Stemmeret i USA

Republikanernes eneste chance for et comeback er at begrænse minoriteters stemmeret

Efter valget i 2020 udspiller der sig i USA en politisk eksistenskamp. Demokraterne vil have adgang til valgstederne for deres kernevælgere udvidet, mens republikanerne vil begrænse den. Udfaldet kan afgøre, hvem der vinder midtvejsvalget i 2022. Demokratisk lovforslag vedtaget i Huset onsdag vækker harme blandt republikanere
Efter Donald Trumps nederlag og tabet af flertallet i Senatet er det republikanske flertal i 18 delstatsparlamenter nu engageret i, hvad man kalder »vælgerundertrykkelse«.

Efter Donald Trumps nederlag og tabet af flertallet i Senatet er det republikanske flertal i 18 delstatsparlamenter nu engageret i, hvad man kalder »vælgerundertrykkelse«.

Paul Hennessy

Debat
5. marts 2021

I et ’normalt’ demokratisk land ville et politisk parti, der har tabt det seneste valg, prøve at genvinde magten ved at ændre sit budskab og dermed appellere til et flertal af vælgerne i næste valgkamp.

I USA ligger den tanke Det Republikanske Parti fjernt. Efter præsident Donald Trumps nederlag og tabet af flertallet i Senatet er det republikanske flertal i 18 delstatsparlamenter nu engageret i, hvad man kalder »vælgerundertrykkelse«.

Det er en praksis, der går tilbage til republikkens fødsel, og som kom stærkest til udtryk i at nægte befriede sorte slaver deres stemmeret helt fra tiden omkring borgerkrigen og op til stemmeretslovgivningen i 1960’erne.

Men Voting Rights Act fra 1965 har aldrig været en skudsikker garanti mod undertrykkelsen af sorte borgeres mulighed for at udøve deres allervigtigste borgerrettighed – fri adgang til stemmeafgivning på lige fod med andre amerikanere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Carsten Hansen

Det er til stadig undren at den almindelige hverdagsamerikaner til stadighed tror at USA er verdens bedste demokrati.
Det er direkte uforståeligt at mange højtuddannede ligeledes tror det.

Lisbeth Glud, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Bjørn Pedersen, P.G. Olsen, Erik Karlsen, Anders Graae, lars søgaard-jensen, Kim Houmøller, Gert Romme og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

I flere republikansk ledede delstater er man faktisk netop i øjeblikker gang med at se på, hvem man kan udelukke fra at kunne stemme, og hvordan det skal kunne skel på en "lovlig" og "rimelig retfærdig" måde.

Lisbeth Glud, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, lars søgaard-jensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kenneth Graakjær

Hvor kommer ideen fra at "gerrymandering" kun er et republikansk foretagende?

Det virker også glemt at Trump var den præsidentkanditet, der har fået næstflest stemmer ved noget præsidentvalg i USAs historie. Hvor ubehagelig en sandhed det er for mange, kommer man ikke udenom at hans ideer lever i bedste velgående og behøver ikke vælgerundertrykkelse for at genvinde magten.

Ligesom man spåede en sejr til republikanerne fordi demokraterne blot skulle stille med en kandidat, der ikke var Trump, kan næste valg blive afgjort af en kandidat, der ikke tager del i den #woke udskamningskultur, der vinder frem nu.

USA virker mere og mere som et land polariseret ud i ekstremerne og vi burde gøre klogt i at bruge de næste fire år på at lægge afstand til det.

Søren Fosberg

Bag angrebene på Bidens valgsejr, angreb der på det formelle og juridiske plan er effektivt tilbagevist, ligger en forståelse blandt de evangeliske hvide kristne at bibelen forskriver race og kønsopdeling med den hvide mand i toppen og sorte som slaver. Og sådan bør det stadig være for gudsfrygtige kristne. Valgret til minoriteter er således imod den kristne lære, de skal sammen med kvinderne bare underkaste sig. På den baggrund er det forståeligt at Trump's kernevælgere mener at han vandt valget. Selv om han ikke siger det højt forstår alle at det er det han mener. At han tabte pga valgret til undermennesker.

De er kort sagt imod forfatningen.

De kan nu se frem til at den hvide mand kommer i undertal i USA, det er allerede på vippen. Kampen står ikke om at vinde støtte til sin politik blandt minoriteterne, men om at tage valgretten fra dem. Ikke på en gang, det kan man nok ikke, men gennem manipulation af loven sådan som man har gjort lige siden borgerkrigen.

Demokrati? Det er ikke målet for "White supremacists". Og iøvrigt et USA ikke et demokrati men et plutokrati. Det er bare de forkerte det regerer.

Lisbeth Glud, Inge Lehmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er ganske enkelt også derfor, de fleste republikanere stædigt fastholder Trumps store løgn; at valget blev stjålet fra ham (dem), og at demokraterne vil indføre socialisme efter venezuelansk/cubansk forbillede.

På denne måde forsøger de at legitimere at skrue tiden tilbage til før borgerretsbevægelsen.

Kun ved at minimere minoriteternes adgang til at stemme, kan republikanerne stadig vinde flertal.

De facto er de selv blevet en minoritet.

Kurt Lindy Hansen

Det svarer til det Staten Kina nu foretager sig over for vælgere i Hongkong. Det er beskæmmende.

Mogens Sommer Madsen

Spørgsmål : det kræver 60 stemmer i senatet for at vedtage nye afstemnings spilleregler - hvad har det med filibuster reglen at gøre ? Som er obstruktion af lov proces gennem maraton taler! Og som lederen nævner i slutningen