Leder

Strøm af uledsagede migrantbørn skaber politisk udfordring for Biden

Præsident Joe Biden lovede en mindre restriktiv flygtninge- og indvandrerpolitik. Nu skal løftet omsættes til handling, og det er logistisk og politisk set en vanskelig opgave, når migrantbørn midt i en pandemi strømmer ind i USA, og republikanerne vil score politiske point
»Uden Trump i Det Hvide Hus følte Mexico sig ikke længere presset til at bære det store ansvar for alle migranters sikkerhed og velfærd ved grænsen,« skriver USA-korrespondent Martin Burcharth.

»Uden Trump i Det Hvide Hus følte Mexico sig ikke længere presset til at bære det store ansvar for alle migranters sikkerhed og velfærd ved grænsen,« skriver USA-korrespondent Martin Burcharth.

Jose Luis Gonzalez

Debat
18. marts 2021

Det er altid let for ledere at melde deres gode hensigter ud; det er noget andet ganske andet, når virkeligheden sætter ind, og forhold, de ikke har kontrol over, spænder ben for planerne og giver politisk bagslag.

Det er, hvad præsident Joe Biden har måttet sande i den aktuelle humanitære krise på USA’s sydvestlige grænse. Presset fra mexicanske og mellemamerikanske migranter, der forsøger at snige sig over den 3.145 kilometer lange grænse, er ikke overraskende vokset i forbindelse med hans tiltræden.

I valgkampen i 2020 lovede Biden at føre en »humanitær« indvandrer- og flygtningepolitik.

I modsætning til Donald Trump ville han ikke sende flygtninge, der søger om asyl, tilbage til Mexico for at vente på, at deres sag bliver behandlet. Som det i årtier har været praksis, ville de få lov at blive i USA, indtil en indvandrerdomstol tager stilling til deres sag.

Forventeligt har Bidens mindre restriktive grænsepolitik fornyet migranters håb om at kunne flygte fra en tilværelse med sult, bandekriminalitet og vold. Det er angiveligt grunden til, at 100.000 migranter blev pågrebet af grænsepolitiet i januar og februar.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

Det stigende flygtningepres fra "the northern triangle" og resten af Mellem- & Sydamerika på USA's sydgrænse er et nærmest uløseligt problem for USA's regering.

Det økonomiske tilbageslag i Mellemamerika har givet banderne endnu større magt over hele befolkningen, idet landbefolkningen må søge imod byerne, hvor de ikke kan få fodfæste i form af et job - og så er der banderne tilbage.

Hvis man derimod har familie eller bekendte i USA, er det en oplagt mulighed at forsøge - igennem bandekartellerne - at komme ind i USA og søge asyl.

Man modtager et kontant beløb ved ankomsten, og det tager i gennemsnit 7 år, inden man bliver indkaldt til en indvandrerdomstol. Det er som oftest bedre end at forsøge at opretholde en tilværelse i f. ex. Guatemala, Honduras eller El Salvador, hvor mordraten er næsten 20 gange højere end i USA.