygende pistol på bordet, skulle det ifølge rapporten være »højst usandsynligt, at morderne handlede på egne vegne set i lyset af bin Salmans totale kontrol over Saudi-Arabiens efterretningstjeneste og sikkerhedsapparat.«

Strategiske interesser vejer tungest

I den to sider lange rapport nævnes ingen beviser. De er klassificerede. Men det antages, at USA’s efterretningstjenester har lyttet med på kommunikationen mellem bin Salman og hans agenter, inden de rejste til Istanbul. Alt i alt er det rimeligt at formode, at CIA ikke ville offentliggøre en så pinlig og skandaløs rapport om en de facto-leder af en så nær allieret nation, hvis der herskede en skygge af tvivl om konklusionen: at Mohammed bin Salman godkendte mordet på sin interne kritiker Jamal Khashoggi.

Når præsident Biden vælger at offentliggøre denne skudsikre konklusion, ligger det i sagens natur, at det bør få konsekvenser for kronprinsen. Men det er besynderligt nok ikke planen. Ifølge The New York Times har Bidens sikkerhedspolitiske rådgivere anbefalet at friholde bin Salman, mens deltagerne i planlægningen og udførelsen af ugerningen (i alt 76 saudier) mister retten til indrejse i USA.

Præsidenten skal have lyttet til argumentet om, at Saudi-Arabien er så vigtig en allieret, at USA ikke kan risikere et brud, der kan svække fronten mod Iran og sende saudierne i armene på Rusland og Kina. Sagt på en anden måde: Biden sætter USA’s strategiske interesser højere end forsvaret af demokrati og menneskerettigheder. Heri er der intet nyt. Historisk set har Amerika valgt kun at straffe fjendtlige magter og mindre betydningsfulde lande med sanktioner. Allierede er sluppet med nogle kritiske bemærkninger.

Biden-regeringens hykleri

Men det er godt nok hykleri og realpolitik, så det kradser, at Biden i sin valgkamp slår til lyd for at gøre demokrati og menneskerettigheder til fokus for sin udenrigspolitik efter Trumps kategoriske tilsidesættelse af disse værdier og så i den første test af disse principper kaster dem over bord.

Udenrigsminister Antony Blinken svarer, at det bilaterale forhold vil blive revurderet uden dog at præcisere, hvad det skulle betyde, andet end at Biden kun vil tale med kong Salman. Nuvel, forsvarsminister Lloyd Austin ringede forleden til bin Salman, og grunden er, at det er ham – ikke den saudiske forsvarsminister – der bestemmer i kongeriget.

Biden-regeringens hykleriske holdning bliver endnu tydeligere i betragtning af hans planer om at sanktionere Rusland for forgiftningen og fængslingen af dissidenten Aleksej Navalnyj. Og som bekendt er Kinas overtrædelse af uighurernes menneskerettigheder genstand for amerikanske sanktioner. Lederne af militærkuppet i Myanmar er også blevet straffet af USA.

Man kan med rette spørge, hvilken forskel det egentlig vil gøre at indføre et indrejseforbud i USA for Mohammed bin Salman. Iyad el-Baghdadi, grundlægger af Kawaakibi Foundation i Oslo, skriver i The Washington Post, at den bedste måde at ære hans ven, Khashoggi, på er at forsvare ytringsfriheden i Saudi-Arabien og presse bin Salman til at løslade systemkritikere. Og det vil USA kunne gøre i kraft af sin indflydelse.

»En håbefuld fremtid er et kongerige, hvor et frit folk kan drage regimet til ansvar,« skriver han. Et råd, som Biden-regeringen bør lytte til.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

Det er rigtig fint, at Information giver råd om adfærdskodeks også til amerikanske præsidenter - de trænger til det - og selvfølgelig bliver Biden også i detaillen orienteret om indholdet af Informations ledende artikler, hva' ellers ??