Leder

Biden vil have USA ud af Afghanistan i år. Risikoen er, at borgerkrigen fortsætter

Biden bekræfter, at tidsfristen den 1. maj for tilbagetrækningen af USA’s og NATO’s styrker fra Afghanistan vil blive overskredet. En snarlig hjemsendelse vil koste USA indflydelse over fredsforhandlingerne mellem Taleban og Kabul-regeringen. Det rigtige ville være inddragelse af andre stormagter og en FN-mægler i en politisk løsning på konflikten
Afghanske soldater er på vej mod en helikopter på en luftbase i Helmand-provinsen. Tidsfristen den 1. maj for tilbagetrækningen af USA’s og NATO’s styrker fra Afghanistan vil blive overskredet, bekræfter den amerikanske præsident Joe Biden, og hvis en tilbagetrækning skal lykkes, er den eneste farbare vej at inddrage en mægler.

Afghanske soldater er på vej mod en helikopter på en luftbase i Helmand-provinsen. Tidsfristen den 1. maj for tilbagetrækningen af USA’s og NATO’s styrker fra Afghanistan vil blive overskredet, bekræfter den amerikanske præsident Joe Biden, og hvis en tilbagetrækning skal lykkes, er den eneste farbare vej at inddrage en mægler.

Wakil Kohsar

Debat
27. marts 2021

Præsident Joe Biden har endnu ikke taget endeligt stilling til, hvordan USA skal afslutte sit 20 år lange militære engagement i Afghanistan, men i sin første pressekonference torsdag sagde han højt og tydeligt, at de amerikanske styrker vil blive trukket hjem inden dette års udgang.

Hermed vil der blive sat punktum for USA’s længste krig, der har kostet skatteborgerne over 1.000 milliarder dollar og 2.300 amerikanske soldater livet og allierede i NATO og fra andre lande 1.147 liv. En skelsættende og historisk begivenhed.

Når det er sagt, skal det straks tilføjes, at et farvel til de udenlandske styrker næppe vil bringe fred, politisk stabilitet og økonomisk fremgang til det martrede land.

Langt fra holdbar løsning

Den antageligt umulige opgave for USA og NATO bliver at gennemføre tilbagetrækningen og i samme åndedrag sikre en fredelig afslutning af borgerkrigen og bistå islamiske Taleban og den demokratiske regering, ledet af præsident Ashraf Ghani, med at finde en holdbar løsning på deres fundamentalt forskellige syn på Afghanistans fremtidige politiske system.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jacob Engelbrecht

Det undrer mig at de afghanske tab slet ikke nævnes . I følge wikipedia er 38,480+ civile, 65,596+ afghanske sikkerhedsstyrker og 67,000–72,000+ fra Taliban blevet dræbt i konflikten.

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

"Den eneste farbare vej frem synes at være gennem FN med inddragelse af en mægler og interessenter som Kina, Rusland, Indien, Iran og Pakistan. USA’s interesser i Afghanistan er kortsigtede, Ghani-regeringens langsigtede."
citat fra artiklen

Det er rent feel-good ævl, som du dér spilder spalteplads på.

Allerede tanken om Indien & Pakistan i samme rum, viser hvor dødfødt, det er.
Hæld så shia-muslimerne fra Iran oven i, så har du er gruppe, der i bedste fald ikke kommer ud af stedet - og i værste fald gør det hele endnu værre.

Carsten Hansen

Skal jeg komme med en dyster spådom så ender Afghanistan i det samme ragnarok det befandt sig i før interveneringen.

Krig over hele linjen mellem multiple fraktioner, hvor det ender med at Taliban igen bomber landet tilbage til før-middelalderen.
Stakkels kvinder, stakkels børn, stakkels alle der ikke ønsker brutalt teokrati.

FN?. No chance.